Kissanpennuilla on suuri työ kasvaa täysikasvuisiksi. Kissanpentu kasvaa kovaa vauhtia ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, saavuttae​n tänä aikana 75 % aikuispainosta. Sen vuoksi on erityisen tärkeää syöttää niille korkealaatuista kissanpennun ravintoa.

Kissanpennun ravinto

Kissanpentujen ruoka sisältää hyvin paljon proteiinia, joka on elimistön rakentamisen kulmakivi ja tärkeää hyvää kasvua varten. Hyvä kissanpennun ruoka sisältää myös suuria määriä tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa, jotka auttavat rakentamaan vahvat luut ja hampaat.

Kissat ovat lihansyöjiä, joten niiden on saatava lihaa saadakseen tarvitsemansa ravintoaineet. Lihassa on tauriinia (tärkeää normaalia näköä ja tervettä sydäntä varten), tärkeitä rasvahappoja, sekä A-vitamiinin tiettyä muotoa, jota kaikki kissat tarvitsevat. Maksa, kala ja kalaöljy ovat myös hyviä A-vitamiinin ja tärkeiden rasvahappojen lähteitä.

Kuinka monta ateriaa kissanpennulle tulisi antaa?

Kissanpennuilla on suuri ruokahalu, mutta pieni maha (8-viikkoisella sen koko on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen), joten tarjoa pieniä määriä ruokaa useita kertoja päivässä.

 • Vieroituksen jälkeen kissanpentusi haluaa vähintään neljä ateriaa päivässä saadakseen säännöllisesti polttoainetta. Jos et pysty ruokkimaan tämän mukaisesti, syötä kissaa kolmesti päivässä, mutta jätä myös hieman kuivaruokaa esille välipalaksi. Voit myös käyttää ajastettua syöttölaitetta.
 • Kun pentu kasvaa, vähennä aterioiden lukumäärää kolmeen päivässä, ja lopulta kahteen ateriaan pennun ollessa puolivuotias.
 • Jotkut kissat ovat luonnostaan napostelijoita ja syövät mieluummin useita pieniä aterioita päivän aikana (erityisesti ne, jotka syövät pääasiassa kuivaruokaa). Toiset taas syövät suurempia aterioita harvemmin. Kissat eivät sopeudu hyvin vain yhden aterian syömiseen päivässä, kuten jotkut koirat tekevät.
 • Lue aina ruokintaohjeet, mutta musta, että ne ovat aina vain viitteellisiä. Jokainen kissa on erilainen, ja tärkein asia on ylläpitää hoikka, terve ruumiinkunto. Ota aina yhteys eläinlääkäriin, jos et ole varma miten paljon kissanpentua tulisi syöttää, tai jos uskot sen olevan yli- tai alipainoinen.

Miten kissanpentua ruokitaan?

 • Kissat rakastavat rutiineja, joten parasta on ruokkia kissanpentusi samassa paikassa ja samaan aikaan päivästä.
 • Ruoki kissa rauhallisella alueella poissa talon muusta hälystä.
 • Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, esim. laattalattia, tai käytä ruokinta-alustaa.
 • Tarjoile ruoka aina puhtaasta astiasta; keraamiset tai metalliset astiat ovat parhaita - jotkut kissat pitävät aluslautasista tai litteistä astioista.
 • Aseta ruokinta-astia kauas hiekkalaatikosta, ja jos sinulla on useampi kuin yksi kissa, aseta ruokinta-astiat riittävän kauaksi toisistaan välttääksesi riitoja. Jos kissasi eivät tule toimeen keskenään, ruokintapaikkojen erottaminen toisistaan voi olla tarpeen.
 • Kokeile märkäruuan tarjoamista huoneenlämpöisenä, koska se tuoksuu houkuttelevammalta ja sulaa vatsassa helpommin. Jos säilytät ruokaa jääkaapissa, voit lämmittää sitä lyhyen aikaa mikroaaltouunissa (tarkista ettei ruoka ole koskaan kuumaa). Älä kuitenkaan jätä sitä esille kovin pitkäksi aikaa, sillä ruokaan voi muodostua bakteereja.

Markkinoilla on monia erityyppisiä kissanruokia pusseista purkkeihin ja tölkkiruuista kuivaruokapusseihin ja -rasioihin. Loppujen lopuksi se on vain sinun ja kissasi makuasia!

Kuiva- vai märkäruoka?

 • Märkäruoka
  – Kun purkki on avattu, peitä se ja säilytä jääkaapissa, ja lämmitä ruoka-annos taas ennen tarjoamista. Älä jätä märkäruokaa esille liian pitkäksi aikaa, koska se menee huonoksi melko nopeasti. Avattua märkäruokapurkkia ei suositella pidettävän jääkaapissa 24 tuntia pidempään, joten annospakkausten käyttäminen voi olla helpompaa.
 • Kuivaruoka
  – Säilytä kuivaruoka kuivassa, puhtaassa tilassa. Ilmatiivis astia säilyttää ruuan herkulliset aromit. Jos käytät säilytysastiaa, pese se joka kerta ennen täyttämistä.
 • Syötä kuivaruoka kuivana. Monet kissat pitävät kuivaruuan rouskuttamisesta, eikä ruoka ole välttämättä yhtä houkuttelevaa, jos siinä on vettä. Rapea ruoka myös pitää hampaat terveinä.

Kuivaruoan edut

 • Kätevää.
 • Helposti mitattavat määrät.
 • Pidempi säilyvyys avattuna.
 • Voi auttaa poistamaan plakkia vanhempien kissanpentujen hampaista.
 • Pienemmät pelletit monissa tehdasvalmisteisissa kissojen kuivaruuissa ovat helppoja pureskella ja niellä.

Märkäruoan edut

Minkä muodon sitten valitsetkaan, varmista, että kissanpennullasi on aina puhdasta, raikasta vettä juotavana erityisesti, jos syötät sille kuivaruokaa.

 • Käytä astiaa, joka on riittävän matala pienemmille kissanpennuille, jotta ne voivat juoda astiasta helposti.
 • Voimakkaammat aromit.
 • Pehmeämpi rakenne.
 • Annospakkaukset ovat käytännöllisiä.
 • Jos kissanpentusi juo vastahakoisesti, kokeile leveämpää astiaa - jotkut kissat eivät pidä siitä, kun niiden viikset osuvat reunoihin.
 • Metalliastiat voivat olla kissoille vastenmielisiä, koska ne näkevät oman heijastuksensa ja varjonsa juodessaan.
 • Aseta vesi kauemmas ruokintapaikasta.
 • Muista, ettei maito koskaan korvaa vettä. Kissanpennut eivät tarvitse maitoa vieroituksen jälkeen, ja monet itse asiassa ovat laktoosi-intolerantteja. Myös erityisiä vähälaktoosisia "kissanpennun maitoja" tulisi pitää ruokana eikä juomana, jolloin muun ruuan määrää säädetään sen mukaisesti.

Täysravinto vai täydennysravinto?

Ero täysravinnon ja täydennysravinnon välillä on se, että vain täysravinto tarjoaa kissalle kaikki sen tarvitsemat ravinteet. Täydennysravinto, kuten herkku tai välipala tai jotkin puhtaasti kala- tai eläinperäiset ruoat eivät ole ravitsemuksellisesti tasapainoisia, ja kissanpentu tarvitsee muita ravintoaineita eri lähteistä. Jos syötät kissallesi täydennysravintoa, rajoita niiden määrää valmistajan ohjeiden mukaisesti, ja varmista, että kissanpentu syö riittävästi täysravintoa täyttääkseen kaikki ravitsemukselliset tarpeensa.

Vaihtaminen toiseen ruokaan

Kissanpennuilla voi olla herkkä ruuansulatusjärjestelmä: se voi mennä helposti sekaisin, jos vaihdat ruokaa liian nopeasti. Uusille tulokkaille on yleensä parempi pysyä siinä ruuassa, jota kasvattaja tai löytöeläintalo on niille syöttänyt, ellei se ole ravitsemuksellisesti epätasapainoista. Jos olet epävarma keskustele eläinlääkärisi kanssa, erityisesti silloin, jos kissasi kieltäytyy normaalista ruuastaan tai alkaa syödä vähemmän. Jos haluat vaihtaa kissanpentusi ruokavaliota muutamaa viikkoa myöhemmin, tee seuraavasti:

 • Tarjoa molemmat ruuat erikseen, jotta kissanpentusi saa kokeilla uutta merkkiä.
 • Kun kissa on maistanut sitä, sekoita hieman uutta ruokaa vanhaan. 7-10 päivän kuluessa lisää vähitellen uuden ruoan määrää annoksessa, kunnes syötät sille pelkästään uutta ruokaa. Joissakin tilanteissa muutos voi viedä pidempään.
 • Jos kissanpennun ruokavaliota täytyy vaihtaa terveyssyistä, kysy neuvoa eläinlääkäriltä parhaasta tavasta ja ajankohdasta kokeilla ruokavalion muutosta, koska muutos voi olla helpompi, kun kissa on parantunut ja voi paremmin.

Jos vaihdat märkäruuasta kuivaruokaan, tulee kissanpentusi pureskelemaan aktiivisemmin, juo enemmän vettä ja voi käydä ruoka-astialla useammin sen sijaan että söisi kaiken yhdellä istumalla. Jos vaihdat kuivaruuasta märkään, kissa todennäköisesti juo vähemmän ja syö enemmän yhdellä kertaa. Koska kuivaruuissa on enemmän energiaa kuin märkäruuissa, kissanpentu saattaa syödä suhteessa enemmän märkäruokaa samojen kalorien saamiseksi. Kissasi iästä huolimatta tulee raikasta, puhdasta juomavettä olla aina saatavilla.

Milloin siirrytään aikuisen kissan ruokaan?

Vaikka monet kissat näyttävät täysikasvuisilta 6-8 kuukauden iässä, sisältä ne ovat edelleen kissanpentuja. Niiden luusto vahvistuu ja ne saavat lisää massaa kehoonsa. Useimpia kissoja pidetään kissanpentuina, kunnes ne ovat 12 kuukautta vanhoja, jolloin ne vaihtavat aikuisen kissan ruokaan. Tämä ajoitus saattaa vaihdella riippuen kunnosta ja eläinlääkärin ohjeista - jos kissanpentusi lihoo, puhu siitä eläinlääkärillesi, joka saattaa ehdottaa aikuisen painonhallintaruokavaliota. Vaihtaminen ruoasta toiseen tulisi aina tehdä asteittain yllä kuvatun mukaisesti, jotta kissojen ruuansulatus ei järky.

Herkkujen antaminen kissanpennuille

Kissasi palkitseminen on mahtava tapa vahvistaa suhdettanne. Kissojen herkkujen tarjoamisessa on kuitenkin jotakin huomioitavaa, erityisesti, jos ne eivät ole lähellä aikuisen kissan painoa ja kokoa.

 • Ruuantähteet.
  Yleissääntö on, ettei kissanpennuille saa syöttää ruuantähteitä. Ihmisten ruoat ovat hyvin energiapitoisia, ja niistä puuttuu monia kissalle välttämättömiä ravintoaineita, joten kissasi on altis ylensyömiselle tai ravitsemuksellisen tasapainon horjumiselle. Kasvavien kissanpentujen sietokyky on jopa alhaisempi kuin aikuisten kissojen.
 • Teollisesti valmistetut herkut.
  Useimpia herkkuja ei ole suunniteltu kissanpennuille, ja niissä voi olla paljon kaloreita. Aikuisten herkkupalojen suurempi koko voi myös aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kissanpennuilla on lisäksi pienet vatsat, joten ne voivat syödä vain tietyn määrän ruokaa päivässä.

Tästä syystä herkkuja saisi antaa vain vanhemmille kissoille. Jos ja kun palkitset kissaasi herkuilla, herkut eivät saa muodostaa enempää kuin 10-15% kissan päivittäisestä energiatarpeesta, ja pääruokavaliosta tulee aina vähentää vastaava kalorimäärä. Lue aina pakkauksen ruokintaohjeet saadaksesi tarkempia tietoja. Huomaa, että katkaravuissa on suuria määriä magnesiumia, ja niiden määrää kissan ruokavaliossa tulisi rajoittaa.