Leikki on hyvin tärkeää kissoille - aina pentuiästä vanhuuteen asti. Leikkiminen kissan kanssa on yksi antoisimmista asioista kissan omistamisessa. Se tuo mukanaan myös terveysetuja aktivoidessaan kissaa liikkumaan sekä pysymään notkeana ja sutjakkana. Leikki antaa myös mahdollisuuden kissalle ilmentää sen luontaista metsästysviettiä.

Miksi kissat leikkivät

Kissan leikkisä käytös voi olla suloista, hellyttävää ja toisinaan myös turhauttavaa! Kissanpennut alkavat leikkiä neljän viikon iässä, jolloin ne viettävät suurimman osan ajastaan painien toisten pentujen kanssa selvittäen sosiaalisen nokkimisjärjestyksensä. Kun pentu on 7-8 viikon ikäinen, se vaihtaa vähitellen kiinnostuksen kohteensa toisista pennuista elottomiin esineisiin, joilla se harjoittelee saalistamista.

Liikunnan hyödyt

Jo parinkymmenen minuutin leikkiminen kissan kanssa päivittäin vahvistaa kissan fyysistä ja henkistä vireyttä, ja samalla välillänne oleva tunneside voimistuu. Varsinkin sisäkissalle täytyy antaa mahdollisuus kuluttaa energiaansa leikkimiseen, joka muuten kohdistuisi reviirin vartioimiseen ja saalistamiseen. Sisäkissat saattavat tarvita pidempiä leikkiaikoja, tai toistuvat leikkihetket sekä aamulla että illalla, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa.

 • Kissanpentujen ja aikuisten kissojen aktiivisuustason huiput ajoittuvat aamuun ja iltaan. Leiki lemmikkisi kanssa ennen nukkumaanmenoa, jolloin pentusi on valmis nukkumaan silloin kuin sinäkin.
 • Usein kissanpentu leikkii yksikseen ja vaikuttaa aivan siltä, kuin sitä jahtaisi näkymätön takaa-ajaja jota sen pitää paeta.
 • Lelut ovat mukavia, mutta vuorovaikutteiset leikit ovat myös viihdyttäviä, ja usein paras keino pitää kissanpentu terveenä ja vastaanottavaisena omistajalleen. Pidä aina jokin lelu esillä, mutta pane pois sellaiset lelut, joilla leikitte yhdessä. Näin ne säilyttävät erityisen uutuusarvonsa. Älä koskaan jätä kissaasi/kissanpentuasi valvomatta pyydystyslelujen tai muiden lelujen kanssa, joissa on pitkä naru, sillä se voi aiheuttaa kuristumisvaaran. Varmista, että kaikki kissalle jätetyt lelut ovat turvallisia, ja ettei niissä ole pieniä osia, joita se voi purra irti ja niellä.
 • Yksinäiset kissat saattavat leikkiä rajummin omistajiensa kanssa. Jos kissalla on vain sinut leikkikaverina, niin sen pitää oppia kontrolloimaan leikkiin liittyviä näykkäisyjä ja raapimisia.
 • Älä koskaan rohkaise pomppimista tai leikkimistä käsiäsi tai jalkojasi vasten. Vaikka tämä voi olla hauskaa kissanpentujen mielestä, tapa voi kestää aikuisuuteen asti, ja se voi johtaa aggressiivisuuteen ihmisiä kohtaan tulevaisuudessa.
 • Varaa aikaa vähintään kahteen leikkihetkeen päivässä. Nuorta, talouden ainoata sisäkissaa pitäisi aktivoida jahtaamaan ja hyppelemään vähintään 30 kertaa päivässä, jotta se saa tyydyttää metsästysviettiään. Tätä määrää voidaan vähentää, jos sinulla on useampi kuin yksi kissa, ja ne nauttivat jahtaamisesta ja leikkimisestä keskenään, tai jos kissasi on vanhempi ja vähemmän aktiivinen.
 • Kissat saadaan kiinnostumaan leikistä, kun ymmärrät niiden saalista. Lelu, joka pilkistää sohvan tai kaapin alta, tai menee maton alle on kaikkein kiinnostavin. Leiki lelulla niin kuin se olisi hiiri!

Leikkiminen kissasi kanssa

Parhaimmat leikit ovat yleensä niitä, joissa mukana on lelu. Niiden ei tarvitse olla kalliita. Käytä höyheniä tai tikuista roikkuvia kangassuikaleita, kissanminttua sisältäviä hiiriä tai vedettäviä leluja. Harkitse myös kiipeilytelineen ja raavintapuun asentamista sisälle.

 • Ämpäri, jossa on rypistettyä paperia tai pingispallot saavat kissan mielenkiinnon heräämään. Kun kissanpentusi yrittää vaania sinua, heitä sille pallo alakertaan.
 • Jätä suuri paperipussi lattialle ja anna kissasi sukeltaa sen sisään ja repiä sitä. Älä käytä muovipusseja ja leikkaa kahvat irti, etteivät ne jää kissasi niskan ympärille.
 • Pahvilaatikoihin hyppiminen on myös hauskaa. Voit liimata useita laatikoita yhteen, ja tehdä niihin kurkistusreikiä kissan piiloleikkiä varten. Laita pallo tai hiirilelu laatikoiden sisään.
 • Tee kangaspusseja, joissa on sisällä kissanminttua – se saa useimmat kissat aivan villeiksi.
 • Kiinnitä keppiin höyheniä tai kulkusia.
 • Jotkut kissat nauttivat hyppiessään ja jahdatessaan taskulampun valokeilaa.

Kun leikit on leikitty, laita lelu piiloon, jotta se säilyttää kiinnostavuuteensa siihen asti, kun otat sen taas esiin. Tulet huomaamaan, että kissasi nauttii luultavasti eniten siitä, kun se saa soveltaa luontaista saalistusviettiään: 'hiiripomppua', 'kalan saalistusta', 'linnun vaanimista' ja 'leikkitappelua'.

 • Lijm enkele dozen aan elkaar en maak een kleine opening in elke doos, zodat de kitten erdoor kan en verstoppertje kan spelen.
 • Vul een zak met kattenkruid: dit kruid maakt sommige katten heel enthousiast.
 • Of maak een hengel, met een speeltje aan een draad waar u bijvoorbeeld veren aan hangt.Sommige katten achtervolgen graag en proberen de lichtbundels van een klein zaklampje vast te grijpen.

Leikkisän aggression suuntaus muualle

Jos kissanpennullasi on tapana hyökätä nilkkoihisi, yritä suunnata sen käyttäytymistä leluihin. Jos sinulla on vain yksi pentu, voisi toisen kissan hankkimisesta olla hyötyä – tai sitten ei ole. Kaksi pentua pitävät kyllä toinen toisensa kiireisinä, mutta toisaalta käsissäsi saattaa olla kaksi villipetoa yhden sijaan! Kysy eläinlääkäriltä tai käyttäytymisasiantuntijalta tapoja estää leikkisää aggressiota ihmisiä kohtaan.

Kissanminttutaivas

Kissanminttu voi todella terästää leikkihetkiä. Se on luonnollinen yrtti ja täysin turvallinen. Monet kissat villiintyvät kissanmintusta, kun taas toisiin se ei vaikuta ollenkaan. Jotkut lelut sisältävät kissanminttua. Voit myös ostaa yrttiä ja tehdä leluja itse. Voit kasvattaa omaa kissanminttua: varmista vain, että se on oikeaa, kissoille turvallista yrttiä. Kissanminttu alkaa yleensä kiinnostaa kissaa kun se on noin neljän kuukauden ikäinen. Sivele sitä raapimapuihin rohkaistaksesi kissaa käyttämään sitä.

Miksi jotkut kissat ovat aktiivisempia kuin toiset?

Jotkut kissarodut ovat luontaisesti vilkkaampia ja jotkut ”uneliaampia”. Vilkkaudesta kuuluisia rotuja ovat mm siamilainen, abessinialainen, itämainen ja turkkilainen. Rauhallisempia ovat esim. persialainen, brittiläinen ja ragdoll. Löytöeläintaloissa on monia ei-haluttuja, aktiivisia ja hauskoja kissanpentuja, jotka odottavat pääsyä uusiin koteihinsa.

Kissat ovat liikunnan suhteen samanlaisia kuin ihmisetkin: jotkut ovat aktiivisempia kuin toiset. Ei ole kuitenkaan normaalia, että kissa nukkuu jatkuvasti, eikä ole kiinnostunut vuorovaikutuksesta kanssasi. Kysy neuvoa eläinlääkäriltä, jos kissasi on hyvin passiivinen, sillä se saattaa olla merkki terveysongelmasta. Vanhemmilla kissoilla passiivisuus on usein ainoa merkki niveltulehduksesta, ja jos kissalla on sydän- tai hengityselinten ongelmia, ne eivät välttämättä halua leikkiä.

Mikä on normaalia?

Kissat ovat liikunnan suhteen samanlaisia kuin ihmisetkin: jotkut ovat aktiivisempia kuin toiset. Ei ole kuitenkaan normaalia, että kissa nukkuu jatkuvasti, eikä ole kiinnostunut vuorovaikutuksesta kanssasi. Kysy neuvoa eläinlääkäriltä, jos kissasi on hyvin passiivinen, sillä se saattaa olla merkki terveysongelmasta. Vanhemmilla kissoilla passiivisuus on usein ainoa merkki niveltulehduksesta, ja jos kissalla on sydän- tai hengityselinten ongelmia, ne eivät välttämättä halua leikkiä.

 • Silmät:
  Kirkkaat ja puhtaat, mainitse eläinlääkärille kaikista mahdollisista vuodoista.
 • Korvat:
  Ei vahaa, ei punoitusta, ei pahaa hajua. Hoitamattomat korvaongelmat aiheuttavat kipua ja voivat alentaa kuuloa.
 • Nenä:
  Ei eritettä eikä haavoja.
 • Suu:
  Ikenet ovat vaaleanpunaiset tai mustat eikä hampaissa ole plakkia. Tarkista, ettei suussa tai huulissa ole haavaumia tai kasvaimen alkuja. Pahanhajuinen hengitys voi olla merkki hammasongelmista.
 • Turkki:
  Kissanpentusi turkin tulisi olla kiiltävä ja puhdas, eikä siinä saisi olla hilsettä tai mustia pilkkuja.
 • Paino:
  Aktiiviset, leikkisät kissat ovat harvoin ylipainoisia. Steriloinnin jälkeen sekä aikuisuuden lähestyessä kissat saattavat kerätä ylipainoa. Tarkista kissasi ruumiinkunto ja kysy ravintoneuvoja eläinlääkäriltä.
 • Hiekkalaatikolla käynti:
  Muutokset hiekkalaatikolla käyttäytymisessä, käyntien tiheydessä tai ulosteiden laadussa voivat viitata terveysongelmiin. Jos huomaat muutoksia, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.

Pysy aktiivisena

Ylipainoisista kissoista tulee lihavia kissoja ja lihavat kissat eivät ole terveitä kissoja. Ylipainoisuus saa kissat todennäköisemmin kärsimään niveltulehduksista, sokeritaudista tai virtsaamisongelmista. Kissan ihannepainon säilyttäminen on tärkeää. Liikunta auttaa kissasi painon hallinnassa, ja ennalta ehkäiseminen on aina parempi vaihtoehto kuin sairauden hoito.

Osta leluja aktiivisuustason säilyttämiseksi, hanki sisälle kiipeily- tai raapimapuu. Varaa leikkihetkille säännölliset ajat ja muista, että kaikki mikä liikkuu, viehättää kissaa ja antaa sille mahdollisuuden hioa metsästystaitojaan.

Kissan koti ja sosiaalinen ympäristö ovat myös tärkeitä aktiivisuuteen rohkaisemisessa. Onko kodissasi rakenteita, joihin kissat voivat kiipeillä ja hyppiä? Laitatko kissan lelut aina pois leikin jälkeen, jolloin niiden esiin ottaminen herättää aina mielenkiinnon uudelleen? Jos kotisi on useammassa tasossa, pane kissan ruokakippo eri kerrokseen kuin nukkumapaikka, näin se joutuu kiipeämään rappuja mahdollisimman paljon.