Kissat tulevat helposti tiineiksi. Tiineys voi alkaa milloin vain kissan ollessa kiimassa, mikä tapahtuu monta kertaa vuodessa keväästä syksyyn olevalla aikavälillä. Muista steriloida kissasi, jos et halua sen saavan pentuja. Ensimmäisten viikkojen aikana kissan ulkonäössä ei tapahdu mitään merkittäviä muutoksia, joten silloin on lähes mahdotonta varmistaa, onko kissa tiineenä. Noin kahden, kolmen viikon jälkeen voit kuitenkin alkaa huomata tiineyden merkkejä. Kaikista raskauksista, olivat ne sitten suunniteltuja tai suunnittelemattomia, tulisi keskustella eläinlääkärin kanssa.

Tiineyden merkit

 • Tiineenä oleva kissa ei näytä merkkejä kiimasta. Tämä ei kuitenkaan ole taattu tiineyden merkki, vaan merkki siitä, että ovulaatio on tapahtunut; kissat saattavat kärsiä valeraskauksista.
 • Noin 15-18 päivän jälkeen nisät suurenevat ja alkavat punoittaa.
 • Tiineenä oleva kissa voi myös satunnaisesti oksentaa. Tämä ei ole vaarallista, vaan kyseessä on vain aamupahoinvointi, mutta on tärkeää kysyä neuvoa eläinlääkäriltä jos oksentelu toistuu, jatkuu tai kissa voi muuten huonosti.
 • Kissasi paino nousee vähitellen 1-2 kiloa riippuen pentujen määrästä. Tämä on vahva merkki siitä, että kissa on tiineenä. Tiineys voidaan todeta tarkasti ultraäänellä 15 päivän jälkeen, sydämen lyönnit näkyvät 17 päivän jälkeen, ja eläinlääkäri voi määritellä pentujen määrän röntgenillä 40 päivän jälkeen.
 • Kissan vatsa alkaa turvota, mutta vältä vatsan koskemista, ettet vaurioita syntymättömiä pentuja. Myös muut syyt voivat aiheuttaa vatsan turpoamista, joten seuraa kissasi sairauden merkkejä, ja kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi, jos olet huolissasi.
 • Kissan käyttäytyminen muuttuu äidillisemmäksi ja se saattaa kehrätä paljon. Joidenkin kissojen ruokahalu saattaa kasvaa myöhemmin tiineyden aikana.
 • Eläinlääkäri voi tehdä hormonitestejä tiineyden arvioimiseksi.

Merkkejä lähestyvästä synnytyksestä

 • Kun synnytys on todella lähellä, kissa voi kieltäytyä ruuasta, olla rauhaton ja etsii rauhallista paikkaa synnyttämiseen. Jos olet huolissasi, keskustele kissan käytöksestä eläinlääkärin kanssa.
 • Ensimmäinen synnytyksen merkki on kissan lämpötilan laskeminen 37,8ºC:een, mikä voi tapahtua 12 tuntia ennen synnytyksen alkua. Jos kissan lämmön mittaaminen aiheuttaa sille stressiä, älä yritä mitata sitä.
 • Emo voi äännellä, vaikuttaa kiihtyneeltä, ja pesee itseään jatkuvasti.
 • Synnytyksen alettua sinun pitäisi nähdä kuinka vatsa supistuu ja emättimestä vuotaa nestettä ennen kuin kissanpennut syntyvät! Jos neste on runsasta, mustaa tai veristä, ota yhteys eläinlääkäriin.
 • Jos olet huolissasi kissastasi synnytyksen aikana, kysy neuvoa eläinlääkäriltä.

Kissan keskimääräinen raskaus kestää 63-67 päivää, mutta voi vaihdella 61-72 päivän välillä. Tiineyden tarkkaa pituutta on vaikea tietää, koska kissat parittelevat useita kertoja. Kun epäilet kissan olevan tiineenä, vie emo eläinlääkärille vahvistaaksesi tiineys. Eläinlääkäri voi antaa ohjeita emon ja pentujen ravinnosta ja hoidosta. Jos tiineys on suunnittelematon, vie kissasi eläinlääkäriin mahdollisimman pian, koska sterilointi on mahdollista kissan ollessa tiineenä. Tietenkin jos et halua, että kissasi tulee tiineeksi, se tulisi steriloida mahdollisimman pian.