On hyvin tärkeää huolehtia tiineenä olevasta kissastasi, tarjota sille hyvää ravintoa ja erinomaista hoitoa. Useimmat kissat tulevat erittäin hyvin itsenäisesti toimeen tiineyden aikana, mutta voit silti varmistaa monin eri tavoin, että kaikki menee mahdollisimman sujuvasti.

Ruokinta

Hyvä ravinto on äärimmäisen tärkeää tiineyden aikana. Kuitenkin kaikki tiineenä olevat tai imettävät kissat tarvitsevat enemmän proteiinia ja energiaa, joka auttaa niitä läpi tämän fyysisen stressin jakson. Teollisesti valmistetut kissanpennun ruuat ovat parempi ravintoaineiden lähde tiineyden ajan sekä muutama viikko synnytyksen jälkeen. Emo tarvitsee lisäkaloreita ja suurempia määriä muita ravintoaineita. Kissanpentujen ruuissa on myös lisäetu vieroituksen aikana: pentue on jo testannut tulevaa ruokaansa äitiään jäljittelemällä.
Jos kissallasi on vähäisiä ruokayliherkkyyksiä ja sille syötetään herkille kissoille tarkoitettua ruokaa, on vastaavia vaihtoehtoja saatavilla myös kissanpentujen ravintoa. Jos kissallasi on terveyssyistä erityisruokavalio, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi ennen muutosten tekemistä ruokavalioon.

enemmän - yleensä 50% normaalia enemmän tiineyden lopussa (vaikkakaan ei ole epätavallista, että määrä nousee kaksinkertaiseksi verrattuna sen normaaliin ruokamäärään). Onneksi tiineenä olevat kissat osaavat syödä järkevästi. Kunhan tarjoat tarpeeksi ruokaa, kissa osaa säännöstellä päivittäistä ravinnonsaantiaan tarpeisiinsa sopivaksi. Riittävän ravinnon saaminen tiineyden aikana on tärkeää kissan terveydelle sekä sen pennuille, joten kysy neuvoa eläinlääkäriltä välittömästi, jos sen ruokahalu vähenee, se menettää painoaan tai mielestäsi se ei syö riittävästi.

Tarvittavan energiatehosteen saamiseksi sekä syntymättömien kissanpentujen vatsaan aiheuttaman paineen vuoksi on parasta antaa emolle useita pieniä aterioita päivän aikana ja varmistaa, että ruokaa on saatavilla jatkuvasti, sekä päivällä että yöllä. Älä unohda, että se tarvitsee myös runsaasti raikasta vettä, erityisesti, jos se syö kuivaruokaa.

Painon tulisi lisääntyä tasaisesti syödyn ruuan mukaisesti. Osa tästä painosta on rasvaa, jota muodostuu pentujen imettämistä varten. Kissan paino nousee kaiken kaikkiaan noin 40-50 % koko tiineyden aikana. Se pääsee eroon lisäkiloistaan 3-4 viikon imetyksen aikana.

Rokotukset

Ihanteellista olisi, että kissa on saanut rokotuksensa vähän ennen tiineeksi tulemistaan. Terveet emot välittävät immuniteettisuojaa myös pennuille imetyksen alkuvaiheessa, joten on hyvä varmistaa, että vasta-ainetaso on huipussaan. Muista kuitenkin, että jos kissasi on jo tiineenä ja sen rokotukset ovat vanhentuneet, jotkut rokotukset eivät ole turvallisia raskauden aikana, joten keskustele tästä aina eläinlääkärin kanssa.

Muut lääkkeet

Kissan madotus on tärkeää tiineyden aikana, jotta estät matojen siirtymisen kissanpentuihin maidon kautta. Näiden lääkkeiden täytyy olla turvallisia annettaviksi tiineyden aikana ja sen vuoksi eläinlääkärin tulee antaa ne. Kirppukäsittelyä voidaan myös tarvita tiineyden aikana, mutta varmista ensin eläinlääkäriltä, että tuote on turvallista syntymättömille pennuille. Vältä lisäravinteita tai -lääkkeitä, koska ne eivät välttämättä ole turvallisia. Keskustele aina eläinlääkärin kanssa, ennen kuin annat mitään tiineenä olevalle kissalle.

Komplikaatiot

Komplikaatiot kantavilla kissoilla ovat erittäin harvinaisia, useimmiten ne rajoittuvat aikaisiin keskenmenoihin. Tällaisiin tilanteisiin voi liittyä tulehdussairaus, joten jos kissa saa keskenmenon ota aina yhteys eläinlääkäriin. Varmista aina, että kasvatuskäytäntösi ovat erinomaisia koskien hygieniaa, erottaessasi tiineenä olevia ja ei-tiineenä olevia kissoja, sekä tulehdussairauksien testaamista, jos niistä on merkkejä.
Kissat eivät ole yhtä herkkiä kuin koirat saamaan ongelmia alhaisen kalsiumin tason vuoksi tiineyden aikana/sen jälkeen (eklampsia), mutta se on mahdollista. Sille altistuneet kissat näyttävät merkkejä nykimisestä, hermostuneisuudesta, kiihtymyksestä ja lopulta se saa kouristuksia, jos sitä ei hoideta. Vähäkalsiuminen ruokavalio altistaa ne tähän tilaan, mutta sitä on nähty myös kissoilla, joilla on normaali ruokavalio. Kaikille tiineenä oleville kissoille tulisi syöttää kaupallisesti valmistettua kissan täysravintoa.

Komplikaatiot synnytyksen aikana ovat kissoilla harvinaisia. Keisarinleikkaus saattaa olla välttämätön, jos synnytyskanava on vahingoittunut aikaisemmasta traumasta (kuten lantiomurtumat), jos rodulla on epätavallisen suuri pää tai ruumis, tai jos on muita tekijöitä, jotka vaikuttavat emon kykyyn synnyttää normaalisti.

Synnytyksen jälkeen

Vastasyntyneet kissanpennut ovat täysin riippuvaisia emonsa maidosta neljän ensimmäisen elinviikkonsa aikana. Maidon tuottamiseksi ja uteliaista pennuista huolehtiakseen kissaemo vaatii paljon energiaa, joten emon on parasta pysytellä penturavinnossa jonkin aikaa synnytyksen jälkeenkin. Riippuen pentueen koosta emo saattaa syödä neljä kertaa enemmän kuin normaalisti imetyksen aikana. Vasta vieroituksen jälkeen, kun emo alkaa menettää mielenkiintoa ruokkimiseen, ja pennut alkavat näykkiä kiinteää ruokaa, voit vaihtaa takaisin tavalliseen aikuisen kissan ruokaan. Katso lisätietoja kohdasta "Ruokinta tiineyden ja imetyksen aikana".