Vastoin yleistä mielipidettä kissalle voi opettaa joitakin hyödyllisiä taitoja. Kissoja voidaan kouluttaa tunnistamaan nimensä sekä tulemaan luokse käskystä. Mitä aiemmin aloitat koulutuksen, sitä todennäköisemmin onnistut. Kissat ovat yksilöitä, joten jokainen reagoi eri tavalla koulutuksen alkaessa. Jotkut eivät huomioi sinua, tai katsovat sinua kuin olisit hullu, kun taas toiset ovat hyvin kiinnostuneita ja innokkaita. Muista kärsivällisyys ja huolellisuus - kissasi kouluttaa yhtä lailla sinua.

Aloittaminen

Ennen kuin aloitat koulutuksen, on hyvä ajatus antaa eläinlääkärin varmistaa, ettei kissalla ole piileviä terveysongelmia, joihin koulutus voi vaikuttaa.
Voit vahvistaa kissasi oppimia temppuja, mutta älä sekoita sitä opettamalla enempää kuin yksi temppu kerrallaan.

Kissa tulisi palkita joka kerta, kun se tekee pyydetyn tehtävän oikein. Kun temppu on opittu, tarjoa palkkioita harvemmin. Voit käyttää palkkiona kissasi lempiruokaa, tai jotakin erilaista, kuten erityistä makupalaa tai herkkua. Tehdasvalmisteiset herkut ovat terveellisin vaihtoehto.

Opeta kissasi yhdistämään ruokapalkkio ääneen: kelloon, naksuttimeen jne. Kun ne oppivat yhdistämään äänen ja palkkion toisiinsa, lyö kelloa tai naksutinta juuri samalla hetkellä, kun kissasi toimii toivotun mukaisesti.

Muista, että yrität vahvistaa puhuttua komentoa. Sano aina kissan nimi ennen komentoa. Kun kissasi on käyttäytynyt oikein ja saa palkkion, jatka komennon toistamista positiivisella tavalla: esim. istu, hyvä, istu.
Jos kissasi ei opi opetettua taitoa, koulutus saattaa edetä liian nopeasti. Palaa edellisen kohtaan, kunnes sinä ja kissasi ymmärrätte toisianne.

Erityistilanteiden harjoittelu

Kissa, jolla on tapana käydä tarpeillaan hiekkalaatikon ulkopuolella, tulisi tuoda hellästi laatikolle kerran tai kaksi päivässä. Jos se käyttää laatikkoa, palkitse se. Voit myös kokeilla hiekkalaatikon viemistä kohtaan, jossa kissa käy tarpeillaan, jotta se liittää laatikon toimintoon. Jos kissasi haluaa käydä väärässä paikassa, kokeile laittaa foliota siihen kohtaan - kissat eivät pidä folion rakenteesta niiden tassujen alla. Voit myös siirtää niiden ruoka-astiaa tähän kohtaan, sillä kissat eivät tykkää syödä vessassa! Puhdista alue hyvin huolellisesti ja käytä spraytä, jonka hajua kissat inhoavat, kuten feromonipohjaista peitetuoksua, jota saat eläinlääkäriltä tai lemmikkieläinkaupasta. Jos kissasi käyttää kylpyhuonettasi vessanaan, estä pääsy sinne pitämällä ovi kiinni.

Joillakin kissoilla, jotka viettävät osan päivästä ulkona saattavat keinot sisään päästäkseen olla turhauttavia tai jopa tuhoisia. Kokeile pienen kellon ripustamista naruun kissan silmien tasolle. Älä huomioi maukunaa, raapimista tai muita keinoja saada huomiotasi. Lopulta, kun kissasi koskettaa kelloa ja saa sen soimaan, voit avata oven. Jos tämä toistetaan useita kertoja, kissasi oppii soittamaan kelloa tarkoituksella.

Koulutusvinkkejä

  • Kouluta kissaasi ennen ruoka-aikaa, sillä ruoka ei ole kovin innostava palkkio täydellä vatsalla. Älä kuitenkaan "näännytä" kissaasi, jotta se olisi innokkaampi oppimaan; nälkäisistä kissoista tulee helposti ärtyneitä kissoja.
  • Kun aloitat koulutuksen, eliminoi häiritsevä ääni TV:stä tai stereoista, muuten prosessi on lähes mahdoton.
  • Pidä koulutushetket lyhyinä, lopeta ennen kuin kissasi tylsistyy tai väsyy. Viisitoista minuuttia on ihanteellinen aika, ja se pitää "opiskelijan" mielen virkeänä.
  • Älä tee muutoksia koulutustapaan - Varmista, että kouluttaja, komennot, merkit ja palkkiot ovat aina samoja.
  • Yritä käyttää 10-15 minuuttia päivässä koulutukseen ja pysyttele siinä aikamäärässä. Kissasi kouluttaminen kerran kuussa ei tuo toivottuja tuloksia.