Kissa on valikoiva ja pyrkii menemään tarpeilleen ulos, avoimeen ja koskemattomaan paikkaan. Ellei se nimenomaan tahdo merkata, eli jättää omia hajujaan toisille kissoille, se peittää jätöksensä huolellisesti ja jatkaa matkaansa. Kissat ovat erittäin puhtaita eläimiä, ja omistajan tulee varmistaa, että niiden hiekkalaatikot ovat puhtaita ja oikeissa paikoissa ongelmien välttämiseksi.

Kun kissoja vaaditaan käyttämään sisällä olevaa hiekkalaatikkoa, on se hieman kuin pyytäisi niitä toimimaan vaistojaan vastaan. Siksi ei olekaan yllättävää, että hiekkalaatikon käyttöön liittyvät ongelmat tuntuvat olevan yleisin omistajien raportoima kissojen käytösongelma.

On tärkeää, ettet anna kissallesi mitään syytä lopettaa hiekkalaatikon käyttöä. Pidä laatikko hyvin puhtaana ja aseta se hiljaiseen paikkaan, jossa kissasi käyttää sitä mielellään. Voit lisätä myös ylimääräisiä laatikkoja, myös yhden ongelmapaikkaan.

Ongelmien välttäminen

 • Useimmat kissanpennut ovat sisäsiistejä niiden tullessa taloon - ne oppivat käyttämään hiekkalaatikkoa matkimalla emoaan. Kissoja opetetaan hiekkalaatikolle siten, että ne asetetaan laatikolle ruokailun jälkeen, niiden herättyä tai jos huomaat kissan haistelevan tai raapivan nurkassa, tai kyhjöttävän siellä.
 • Valitse hiekkalaatikko, jota kissanpennun on helppo käyttää. Matalareunainen muoviastia voi olla aluksi paras; voit vaihtaa syvempään tai katettuun laatikkoon myöhemmin.
 • Järjestä vähintään yksi laatikko jokaiselle taloudessasi olevalle kissalle, sekä yksi ylimääräinen. Aseta jokainen laatikko hiljaiseen, rauhalliseen paikkaan, jonne on helppo päästä.
 • Pidä hiekkalaatikko poissa kissasi ruuan ja veden luota, helppopääsyisessä mutta yksityisessä paikassa. Vältä kosteita ja pimeitä tiloja, kuten kellareita, ja paikkoja, joissa on kovaäänisiä pesukoneita tai paljon liikuskelua (ihmisiä ja muita lemmikkejä), kuten esim. keittiön nurkkaa.
 • Jos sinulla on useampi kissa, varmista, että hiekkalaatikkoja on useammassa paikassa, koska toiset kissat saattavat "vartioida" laatikoita, ja estää arempia kissoja käyttämästä sitä.
 • Valitse vanhemmille kissanpennuille ja aikuisille kissoille riittävän syvä laatikko, josta hiekka ei leviä ympäristöön kissan kaivaessa, ja joka on niin suuri, että kissa mahtuu kunnolla kääntymään siinä. Aseta sanomalehti hiekkalaatikon alle, sillä hiekkaa saattaa lentää ulos laatikosta.
 • Laatikko voi olla avoin, mutta jos kissa kaipaa yksityisyyttä valitse laatikko, jossa on kupu ja suodatin, joka minimoi laatikon hajut. Jotkut kissat eivät pidä katetuista hiekkalaatikoista, joissa on kapea kulkuaukko, sillä ne tuntevat olonsa uhatuiksi jos eivät näe ympärilleen hiekkalaatikkoa käyttäessään.
 • Jotkut kissat pitävät enemmän paakkuuntuvasta, lapioitavasta kissanhiekasta. Poista paakut lapiolla, jotta laatikko pysyy raikkaana ja kuivana. Muista puhdistaa säännöllisesti laatikko kokonaan silloinkin, vaikka käyttäisit paakkuuntuvaa hiekkaa, sillä kissan tarkka hajuaisti kertoo niille, jos lapioitu laatikko ei ole täysin puhdas.
 • Vältä hajustetun hiekan käyttöä, koska ne voivat olla kissoille hyvin vastenmielisiä.
 • Vanhemmat kissat pitävät pehmeämmästä, hiekkamaisemmasta kissanhiekasta, koska se hellempi nivelrikkoisille jaloille.
 • Jos kissallasi on ollut jo aiempi koti, ota selvää siitä, minkälaiseen hiekkaan kissa on tottunut. Jotkut kissat kieltäytyvät käyttämästä kissanhiekkaa, josta ne eivät pidä.
 • Täytä laatikko hiekan valmistajan antamien ohjeiden mukaan, ja laita laatikko helposti puhtaana pidettävään paikkaan tai sanomalehden päälle. Jos vaihdat hiekan laatua, tarkista ohjeet, koska suositeltavan hiekkakerroksen paksuus voi vaihdella eri valmisteiden välillä. Varmista aina, että kissan hiekkalaatikossa on riittävästi hiekkaa, jotta ne saavat toteuttaa normaalia kaivamis- ja hautaamiskäyttäytymistään. Uudet hiekkatyypit voivat tuoksua/tuntua erilaisilta, joten tee vaihto asteittain, aluksi sekoittamalla hiekat yhteen.
 • Jos käytät paakkuuntuvaa hiekkaa, poista likaantunut hiekka vähintään päivittäin. Vähintään kerran viikossa (useammin, jos et käytä paakkuuntuvaa hiekkaa) tyhjennä koko astia kokonaan, ja pese se kuumalla vedellä ja pesuaineella. Vältä desinfiointiaineita, koska jotkut niistä ovat myrkyllisiä kissoille.
 • Jos olet raskaana, älä koskaan käsittele likaantunutta hiekkaa toksoplasmoosivaaran vuoksi.
 • Älä koskaan jätä kissa sisälle ilman hiekkalaatikkoa. Kissat ovat hyvin siistejä, joten ne pidättävät virtsaa/ulostetta, mikä on erityisen epämiellyttävää, stressaavaa ja voi lisätä terveysongelmia.
 • Vaikka vanha kissasi yleensä aina kävisi ulkona tarpeillaan, täytyy sisällä olla silti hiekkalaatikko, sillä nivelrikkoiset kissat voivat olla vastahakoisia menemään ulos, eivätkä kissavanhukset välttämättä halua mennä ulos kylmällä säällä.
 • Vääriin paikkoihin virtsailu voi johtua fyysisistä ongelmista, kuten esimerkiksi alempien virtsateiden sairaudesta (FLUTD). Vaiva voi aiheuttaa kipua ja lopulta vaarallisen tilan, kun virtsaa ei erity. Tämä liittyy stressiin, joten tutki kissan elämäntyyliä ja stressin aiheuttajia, myös hiekkalaatikko-ongelmia.
 • Ota yhteys eläinlääkäriin, jos kissasi virtsaa hiekkalaatikon ulkopuolelle, pidättää hätäänsä, on laatikolla pitkiä aikoja, käy laatikolla usein, nuolee liiallisesti sukupuolielintensä aluetta tai virtsassa on verta.

Jos kissallasi on ongelmia hiekkalaatikon käytön kanssa tai se ei virtsaa/ulosta kunnolla, ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian.