Uteliaan kissan käyttäytyminen

Joskus kissat tekevät asioita, joita ihmisten on vaikea ymmärtää. Todellinen syy käytökselle liittyy usein vaistoihin, jotka ovat jäänteitä villeiltä esi-isiltä.​

Laatikoissa tai niiden päällä istuminen

Kissat tuntuvat rakastavan laatikkojen päällä tai sisällä istumista, missä ne sitten ovatkaan. Kun kissat tutkivat ympäristöään, ne etsivät aina mahdollista piilopaikkaa. Laatikkoon hyppääminen tai liukuminen saattaa herättää kissojen vaistoja etsiä suojattuja tiloja, joista ne voivat nähdä ympärilleen, mutta eivät kuitenkaan näy itse. Kun tarjoat laatikoita ja muita vastaavia piilopaikkoja kissallesi, on se halpa tapa rikastuttaa kodin ympäristöä. Kokeile lelujen piilottamista näihin paikkoihin, ja varmista aina, että ympäristö on turvallinen kissallesi, ja että kissa voi noutaa lelut laatikosta helposti.

Sähkölaitteiden päällä istuminen

Kissat saattavat istua sähkölaitteiden, kuten tietokoneiden ja televisioiden päällä tai lähellä, koska ne ovat lämpimiä ja näytöillä on stimuloivia kuvia. On todennäköistä, että kissa ei näe samaa mitä me näemme, mutta ruudulla oleva liike voi kiinnostaa kissan luonnollista uteliaisuutta. Toinen syy sille, että kissasi istuu television vieressä voi olla se, että se kaipaa vuorovaikutusta ja huomiota, ja yrittää keskeyttää laitteelle antamasi huomion. Hyvä tapa testata tätä on katsoa, viettääkö kissa yhtä paljon aikaa laitteen vierellä, kun et itse ole kiinnostunut siitä.

Juoksentelu ympäriinsä öisin

Koska kissat ovat yöeläimiä, on luonnollista, että ne ovat aktiivisempia öisin. Koska ihmiset eivät usein ole kotona päivän aikana, kissat viettävät aikaa nukkuen. Voit nostaa kissasi aktiivisuustasoa päivän aikana tarjoamalla sille kiinnostavia aktivointileluja, tai varaa leikkiaikaa ennen lähtöäsi ja kotiin palattuasi. Leiki kissojen kanssa ennen nukkumaanmenoa kuluttaaksesi energiaa, jotta ne saavat enemmän lepoa yöllä. Ruokintarutiini, joka antaa kissalle enemmän energiaa päivän aikaan yön sijasta voi myös olla avuksi.

Varastelu

Jotkut kissat varastavat kaikkea, mitä saavat tassuihinsa. Jos kissasi saa huomiota varastelustaan - vaikka huomio olisi negatiivistakin - se voi opettaa kissaa jatkamaan varastelua. Tai se voi olla eräänlaista leikkiä. Jos luulet asian olevan näin, kokeile tarjota kissallesi jotakin muuta tekemistä, kuten ruokintapalapelejä, leluja tai yhteistä leikkimisaikaa. Tämä saattaa lievittää ikävystymistä, jonka vuoksi kissa joutuu ongelmiin.

Varastelu voi liittyä myös esineiden rakenteeseen. Kissasi saattaa pitää erilaisten tekstuurien tunteesta suussaan, ja etsii ärsykkeitä ympäristöstä, jossa ei muuten ole riittävästi vaihtelua.

Toinen mahdollisuus on, että kissasi on stressaantunut, ja varastelu auttaa sitä rauhoittumaan. Esim. jotkut kissat imevät villaa, jonka on todettu oleva rauhoittavaa.

Jos kissasi ottaa tavaroita, kuten sukkia, ja liikuttaa niitä ympäriinsä, voi se olla osa sen metsästysviettiä ja sukka on tapetun saaliin korvike. Jos uskot, että käytös on pakonomaista, voit hakea apua kissojen kouluttajalta tai eläinlääkäriltä.

Kiinnostus vettä kohtaan

Monet kissat rakastavat vettä, vaikka ne eivät reagoikaan siihen samoin kuin koirat. Kissat haluavat lähestyä vettä omin ehdoin, eivätkä monestikaan pidä kastumisesta. Veden juomisen suhteen kissoja kiinnostaa yleensä enemmän juokseva vesi tai vesipisarat, sillä se on tapa jolla kissat nauttivat vettä luonnossa. Liikkumaton vesi astiassa ei ole niin kiinnostavaa, koska sitä ei voi haistaa tai nähdä. Jos olet huolissasi siitä, saako kissasi riittävästi vettä, kokeile eri tapoja antaa sille vettä juoksevassa muodossa tai vesipisaroina.