Kun koirasi saavuttaa täysikasvuisuuden (vaihtelee rodusta riippuen), on aika totuttaa se säännöllisiin ruokintatottumuksiin. Elimistön hyvinvoinnin ylläpitämiseksi koiran pitää saada ruuasta oikeassa suhteessa ravintoaineita viidestä eri ravintoaineryhmästä: proteiinit, rasvat ja öljyt, mineraalit, vitamiinit ja hiilihydraatit. Minkä tahansa laadukkaan teollisesti valmistetun täysravinnon pitäisi täyttää nämä ravitsemukselliset tarpeet tasapainoisessa suhteessa. Tarjoilet sitten purkkiruokaa, kuivaruokaa, tai niiden sekoitusta riippuu ihan sinun ja koirasi mieltymyksistä. Siihen voi vaikuttaa myös tietyt lääketieteelliset seikat.

Kehitysaskeleet lemmikkien ravitsemuksessa on johtanut siihen, että teollisesti tuotettuja koiranruokia, jotka vastaavat koirasi erityistarpeisiin on saatavilla paljon. Rodulla ja koolla voi olla merkittäviä vaikutus näihin vaatimuksiin. Pienemmillä roduilla on nopeampi aineenvaihdunta, ja jotkut tarvitsevat tuplasti kaloreita joka päivä, riippuen niiden ruumiinkunnosta ja aktiivisuuden tasosta. Suuremmilla roduilla saattaa olla hitaampi aineenvaihdunta, mutta myös suurempi ruokahalu, ja ne saattavat hyötyä eri mineraalien ja vitamiinien sekoituksista, jotka tukevat niiden niveliä, ja ruokavaliosta, joka on suunniteltu erityisesti kyseiselle rodulle/ koolle.

Jos koirasi on erityisen aktiivinen tai työtä tekevä koira, voit käyttää erityisesti laadittua aktiivisen koiran ruokavaliota. Ne tarjoavat enemmän rasvaa, proteiinia ja vitamiineja, kuten B12-vitamiinia, joka auttaa energian vapauttamisessa ruuasta. Vähemmän aktiiviset koirat tarvitsevat vähemmän kaloreita, joten kevyt-ruuan syöttäminen niille voi auttaa estämään painonnousua. Jos et ole varma, mikä ruokavalio sopii koirallesi, keskustele asiasta eläinlääkärin/ eläintenhoitajan, lemmikkikaupan henkilöstön tai kasvattajan kanssa.

Jotkut koirat voivat kehittää yliherkkyyden joillekin ruoka-aineille, tai niillä voi olla terveysongelmia, jotka vaativat erityistä ruokavaliota. Eläinlääkärisi voi tällöin suositella koirallesi sopivaa ruokavaliota.

Elleivät koirasi vaatimukset muutu, ei ole mitään syytä muuttaa ruokintarutiinia aikuisuuden ensimmäisistä päivistä, eli 12-24 kuukauden iästä (rodusta riippuen) kuudennen vuoden loppuun (rodusta riippuen). Seuraa aina koirasi ruumiinkuntoa, sillä painon lasku tai nousu voi merkitä sitä, että ruokavaliota tarvitsee arvioida uudelleen.

Miten koiraa ruokitaan?

Yleisesti useimpia koiria ruokitaan kerran tai kahdesti päivässä, rodusta riippuen. Pienemmät koirat saattavat tarvita säännöllisempää ruokintaa, ja suurilla roduilla on erityinen taipumus hotkia ruokansa, joka voi johtaa vatsaongelmiin, joten ne hyötyvät kahdesta pienemmästä ateriasta. Jos et ole varma, miten usein koiraasi pitäisi ruokkia, keskustele asiasta eläinlääkärin tai kasvattajan kanssa.

Koiran pitäisi antaa syödä rauhallisessa ympäristössä ilman häiriötekijöitä. Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, esim. laattalattia, tai käytä ruokinta-alustaa. Tarjoile ruoka aina puhtaasta astiasta; keraamiset tai metalliastiat ovat parhaita. Jos sinulla on taloudessa useita koiria, ruoki niitä erikseen välttääksesi tappelut ja härnäämisen.

Kokeile märkäruuan tarjoilua huoneenlämpöisenä, koska se tuoksuu houkuttelevammalta ja sulaa helpommin. Lämpeneminen vie jonkun aikaa, jos ruokaa säilytetään jääkaapissa. Voit lämmittää märkäruokaa mikroaaltouunissa lyhyen aikaa, kunnes se on lämmintä (ei koskaan kuumaa).
Vältä märkäruuan jättämistä esille, sillä se voi pilaantua nopeasti. Kuiva ruoka voidaan jättää astiaan päiväksi ilman että se pilaantuu. Jos syötät kuivaruokaa, säilytä se puhtaassa ja kuivassa paikassa. Uudelleen suljettavat pakkaukset ja ilmatiiviit astiat säilyttävät ruuan aromit.
Useimmat koirat nauttivat kuivaruuan rouskuttamisesta, mutta jos oma koirasi pitää kostutetusta ruuasta, tai kovan ruuan välttämiseen on lääketieteellinen syy, jätä ruoka vesiastiaan noin 30 minuutiksi ennen tarjoamista. Jos kostutat kuivaruokaa, voit harkita hampaiden hoitoon suunniteltujen herkkujen syöttämistä poistaaksesi plakkia, jota jotkut kuivaruuat auttavat ehkäisemään. Muista kuitenkin, että koiran hampaiden säännöllinen harjaaminen on paras tapa estää hammassairauksia.

Koiran lenkittäminen ei ole suositeltavaa tuntia ennen tai jälkeen ruokinnan. Suuret koirarodut ovat erityisen herkkiä vatsan turpoamiselle ja vatsalaukun kiertymille, joka on lääketieteellinen hätätapaus. Merkkejä tällaisista ongelmista on mm. turvonnut vatsa, yökkäily ja selkeästi epämukava olo. Ota yhteys eläinlääkäriin välittömästi, jos olet huolissasi koirastasi.

Miten paljon ruokaa koira tarvitsee?

Se, miten paljon syötät koirallesi, riippuu sen rodusta, elämäntyylistä ja ruumiinkunnosta. Yleisesti noudata pakkauksen takana olevaa ruokintaohjetta, mutta muista, että ohje on vain viitteellinen. Jokainen koira on yksilö, ja tärkeintä on huomioida, että koiraa syötetään sopivasti ylläpitääkseen hoikan, terveen ja ihanteellisen ruumiinkunnon. Jos et ole varma siitä, miten paljon koiraa tulee ruokkia, kysy neuvoa eläinlääkäriltä. Tarjoa aina raikasta juomavettä.

 

Herkut

Jokainen koira ansaitsee herkkunsa, mutta muista, että kun syötät herkkuja ja keksejä, vähennä pääateriasta vastaava kalorimäärä välttääksesi yliruokintaa. Kuinka monta herkkua on turvallista antaa ja kuinka usein, riippuu valitsemasi herkun tyypistä.
Jos koira on eläinlääkärin suosittelemalla ruokavaliolla ja herkut ovat kiellettyjä, voit käyttää koiram normaalia ruokaa herkkuna ja koulutuksessa. Yleisenä sääntönä on rajoittaa herkkuja, keksejä ja palkintoja 15%:iin koirasi päivittäisestä ravinnosta tai vain 10%:iin, jos syötät pienempiä, lihapohjaisia palkintoja. Jotkin funktionaaliset herkut, kuten hampaiden hoitoon tarkoitetut tuotteet, ovat kooltaan tietynkokoisia, jotta ne toimisivat halutulla tavalla, ja ne voivat muodostaa jopa kolmanneksen koiran kaloritarpeesta. Näissä herkuissa on kuitenkin lisättyjä vitamiineja ja mineraaleja, jotka auttavat pitämään ruokavaliota tasapainossa.
Pakkauksen ruokintaohjeet auttavat laskemaan tarkemmin, miten paljon ja miten usein voit herkkuja antaa: kysy ohjeita eläinlääkäriltäsi tai -hoitajalta, jos et ole varma, miten monta herkkua voit koiralle päivässä syöttää.

Mitä koiralle ei saa syöttää?

Vaikka ruuantähteiden ja makupalojen syöttäminen ei ole yleensä suositeltavaa, siitä kieltäytyminen on usein vaikeaa! Jos päätät myöntyä toisinaan, huomaa, että joitakin ruokia koiralle ei tule antaa. Älä koskaan syötä raakaa lihaa, ja vähennä ruokamyrkytyksen vaaraa kypsentämällä liha huolellisesti (lisäämättä suolaa) bakteerien tappamiseksi. Varo pieniä luunpaloja, erityisesti hauraita kananluita ja kalan ruotoja, koska ne voivat vaurioittaa hampaita ja aiheuttaa tukkeumia vatsaan.
Sama koskee suurempia luita: vaikka niitä perinteisesti annetaan koirille, ne saattavat muodostaa tukoksia suolistoon, joten niiden syöttämistä ei suositella. Lihaa ja ruuantähteitä ei saisi koskaan antaa enempää kuin 10% koirasi kokonaisruokavaliosta, muuten vaarannat lemmikin tasapainoisen ruokavalion. Älä myöskään koskaan anna koirallesi ihmisten suklaata, sipulia tai viinirypäleitä/rusinoita, sillä ne voivat olla erittäin myrkyllisiä koirille.

Ruokavalion muuttaminen

Syitä koiran ruokavalion muuttamiseen on useita. Ravitsemukselliset vaatimukset voivat muuttua elämäntyyliin, ikään tai elinympäristöön liittyvien muutosten seurauksena. Myös koiran terveydentila voi vaatia erikoisruokavaliota. Muista, että koirasi ruuansulatus voi mennä helposti epätasapainoon jos vaihdat tarjottavaa ruokaa yhtäkkiä, oli muutos sitten märkäruoasta kuivaruokaan tai tuotemerkistä toiseen. Hidas 7-10 päivän siirtymisprosessi auttaa koiraa sulattamaan uuden ruoan helpommin, säätäen luonnollisesti ruuansulatuskanavan entsyymejä ja bakteereja.

  • Laita hieman uutta ruokaa nykyisen sekaan, ja sekoita ne keskenään, tai tarjoa molempia ruokia erikseen.
  • Seuraavien 7-10 päivän ajan sekoita uutta ruokaa totutun ruoan sekaan lisäten vähitellen uuden ruoan määrää, kunnes vaidos on täysin tapahtunut.

Jos vaihdat märkäruuasta kuivaan, koirasi pureskelee ruokaansa aktiivisemmin, syöminen voi kestää kauemmin ja koira juo enemmän vettä. Jos vaihdat kuivasta märkäruokaan, voit olettaa koiran juovan vähemmän. Jos koira on tottunut rouskuttamaan kuivaruokaa, voit sekoittaa mukaan muutaman keksin antamaan ruualle hieman lisää rakennetta. On muistettava, että annos kuivaruokaa näyttää pienemmältä kuin annos märkäruokaa, ja koska kuivaruuissa on yleensä enemmän energiaa kuin märkäruuissa, koirasi syö suhteessa enemmän märkäruokaa samojen kaloreiden saamiseksi.

Jos koirasi kieltäytyy uudesta ruuasta, myös eläinlääkärin suosittelemasta ruokavaliosta, ota yhteys eläinlääkäriin keskustellaksesi syistä ja saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Purinan tuotemerkit aikuisille koirille

Purina valmistaa monia Pohjoismaiden johtavia koirien kuiva- ja märkäruokia, joista jokainen on uusimpien tieteellisten tutkimusten tulosta niin laadun, maun kuin ravitsemuksensa puolesta. Ne on suunniteltu tarjoamaan sinulle ja lemmikillesi erinomaisia tuotevaihtoehtoja jokaiseen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin.