Pennun ruokinta

Pentujen pitää kasvaa paljon lyhyessä ajassa: vuodessa (suuremmat koirarodut kahdessa vuodessa) ne saavuttavat täysikasvuisuuden. Niiden elimistön on kehityttävä todella nopeasti, joten ei ihme, että ne tarvitsevat paljon mahdollisimman korkealaatuista ravintoa pysyäkseen tarpeeksi nopeassa kasvutahdissa. Terve, energinen koiranpentu voi polttaa tuplasti saman kalorimäärän kuin aikuinen koira!

Pentukoiran ravinto

Koiranpennut ovat todella uteliaita niitä ympäröivää maailmaa kohtaan, mutta ne tarvitsevat paljon energiaa sen tutkimiseen. Tehdasvalmisteiset koiranpentujen ruuat on suunniteltu tarjoamaan täysin tasapainoisen yhdistelmän pennun vaatimia ravintoaineita. Pentujen ruuat sisältävät tiivistettyä ravintoa kasvua varten ilman lisättyä kuitua, jotta pennun kehittymätöntä ruuansulatusta voidaan suojella ylikuormittumiselta. Laadukkaat penturuoat sisältävät runsaasti korkealaatuista proteiinia edistäen kudosten ja elinten tervettä kehitystä, ja tasapainoisen pitoisuuden välttämättömiä kivennäisaineita, kuten kalsiumia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa, sekä D-vitamiinia vahvan luuston ja hampaiden kehittymiseksi. Näinollen pennulle ei tarvitse antaa lisäravinteita jos syötät niille tehdasvalmisteista täysravintoa, ellei eläinlääkärisi ole erikseen ohjeistanut niin.

Pennuilla on pienempi suu kuin aikuisilla koirilla, joten penturuokien pienemmät suupalat on helpompi pureskella, ja ne vapauttavat tehokkaammin välttämättömiä ravintoaineita.

Vieroitus

On sanomattakin selvää, että emon maito on ihanteellista ravintoa pennun ensimmäisten viikkojen aikana, koska se sisältää kaikki välttämättömät ravintoaineet ja vahvistaa pennun immuunijärjestelmää. Vaikka pennut ovat valmiita maidosta vieroitukseen 6-8 viikon iässä, monet osoittavat kiinnostustaan kiinteää ruokaa kohtaan jo 3-4 viikon iässä – yleensä käpälöimällä emonsa ruokakippoa ja nuolemalla ruokaa tassuistaan.

Tämä onkin paras ajankohta aloittaa penturuoan tarjoaminen. Jos valitset kuivaruoan, se pitää ensin kostuttaa ja hienontaa. Koiranpennun kasvaessa voit lisätä vähemmän vettä, siirtyen näin asteittain kuivempaan koostumukseen. Älä aloita vieroitusta liian aikaisin. Kiinteään ruokaan vaihtaminen liian aikaisin voi olla haitallista pennun vatsalle.

Kuinka paljon pentu tarvitsee ruokaa?
Ruoan tarjoamisen aloittamisesta vieroitukseen (yleensä 2 kk) asti - 4-6 ateriaa päivässä.
2-3 kk - 4 ateriaa päivässä.
4-6 kk - 2-3 ateriaa päivässä.
Yli 6 kk - 2 ateriaa päivässä (riippuen rodusta).

Älä ruoki pentuasi liikaa vauhdittaaksesti kasvuprosessia. Määrä voi olla liikaa niiden kehittyvälle ruuansulatukselle, joka johtaa ruuansulatuksen epätasapainoon ja kasvun heikentymiseen, tai se voi kiihdyttää kasvua epäterveellisesti johtaen ei-toivottuun painonnousuun ja kivuliaisiin selkärangan ongelmiin tulevaisuudessa. Jos et ole varma, miten usein koiranpentua pitäisi ruokkia, keskustele asiasta eläinlääkärin tai kasvattajan kanssa.

Ruokinnan määrä riippuu pennun iästä, koosta ja rodusta, kuten myös kunnosta ja terveydentilasta. Lue aina pakkauksessa olevat ruokintaohjeet huolellisesti. Pakkauksissa on taulukoitu rotujen koot (aikuisen koiran tyypilliset painot) ja ikäryhmät. Löydät sieltä koiranpentuasi vastaavan ohjeistuksen. Muista, että jopa saman ikäiset ja rotuiset pennut eroavat energiavaatimuksiltaan toisistaan, riippuen niiden kehityksen asteesta, ruoansulatuksen tehokkuudesta sekä kullekin tyypillisestä aineenvaihdunnasta ja aktiivisuudesta. Ruokintaohjeet ovat vain viitteellisiä. Ollaksesi täsmällisempi ja varmistaaksesi koiranpentusi optimaalisen kasvun arvioi pennun ruumiinkuntoa säännöllisesti ja muokkaa ruuan määrä sen mukaisesti.

Älä ruoki pentua heti ennen tai jälkeen liikunnan, ja jätä tunti väliä ruokinnan ja liikunnan väliin, jolloin vältyt vatsalaukun kiertymältä. Suuret ja jättimäiset rodut ovat erityisen alttiita tähän mahan turpoamiseen ja suoliston kiertymiseen, mikä on sairaanhoidollinen hätätapaus.

Pennut luonnollisesti nauttivat ruoan rouskuttamisesta, mikä auttaa myös niiden hampaita pysymään vahvoina ja terveinä. Ruokavalion johdonmukaisuus on tärkeää, joten ellei ruokavalio aiheuta koiralle mitään ongelmia eikä eläinlääkäri ole ohjeistanut vaihtamaan ruokaa, on parasta pysytellä samassa ruokamerkissä.

Missä pentu kannattaa ruokkia?

Pennun pitäisi antaa syödä rauhallisessa ympäristössä ilman häiriötekijöitä. Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, esim. laattalattia, tai käytä ruokinta-alustaa. Tarjoile ruoka aina puhtaasta astiasta; keraamiset tai metalliastiat ovat parhaita. Estä lapsia leikkimästä pennun kanssa tai keskeyttämästä sen ateriointia. Jos sinulla on useampi koira, ruoki niitä erikseen, jotta vältät tappelut ja kiusaamisen.

Miten pentu ruokitaan?

Kokeile märkäruuan tarjoilua huoneenlämpöisenä, koska se tuoksuu houkuttelevammalta ja on helpompaa sulattaa. Lämpeneminen vie jonkun aikaa, jos ruokaa pidetään jääkaapissa. Voit myös lämmittää märkäruokaa mikroaaltouunissa lyhyen aikaa, kunnes se on lämmintä (ei koskaan kuumaa). Vältä märkäruuan jättämistä esille, sillä se voi pilaantua nopeasti. Kuiva ruoka voidaan jättää astiaan päiväksi ilman että se pilaantuu. Useimmat koirat nauttivat kuivaruuan rouskuttamisesta, mutta jos oma koirasi pitää kostutetusta ruuasta, tai kovan ruuan välttämiseen on lääketieteellinen syy, jätä ruoka vesiastiaan noin 30 minuutiksi ennen tarjoamista. Jos kostutat kuivaruokaa, voit harkita myös hampaiden hoitoon suunniteltujen herkkujen syöttämistä poistaaksesi hampaista plakkia, jota jotkut kuivaruuat auttavat ehkäisemään pennun kasvaessa. Muista kuitenkin, että koiran hampaiden säännöllinen harjaaminen on paras tapa estää hammassairauksia.

Kun koiranpentusi kasvaa...

Pennun kasvaessa kasvaa myös sen ruokahalu. Pentu tarvitsee enemmän energiaa kasvupyrähdyksiä ja lihasten kasvua varten. Rodusta riippuen puolivuotias pentu saattaa tarvita kaksinkertaisen määrän energiaa verrattuna kahden kuukauden ikäiseen pentuun. Yritä aina noudattaa ruuan valmistajan ohjeita, seuraa pennun ruumiinkuntoa ja jos et ole varma siitä, miten paljon pentua tulisi syöttää, kysy neuvoa kasvattajalta tai eläinlääkäriltä.

Mitä koiralle ei saa syöttää

Vaikka ruuantähteiden ja makupalojen syöttäminen ei ole yleensä suositeltavaa, siitä kieltäytyminen on usein vaikeaa! Jos päätät myöntyä toisinaan, huomaa, että joitakin ruokia ei tule koirille antaa. Älä koskaan syötä raakaa lihaa, ja vähennä ruokamyrkytyksen vaaraa kypsentämällä liha huolellisesti (lisäämättä suolaa) bakteerien tappamiseksi. Varo pieniä luunpaloja, erityisesti hauraita kananluita ja kalan ruotoja, koska ne voivat vaurioittaa hampaita ja aiheuttaa tukkeumia vatsaan. Sama koskee suurempia luita: vaikka niitä perinteisesti annetaan koirille, saattavat ne muodostaa tukoksia suolistoon, joten niiden syöttämistä ei suositella. Lihaa ja ruuantähteitä ei saisi koskaan antaa enempää kuin 10% koirasi kokonaisruokavaliosta, muuten vaarannat lemmikin tasapainoisen ruokavalion. Älä myöskään koskaan anna koirallesi ihmisten suklaata, sipulia tai viinirypäleitä/rusinoita, sillä ne voivat olla erittäin myrkyllisiä koirille.

Aikuisen koiran ruokaan siirtyminen

Vaikka monet koirat näyttävätkin täysikasvuisilta 6-8-kuukauden iässä (rodusta riippuen: suurilla roduilla myöhemmin), ne ovat kuitenkin pentuja. Niiden luusto vahvistuu ja ne saavat lisää massaa kehoonsa. Älä vaihda aikuisen koiran ruokaan liian aikaisin. Vasta yksi- tai puolitoistavuotiaina (rodusta riippuen: isot rodut vanhempana) koirat ovat valmiita siirtymään aikuisen koiran ravintoon, koska ne eivät enää tarvitse ylimääräisiä kaloreita ja ravintoaineita. Jos et ole varma, missä iässä vaihtaa aikuisen koiran ruokaan, kysy neuvoa kasvattajalta tai eläinlääkäriltä. Vältä ärsyttämästä herkkää ruoansulatusta, ja aloita ruokavalion muutos sekoittamalla uutta ruokaa totuttuun penturuokaan ja lisää uuden ruoan osuutta vähitellen seuraavat 7-10 päivää.

Ruokavalion muuttaminen

Koiranpentusi ruuansulatus voi mennä helposti sekaisin jos vaihdat tarjottavaa ruokaa yhtäkkiä, oli kyse sitten muutos märkäruoasta kuivaruokaan tai tuotemerkistä toiseen. Uusien omistajien on parempi pysytellä kasvattajan tai löytöeläintalon suosituksissa, elleivät ne aiheuta selkeää ongelmaa. Hidas siirtymisprosessi (yli 7-10 päivää) auttaa pentuasi sulattamaan uuden ruuan ravinteita säätämällä luonnollisesti sen ruuansulatuskanavan entsyymejä ja hyödyllisiä bakteereja.
Laita hieman uutta ruokaa nykyisen sekaan, ja sekoita ne keskenään, tai tarjoa hieman molempia ruokia erikseen.
Tee vaihto sekoittaen 7-10 päivän ajan uutta ruokaa totutun ruoan sekaan, lisäten vähitellen uuden ruoan osuutta kunnes täysi vaihdos on tapahtunut.

Jos vaihdat märkäruuasta kuivaan, koiranpentu pureskelee ruokaansa aktiivisemmin, syöminen voi kestää kauemmin ja koira juo enemmän vettä. Jos vaihdat kuivasta märkäruokaan, voit olettaa sen juovan vähemmän, ja jos koira on tottunut rouskuttamaan kuivaruokaa, voit sekoittaa mukaan muutaman keksin antamaan ruualle hieman lisää rakennetta. On muistettava, että annos kuivaruokaa näyttää pienemmältä kuin annos märkäruokaa, ja koska kuivaruuissa on yleensä enemmän energiaa kuin märkäruuissa, koirasi syö suhteessa enemmän märkäruokaa samojen kaloreiden saamiseksi.