Liikunnan harrastaminen lemmikkisi kanssa on erinomainen tapa viettää laatuaikaa yhdessä ja vahvistaa suhdettanne. Samalla kun liikunta auttaa koiraa pysymään ihannepainoisena, antaa sille energiaa ja vahvistaa sen sydän- ja verenkiertoelimistöä ja immuunijärjestelmää, vaikuttaa liikunta sinuun aivan samoin!

Rutiinien vaihtelu

Liikunnan ei koskaan pitäisi tuntua pakkopullalta kummastakaan teistä. Liikunta saa olla hauskaa ja vaihtelevaa – eikä sen tarvitse olla vain pitkä ja aikaa kuluttava kävelylenkki. Jos harrastatte samoja rutiineja päivästä toiseen, koirasi voi kyllästyä yhtä lailla kuin sinäkin. Vaihtele kävelyreittiä säännöllisesti ja yritä sisällyttää siihen myös leikkiä ja haasteita. Älä aja itseäsi ja koiraasi ylikuntoon, vaan räätälöi itsellesi ja koirallesi sopiva liikuntaohjelma.

Jos koirallasi on sinua enemmän energiaa, leikkikää noutopelejä pallon tai jonkun muun lelun kanssa. Niin kauan kun ne saavat halien ja taputusten saattelemaa myönteistä palautetta (vältä liiallista herkkujen antamista, koska se saattaa johtaa ylipainoon) – useat koirat ovat halukkaita jatkamaan leikkiä heittokätesi väsymiseen saakka. Vältä puukeppien heittämistä, sillä tikut saattavat vahingoittaa hampaita, kurkkua ja mahaa.

Ikääntyneet koirat saattavat pitää enemmän rauhallisista kävelylenkeistä – mutta vaihtele senkin kanssa kävelyreittiä pitääksesi lenkkeilyn mielenkiintoisena!

Aloita varoen

Jos et ole onnistunut järjestämään koirallesi säännöllistä liikuntaa, mutta olet päättänyt tehdä asiaan muutoksen, aloita rauhallisesti. Aloita tekemällä lyhyitä ja hitaita liikuntatuokioita vähitellen lisäten kestoa, nopeutta ja matkan pituutta. Aloita lenkkeily pehmeällä maalla, hiekalla tai ruohikolla, kunnes koiran tassut kovettuvat. Muista myös, että pitämällä koirasi hihnassa pystyt kontrolloimaan koiraasi sen kävellessä tai juostessa, vaikka se olisikin hyvin innoissaan, isokokoinen, tai voimakas.
Jos koirallasi on ollut terveydellisiä ongelmia, on parempi suunnitella sopiva liikuntaohjelma eläinlääkärin avustamana.

Ruoka-ajat

Vältä koiran lenkittämistä välittömästi ennen tai jälkeen ruokailun, sillä liikunta täydellä vatsalla voi sekoittaa ruuansulatusta. Varmista, että saatavilla on aina runsaasti raikasta, puhdasta juomavettä.

Säällä kuin säällä

Koirat tarvitsevat säännöllistä liikuntaa säästä huolimatta. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että hyvin kylmä tai kuuma sää tuottaa ylimääräisiä haasteita. Koirat voivat kärsiä pakkasen puremista aivan kuten ihmisetkin. Jos kävelet koiran kanssa lumessa, pese tassut lumesta, jäästä ja suolasta. Kesällä ota huomioon auringonpistoksen ja ihon palamisen mahdollisuus. Kuuma asvaltti voi vahingoittaa koiran tassuja, joten ole erityisen varovainen tietöiden lähellä. Harkitse tossujen hankkimista, jos koirallasi on hyvin herkät jalat.

Minkä liikuntamuodon sitten valitsetkin, muista aina, että koirasi nauttii saadessaan viettää aikaa kanssasi, joten tee liikuntahetkistä erityisiä. Älä raahusta joka päivä samaan vanhaan puistoon, jossa koirasi tapaa aina samat koirat ja seuraa samoja hajuja.

Eri rotujen tarpeet

Ei ole yllättävää, että jotkut rodut tarvitsevat luonnostaan säännöllisempää ja rankempaa liikuntaa kuin toiset, ja eri lajit pitävät eri aktiviteeteista. Tämä on usein tulosta niiden alkuperäisestä roolista, johon rotu on jalostettu. Terrierit rakastava kaivamista, ajokoirilla on vahva vaisto "jahdata" ja ne pitävät vauhdikkaasta liikunnasta, ja paimenkoirarodut pitävät erityisesti koiraurheilusta.

Paikallinen koirakerho voi tarjota erilaisia kursseja, jolloin voit huolehtia siitä, että koirasi saa tarvittavan liikunnan ja koulutuksen.