Synnytyksen suhteen koirat ovat luonnostaan paremmin varusteltuja kuin ihmiset. Varmista, että koiralla on mukava olla, seuraa sitä sopivan etäisyyden päästä ja puutu asioiden kulkuun vain, jos jokin menee todella pieleen - mikä on hyvin epätodennäköistä. Jos sinulla on huolenaiheita, kysy neuvoa eläinlääkäriltä mahdollisimman pian. Jos olet kasvattajana kokematon, lue etukäteen, mitä synnytyksen aikana on odotettavissa, ja keskustele eläinlääkärin tai kasvattajan kanssa, jotta olet hyvin valmistautunut. Saat tietoja myös Suomen Kennelliitosta (www. kennelliitto.fi)

Ole valmiina

Paikka, jossa narttu synnyttää, tulisi valmistella vähintään kaksi viikkoa ennen odotettua synnytystä. Pentulaatikon tulisi olla sellainen, että se on helppo puhdistaa, eikä siihen kohdistu vetoa tai kosteutta. On tärkeää, että pennut eivät päädy pentulaatikon ulkopuolelle, ja narttu pääsee sieltä helposti pois ja takaisin. Voit esimerkiksi laittaa pohjalle sanomalehteä, peittää se öljykankaalla, laittaa tämän päälle viltti ja lopuksi vielä pyyhe tai lakana. Kehystä pesä puukehyksellä, jossa on painoa niin paljon, etteivät pennut pysty ryömimään tai putoamaan ulos. Paikka tulisi erottaa muusta asunnosta ja muista lemmikeistä niin, että nartulla on oma rauhallinen paikkansa. Pentulaatikon ei tulisi olla niin suuri, että pennut voivat joutua kauas emosta, mutta ei myöskään niin pieni, että narttu ei voi maata kunnolla ilman että vahingossa saattaa maata pentujen päällä.

Pentulaatikon ihannelämpötila on 25-30°C ensimmäisen kahden viikon ajan, mutta lämpöä voi laskea asteittain normaaliin huonelämpötilaan, jos siihen ei kohdistu vetoa. Hyvä vinkki on hankkia terraarioissa käytettävä lämpömittari lämpötilan kontrolloimiseksi. Vastasyntyneet pennut eivät pysty säätelemään niiden ruumiinlämpöä, ja ne ovat äärimmäisen haavoittuvaisia, jos niiden ruumiinlämpö laskee. Jos mahdollista, pidä osa pentulaatikosta 25-30°C asteisena ja toinen osa hieman viileämpänä, jotta narttu voi jäähdytellä. On hyvä ajatus tarkastaa nartun ruumiinlämpö muutamaa viikkoa ennen odotettua synnytystä. Näin tiedät, mikä sen normaalilämpö on. Sen tietäminen on tärkeää silloin, kun synnytys on käynnistymässä.

Tässä on muistilista siitä, mitä on hyvä pitää käsillä.

 • Paljon sanomalehtiä
 • Petivaatteita, joita narttu voi purra ja repiä (luonnollista synnytyksessä)
 • Keittiövaaka, kynä ja paperia, jotta voit kirjoittaa pentujen syntymäpainot ylös.
 • Tylsät, steriloidut sakset napanuorien leikkaamista varten
 • Imupipetti
 • Lämpömittari
 • Puuvillakäsineet, jos narttu tarvitsee apua synnytyksen aikana (märästä pennusta kiinni saaminen voi olla vaikeaa)
 • Runsaasti puhtaita pyyhkeitä pentujen kuivaamiseen
 • Kello, eläinlääkärin puhelinnumero ja juotavaa nartulle

Eläinlääkärin päivystysnumero kannattaa aina pitää käsillä, koska synnytys tapahtuu usein öisin. On myös hyvä ilmoittaa eläinlääkärille, milloin synnytys on odotettavissa, jotta hän tietää olla valmiina, jos ongelmia ilmenee. Varmista, että saatavilla on kuljetus, jotta voit viedä nartun ja pennut lääkäriin tarvittaessa.

Mistä tietää, että pennut ovat tuloillaan?

Tiineyden viimeisellä viikolla kannattaa alkaa mitata nartun lämpötilaa peräsuolesta kahdesti päivässä. (Pyydä lääkäriä näyttämään, miten tämä tehdään, jos et ole tehnyt sitä aiemmin). Ensimmäinen merkki lähestyvästä synnytyksestä on se, että nartun lämpötila laskee alle 37º C:n (vaikka normaali ruumiinlämpö voi vaihdella hieman nartusta riippuen). Ruumiinlämmön laskeminen riippuu hieman rodusta. Pienimmillä nartuilla lämpötila laskee eniten. Tämä ilmenee yleensä 12-24 tuntia ennen synnytystä. Jos 24 tunnin jälkeenkään ei tapahdu vielä mitään, kysy neuvoa eläinlääkäriltä. Kun lämpö nousee takaisin 37°C:een, tiedät, että pennut voivat syntyä millä hetkellä hyvänsä.

Useita päiviä ennen synnytystä narttu voi vaikuttaa hieman levottomalta ja se hakeutuu omiin oloihinsa. 12-24 tuntia ennen synnytystä narttu lopettaa syömisen, ja todennäköisesti petaa paikkaansa tehdäkseen pesää tuleville pennuille.

Synnytys

Pentujen syntymää on tärkeää seurata, jotta voit auttaa ongelmatapauksissa. Tämä koskee erityisesti ensisynnyttäjiä. Liika puuttuminen kuitenkin hidastaa synnytystä ja hermostuttaa koiraa. Yleensä kaikki menee hyvin, joten yritä tarkkailla tilannetta siihen sekaantumatta, ellei se ole ehdottoman tarpeellista. Ota yhteys eläinlääkäriin, jos olet huolissasi. Rajoita katsojien määrää: vaikka perhe saattaa haluta osallistua, tämä voi hermostuttaa emoa.

Synnytyksessä on kolme vaihetta. Ensimmäinen vaihe voi mennä ohi ilman, että huomaat sitä, mutta kohtu ja kohdunsuu valmistautuvat synnytykseen. Supistuksia on, mutta ne eivät näy ulospäin. Tässä vaiheessa narttu voi olla hyvin levoton ja rahaton, ja voi alkaa jopa läähättää ja täristä.

Toinen vaihe on pentujen syntymä, ja tämä vaihe kestää yleensä vaihtelevasti 3-12 tuntia, mutta joskus jopa 24 tuntia. Peräsuolesta mitattu lämpötila nousee uudelleen normaaliin, ja näet vahvoja supistuksia ja kirkasta vuotoa. Pennun tulisi syntyä 20-30 minuutissa vahvoista supistuksista ja 2-3 tunnin kuluessa lapsivesien menemisestä.

Vihreä/ruskea vuoto voi olla merkki siitä, että istukka on irronnut. Jos huomaat tämän, pennun tulisi syntyä 2-4 tunnin kuluessa. Muussa tapauksessa ota yhteys eläinlääkäriin.
Pennut syntyvät yleensä 20 minuutin välein, mutta on normaalia, että narttu lepää välillä, joten kaksikin tuntia pentujen syntymän välillä on normaalia. Jos tiedät, että pentuja pitäisi syntyä vielä lisää, ja narttu lepää yli 2 tuntia, ota yhteys eläinlääkäriin.

Voi olla, että osa pennuista (yleensä 40%) syntyy häntä edellä. Tämä ei ole epänormaalia. Emä nuolee jokaisen pennun puhdistaakseen sikiökalvon pennun naamalta ja auttaakseen näin sen hengityksen kulkemaan. Emä puree myös napanuoran poikki.

Jos narttu synnyttää ensimmäistä kertaa, se voi tarvita hieman lisäapua ja tukea, joten ole valmiina tarjoamaan tyynnyttäviä sanoja. Toisinaan emo saattaa alkaa synnyttää uutta pentua, vaikka edellinen vielä tarvitsisi apua. Jos näin tapahtuu, poista kalvo pennun päältä ja kuivaa pentu nopeasti puhtaalla kankaalla (pienet kasvopyyhkeet ovat hyviä, koska ne ovat riittävän suuria peittämään pennun, mutta eivät ole tielläsi). Lopuksi hiero pentua reippaasti lämpimällä, kuivalla kankaalla. Tämä lämmittää pentua ja stimuloi sitä hengittämään. Kun teet tätä, pidä pentua kankaan sisällä vatsa alaspäin varmalla, mutta hellällä otteella. Vikiseminen puhdistaa nesteet pennun ilmateistä. Jos sinulla on imupipetti, voit käyttää sitä varoen sieraimiin. Voit joutua leikkaamaan napanuoran, mutta muista, ettet leikkaa sitä liian läheltä, koska se voi aiheuttaa infektion tai jopa kuoleman - 3-4 cm napanuoraa pennun vatsasta pitäisi jättää jäljelle. Jos huomaat, että emo yrittää purra napanuoraa liian läheltä pentua, keskeytä se ja leikkaa napanuora itse. Jos et tunne näitä käytäntöjä, kysy neuvoa eläinlääkäriltä ennen synnytystä, jotta tunnet olosi varmaksi.

Jos synnytys kestää pitkään, emä voi tahtoa ulos tarpeilleen synnytysten välissä. Pidä emä koko ajan hihnassa ja tarkkaile, ettei se ala synnyttää ulkona seuraavaa pentua. Ota mukaan pyyhe ja sakset, äläkä missään nimessä päästä narttua liikkumaan ilman talutushihnaa!

Kolmas vaihe on istukan syntyminen, mikä tapahtuu yleensä jokaisen pennun jälkeen. Yritä tarkistaa, kuinka monta istukkaa on syntynyt (huomioi, onko se syönyt yhtään), jotta huomaat, onko kohdussa vielä jotakin jäljellä: ota sitten yhteys eläinlääkäriin, jos tarpeen. Jos mahdollista, estä narttua syömästä kaikkia istukoita, koska se voi aiheuttaa ripulia.

Synnytyksen jälkeen

Kun koko synnytys on ohi, anna emolle syötävää ja juotavaa, ja käytä sitä ulkona, vaikka se olisikin vaikeaa. Poista ja vaihda likaantuneet pesän suojukset, anna sitten uuden perheen olla hetki rauhassa.

Jos emo kuitenkin ponnistelee edelleen, tai ei vaikuta kiinnostuneelta huolehtimaan pennuistaan (erityisesti, jos mielenkiinto ei herää edes tunnin jälkeen), voit joutua puuttumaan asiaan - ja kysy heti neuvoa eläinlääkäriltä. Lue artikkeli "Huomioitavaa synnytyksen aikana" saadaksesi lisätietoja. Joissakin tapauksissa pentujen ruokkiminen voi olla tarpeen, jos emo ei huolehdi niistä tai ei pysty tuottamaan maitoa. Tämä on epätavallista, mutta jos se on tarpeen, kuuntele eläinlääkärin neuvoja parhaasta tavasta ruokkia pentuetta.

Tyytyväinen pentue on hiljainen, paitsi silloin, kun pennut kilpailevat ruuasta tai jos ne ovat liian kaukana emostaan tai muista pennuista.

Kun synnytys on ohi, anna nartun olla rauhassa. Ei uteliaita naapureita tai muita ihmisiä - sille on runsaasti aikaa myöhemmin. Ole lähellä ja nuku samassa huoneessa nartun kanssa ainakin ensimmäisinä päivinä.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä kenneliin tai kasvattajaasi.
Joitakin muistettavia kohtia:

 • Älä päästä muita ihmisiä ja lemmikkejä pentujen huoneeseen vähintään ensimmäiseen 2-3 viikkoon (perheenjäsenet voivat olla ok, mutta tarkkaile nartun reaktiota)
 • Älä käsittele pentuja enempää, kuin mitä on tarpeen ensimmäisen kahden viikon aikana (älä nosta niitä pois pentulaatikosta, koska se voi stressata narttua)
 • Älä vie narttua pitkille lenkeille, ennen kuin näyttää, että se on valmis siihen - jos narttu pakotetaan eroon pennuistaan, se stressaantuu kovasti.
 • Älä estä pentuja pääsemästä vapaasti emon luo ensimmäisten viikkojen aikana. Emo tietää, milloin se voi jättää ne hetkeksi.
 • Älä jätä narttua yksin pentujen kanssa pidemmäksi aikaa kuin tunniksi ensimmäisten viikkojen aikana (eikä pidemmäksi kuin 2 tunniksi, kun pennut ovat 6-8 viikkoa vanhoja). Jos sinun täytyy jättää ne hetkeksi, tee se silloin, kun ne ovat tyytyväisiä ja nukkuvat. Turvaa pentujen alue niin, etteivät ne satuta itseään missään sähkölaitteissa tms.