Koirat ja ihmiset ovat eläneet rinnakkain tuhansia vuosia, ja vaistomme auttavat tunnistamaan useimpia mielentiloja toistemme ruumiinkielestä, kasvojen ilmeistä ja äänen käytöstä.

Vaikka koirat eivät tunne korkeampia ihmisten tunteita, kuten häpeää, rakkautta tai halveksuntaa, niillä on samat perustunteet, kuten onnellisuus, suru, helpotus, turhautuminen ja pelko, kuten meilläkin. Nämä tunteet ovat tärkeitä kaikessa eläinten ja ihmisten oppimisessa, koska ne rohkaisevat meitä käyttäytymään tavoilla, jotka osoittautuvat hyödyllisiksi. Esimerkiksi pelko ajaa koiria hakemaan turvallisuutta, kun taas kosketuksen, hoidon ja silittämisen tuottamat tunteet vahvistavat läheisten suhteiden muodostumista muiden koirien, eläinten ja ihmisten kanssa.

Koirasi ymmärtäminen on tärkeää onnellisen, tyydyttävän suhteen rakentamiselle. Seuraavat kuvat auttaa sinua kehittämään kykyäsi tunnistaa koiran tunteita ja syventämään teidän välistä yhteyttänne.

Iloinen

Iloinen

Iloisuus on yksi helpoiten tunnistettavista tunteista, koska se on niin ilmiselvää! Koirasi silmät ovat herkät ja katse on pehmeä, sen otsa on rento ja sen korvat ovat joko roikkuvat tai jos se juoksee, korvat liikkuvat taakse ja eteen ystävällisesti.

Vaikka koirat eivät hymyile, jotkut, kuten tämä kultainen noutaja, näyttävät melkein virnistävän. Sen huulet ovat irrallaan, suu hieman auki ja kieli on ulkona suusta, kun se läähättää tasaisesti.

Häntä kertoo hyvin koiran mielentilasta. Kun se heiluu huolettomasti, mutta tarkoituksellisesti puolelta toisella keskikorkeudella, koira on tyytyväinen. Kun häntä heiluu kovasti, joskus jopa niin kovasti, että sen takaruumis näyttää irtoavan, koira on todella iloinen!

Onnellinen koira liikkuu rennosti ja rohkaisee sinua leikkimään ja ottamaan osaa iloonsa.

Levoton

Levoton

Kun tiedät, että koirasi on levoton voit myös helpommin saada sen rauhoittumaan ja rentoutumaan ehkä viemällä sen huomion herkulla tai leikillä.

Kun koirasi on levoton, koiran silmät voivat olla suuret ja tuijottavat, ja joskus se saattaa siristää niitä ja vältellä katsekontaktia. Voit nähdä, kun sen rypistää kulmiaan ja sen otsa on jännittynyt. Pystykorvat ovat hieman takana, koska se yrittää kerätä mahdollisia vinkkejä vaaroista. Jos koiralla on riippukorvat, se voi pitää niitä lähempänä päätään kuin normaalisti.

Sen suu on yleensä kiinni, mutta jos se on auki, huulet ovat jännittyneet, ja se saattaa nuolla niitä tai haukotella hermostuneena, vaikka tiedät, ettei se ole nälkäinen tai väsynyt.

Sen ruumis ja häntä ovat paikoillaan ja hieman normaalia alempana. Hermostuneet koirat heiluttavat joskus häntäänsä varovaisina, mutta tämä on merkki siitä, että se yrittää rauhoittua, ei merkki iloisuudesta. Tämän vuoksi levottomuutta on vaikea tunnistaa, joten pidä koiraasi aina tarkasti silmällä, jos se on uudessa tai haastavassa tilanteessa.

Pelokas

Pelokas

Pelon kehonkieli on selvempää kuin muissa tunteissa, ja voi olla myös dramaattisempaa kuin tässä kuvassa. Eri koirilla on erilaiset reaktiot pelkoon: jotkut kyyristyvät mahdollisimman pieniksi, jotkut pyörivät selällään näyttääkseen sosiaalista alistumista, jotkut seisovat hyvin hiljaa ja toiset haukkuvat kovaa tai murisevat puolustavasti.

Silmät voivat olla suurina, liikkuvat taakse ja eteen, katse joko kovana ja tuijottaen tai siristellen ja vilkuillen sivuittain havaittua uhkaa.

Korvat saattavat olla litteästi vasten päätä, joka voi olla laskettu alas ja käännetty sivulle.

Sen huulet ovat jäykät ja se saattaa nuolla niitä tai haukotella merkkinä stressistä tai yrittäen rauhoittua.

Sen häntä on paikoillaan, alhaalla tai sen jalkojen välissä, ja se on melko tarkkaavaisena, jopa kieltäytyen lempiherkustaan.

Kun koira on peloissaan, sen ensisijainen tavoite on selvitä uhasta; sen kehonkieli, ilmeet ja ruokahalu palaavat normaaleiksi, kun se tuntee olonsa taas turvalliseksi.

Turhautunut

Turhautunut

Turhautumista on eri lajeja: pitkäaikaista, masentunutta turhautumista (tässä kuvassa); akuuttia, aktiivista turhautumista reaktiona johonkin tapahtumaan, kuten siihen, että se ei vaikka saa haluamaansa, oli se sitten lelu tai pääsy ulos. On myös turhautumista, joka aiheutuu siitä, että koira ei pysty välttämään tai karkaamaan joltakin epämiellyttävältä.

Turhautunut koira on usein kireä ja sen jalat ovat jäykät. Se saattaa haukkua levottomasti, vetäytyä tai jopa syöksyä kohteeseen turhautumistaan. Kaikki sen aistit ovat kohdistuneina turhautumiseen, se ei kuuntele tai vastaa yrityksiin kiinnittää sen huomiota muualle.

Sen silmät ovat suuret ja räpyttelemättömät, sen korvat ovat höröllään, ja jos se ei hauku, sen huulet ovat jäykät ja suupielet ovat painettuina eteenpäin.

Koirat eivät voi ylläpitää jännittynyttä tilaa loputtomasti, joten se voi lopulta irtautua turhauttavasta tilanteesta tai kroonisessa tapauksessa siirtyy avuttoman masennuksen tilaan. Tämä voidaan virheellisesti tulkita rauhallisena hyväksyntänä, mutta koirasi vaatii huolellista, rakastavaa huomiota tällaisissa tapauksissa, jotta se osaa rentoutua ja käyttäytyy taas normaalisti.

Helpottunut

Helpottunut

Helpotus on usein helpointa huomata erona aiemmin vallinneeseen negatiiviseen tunnetilaan. On tärkeää tietää, milloin koirasi on turhautunut, levoton tai pelokas, mutta on aivan yhtä tärkeää tietää, milloin se on helpottunut ja voi taas rentoutua.

Koirat, aivan niin kuin mekin, kokevat helpotusta ratkaistessaan ongelman tai vaikeuksia, erityisesti, jos ne selviävät vaaratilanteesta, johon liittyy pelkoa.

Sen ruumiin jännitys vapautuu huomattavasti aina kirsusta hännän päähän asti. Katse pehmentyy, korvat putoavat, pää on matalammalla ja koko ruumis on selkeästi rauhallisempi.

Jotkut koirat haukottelevat, kun taas varautuneemmat saattavat pudottaa päänsä alas, välttävät katsekontaktia ja näyttävät huokaisevan sisäänpäin samalla pysytellen enimmäkseen paikoillaan. Enemmän ulospäin suuntautuneet koirat saattavat ravistella itseään, venytellä syvään tai jopa hieman tepastella ympäriinsä helpotuksen tunteessaan - kaikki toimintoja, jotka auttavat vapauttamaan jännitystä.

Tarkkaavainen

Tarkkaavainen

Tarkkana oleva koira on valpas ja keskittyy johonkin tärkeään, kuten palloon, herkkuun tai ehkäpä sinuun. Tämä koira näyttää, miltä koiran tulisi näyttää sitä koulutettaessa - se katselee ja kuuntelee sinua, on valmiina työskentelemään kanssasi ja ansaitsemaan palkkionsa. Se saattaa myös olla keskittynyt johonkin uuteen, josta yrittää ottaa selvää ja ratkaista miten vastata siihen.

Kun koria on valppaana, sen silmät ovat avoinna, kirkkaat ja räpyttämättä, ja se on hieman intensiivinen keskittyessään huomionsa kohteeseen.

Sen korvat ovat joko pystyssä tai eteenpäin, ja sen suu saattaa olla kiinni tai auki, jolloin kieli on keskellä suuta.

Sen pää on yleensä pystyssä, ellei se ole juuri jahtaamaisillaan jotakin, jolloin se saattaa mennä alemmas ja kurkotella eteenpäin.

Kun se on keskittynyt johonkin nautinnolliseen, koko sen ruumis venyy kohdetta kohti, värähdellen odotuksesta. Sen paino on etujaloilla, ja häntä on korkealla melko paikoillaan tai se heiluu innostuneena. Se on valmiina toimintaan.

Vihainen

Vihainen

Jos kohtaat koiran, joka näyttää tältä, vetäydy varovasti, kunnes vaara on turvallisesti ohi. Vihainen koira yrittää näyttää mahdollisimman suurelta ja uhkaavalta, sen ruumis on pystyssä ja jäykkänä.

Sen turkki saattaa olla pystyssä, erityisesti sen niskakarvat ja selkä. Sen katse on kova, kiinteä eikä se räpäytä silmiään. Sen otsa on rutussa ja kireä, ja sen korvat ovat joskus pitkin sen päätä.

Sen suu on auki, huulet jäykkinä ja vetäytyneinä taakse, ja sen kuono on rutussa, kun se paljastaa hampaansa.

Sen koko ruumis on jäykkä, häntä jäykkä ja liikkumaton, ja sen paino on eteenpäin etujaloilla valmiina syöksymään tai hyökkäämään.

Se on hiljaa tai murisee matalasti – todella vihainen koira ei hauku. Vältä aina yllyttämästä vihaista koiraa. Älä tuijota tai huuda koiralle, tai tee äkkinäisiä liikkeitä, vaan yritä perääntyä hitaasti ja jätä se rauhoittumaan.

Neutraali

Neutraali

Koirasi on toivottavasti tällainen suurimman osan päivästä - rento, hyvin liikkunut, hyvin syönyt ja tuntee olonsa hyväksi tutussa ympäristössä. Jos se makaa maassa, se on rento ja liikkumaton, mutta valmiina ponkaisemaan ylös ja innostumaan siitä, mitä olet tekemässä.

Sen katse on pehmeä ja rento, se liikkuu tasaisesti, eikä näytä hampaitaan tarkkaillessaan lähiympäristöään mukavasta lepopaikastaan.

Sen korvat ovat myös rennot ja kuuntelevat normaalisti.

Sen otsa ja kulmat ovat sileät ja jännitteettömät.

Koiran suu saattaa olla kiinni tai muutoin hieman avoinna, ja vaikka se ei näytäkään "valmiina hauskanpitoon"-virnistystään, sen huulet ja kuono ovat rentoina.

Koko sen ruumis ja häntä lepäävät ilman merkkejä lihasten jännittymisestä, joka osoittaisi, että se on valmiina hyppäämään toimintaan. Se on tyytyväinen.