PURINA® Historiaa

Historiaa

Uskomme, että kun ihmiset ja lemmikit ovat yhdessä, elämä on parempaa. Tämä ajatus on ollut läsnä kaikessa liiketoiminnassamme kautta aikojen. William H. Danforthin vuonna 1904 luoma PURINA®-merkki on ajatuksen todellinen ilmentymä. Tämä uskomus muodostaa ytimen kaikelle tekemisellemme sekä eri puolilla maailmaa valmistamillemme tuotteille.

Nykyisin tuntemamme PURINA® on kolmen vakiintuneen lemmikinhoitoyhtiön yhdistymisen seurausta: PURINA®, SPILLERS® ja FRISKIES®. Näistä jokaisella on omat arvokkaat perinteensä, ja ne ovat olleet tärkeässä roolissa, kun PURINASTA® on tehty maailman johtavaa lemmikkiruokamerkkiä. Haluatko tietää lisää? Käytä alla olevia välilehtiä lukeaksesi enemmän merkin ainutlaatuisesta historiasta.

1829

Joel Spiller aloittaa liiketoiminnan maissitehtailijana ja -jälleenmyyjänä Bridgewaterissa, Somersetissa.

1840-luku

Spiller rakentaa Ison-Britannian kaikkien aikojen toisen höyryllä toimivan myllyn liikekumppaninsa Samuel Brownen avustuksella.

1856

Spiller amd Co. hankkii toisen liiketilan – leipomon Cardiffissa. Yrityksen kaikkien aikojen ensimmäisiä koirakeksejä valmistetaan täällä pian sen jälkeen.

1887

Spiller and Co.:sta tulee julkinen osakeyhtiö.

1890

Spiller and Co. yhdistyy bristolilaisen William Baker and Sonsin kanssa, ja yhtiön nimeksi tulee Spillers and BAKERS® Limited.

1894

William H. Danforth perustaa Robinson-Danforth Commission Company -nimisen yhtiön yhdessä George Robinsonin ja William Andrewsin kanssa. Yhdessä he alkavat valmistaa rehua maatilan eläimille ja vaihtavat yhtiön nimeksi Ralston PURINA® vuonna 1902.

1907

Spillers and BAKERS® Limited julkaisee SHAPESin – kirkkaanväriset koirankeksit. 100 vuotta myöhemmin SHAPESia on edelleen saatavilla!

1914

1. maailmansota julistetaan 28. heinäkuuta. Tähän aikaan Spillers tuottaa 18 eri koirankeksiä Cardiffin, Bristolin, Lontoon, Newcastlen ja Birkenheadin tehtaissa.

1920-luku

Carnation Corporation – joka on Friskiesin taustayhtiö – avaa maailman ensimmäisen koirien ravintoon keskittyvän tutkimuskeskuksen Yhdysvaltain Seattleen.

1923

Lähes sata vuotta perustamisensa jälkeen Spillers jatkaa laajentumistaan ja hankkii vuonna 1923 seitsemän tytäryhtiötä.

1926

PURINA perustaa ensimmäisen lemmikkiravinto- ja lemmikinhoitokeskuksen PURINA® Farmsiin lähelle Missourin Gray Summitia. Täällä PURINAN® asiantuntijat laativat ja testaavat lemmikkiruokatuotteitaan varmistaakseen, että ne ovat sekä hyvänmakuisia että erittäin ravitsevia. Nykyisin tästä keskuksesta on tullut luoteis-Missourissa sijaitseva Nestlé PURINA® Pet Care Centre.

1926

Spillers on virallisesti sopiva myös kuninkaallisille, sillä merkki saa koiranruoille myönnettävän "Royal Warrant” -merkinnän.

1927

WINALOT® lanseerataan vinttikoirille sopivana erityisruokana – polttoainetta, jolla voitetaan kilpailuja! Samalla yhtiö päättää yhdenmukaistaa ja yhdistää muut tavaramerkkinsä, ja julkaisee uuden nimen: Spillers Limited.

1930-luku

Lemmikkiruoka- ja eläinrehuteollisuus kasvaa, ja Spillersin WINALOT®-, SHAPES- ja SAVAL-merkeistä tulee johtavia merkkejä Isossa-Britanniassa.

1939-1945

Sodan mukana tulee säännöstely – ja samalla koirankekseihin käytettävän jauhon saantia rajoitetaan. Tinan käyttö lemmikkien ruokapurkeissa kielletään.

1948

Friskies tuo jotakin uutta lemmikkiruokamarkkinoille... kaikkien aikojen ensimmäisen koirien purkitetun märkäruoan.

1950-luku

Purkitetun märkäruoan menestyksen jälkimainingeissa Friskies osoittaa rakkautta myös kissaystävilleen lanseeraamalla ensimmäisen purkitetun kissanruokavalikoiman.

1953

Jauhojen ja muiden viljojen rajoitukset poistetaan viimeinkin, mikä johtaa leipomoiden ja lemmikkiruokamarkkinoiden uuteen nousuun – ja kovaan kilpailuun.

1956

PURINA® on jälleen asialla ensimmäisenä maailmassa, kun Dog Chow'sta® tulee ensimmäinen pursotustekniikalla valmistettu lemmikkiruoka. Tätä samaa tekniikkaa käytetään edelleen pellettien erottuvien muotojen valmistamisessa.

1958

Hännät heiluvat ympäri maan, kun Spillers julkaisee ensimmäisen lihapohjaisen purkkiruokansa – WAGALOTIN.

1960

Spillers ostaa Spratts Patent Limitedin, ja sen mukana yhtiön johtavan merkin, BONION® – alkuperäisen luunmuotoisen koirankeksin. Uudet merkit, PRIME ja PRIZE seuraavat pian suosittua kissanruokamerkkiä, TOP CATia, jota myydään koko maassa.

1963

PURINA® vastaa amerikkalaisten kotikissojen kasvavan määrän tarpeisiin julkaisemalla uuden tuotesarjan – Cat Chow'n®.

1964

Ostettuaan Scottish Animal Products Ltd:n Spillersin purkkilemmikkiruokien tuotanto kasvaa kolminkertaiseksi Skotlannin Barrheadissa ja Pohjois-Irlannin Malonessa sijaitsevien säilyketehtaiden ansiosta. Valtauksen myötä salkkuun lisätään kaksi johtavaa merkkiä - ARTHURS (alunperin KATTOMEAT) ja KENNOMEAT.

1969

Vuosi on Spillersille kiireinen. He eivät pelkästään perusta Spillerin ravitsemuskeskusta ja lemmikkien hoitoyksikkö, vaan ostavat myös Wright & Company Ltd´:n, hankkien samalla Wrightin ALL-IN-ONE keksimerkin.

1972

Spillersin valikoimaan lisätään kaksi muuta johtavaa lemmikkiruokamerkkiä – tällä kertaa STAMINA koirille ja PAWS kissoille. Molemmat ovat peräisin Stamina Foodsilta, joka on Rank Hovis McDougall Ltd:n tuotemerkki.

1973

Friskies toteaa pienten koirien tarvitsevan omanlaistaan ravintoa ja lanseeraa näin ollen Mighty Dogs -tuotemerkin, joka on suunniteltu erityisesti ”kompaktinkokoisille” koirille.

1975

Friskies pysyy aina askeleen edellä kilpailijoitaan. Tällä kertaa se esittelee GO-CAT®-kissanruoan - maailman ensimmäisen 100-prosenttisesti tasapainoisen kissojen täyskuivaruoan.

1979

Spillers suuntaa uusille laitumille ja siirtää pääkonttorinsa New Maldeniin, Surreyhin.

1980

Dalgety Group ostaa Spillers Groupin 72,5 miljoonalla punnalla.

1985

Nestlé S.A. ostaa Carnation Corporationin ja siihen kuuluvan Friskies Pet Foodin. Yhdessä ne päättävät säilyttää Friskies-nimen ja muodostaa Friskies Europen.

1986

Ralston myy PURINA® Mills -eläinrehuliiketoiminnan, jotta yhtiö voi keskittyä koiran- ja kissanruokaan.

1987

PURINA® julkaisee mullistavan 14-vuotisen tutkimuksensa, joka osoittaa tieteellisesti, että koirien ruokkiminen ihannepainon mukaisesti auttaa niitä pysymään terveenä pidempään.

Samana vuonna PURINA® perustaa "Pets for People” -yhteisön, joka on omistautunut etsimään löytöeläimille uusia koteja. Nykyisin Pets for People on mukana lähes 6,000 organisaatiossa pelkästään Yhdysvalloissa. Pets for Seniors-ohjelma perustettiin heti sen jälkeen, joka auttaa vähentämään lemmikkien adoptiokustannuksia amerikkalaisille vanhuksille yli 150:ssä löytöeläintalossa.

1990

Uusi vuosi ja uusi jännittävä hankinta Friskies Europelle. Tällä kertaa ostoslistalla on ALPO Pet Foods (USA). Merkin edustaja Lorne Greene uskoi tuotteeseen niin vahvasti, että maistoi sitä itsekin!

1993

Paragon Petcare, jolla on tuotantolaitoksia Ranskassa, Saksassa ja Alankomaissa, ostetaan BP Nutrition Ltd:ltä. Samalla yhtiö alkaa myydä BETA®-merkkiä Isossa-Britanniassa ja DOKO- ja DOKAT-merkkejä muualla Euroopassa.

1995

Dalgety Group ostaa Quakersin eurooppalaisen lemmikkiruokaliiketoiminnan, johon kuuluu myös johtava kissaruokamerkki Latz®.

1998

Lähes 170 vuotta perustamisensa jälkeen Spillers Pet Foods yhdistää voimansa Nestle S.A.:n kanssa muodostaen näin yhden maailman suurimmista lemmikinhoitoyhtiöistä.

1999

Nestlé perustaa maailman ensimmäisen ja ainoan Canine Reference Family DNA Distribution Center -keskuksen, joka auttaa huippututkijoita koirien genetiikan tutkimisessa.

2001

Nestlé ostaa Ralston Purinan 12. joulukuuta ja muuttaa nimensä Nestlé PURINA Pet Careksi. Samalla PURINA®-tuotteiden saatavuus koko maailmassa kasvaa – niin lemmikkien kuin niiden omistajienkin iloksi!