Mitä PURINA® lemmikkiruokiin laitetaan?

Mitä meidän lemmikkiruokiin laitetaan?

PURINA® on ollut yksi lemmikkien hoidon ja ravitsemuksen johtavia asiantuntijoita jo yli 85 vuoden ajan. Ravitsemusasiantuntijamme, elintarviketutkijamme, eläinlääkärimme ja eläinten käyttäytymisen asiantuntijamme tekevät kaikkensa, jotta lemmikkimme saisivat elää pitkän, onnellisen ja terveen elämän. Ravintoaineet, joita lemmikkisi saa sille antamastasi lemmikkiruoasta, vaikuttavat lemmikkisi kokonaisterveyteen enemmän kuin mikään muu yksittäinen asia. Siksi olemmekin tehneet paljon työtä valmistaaksemme ravinnerikasta, tasapainoista ja maukasta lemmikkiruokaa, joka auttaa tukemaan ja ylläpitämään lemmikkisi terveyttä ja hyvinvointia.

Lemmikkiruokien valmistusta koskevat monet erilaiset määräykset, joilla varmistetaan, että ruoat ovat varmasti laadukkaita. Eurooppalainen lainsäädäntö, alan säännöt ja ohjeet auttavat valmistajia velvollisuuksiensa noudattamisessa ja turvallisten lemmikkiruokien valmistamisessa.PURINA® on useiden eurooppalaisten lemmikkiruokavalmistajien järjestöjen aktiivinen jäsen (ja se tukee myös Eurooppalaista lemmikkiruokateollisuuden yhteisöä FEDIAFia). PURINA® noudattaa alan parhaita käytäntöjä.

PURINA® lemmikkiruokavalikoima sisältää joitakin maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia merkkejä, joista monet ovat olleet olemassa jo vuosikymmenien ajan. Jotta lemmikkisi terveys pysyisi hyvänä, se tarvitsee ravintoa, joka on ravinnerikasta, tasapainoista ja maukasta. Jotta lemmikkiruokiemme ravintoaineet olisivat tasapainossa ja maku vetoasi lemmikkeihin, käytämme ainesosia, jotka sisältävät eläinperäisiä raaka-aineita (kuten kanaa, nautaa, lammasta ja kalaa), kasviksia, viljoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Lue lisää nähdäksesi, millaisia ainesosia lemmikkiruoissamme käytetään.

Liha ja eläinperäiset tuotteet

Eläinperäiset raaka-aineet (kuten kana, nauta, lammas) ovat yleensä hyviä proteiinin, välttämättömien rasvahappojen, raudan ja joidenkin B-vitamiinien lähteitä. Ne myös tekevät tuotteesta maukkaamman ja helpommin sulavan. ”Liha ja eläinperäiset tuotteet” on lainopillinen termi, jota käytetään lemmikkiruokien merkinnöissä viittaamaan kaikkiin eläinperäisiin ainesosiin. Laki edellyttää, että nämä ainesosat ovat peräisin eläimistä, jotka ovat eläinlääkäreiden tarkastamia ja ihmisten ravinnoksi soveltuvia, mutta usein käytettävät osat ovat ihmisten elintarviketeollisuuden ylijäämätuotteita. Tämä tarkoittaa, että PURINAN® lemmikkiruoat sisältävät eläinperäisiä raaka-aineita, kuten nautaa, lammasta, kanaa ja possua, samoista eläimistä, joita me itsekin syömme. Tiukka lainsäädäntö varmistaa proteiinin laadun ja sen, ettei lemmikkiruoissa käytetä esimerkiksi selkäydintä, lopetettuja lemmikkieläimiä tai sairaita eläimiä.

Kala ja kalatuotteet

Kala on erinomainen laadukkaan proteiinin lähde. Siksi käytämmekin sitä monissa PURINA®-lemmikkiruoissa. Proteiinit ovat kehon rakennusaineita, jotka ovat elintärkeitä kasvun ja korjausten kannalta. Proteiinit auttavat vapauttamaan energiaa ja tukevat lihasten kasvua, vasta-aineiden ja hormonien tuotantoa sekä vahvistavat ihoa ja karvaa.

Kalan lihaskudos sisältää jodia. Kalaruokia valmistettaessa kalan mukana jauhetaan usein myös ruotoja, jotka ovat hyvä kalsiumin ja fosforin lähde. Rasvaisen kalan liha sisältää A- ja D-vitamiineja ja omega-3-rasvahappoja.

Kasvikset

Monissa PURINA® -lemmikkiruoissa proteiininlähteisiin on lisätty kasviksia. Kasvikset ovat erinomainen vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuidun lähde. Erityisesti soijapavuista saa proteiinia ja energiaa, omega-6-rasvahappoja, B-vitamiinia, kuituja ja kivennäisaineita.

Vitamiinit, kivennäisaineet ja aminohapot

Ihmisten tavoin myös kissat ja koirat tarvitsevat vitamiineja ja kivennäisaineita ylläpitääkseen kehonsa rakenteita ja elintoimintoja. Vitamiinit tukevat useita ruumiintoimintoja, kuten vastustuskykyä, näköä, luustoa, lihaksia ja niveliä sekä antioksidanttien tuotantoa. Kivennäisaineet tasapainottavat kehon nesteitä, tukevat aineenvaihduntaa ja vahvistavat luita ja hampaita.

Lemmikkiruoissa esiintyvät vitamiinit, hivenaineet ja aminohapot on luokiteltu ravitsemuksellisiksi lisäaineiksi. Lisäaineiden avulla pystymme tuottamaan tuotteita, jotka ovat ravintoarvoiltaan monipuolisia ja tasapainoisia ja täyttävät näin lemmikkisi ravintotarpeet. Esimerkkejä näistä lisäaineista ovat A-vitamiini, joka parantaa näköä; kalsium ja fosfori edistävät luiden ja hampaiden kasvua ja kuntoa; rauta (ferrosulfaattimonohydraatti) parantaa veren terveyttä; ja sinkki (sinkkisulfaattimonohydraatti) tukee luonnollista vastustuskykyä.

Muut lisäaineet

Muita lisäaineita ovat esimerkiksi aromit, säilöntäaineet, antioksidantit ja väriaineet. Lisäaineet ovat tärkeä osa houkuttelevan ja maukkaan ruoan valmistamista. Lisäksi ne tekevät lemmikkisi ruokavaliosta turvallisen ja ravintoarvoiltaan tasapainoisen. Käytämme ainoastaan pieniä määriä turvallisia ja lain sallimia lisäaineita, jotka noudattavat Ison-Britannian ja EU:n tiukkaa lemmikkiruokalainsäädäntöä. Kaikkia käytettyjä lisäaineita löytyy myös ihmisten ruoista.

Yksi esimerkki tällaisista lisäaineista ovat säilöntäaineet. Säilöntäaineet voivat olla keinotekoisia tai luonnollisia, mutta niiden tehtävä on sama: estää ruoka-aineiden, kuten rasvojen, pilaantuminen. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä ruoan hyvän laadun, turvallisuuden ja maun kannalta.

Antioksidantit ovat toinen esimerkki lisäaineista. Antioksidanteilla on todistetusti merkittävä rooli lemmikkien pitkäaikaisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Toisinaan lisäämme lemmikkiruokiimme antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, E-vitamiinia ja seleeniä (natriumseleniitti), terveyden edistämiseksi ja vapaiden radikaalien neutraloimiseksi.

Tuotteissamme käytetään vain pieniä määriä väriaineita. Lukuisat viranomaiset (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan komissio) valvovat käyttämiämme väri- ja lisäaineita tarkasti, ja niiden käyttö on sallittua niin kissojen, koirien kuin ihmisten ruoissa kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Kaikki PURINA®-tuotteet noudattavat Ison-Britannian ja EU:n tiukkaa lemmikkiruokalainsäädäntöä varmistaen näin sen, että ruoat ovat turvallisia ja ravintoarvoiltaan tasapainoisia.

Viljat

Lemmikkiruokien hyvät hiilihydraattien lähteet ovat usein viljapohjaisia. Monet PURINAN® lemmikkiruoat sisältävät viljoja, kuten maissia, riisiä, vehnää tai ohraa, sillä ne ovat merkittävä energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden, kuten B-vitamiinien, lähde. Tietyillä kuiduilla, kuten leseillä, voi olla myös muita hyötyjä, kuten ruoansulatuskanavan terveyden tukeminen.

Rasvat

Rasvat ovat olennainen osa lemmikkien ruokavaliota ja tärkeä energianlähde. Rasvoissa on kaksi kertaa enemmän energiaa kuin proteiineissa tai hiilihydraateissa. Rasvat myös parantavat lemmikkiruokien makua ja sulavuutta.

Välttämättömät rasvahapot ovat tärkeitä lemmikkisi yleisterveyden kannalta, sillä ne esimerkiksi tekevät turkista kiiltävämmän ja ihosta paremman, parantavat nivelten terveyttä, kasvattavat vastustuskykyä, parantavat lisääntymiskykyä ja auttavat poistamaan kuona-aineita kehosta.

Murehdimme usein oman ruokavaliomme sisältämiä ”hyviä” ja ”huonoja” rasvoja, mutta eläinlääketieteen mukaan kissoilla ja koirilla ei ole samanlaista valtimotukosvaaraa kuin ihmisillä.

PURINA®-lemmikkiruokien kaikki ainesosat, rasvat mukaan lukien, on mietitty tarkkaan, jotta lemmikkisi saisi juuri oikean, omaan elämänvaiheeseensa ja elämäntyyliinsä sopivan määrän ravintoaineita. Tämä tarkoittaa sitä, että rasvan tarkka määrä vaihtelee kussakin tuotteessamme. Esimerkiksi PURINAN® penturuoat sisältävät enemmän rasvaa kuin aikuisten koirien ruoat, kun taas vanhempien ja ylipainoisten koirien ruoat sisältävät vähemmän rasvaa.

Suola

Natrium on yksi kissojen ja koirien tarvitsemista tärkeistä kivennäisaineista. Natriumkloridin muodossa esiintyvällä suolalla on tärkeä tehtävä hermoston tehokkaan toiminnan varmistamisessa. Myös tiettyjen elektrolyyteiksi kutsuttujen kivennäisaineiden (esim. natrium, kalium, kalsium ja magnesium) oikea tasapaino liittyy läheisesti kehon nestetasapainon tukemiseen, jotta kehossa ei olisi liikaa tai liian vähän vettä (mikä johtaa nestehukkaan). PURINAN® lemmikkiruoat sisältävät vain turvallisia määriä natriumia, joka on osa 100-prosenttisen täydellistä ja tasapainoista ruokavaliota.

Sokeri

Sokerit koostuvat sakkaroosista (sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaasta), fruktoosista ja glukoosista, joita kaikkia löytyy luonnostaan ihmisten ruoista, kuten hedelmistä ja kasviksista. Sokeri on energianlähde, aivan kuten proteiinikin. Se ei kuitenkaan ole merkittävä ainesosa lemmikkiruokateollisuudessa. Tarkista tuoteseloste (joka on aina laskevassa järjestyksessä). Mikäli siinä mainitaan sokerit, se löytyy luettelon loppupäästä.

Jos haluat kuulla lisää käyttämistämme ainesosista, PURINA® PetCare -tiimimme asiantuntijat auttavat sinua mielellään. Lemmikkiruokien ainesosista löytyy lisätietoja myös lemmikkiruokateollisuuden yhteisön verkkosivuilta.