Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pitävätkö kissat musiikista?
Auta kissaasi selattamaan pelkonsa

Auta kissaasi selättämään pelkonsa

2 minuuttia lukuaikaa

Yleensä kissasi selviytymisvaisto pitää sen turvassa, mutta toisinaan tämä vaisto kehittyy vähemmän rationaaliseksi fobiaksi. Onneksi voit auttaa pelokasta kissaasi monin eri tavoin ja estää näin perusteettomien pelkojen syntymisen.

Kissasi vaikuttava selviytymisvaisto on syy siihen, että se osaa huolehtia itsestään niin hyvin ulkona seikkaillessaan! Pelästynyt kissa pakenee yleensä kaikkia mahdollisia uhkia tai piiloutuu siihen asti, kunnes uhka on poistunut, ja arvioi tilannetta etäältä sen sijaan, että kohtaisi pelkonsa kasvokkain.

Tämä vaisto voi kuitenkin kehittyä myös vähemmän rationaaliseksi fobiaksi, jossa kissasi pelkää jotakin, jonka sinä tiedät olevan turvallista. Toistuva ja voimakas stressi voi vaikuttaa kissasi yleiseen hyvinvointiin. Voit tehdä lukuisia asioita, jotta kissasi tuntisi olonsa turvalliseksi omassa kodissaan, etenkin, jos tunnistat pelokkaan kissan lähettämät merkit.

Totuta kissasi erilaisiin asioihin tämän ollessa vielä nuori. Näin kissasi ei vanhempanakaan pelkää erilaisia häiriötekijöitä, kuten ukkosta, ilotulituksia, matkustamista tai uusien vieraiden saapumista. Tärkeintä on siis totuttaa kissasi näihin vaarattomiin (mutta näennäisesti ”uhkaaviin”) asioihin jo nuoresta pitäen, ennen kuin pentu alkaa kokea nämä pienet häiriötekijät vakavina uhkina. Yleensä pelottomasta kissanpennusta varttuu peloton (ja näin ollen vähemmän stressaantunut) aikuinen.

Turvapaikat, kun kissasi jää yksin kotiin

Jotkut kissat ei pidä siitä, että ne jäävät yksin kotiin. Tällöin oma turvallinen kolo tarjoaa kissalle lohdullisen paikan, jossa odottaa omistajan paluuta. Sitä voisi verrata sänkyyn käpertymiseen – turvapaikassa hermostunut kissasi tuntee olonsa lämpimäksi ja turvalliseksi ja tilanne on sen hallinnassa.

Huolehdi siitä, että kissallasi on mukava piilopaikka, johon se voi paeta aina, kun kokee sen tarpeelliseksi. Halpa turvapaikka epävarmoille ja stressaantuneille kissoille rakentuu esimerkiksi pahvilaatikosta, jonka kylkeen on leikattu reikä ja joka on vuorattu lämpimällä, mukavalla peitolla. Pahvilaatikon voi sijoittaa esimerkiksi kuivatuskaappiin tai ikkunalaudalle.

Tällainen turvapaikka tuo kissalle mielenrauhaa. Jos kissasi kokee tarvetta paeta, se tietää, missä se voi tuntea olonsa turvalliseksi. Myös synteettinen feromonisuihke tai pistorasiaan kiinnitettävä feromonihaihdutin voi parantaa kissasi hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta. Kysy eläinlääkäriltäsi lisää siitä, olisiko näistä apua stressaantuneelle kissallesi.

Jos kissasi on säikähtänyt tai stressaantunut, älä jahtaa sitä edes rauhoitellaksesi sitä. Kissasi saa turvapaikastaan kaiken tarvittavan lohdun. Jos huomaat kissasi olevan peloissaan, paras tapa hoitaa asia on käyttäytyä täysin normaalisti. Huolehdi kuitenkin, että tiedät koko ajan, missä kissasi on ja että se on turvassa.

Pelkääkö kissasi ihmisiä?

Terveet, hyvin sosiaalistetut kissat ja kissanpennut eivät yleensä pelkää vieraita ihmisiä. Alussa epäluuloisuus on luonnollista, mutta kissan pitäisi pian tajuta, että uusilta ihmisiltä voi saada lisää hellyyttä, uusia leikkikavereita ja jopa herkkupaloja! Mikä olisikaan parempi syy hieroa uusia tuttavuuksia?

Tilanne on tietenkin erilainen sosiaalistamattomien ja villikissojen kohdalla tai sellaisten kissojen kohdalla, joita on kohdeltu aiemmin huonosti. Tällaiset kissat eivät valitettavasti aina yhdistä ihmisiä mukaviin kokemuksiin, ja ne ovatkin luonnostaan varuillaan. Huonot kokemukset aiempien omistajien tai muiden ihmisten kanssa voivat selittää sen, miksi kissasi on ahdistunut, joten pidä kissasi aiemmat kokemukset mielessäsi. Tämä voi olla syynä esimerkiksi silloin, jos kissasi on haettu eläinkodista täysikasvuisena.

Tämän takia kissanpentujen varhainen sosiaalistaminen ja käsittely on tärkeää – etenkin, jos pentu on peräisin eläinkodista. Mitä enemmän pentu saa varhaisia positiivisia kokemuksia, sitä todennäköisempää on, ettei siitä kasva pelokasta aikuista.

Tavallisia, arkipäiväisiä tapahtumia, kuten vieraita, pelkäävien kissojen hoitaminen on vaikeaa, mutta voit auttaa kissasi stressitason alentamisessa. Ajan ja kärsivällisyyden myötä näet kissassasi edistymisen merkkejä. Jos huomaat kissassasi ahdistuneisuuden merkkejä, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin tai kissojen käyttäytymiseen perehtyneeseen asiantuntijaan.

Vanhojen kissojen fobiat

Jos kotoasi löytyy seniorikissa (yli seitsemänvuotias kissa), tarvitsee kissasi sinulta tavallista enemmän turvaa ja sosiaalista vuorovaikutusta. Seniorikissasi voi kääntyä puoleesi useammin kuin nuorempana, mutta pyri välttämään liiallisen huomion antamista, jotta et ruoki riippuvuuden tunnetta tai rohkaise opittuun avuttomuuteen. Säästä lohduttavat halaukset todelliseen tarpeeseen – silloin voit hemmotella kissaasi niin paljon kuin huvittaa!