Your Pet, Our Passion.
PPVD master-logo
Kissa katsoo kulhoon

Kissojen ruoka-aineallergiat

3 minuutin luku
PPVD master-logo
Tukijana Pro Plan Vet Diets

Todelliset allergiat ovat kissoilla onneksi äärimmäisen harvinaisia, ja ne voidaan usein sekoittaa yleisempiin (ja vähemmän vakaviin) ruoka-aineyliherkkyyksiin. Lue alta, kuinka tunnistat, onko kissallasi allergia, ja mitä voit tehdä, jotta kissasi olisi taas oma iloinen ja terve itsensä.

Millaisia ruoka-aineallergioita kissoilla on?

Ruoka-aineille allergiset kissat reagoivat yleensä jo hyvin pieniin ruoka-ainemääriin, kuten nautaan, maitotuotteisiin tai kalaan. Yleensä allergiat todetaan nuorilla kissoilla, mutta niitä voi ilmestyä kaikenikäisille kissoille. Epätavalliset oireet kannattaa siis aina tutkituttaa eläinlääkärillä kissan iästä riippumatta.

Kissojen ruoka-aineallergioita on hyvin vaikea diagnosoida, sillä allergiakohtaisia testejä ei ole saatavilla, oireet eivät yleensä ole selkeitä, eikä allergisoiva ruoka-aine välttämättä laukaise reaktiota joka kerta.

 

Kissojen allergiaoireet sekoitetaan usein muihin sairauksiin, joten on erittäin tärkeää, että kysyt neuvoa eläinlääkäriltäsi, ennen kuin muutat kissasi ruokavaliota. Näin varmistetaan, että hoidat todellakin allergiaa, etkä jotain muuta sairautta.

Mitkä ovat kissojen allergioiden merkit ja oireet?

Tyypillisiä kissojen allergiaoireita ovat esimerkiksi:

  • Iho-ongelmat – kutina ja punoitus, kaljut kohdat ja ihon hiertymät, jotka johtuvat usein siitä, että kissa raapii itseään.  
  • Toistuvat korvatulehdukset.
  • Karvapallo-ongelmat, jotka johtuvat karvojen nielemisestä raapimisen/liiallisen nuolemisen yhteydessä.
  • Suolisto-ongelmat, kuten oksentelu ja ripuli.
  • Hengitysongelmat (tosin nämä ovat harvinaisia).
  • Jatkuva raapiminen voi johtua allergisesta reaktiosta tai vain liian innokkaasta turkin hoitamisesta, mutta se voi johtua myös kirppujen aiheuttamasta ihotulehduksesta (reaktiona kirppujen sylkeen). Älä koskaan yritä hoitaa epäiltyä allergiaa itse. Kun eläinlääkäri on sulkenut muut sairaudet pois, hän todennäköisesti suosittelee ruokavaliokokeiluja selvittääkseen, mille kissasi voisi olla allerginen tai yliherkkä. Eläinlääkärin tulee valvoa näitä kokeiluja tiiviisti varmistaakseen, että kissasi saa jatkossakin kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Kuinka eläinlääkärit voivat testata kissojen allergioita?

Jos eläinlääkärisi epäilee kissasi kärsivän ruoka-aineallergiasta, hän suosittelee todennäköisesti ruokavaliokokeiluja mahdollisten allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden pois sulkemiseksi. Tällöin syötät kissallesi väliaikaisesti mietoa hypoallergeenista ruokaa, jossa kaikkien ainesosien proteiinit ovat niin pieniä, etteivät ne voi aiheuttaa allergista reaktiota (tai aiheuttavat sellaisen hyvin harvoin).

Ruokavaliota noudatetaan tietyn aikaa kissasi oireista riippuen. Jos kissasi esimerkiksi kärsii iho-ongelmista, sen tulee olla rajoitetulla ruokavaliolla 4–12 viikon ajan, joskus jopa pidempään. Suolisto-ongelmat parantuvat yleensä nopeammin.

Rajoitetulla ruokavaliolla ollessaan kissasi ei saa syödä mitään muuta – tämä tarkoittaa myös muiden perheenjäsenten antamia ruoantähteitä tai herkkupaloja, vaikka se olisi kuinka vaikeaa! Ulkokissat kannattaa pitää sisällä kokeilun ajan, sillä satunnainen hiiriateria ei auta asiaa. Ruokavalion noudattaminen edellyttää kärsivällisyyttä ja sitkeyttä, ja välillä tapahtuu lipsahduksia. Jos näin käy, ole rehellinen eläinlääkärillesi, sillä tämän täytyy tietää kaikki faktat – myös se, jos kissasi kieltäytyy syömästä mietoa ruokaa.

Kokeilukauden jälkeen

Kun kokeilukausi on tullut päätökseensä, eläinlääkäri tarkastaa kissan nähdäkseen, kuinka se voi ja miten uusi ruokavalio on siihen vaikuttanut. Eläinlääkäri haluaa tietää erityisesti sen, ovatko oireet helpottaneet, muuttuneet tai pysyneet ennallaan. Jos oireet eivät ole helpottaneet, on mahdollista, että kissasi ei kärsi ruoka-aineallergiasta. Tällöin eläinlääkäri harkitsee muita syitä kissasi huonoon vointiin.

Jos kissasi vointi on parantunut, se on hyvä uutinen sinun ja kissasi kannalta! Eläinlääkärisi selittää tarkemmin, mitä seuraavaksi tapahtuu. Riippuen siitä, millaisia ongelmia kissallasi on, selvitystyö jatkuu mahdollisesti lisäämällä proteiineja vähitellen ja yksi kerrallaan kissasi ruokavalioon. Samalla kissan reaktioita tulee pitää tarkasti silmällä. Jos oireet palaavat, kun kissasi syö tiettyä ruoka-ainetta, syyllinen on mahdollisesti löytynyt.

Tämän jälkeen täytyy vain luoda erilainen, ravintoarvoiltaan tasapainoinen lyhyen tai pitkän aikavälin ruokavalio, joka ei sisällä kyseistä ruoka-ainetta.

Toisinaan asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, ja kissasi ruoka-aineallergia voi johtua useammasta kuin yhdestä ruoka-aineesta. Juuri sen takia onkin tärkeää, että teet yhteistyötä eläinlääkärisi kanssa sen sijaan, että tekisit kaiken yksin. Prosessi voi olla vaikea, mutta se on vaivan arvoista, kun näet lemmikkisi ruokailevan hyvällä ruokahalulla ilman, että sinun tarvitsee pelätä ikäviä haittavaikutuksia!

Jos epäilet kissasi olevan allerginen kissanruoalle, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.