Your Pet, Our Passion.
Kodittoman koiran adoptointi
Mieti tätä, ennen kuin ostat koiran

Mieti tätä, ennen kuin ostat koiran

3 minuutin luku

Ajatteletko koiran ostamista? Sinulla on odotettavissa hyvin miellyttäviä hetkiä. Mutta ennen kuin teet päätöksesi, sinun on tarkoin harkittava sitä. Tässä on sinulle apua valintaprosessiin.

Koira vaatii paljon aikaa

Sinun on omistettava paljon aikaa ja vaivaa koirallesi. Koulutuksen ja liikunnan lisäksi koirat tarvitsevat paljon huomiota ja huolenpitoa, jotta ne voisivat hyvin. Mieti, kuinka paljon aikaa olet valmis omistamaan koirallesi viikoittain. Tutustuta perheenjäsenesi ja ystäväsi koiraasi, jotta se tuntisi olonsa turvalliseksi myös useiden henkilöiden seurassa. Jos sinulla on lapsia, ohjeista heitä selkeästi.

Koiran harjoittaminen on miellyttävä tapa viettää aikaa uuden perheenjäsenen kanssa. Voit opettaa koirallesi käskyjä ja harjoituttaa sitä erilaisilla pikkutehtävillä heti kun saat koiran kotiisi. Tässä muutamia vihjeitä, joiden avulla voit aloittaa koulutuksen.

 

Koiran on sovittava elämääsi

On tärkeää, että valitset koiran, joka sopii sekä elämän- että asumistapaasi. Asutko pienessä huoneistossa? Jos asut, silloin ehkä pienikokoinen koira on oikea ratkaisu sinulle. Voitko ottaa koiran mukaasi töihin?

Matkusteletko paljon? Jos matkustelet, on hyvä, jos sinulla on tiedossasi joku, joka voi toimia koiravahtina. Mieti, miten koira voisi sopia elämääsi. Voit myös ehkä päätyä toteamaan, että nyt ei ole oikea hetki hankkia koiraa.

Odottaessasi uutta koiraa, voit käyttää odotusajan hyväksi ja valmistautua toivottamaan koiran tervetulleeksi kotiisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Valitse oikea koirarotu

Maailmassa on loputtoman paljon koirarotuja, joista voi valita. Perehdy lukemalla eri koirarotuihin, jotta voit olla varma, että valitset juuri sinulle sopivan koiran. Jotta asiasta tulisi yksinkertaisempi, voit aloittaa miettimällä, mitkä koiran ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä.

Pienikokoinen vai iso?

Pienikokoinen koira ei tietenkään vaadi yhtä paljon tilaa kuin iso sen paremmin kotona kuin autossakaan. Pienikokoisen koiran ruokakustannukset ovat myös pienemmät. Vaikka suurikokoinen koira useinkin tarvitsee enemmän liikuntaa kuin pienikokoinen, on paljon pieniä koiria, jotka vaativat paljon liikuntaa ja mentaalisia virikkeitä.

Paljon vai vähän turkkia?

Jos koirasi on tuuheaturkkinen, sinun on harjattava koiraasi enemmän ja kylvetettävä useammin jos koirallasi olisi vähemmän turkkia. Joidenkin koirien turkkia on myös trimmattava. Jos siivoaminen tuntuu sinusta ikävältä, on hyvä muistaa, että tietyistä koiraroduista lähtee enemmän karvaa kuin joistakin muista.

Narttu vai uros?

Nartut ovat usein uroksia pienempiä ja tulevat yleensä paremmin toimeen muiden koirien kanssa. Uroksilla sitä vastoin voi olla vaikeuksia muiden urosten kanssa. Nartulla voi olla oikukkaampi luonne ja niillä on myös juoksuaika kaksi kertaa vuodessa. Kolmen viikon ajan narttu on alavireinen ja ärtyisä.

Millainen luonne?

Kaikilla koirilla on oma, niille ominainen luonteenlaatunsa. Tietyt käyttäytymismallit ovat synnynnäisiä ja kyseiselle rodulle tunnusomaisia. Mieti, mitkä koiran ominaisuudet sopivat omiin tarpeisiisi ja tapoihisi. Rauhallinen vai aktiivinen koira? Muista ihmisitä ja koirista pitävä koira? Tai koira, joka pitää koulutuksesta? Jos sinä ja koirasi sovitte yhteen, yhteiselostanne tulee yksinkertaisempaa ja hauskempaa.

Löydä sinulle sopiva koirarotu koirarotuoppaamme avulla. Voit myös hankkia tietoa eri koirarotujen ominaisuuksista suuresta koirarotukirjastostamme.

Näin paljon koira maksaa

Koiran hinta vaihtelee. Hinta voi olla 5 00 euro, jos adoptoit koiran koirakodista, tai se voi olla 1200 - 3200 euro, jos hankit puhdasrotuisen koiran. Sekarotuiset ovat usein puhdasrotuisia halvempia, mutta sinun tulee varautua maksamaan sekarotuisestakin 1000 - 1500 euro.

Pidä mielessäsi, että koiran pitäminen on kallista. Ensimmäisenä vuotena sinulta kuluu noin 1200 euro, koska koira tulee rokotuttaa, sille tulee ostaa talutushihna, ruokakuppeja, kori, leikkikalu sekä häkki autokuljetusta varten. Sen jälkeen kustannukset tulevat olemaan noin 1000 euro vuodessa, mikä summa kuluu ruokaan, vakuutukseen ja lääkärikäynteihin. Mutta summa luonnollisesti vaihtelee jokaisen koiran yksilöllisistä tarpeista riippuen.

Mieti tätä, ennen kuin ostat koiran

Osta koira oikealta kasvattajalta

Kun ostat koiran, on tärkeää, että ostat koiran luotettavalta kasvattajalta, joka pitää hyvää huolta koiristaan. Jos haluat ostaa puhdasrotuisenkoiran, hyvä vihje on aloittaa koiran etsiminen Ruotsin kennelklubiin kuuluvilta kasvattajilta. Vertaile eri kasvattajia, kunnes löydät kasvattajan, joka tuntuu sinusta hyvältä. Sinulla pitää olla tunne, että voit ottaa yhteyttä kasvattajaan ja esittää kysymyksiä myös koiran ostettuasi.

Mieti tätä, ennen kuin ostat koiran

Adoptoi koira koirakodista

Kodittoman koiran adoptoiminen voi olla pennun ostamista helpompaa, koska aikuinen koira on usein jo sisäsiisti eikä aina tarvitse lisäharjoittamista. Pidä myös mielessäsi, että jotkut koirat ovat päätyneet koirakotiin sen vuoksi, että niitä on laiminlyöty tai pahoinpidelty. Tällaiset koirat voivat tarvita normaalia enemmän aikaa, huomiota ja rakkautta.

Tässä on lisätietoa siitä, mitä sinun tulee tietää, mitä sinun tulee miettiä ja miten koiran adoptoiminen tapahtuu.

Koirakodit, joiden kanssa teemme yhteistyötä

Koiran adoptoimisessa saat apua kahdelta taholta SEY.

11 syytä hankkia koira

Jos olet päättänyt hankkia koiran, ei voi muuta kuin onnitella sinua. Saat uskollisen ystävän, joka tämän lisäksi auttaa sinua pysymään terveempänä.

Tiesitkö esimerkiksi, että koiranomistajien verenpaine on alhaisempi ja immuunipuolustus parempi kuin sellaisilla henkilöillä, joilla ei ole koiraa?

Tulevana koiranomistajana voit ilahduttaa itseäsi lukemalla koiranomistamisen edut