Your Pet, Our Passion.
kissa katsoo maitoa

Mitä kissat juovat?

2 minuutin luku

Toisin kuin ihmisten, kissojen tulisi juoda vain yhtä nestettä – vettä. Toisin kuin yleensä uskotaan, maito ei ole kissoille hyväksi, joten maitotuotteita kannattaa vältellä. Miksi?

On tärkeää huolehtia, että kissasi on aina hyvin nesteytetty, sillä kissat ovat hyviä sivuuttamaan janonsa, jos tarjolla oleva vesi ei kelpaa niille. Kissoille sopiviin juomiin liittyy monia myyttejä, kuten niiden rakkaus maitoa kohtaan.

Voivatko kissat juoda maitoa?

Aikuisten kissojen ei pitäisi juoda maitoa. Toisin kuin yleensä uskotaan, maito voi olla jopa vaarallista kissojen terveydelle. Kissanpentujen tulisi juoda maitoa ainoastaan silloin, kun ne ovat hyvin nuoria, ja silloinkin vain emostaan tulevaa maitoa (tai tarvittaessa erityisesti kissanpennuille suunniteltua maidonkorviketta). Lyhyesti sanottuna: ei ole mitään syytä antaa kissalle tai kissanpennulle lehmänmaitoa.

Jos annat kissallesi maitoa, se voi hyvinkin juoda maidon – etenkin, jos pinnalla on yhtään kermaa. Tämä johtuu siitä, että kissat pitävät maidon rasvaisuudesta. Tämä taas johtuu siitä, että luonnossa rasva on arvokas ruoka-aine etenkin silloin, kun eläin ei saa ravintoa joka päivä! Sinun kissasi ruokavalion pitäisi kuitenkin jo olla täysipainoinen ja tasapainoinen, joten ylimääräinen rasva ei ole tarpeen kissan terveyden kannalta, tuntuipa se kuinka houkuttelevalta tahansa. Kaiken lisäksi useimmat kaupasta ostettavat maidot eivät sisällä paljonkaan rasvaa, joten maidosta ei ole kissallesi juurikaan hyötyä.

Aikuisilla kissoilla voi olla myös vaikeuksia sulattaa maitoa. Kissanpennun vatsassa on entsyymiä, joka mahdollistaa laktoosin hajottamisen, mutta aikuisilla kissoilla tätä entsyymiä ei enää ole. Näin ollen maidon laktoosi voi käydessään aiheuttaa vatsavaivoja. Kissanpennut pystyvät juomaan niille annettua maitoa, mutta tämä on harvoin tarpeen.

Jotkin lemmikkieläinliikkeet myyvät erityistä ”kissanmaitoa”, joka on vähälaktoosista. Tällainen ”kissanmaito” toimii hyvänä herkkuna lemmikillesi, mutta se auttaa myös nesteytyksessä. Kissalle tai kissanpennulle ei kuitenkaan tarvitse antaa ”kissanmaitoa”, jos et sitä itse halua tehdä.

Jos kissasi on juonut tavallista maitoa, pidä sitä silmällä. Jos kissasi vaikuttaa huonovointiselta, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Mitä kissanpennut juovat?

Kun kissanpennut ovat hyvin nuoria, ne juovat ennen vieroitusta ainoastaan emonsa maitoa. Pentu ei tarvitse kasvaakseen muuta ravintoa kuin emonsa maidon.

Emon tuottama maito sisältää kaikki kissanpennun tarvitsemat ravintoaineet siihen asti, kunnes vieroitusprosessi aloitetaan.

Jos kissasi on orpo tai se ei syystä tai toisesta pysty juomaan emonsa maitoa, se saa tarvittavan ravinnon ”kissanpennun maidonkorvikkeesta”. Emon maidon tai korvikkeen sijaan ei tule käyttää lehmänmaitoa, sillä lehmänmaito ei sisällä kaikkia pennun kehityksen kannalta tarpeellisia ravintoaineita.

Kissanpentujen vieroitus alkaa yleensä noin neljän viikon ikäisenä, jolloin pennuille tulee alkaa antaa myös hieman kiinteää ruokaa. Samalla pennuille täytyy tarjoa raikasta, puhdasta juomavettä. Alkuun kissanpennut maistelevat hieman kaikkea – ruokaa, emonsa maitoa (tai korviketta) ja vettä – joten huolehdi, että vesikuppi on aina täynnä.

Mitä kissat juovat?

Aikuiset kissat tarvitsevat juomakseen ainoastaan vettä osana terveellistä, tasapainoista ruokavaliota. Se, kuinka paljon kissa juo, riippuu kissan iästä, koosta, siitä, syökö kissa märkä- vai kuivaruokaa, ja monesta muusta asiasta. Täältä voit lukea lisää siitä, kuinka paljon kissasi pitäisi juoda.

Jos päätät antaa kissaystävällesi lemmikkieläinliikkeestä ostettua ”kissanmaitoa” herkkupalaksi, huolehdi, että kissan ruokavalio on muuten tasapainoinen ja terveellinen ja että herkut ovat osa kissasi sallittua päivittäistä ruokamäärää.

Tärkeintä on muistaa, että kissallesi ja vieroitettaville (tai vieroitetuille) kissanpennuille tulee aina olla tarjolla raikasta, puhdasta vettä. Jos vesikuppi ei houkuttele kissaasi maidon sijaan, yritä kannustaa kissaasi juomaan hankkimalla tälle täydellisen juomakupin.