Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kissa tuijottaa kulhoon

Mitä kissanpennulle syötetään

7 minuuttia lukuaikaa

Olet siis toivottanut uuden karvapalleron tervetulleeksi perheeseesi – onnittelut! Nyt, kun uusi tulokas on asettunut kodiksi, mietit varmasti, miten autat sitä kasvamaan terveeksi ja vahvaksi aikuiseksi.

Pentu on nyt pikkuruinen, mutta se kasvaa kyllä – ja nopeasti! Kissanpentu saavuttaa 75 % aikuispainostaan kuudessa kuukaudessa. Sen vuoksi on erityisen tärkeää syöttää sille ravintorikasta penturuokaa.

Auttaakseen sinua tänä tärkeänä ajanjaksona Purinan PetCare-tiimi on koonnut muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla valitset parhaan penturuoan.

Mitä kissanpennulle syötetään: vaihtoehdot

Nyt voi tuntua siltä, että jopa pikkuruisille kissanpennuille on tarjolla valtava määrä vaihtoehtoja. Hyvä uutinen on se, että lemmikillesi löytyy juuri oikea penturuoka sen elämäntyylistä tai voinnista riippuen.

Parhaiten kissanpennuille sopivat ruoat, jotka on tarkoitettu erityisesti pennuille. Penturuoat sisältävät runsaasti proteiinia, joka on olennaista kunnollisen kasvun kannalta, sekä reilusti kalsiumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä ja rautaa, jotka vahvistavat luita ja hampaita. Lisäksi penturuoat sisältävät enemmän C- ja E-vitamiineja, jotka tukevat pennun luontaista vastustuskykyä.

Jos pennullasi ei ole sairauksia, on täysin sinusta (ja tietysti uudesta karvakaveristasi!) kiinni, päätätkö tarjota pennullesi kuiva- vai märkäruokaa vai molempia.

Tutustu pentuvalikoimaan

Pennuille tarkoitettujen kuivaruokien edut

 • Kuivaruoat ovat helppoja mitata ja käyttää, ja niiden säilyvyys avattuna on parempi kuin märkäruoilla.
 • Ne myös auttavat pitämään kissanpentusi hampaat terveinä. Pentusi pureskelee kuivaruokaa enemmän. Kuivaruoka voi myös auttaa poistamaan plakkia vanhempien kissanpentujen hampaista.
 • Useimpien pennuille suunnattujen kuivaruokien pienemmät pelletit ovat helppoja pureskella ja niellä.
 • Voit antaa pennullesi juuri sen verran ruokaa kuin se tarvitsee.

Pennuille tarkoitettujen märkäruokien edut

 • Jotkut kissat pitävät enemmän märkäruokien tuoksusta ja koostumuksesta, sillä tuoksu on voimakkaampi ja koostumus pehmeämpi kuin kuivaruoissa.
 • Annospakkauksissa olevat märkäruoat voivat olla hyvinkin näppäriä, sillä näin voit tarjoa kissanpennullesi aina tuoreen ja helposti tarjoiltavan aterian.
 • Näin pentusi saa myös enemmän vettä.

Tutustu pentuvalikoimaan

Kuinka kissanpentua ruokitaan

Kissat ovat tapojensa orjia, joten säännöllisten rutiinien muodostaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tekee hyvää sekä sinulle että pennullesi. Ruoki kissanpentusi joka päivä samaan aikaan ja samassa paikassa.

Paikan tulee olla rauhallinen, jotta pentu voi rentoutua, ja kaukana hiekkalaatikosta.

Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, tai käytä kupin alla suojatablettia. Muista pestä ruokakulho jokaisen käytön jälkeen, sillä kissat ovat hyvin nirsoja eläimiä. Jotkut kissanpennut syövät mieluummin matalareunaisesta kulhosta tai lautaselta – tämä voi myös hidastaa nopeita syöjiä!

Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissanpentu, pidä ruokakupit tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta vältyt yhteenotoilta. Jos kissanpentusi eivät tule lainkaan toimeen keskenään, kannattaa harkita kokonaan erillisten ruokintapaikkojen järjestämistä rauhan säilyttämiseksi.

Penturuoan vaihtaminen

Pentusi ruoansulatusjärjestelmä voi olla hyvin herkkä. Ruoan vaihtamista kannattaa siis välttää, ellei se ole aivan välttämätöntä, jotta pentusi vatsa ei menisi sekaisin. Jotta uusi tulokkaasi pysyisi tyytyväisenä ja terveenä, kannattaa pysyä kasvattajan tai eläinkodin antamassa ruoassa edellyttäen tietenkin, että ruoka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Jos kissanpentusi ei voi hyvin, kieltäytyy yhtäkkiä syömästä tai alkaa syödä vähemmän, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos eläinlääkäri ehdottaa pennun ruoan vaihtamista, tämä kannattaa tehdä pikku hiljaa, jotta pennun herkkä ruoansulatus ei mene sekaisin. Kokeile seuraavia vaiheita:

 • Tarjoa pennullesi sekä uutta että vanhaa ruokaa eri kulhoista, jotta se voi maistaa molempia.
 • Kun pentu on maistanut uutta ruokaa, sekoita sitä hieman vanhan ruoan sekaan.
 • Lisää uuden ruoan määrää ja pienennä vanhan ruoan määrää seuraavien 7–10 päivän kuluessa, kunnes syötät pennulle pelkästään uutta ruokaa. Etene hitaasti – toisinaan muutos voi viedä pidempään.
 • Jos pentusi ruokavaliota täytyy muuttaa terveyssyistä, keskustele eläinlääkärisi kanssa, mikä on paras tapa ja aika muuttaa ruokavaliota.

Jos vaihdat märkäruoasta kuivaruokaan, muista, että tämän jälkeen pentusi pureskelee ruokaa enemmän. Se myös tarvitsee enemmän vettä ja voi tehdä useampia reissuja ruokakupille sen sijaan, että söisi kaiken yhdeltä istumalta.

Kuivaruoasta pentusi saa enemmän energiaa kuin märkäruoasta, joten märkäruoka-annosten täytyy olla isompia, jotta pentu saisi saman määrän kaloreita. Olipa kissasi minkä ikäinen tahansa, huolehdi, että sille on aina tarjolla riittävästi raikasta vettä.

Milloin kissanpennulle aletaan antaa aikuisten kissojen ruokaa

6–8-kuukautinen kissanpentu voi näyttää täysikasvuiselta, mutta sisimmässään se on yhä pentu! Sen luusto vahvistuu edelleen, ja sen keho kerää lisää massaa.

Jatka ravinnepitoisen penturuoan syöttämistä, kunnes kissa on noin vuoden vanha. Tämän jälkeen voit siirtyä aikuisen kissan ravintoon. Lisätietoja löytyy aikuisen kissan ruokintaan keskittyvästä oppaastamme.

Purinan penturuoat

Purina tuottaa monia Pohjoismaiden johtavia kissojen kuiva- ja märkäruokia, joista jokaisen laatu, maku ja ravintoarvot ovat uusimpien tieteellisten tutkimusten tulosta. Ruoat on suunniteltu siten, että ne tarjoavat sinulle ja lemmikillesi erinomaisia reseptivaihtoehtoja ja muotoja jokaiseen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin.

Lue lisää