Your Pet, Our Passion.
Purina ONE logo
Pieni koira syö ruokaa

Kuinka kääpiökoiraa ruokitaan?

5 minuutin luku
Purina ONE logo
Tukijana Purina One®

Lue koiran ruokintaan vaikuttavista seikoista, sekä pienten koirarotujen erityisistä ravitsemuksellisista tarpeista!

Koiran terveellinen ravitsemus tarkoittaa, että se saa oikeita ravintoaineita oikeassa suhteessa sen kokoon ja erityistarpeisiin nähden. Pääosin kaikilla koirilla on tietenkin samanlainen ravinnontarve – proteiinia kasvun ja elinvoiman tueksi, hiilihydraatteja tuomaan energiaa ja kasviksia vitamiinien ja kuidun lähteeksi. Pienillä (pienirotuisilla, aikuispaino n. 10 kg) koirilla on kuitenkin erityistarpeita ravinnon suhteen. Niillä on huomattavasti suuria koiria vilkkaampi aineenvaihdunta, ja siksi ne tarvitsevat tiiviimpää ruokaa. Esimerkiksi pomeranian tarvitsee kaksi kertaa enemmän kaloreita kiloa kohti kuin tanskandoggi! Valitse siis aina pienelle koiralle erityisesti niille kehitetty koiranruoka. Muista myös että koiralla tulee aina olla saatavilla raikasta vettä, sillä se varmistaa sopivan nesteytyksen, auttaa kehon lämpötilan säätelyssä ja on elintärkeää kehon solujen toiminnan kannalta.

Kuivaruokaa...

Vaikka suurin osa koiranomistajista ruokkii koiransa pääasiassa vain kuivaruoalla, on märkäruokien sekä märkää ja kuivaa sekoittavien määrä kasvussa. Kaikki nämä vaihtoehdot voivat olla ravitsemuksellisesti tasapainoisia.

On tärkeää huomioida lukeeko pakkauksessa ”täysravinto” vai ”täydennysravinto”, sillä jälkimmäinen ei ole yksinään riittävä koiran ravitsemustarpeisiin. Yleensä koirat syövät mielellään sekä kuiva- että märkäruokia, ja molemmissa on monia etuja. Kuivaruoan etuina on helppokäyttöisyys: valitsemalla korkealaatuiset täysravintonappulat pääasialliseksi ravinnoksi, on koiran ravintoaineiden saanti turvattu. Rapeat nappulat myös hierovat koiran hampaita ja ikeniä auttaen pitämään niitä puhtaina. Nappuloita on myös helppo mitata koiralle oikea määrä, ja kuivaruoka säilyy kauemmin avattuna.

...vai märkäruokaa?

Monet koiranomistajat antavat märkäruokaa kuivaruoan lisäksi, joko omina aterioinaan, tai lisäten kuivaruoan sekaan. Näin ruokaan saadaan lisää makua, mikä voi auttaa hyvin nirsoja koiria syömisessä. Märkäruoka ei säily avattuna kauaa (vain n. max. vuorokausi), joten valmiit annospussit (yleensä n. 100g) voivat olla käteviä etenkin pienille koirille. Märkäruoasta koira saa myös nestettä, mikäli koira ei tunnut juovan tarpeeksi. Koiraa voi ruokkia pelkästään täysravinto-märkäruoilla, mutta silloin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hampaiden puhdistukseen hampaidenpesulla tai hammasherkuilla.

Koiran energiantarve vaihtelee eri elämäntilanteissa

On erittäin tärkeää antaa koiralle ruokaa, joka soveltuu sen elämänvaiheeseen. Pienirotuiset pennut kasvavat rodusta riippuen aikuisiksi 9–12 kuukauden iässä, kun taas suuret ja jättikokoiset rodut saattavat tulla täysikasvuisiksi vasta 18–24 kuukauden iässä. Koiranpentuja tulee aina ruokkia Junior-ruoalla, joka tulee tärkeää kasvunvaihetta. Aikuisten koirien ruokinnassa tulisi pyrkiä säilyttämään koiran ihanteellinen ruumiinrakenne, tärkeää on pitää koira hoikkana. Energiantarpeeseen vaikuttavat mm. koiran ikä, aineenvaihdunta, sterilointi, aktiivisuus ja ympäristö.

Ikääntyvän koiran ruokinta

Pienikokoinen koira katsotaan ikääntyväksi (tai senioriksi) noin kahdeksasta ikävuodesta eteenpäin, suuri koira jo vuotta, paria aikaisemmin. Ikä tuo tullessaan sisäisiä fysiologisia muutoksia, jotka eivät välttämättä näy päällepäin. Esimerkiksi aivojen kyky muuntaa koiran pääenergianlähdettä glukoosia energiaksi saattaa hidastua. Ikääntyvillä koirilla on myös suurempi riski kerryttää yli- tai alipainoa, joten on erittäin tärkeää pyrkiä säilyttämään koiran lihasmassa ja samalla minimoida rasvan kertyminen. Ikääntyvän koiran ruokavaliossa tulisi olla sopivasti proteiinia ja rasvaa koiran yksilöllisiin tarpeisiin nähden.

Saako koirani oikean määrän ruokaa?

Koiranruokatuotteissa annetut ruokintasuositukset ovat aina vain ehdotuksia, jotka perustuvat koirien keskimääräiseen energiantarpeeseen. Paras tapa arvioida, sopiiko koiran ruokavalio sen aktiivisuustasoon, on tutkia koiran vartalo säännöllisesti ja tarkkailla sen ruumiinrakennetta. Voit tehdä tämän kokeilemalla koiran kylkiä. Kylkiluiden pitäisi tuntua, eikä niiden päällä pitäisi olla ylimääräistä rasvaa. Kun katsot koiraa ylhäältä päin, sen vyötärön pitäisi erottua kylkiluiden takaa ikään kuin tiimalasin kapeimpana kohtana. Sivulta katsoen koiran vatsan pitäisi vetäytyä loivasti ylöspäin heti kylkiluiden takaa lantion alle. Pienelle koiralle tulee helposti antaneeksi liikaa ruokaa. Kun olet selvittänyt, kuinka paljon pienen koirasi pitäisi syödä yhden päivän aikana, jaa kokonaismäärä 2-4 annokseen. Yritä olla ruokkimatta pientä koiraasi tätä useammin, sillä muuten se saattaa oppia kaipaamaan ruokaa jatkuvasti. Jos annat koirallesi makupaloja tai herkkuja, muista vähentää saman verran ruokaa seuraavalta aterialta. Herkkujen ei koskaan pitäisi korvata yli kymmentä prosenttia pienen koirasi päivittäisestä energiantarpeesta.

Erityistä pienissä koirissa: pienet suut ja nirsoilu

Valitse pienelle koiralle erityisesti niille kehitettyä ruokaa – sekä ravitsemuksellisten erojen että nappulakoon takia. Pienemmät nappulat tai palaset ovat pienen koiran suuhun sopivia ja siten helposti pureskeltavia ja nieltäviä. Pienen suun lisäksi niillä on pieni vatsalaukku, joten pienille koirille sopii pienet annokset useamman kerran päivässä, suosituksena monesti 2-4 pientä ateriaa. Etenkin nirsoille koirille ruoan jako useammalle ateriakerralle päivässä voi toimia paremmin. Pienet koirat voivat monesti olla nirsompia ruoan suhteen kuin isommat lajitoverinsa. Valitse korkealaatuinen koiranruoka maittavuuden takaamiseksi. Voit lisätä kuivaruokaan makua ja houkuttelevuutta märkäruoalla. Märkäruokaa voi myös kokeilla lämmittää kevyesti ennen tarjoilua, sillä se vapauttaa ruoasta tuoksuja, jotka voivat auttaa pienen koirasi ruokahalua heräämään. Tarjoa ruoka hiljaisessa ja rauhallisessa ympäristössä, jossa ei ole muita virikkeitä. Mutta jos pieni koirasi laihtuu tai sen turkki muuttuu kiillottomaksi, ota yhteyttä eläinlääkäriisi.

Tee muutokset hitaasti

Muista aina tehdä muutokset koiran ruokavalioon hitaasti, jotta koiran ruoansulatusjärjestelmä ehtii sopeutua muutokseen. Suositus on toteuttaa kuivaruoan vaihto viikon kuluessa: sekoita päivä päivältä enemmän uutta ruokaa koirasi nykyiseen ruokaan, korvaten viikon kuluessa vanhan ruoan uudella. Makutestin voi toki tehdä pienellä määrällä milloin vain. Pienet koirat ovat usein suuria persoonia, joten lemmikkisi kertoo sinulle varmasti, mistä ruoasta se pitää ja mistä ei!