Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kaksi bengalipentua makaa yhdessä

Kissan hankkiminen

2 minuuttia lukuaikaa

Uuden kissan hankkiminen on jännittävä päätös, mutta se voi myös herättää paljon kysymyksiä. Mistä rodusta saattaisit esimerkiksi pitää?

Kestäisitkö vilkkaan kissanpennun asettamat haasteet vai sopisiko rauhallinen seniorikissa paremmin elämäntyyliisi?

Turvallisuus sisätiloissa

Kun olet hankkimassa uutta kissaa, nämä asiat kannattaa miettiä huolellisesti läpi. Kun vastaukset ovat selvillä, voit valmistautua halien ja hauskanpidon värittämään tulevaisuuteen karvakaverisi kanssa.

Mistä siis kannattaa aloittaa ja mitä kissamaiselta perheenlisäykseltä voi oikein odottaa?

Miksi kissat ovat täydellisiä kumppaneita

Asiasta ei ole epäselvyyttä: kissat ovat loistavia lemmikkejä. Mikä tuntuisikaan paremmalta rankan päivän päätteeksi kuin kuulla rakastavan karvapallon tyytyväinen kehräys kotiin palatessasi?

Tutkimusten mukaan lemmikinomistajat ovat keskimäärin terveempiä ja onnellisempia kuin ihmiset, joilla ei ole lemmikkejä.

Muista kuitenkin, että kissan hankkiminen tuo mukanaan suuren vastuun ja elinikäisen sitoumuksen. Kun olet valmis sitoutumaan lemmikkiin, kissan omistamisella on lukuisia hyötyjä, joita odottaa:

  • Kissan omistamisen on todistettu lievittävän stressiä.
  • Kissanomistajilla on keskimäärin alhaisempi verenpaine kuin ihmisillä, joilla ei ole lemmikkejä.
  • Immuunipuolustuksesi vahvistuu ja toivut sairauksista nopeammin kuin ihmiset, joilla ei ole lemmikkejä.
  • Kissojen kanssa varttuvat lapset sairastelevat vähemmän kuin lapset, joilla ei ole lemmikkejä.
  • Kissat ovat hyvin rakastavia ja persoonallisia, mutta ne myös arvostavat itsenäisyyttä. Ne siis saattavat olla hieman vähemmän vaativia kuin muut lemmikit.
  • Kissat voivat auttaa ihmisiä toipumaan nopeammin emotionaalisista traumoista, kuten kuolemantapauksista.

Kissan omistamisessa on monia hyötyjä, mutta kissa on syytä valita huolella, jotta sinä ja pörröinen ystäväsi sovitte varmasti yhteen. Se, millaisen kissan valitset, riippuu elämäntyylistäsi ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Saatat esimerkiksi haluta vanhemman kissan, jonka kanssa käpertyä sohvalle, tai tietyn rotuisen kissan, jonka kasvattaa pennusta asti.

PerCare-asiantuntijamme suosittelevat ottamaan muutaman asian huomioon ennen kissan hankkimista.

Minkä rotuinen kissa minun kannattaisi hankkia?

Pohjoismaissa on monia tunnustettuja kissarotuja, joten sinulla on paljon valinnanvaraa kissaa ostaessasi.

Rotukissanpennun tai -kissan ostamisen suurin etu on siinä, että tiedät ainakin jossakin määrin, mitä lemmikiltäsi voi odottaa. Puhdasrotuinen siamilainen on esimerkiksi todennäköisesti äänekäs, ovela ja huomionkipeä.

Pitäisikö minun hankkia aikuinenkissa vai kissanpentu?

Huolehdi siitä, että kissasi on leikattu. Jotkut sanovat, että naaraskissat ovat rakastavampia ja uroskissat itsenäisempiä, mutta saatat silti saada itsellesi hellyydenkipeän mammanpojan tai itsenäisen naaraan. Kun valitset itsellesi kissaa ja mietit sen sukupuolta, muista seuraavat näppärät vinkit:

Uroskissat ovat yleensä hieman suurempia kuin naaraskissat.

Leikkaamattomat kollikissat lähtevät todennäköisemmin omille retkilleen, jolloin ne ovat suuremmassa vaarassa joutua tappeluun kohtaamiensa kissojen kanssa tai jäädä auton alle.

Leikkaamattomat poikakissat myös merkkaavat reviiriään virtsalla leikattuja kissoja todennäköisemmin.

Kiima-aikaan leikkaamattomat naaraskissat voivat olla hyvin äänekkäitä, ja niitä voi olla vaikea saada pysymään sisätiloissa. Kissat voivat tulla tiineeksi jo viiden kuukauden ikäisinä, joten kissanpentusi voi saada omia pentuja hyvinkin pian!

Eläinkodeista haetut kissat on yleensä leikattu valmiiksi, mutta asia kannattaa varmistaa eläinkodin työntekijöiltä. Mikäli kaipaat lisätietoa kissojen sterilisoinnista tai kastroinnista, tutustu UKK-sivuumme.

Jos sinulla on kissoja jo valmiiksi, niiden sukupuoli voi vaikuttaa siihen, kumpi uuden kissan kannattaisi olla. Jos sinulla on sosiaalinen (leikattu) uroskissa, paras valinta sille ja sinulle voisi olla nuori (leikattu) naaraskissa.

Naaraskissan sterilisointi maksaa yleensä enemmän kuin uroskissan kastrointi. Hinta on entistä kalliimpi, jos kissa on jo tiineenä. Useimmat adoptiojärjestöt leikkauttavat kissansa ennen niiden asettamista adoptoitaviksi.

Päädyitpä millaiseen perheellesi parhaiten sopivaan ratkaisuun tahansa, edessäsi on paljon jännittäviä aikoja, kun pääset luomaan muistoja yhdessä uuden nelijalkaisen ystäväsi kanssa! Lue oppaastamme, miten teet kodistasi kissaystävällisen ja saat kissasi kotiutumaan mahdollisimman nopeasti.

Related articles: