Your Pet, Our Passion.
Miksi kissat kehräävät?
Kissa metsästää ruohossa

Ymmärrä kissan kehonkieltä

6 minuutin luku

Olitpa sitten kissanomistajana ensikertalainen tai kokeneempaa kaartia, eteesi tulee varmasti hetkiä, jolloin toivot, että tietäisit, mitä kissasi päässä liikkuu.

Kissan kehonkielen ymmärtäminen

Saatat välillä ihmetellä kissasi muuttunutta käytöstä ja sen merkitystä tai haluat tietää, onko kissasi onnellinen.

Kissat voivat vaikuttaa vaikeasti tulkittavilta, mutta moni asia niiden käytöksessä paljastaa, mitä ne ajattelevat ja millaisella tuulella ne ovat! Osaat varmasti lukea kissasi kehonkieltä, kasvojen ilmeitä, ääniä ja hännän liikkeitä sen verran, että erotat kissasi selkeimmät mielenliikkeet. Voit kuitenkin oppia lisää pitämällä silmällä muitakin merkkejä, kuten seuraavia hännän liikkeitä ja kehon asentoja.

Kissoilla on laaja skaala tunteita: ne voivat olla onnellisia, surullisia, peloissaan, helpottuneita ja jopa turhautuneita, ihan kuin ihmisetkin! Avain hyvään suhteeseen kissasi kanssa on se, että opettelet tunnistamaan nämä tunteet ja tarvittaessa reagoimaan niihin.

Kissan käyttäytymisen selitykset

Kun ymmärrät kissan käyttäytymisen perusasiat, opit nopeasti tunnistamaan, miltä kissastasi tuntuu. Jos etsit selityksiä kissan käyttäytymiselle, oppaastamme pitäisi löytyä kaikki tarvittava kissakielen puhumiseen!

 

Neutraali (rentoutunut)

Rentoutunut, tyytyväinen ja rauhallinen tutussa ympäristössä. Kissan pitäisi näyttää siltä, että se on tyytyväinen katsellessaan maailman menoa.

Kissan neutraalin käytöksen merkit

 • Jos kissa makaa, se voi olla venyttänyt itsensä pitkäksi, käpertynyt kerälle tai maata sitten, että sen etutassut käpertyvät vartalon alle.
 • Se voi räpytellä silmiään pehmeästi, tai silmät voivat olla puoliksi kiinni.
 • Korvat ovat rentoutuneet, huolettomasti ylös- ja eteenpäin suuntautuneet – korvat voivat myös kääntyä silloin tällöin eri suuntiin, jos kissasi kuuntelee, mitä sen ympärillä tapahtuu.
 • Viikset ovat rentoutuneet, irti poskista. Kissa voi näyttää jopa hymyilevän!
 • Vartalo on rentoutunut sen sijaan, että se olisi jännittynyt ja valmiina lähtemään liikkeelle.

Tarkkana

Kissasi voi näyttää suloiselta ja pörröiseltä, mutta se on syntynyt erinomaiseksi saalistajaksi. Se voi vaania ja napata saaliita helposti, ja se keskittyy kohteeseensa sataprosenttisesti. Jos kissasi keskittyy pieneen, liikkuvaan kohteeseen tai sen välittömässä läheisyydessä on jotain uutta, huomaat, kuinka kissan kehonkieli muuttuu, kun se yrittää selvittää, miten asiaan pitäisi reagoida.

Kissan tarkkaavaisuuden merkit

 • Silmät ovat auki ja pupillit kaventuneet.
 • Korvat ja viikset osoittavat eteenpäin ja vartalo on kääntynyt huomion kohdetta kohti.
 • Vaaniessa vartalo voi olla lähellä maata ja takajalat vartalon alla.
 • Kissan häntä kertoo keskittymisestä, kun se on matalalla kissan takana. Hännänpää ja takamus voivat nykiä, kun kissa valmistautuu loikkaan. Tämä on yksi selkeimmistä hännän liikkeistä, jota kannattaa pitää silmällä – kun näet hännän nykivän, tiedät kissan saalistavan!
 • Jos sinä olet kissan huomion kohteena, jos kissasi esimerkiksi haluaa ruokaa tai silityksiä, se voi hangata itseään sinua vasten hännän ollessa pystyssä. Älä kuitenkaan mene lankaan – kissasi on edelleen keskittynyt päämääränsä!

Iloinen

Iloinen kissa on helppo tunnistaa – tämän kehonkielen oppii tunnistamaan helposti. Haluat, että kissasi on mahdollisimman paljon tässä mielentilassa, sillä se on paras mielentila viettää laatuaikaa kissasi kanssa.

Kissan onnellisuuden merkit

 • Istuessaan kissasi on rento ja pystyasennossa, korvat osoittavat rennosti ylös- ja eteenpäin kääntyillen toisinaan perheesi tuttuja ääniä kohti.
 • Maatessaan kissasi tassut ovat vartalon alla tai kissa makaa kyljellään tai jopa selällään jalat levällään. Tämä asento kertoo kissan olevan erittäin onnellinen!
 • Kissa voi torkkua silmät kiinni tai puoliummessa tai silmäluomet voivat olla raskaat – aivan kuin kissa unelmoisi! Jos kissasi räpyttelee hitaasti silmiään, räpyttele omia silmiäsi hitaasti, jotta kissasi tietää, että sinäkin olet rentoutunut. Käyttäytymisen matkiminen on loistava tapa luoda yhteys kissaan.
 • Viikset ovat rentoutuneet ja häntä pysyy paikallaan. Häntä voi myös olla kevyesti kippuralla, jos kissa nousee seisomaan tervehtiäkseen sinua.
 • Jos silität kissaasi, tyytyväisen kissan silmät menevät kiinni ja kissa kehrää kevyesti.

Levoton

Kissat voivat olla hyvin herkkiä etenkin muutosten suhteen. Kissalla voi kestää jonkin aikaa sopeutua yllättäviin muutoksiin, joten kissan levottomuuden merkkien tunnistaminen voi auttaa sinua auttamaan kissaasi rentoutumaan. Mitä nopeammin tunnistat kissasi levottomuuden, sitä nopeammin voit silittää sitä rauhoittavasti, kun kissasi lähestyy sinua turvaa ja huomiota hakien. Anna kissallesi 2–3 päivää aikaa totutella suuriin muutoksiin ja palata omaksi itsekseen.

Kissan levottomuuden merkit

 • Kissasi silmät ovat auki, eikä se räpyttele. Pupillit ovat laajentuneet soikeiksi tai pyöreiksi.
 • Korvat voivat liikkua lisätietoja kuulostellessa, korvat pyörivät keskenään eri suuntiin. Jos kissa on erityisen ahdistunut, korvat voivat painua päätä vasten.
 • Kissan pää painuu alemmas ja viikset vetäytyvät poskia vasten, jotta kissa näyttäisi pieneltä ja ei-uhkaavalta. Viikset voivat myös kääntyä eteenpäin valpastumisen merkiksi.
 • Levottomuuden kasvaessa kissa voi kyyristellä tai selkä voi kaartua kissan valmistautuessa lähtemään pakoon.
 • Kissan hännän liikkeet ovat tässä kohtaa tärkeitä: häntä voi pysyä paikallaan tai hännänpää voi liikkua hitaasti sivulta toiselle levottomuuden merkkinä. Jos häntä paljastaa kissasi levottomuuden, rauhoittele kissaasi välittömästi.

Pelokas

Kissan levottomuutta voi olla vaikeampi huomata, mutta kissan pelon pitäisi olla helpommin nähtävissä. Jos kissasi pelkää esimerkiksi kovia ääniä, silittely ei enää rauhoita sitä. Edes kissan lempiherkusta ei välttämättä ole apua. Kissan kehonkieli kertoo pelosta, ja käytös palautuu normaaliksi vasta, kun kissa kokee taas olevansa turvassa. Vältä äkkinäisiä liikkeitä, kun yrität lohduttaa kissaasi, sillä kissa voi kokea nopeat liikkeet uhkana. Poista sen sijaan pelon aiheuttaja huoneesta, jos mahdollista, ja odota, kunnes kissasi rauhoittuu. Jos kissasi osoittaa pelon merkkejä usein, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi ohjata sinut lemmikkien käyttäytymisasiantuntijan puheille. Lisätietoja ja käyttäytymisasiantuntijoita löytyy osoitteesta www.capbt.org

Kissan pelokkaan käyttäytymisen merkit

 • Kissan korvat painuvat päätä vasten ja pää painuu alas katseen ollessa suunnattuna ylös.
 • Kissa voi paeta tai, jos pako ei ole mahdollista, jähmettyä paikoilleen.
 • Silmät ovat levällään, pupillit täysin laajentuneet ja viikset litteänä poskia vasten tai pörhöllään.
 • Kissa voi sähistä tai sylkeä lähellä olevia uhkia kohti, murista tai iskeä kynsillä.
 • Jotkut kissat suoristavat etutassunsa näyttääkseen pidemmiltä tai köyristävät selkäänsä ja pörhistävät karvojaan näyttääkseen isommilta.
 • Häntä voi painua vartalon alle tai heilua voimakkaasti puolelta toiselle.

Turhautunut

Kissasi voi olla aktiivisen turhautunut tietyn lyhytaikaisen tapahtuman takia, kuten siksi, ettei se yllä lempileluunsa. Kissa voi kärsiä myös pidempiaikaisesta, vakavammasta turhautumisesta, joka johtuu ärsykkeiden puutteesta, kuten siitä, ettei se pääse toteuttamaan saalistusviettiään.

Kissojen pidempiaikaista turhautumista ei usein osata tulkita oikein, joten jos epäilet kissasi olevan turhautunut, ota yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa opastaa sinua kissasi mielialan parantamisessa.

Kissan turhautumisen merkit

 • Aktiivisesti turhautunut kissa keskittää yleensä kaiken huomionsa turhautumisen kohteeseen ja tekee kaikkensa saadakseen haluamansa!
 • Kaikki aistit on suunnattu päämäärään: silmät ovat levällään ja pupillit laajentuneet, korvat osoittavat eteenpäin ja viikset ovat levällään ja osoittavat eteenpäin.
 • Kissa voi marhata kärsimättömästi edestakaisin, jos se ei pääse kohteensa luo.
 • Kissat eivät jaksa aktiivista turhautumista kovinkaan kauan, joten jos kissa ei saa haluamaansa, se joko luovuttaa tai joissakin tapauksissa turhautuu tai jopa masentuu pitkäaikaisesti turhautumisen aiheuttajasta riippuen.
 • Masentuneet kissat muuttuvat usein flegmaattisiksi, menettävät ruokahalunsa ja kieltäytyvät leikistä tai vuorovaikutuksesta muiden kanssa.

Vihainen

Jos kissasi käyttäytyy vihaisesti, etene varoen. Älä koskaan provosoi vihaista kissaa: älä tuijota tai huuda kissalle, älä tee äkkinäisiä liikkeitä ja vältä kissan koskettamista tai lohduttamista, sillä kissa voi tulkita tämän uhaksi ja hyökätä. Peräänny sen sijaan hitaasti, poista uhat, jos mahdollista, ja anna kissallesi aikaa ja tilaa rauhoittua.

Jos kissasi osoittaa usein vihaisuuden merkkejä, kannattaa kääntyä eläinlääkärin tai eläinten käyttäytymisasiantuntijan puoleen. He voivat auttaa sinua ymmärtämään, miksi kissasi lähettää negatiivisia signaaleja.

Kissan vihaisen käyttäytymisen merkit

 • Vihainen kissa on jäykkä, häntä sojottaa jäykkänä tai on kietoutunut vartalon ympärille ja alle.
 • Kissa käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin yleensä: se voi olla hiljainen, sähistä, sylkeä tai murista.
 • Kissa yrittää näyttää isolta ja uhkaavalta: karvat sojottavat suorina, ja etujalat ovat jäykät tai kissa kyyristelee uhkaavasti.
 • Korvat ovat jäykät ja päätä vasten painuneet. Viikset sojottavat jäykkinä irti kasvoista.
 • Katse on kova ja keskittynyt. Pupillit voivat olla kaventuneet, tosin joidenkin kissojen silmät tuijottavat pyöreinä ja rävähtämättöminä.

Helpottunut

Kun vihainen, pelokas tai turhautunut kissa on varma, että sen kokema uhka on poissa, se muuttuu helpottuneeksi. Vihaisuuden tai pelokkuuden lisäksi on aivan yhtä tärkeää osata tunnistaa, milloin kissasi on helpottunut, jotta osaat auttaa kissaasi palautumaan omaksi rentoutuneeksi itsekseen.

Kissan helpottuneisuuden merkit

 • Helpotus näkyy kissan koko kehossa – jotkut kissat jopa venyttelevät koko vartalollaan, jotta jännitys laukeaa!
 • Silmät, korvat, pää, vartalo ja häntä rentoutuvat näkyvästi.
 • Viikset palaavat rauhalliseen asentoon irti kasvoista ja pään asento madaltuu.
 • Jotkut kissat haukottelevat, kääntyvät poispäin ja sulkevat silmänsä puoliksi tai jopa pesevät itsensä kunnolla.

Kun ymmärrät, miltä kissastasi tuntuu, pystyt reagoimaan sen tarpeisiin ja käyttäytymiseen paremmin. Iso osa merkeistä on helposti tunnistettavissa – myös ihmiset, jotka eivät omista kissaa, tunnistavat sähinän vihan merkiksi – mutta osa merkeistä on hienovaraisempia. Yllä olevan oppaan avulla tunnistat, miltä kissastasi tuntuu, ja suhteenne syvenee entisestään.