Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Allergiaystävälliset koirat
Koira seisoo omistajan kanssa metsässä

Oikean koiran valinta

3 minuuttia lukuaikaa

Koiran hankkiminen on yksi jännittävimmistä päätöksistä, joita tulet koskaan tekemään - ja yksi suurimmista! Kuten kaikki tärkeät päätökset, kotiläksyjen tekeminen ennen uuden koiran hankkimista varmistaa, että valitset juuri sinulle ja elämäntyylillesi sopivan koiran.

On tärkeää miettiä tarkkaan, millaisen koiran haluaisit, ennen kuin otat koiran kotiin. Isot ruskeat koiranpennun silmät tai pörröinen energiapallo voivat helposti houkutella, mutta muista, että koira on pitkäaikainen suhde, joten sinun ja lemmikkisi kannalta on parasta, että sovitte yhteen. Koirasi on osa elämääsi vielä pitkään, joten on tärkeää tutkia etukäteen, mitä odottaa.

 

Koiran hankkiminen: tärkeimmät seikat

Luonnolliset vaistot

Koirien perustarpeet voivat olla samankaltaiset, mutta näiden lisäksi eri rodut saattavat tulla onnelliseksi hyvin erilaisista asioista. Esimerkiksi terrierit rakastavat kaivamista, kun taas ajokoira haluaa seurata hajuja ja etsiä piiloja. Paimenkoira voi viihtyä yksin pitkääkin, kun taas kääpiökoirat kaipaavat omistajan huomiota pysyäkseen tyytyväisinä.

Koiran valinta: tärkeimmät kysymykset

Kanta-, risteytys- vai sekarotuinen?

Tiesitkö, että pelkästään Yhdistyneessä kuningaskunnassa tunnustetaan yli 200 koirarotua? Jos tähän lisätään vielä kaikki ihastuttavat risteytykset ja sekarotuiset koirat, valittavana on vielä satoja muita koiratyyppejä. Ensimmäistä kertaa koiran omistavana sinun kannattaa ehkä ensimmäiseksi miettiä, haluatko rotukoiran, risteytyskoiran vai sekarotuisen koiran.

Rotukoiran (joka tunnetaan myös nimellä puhdas rotu) valinnan etuna on, että se on jossain määrin ennustettavissa. Voit olla melko varma siitä, että nelijalkainen ystäväsi on tietyn kokoinen, sillä on tietty turkin pituus ja rakenne, luonne ja energiataso, ja voit myös varoittaa hieman joistakin mahdollisista terveysongelmista, jotka voivat vaikuttaa tiettyihin rotuihin.

Koiran psykologia: kuinka koiran mieli toimii

Eläimen tunne-elämä rakentuu useista tekijöistä, joista avainasemassa on kolme perustunteisiin perustuvaa järjestelmää: palkitseminen, hoiva ja leikki. Nämä kolme perustunnetta löytyvät kaikilta koiranpennuilta, samoin kuin halu, pelko, paniikki ja raivo.

Jos koira ei pääse toteuttamaan sen mieleen viritettyjä käytösmalleja, seurauksena saattaa olla käytösongelmia. Koiran alkuperäisen työroolin tai sitä vastaavien tehtävien toteuttaminen onkin tärkeää koiran psyykkiselle hyvinvoinnille.

Vastaavaa käytöstä voi harjoittaa esimerkiksi palloa noutamalla tai harjoittamalla koiran älyä ja ruumista agilityradalla.

Nisäkkäille kehittyi hoivan perustunne, koska yhteyden rakentaminen jälkeläisiin ja niistä huolehtiminen kauemmin kuin useimmilla olennoilla takasi kilpailuedun. Hoivan perustunne kehitti myös tunne-elämän rakennuspalikoita, joita tarvitaan kaikenlaisten sosiaalisten suhteiden luomiseen.

Hyvän hoivan käsite ei vaihtele merkittävästi eri tyyppisten koirien välillä, mutta niiden alkuperäisellä käyttötarkoituksella, iällä, sukupuolella, luonteelta ja jopa koolla on väliä. Esimerkiksi kääpiökoirat ovat usein tunnetasolla riippuvaisempia omistajistaan, koska ne on jalostettu ihmisen seurakoiraksi, joten hoivan tunne on painottunut. Vastaavasti varautuneemmat laumanvartijat on jalostettu vartioimaan lampaita ja vuohia, eivätkä ne välttämättä ole olleet juurikaan tekemisissä suoraan ihmisen kanssa. Koiran luonteen ymmärtämiseksi on tärkeä tarkastella rotua osana ihmisen ja koiran yhteistä historiaa ja sen mahdollista merkitystä koiran tunne-elämän tarpeisiin.

Aiemmin tutkijat uskoivat, että leikki oli eläinten, erityisesti pentujen, tapa harjoitella metsästys- ja parinhakutaitoja turvallisesti. Nykyään leikkiä pidetään yhtenä perustunteena, joka on itsessään tärkeää eläimen yleiselle hyvinvoinnille.

Leikkiessään pennut ja nuoret koirat pääsevät kokeilemaan heräämässä olevia pedon vaistojaan. Monet niistä on omaksuttu niiden ”metsästysvaistoista”, kuten vaanimisesta, jahtaamisesta, kantamisesta ja päälle hyppäämisestä. Toiset taas himon perustunteesta, kuten toisen koiran astuminen, kun koira innostuu.

Fyysinen kontakti on koiralle erittäin tärkeää. Kun koira leikkii yhdessä muiden koirien tai ihmisen kanssa, sen aivoissa vapautuu mielihyvähormoneja, endorfiineja. Leikkivä koira on rentoutunut, joten perustunteena leikki myös kehittää hyvien sosiaalisten suhteiden kehitystä ja ylläpitoa.

Eri roduilla on erilaisia tarpeita

Olemme tutkineet koirien käytöstä vuosia ja alkaneet ymmärtää paremmin, kuinka eri koirien tarpeet ja luonteet ovat kehittyneet eri suuntiin. Ne voidaan jakaa yhdeksään tyyppiin, joista jokaisella on omat, luontaiset tunne-elämän tarpeensa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit