Your Pet, Our Passion.
lähikuva bengalikissasta, jolla on vihreät silmät

Kissan hoito ja psykologia

4 minuutin luku

Kissasi ei tarvitse pelkästään iälleen ja kunnolleen sopivaa ravintoa ja liikuntaa; henkinen ravinto ja hoito ovat myös tärkeä osa onnellisen kissan elämää.

Kissasi emotionaaliset tarpeet riippuvat sen luonteesta, iästä ja elämäntyylistä. Jos kissasi esimerkiksi viettää kaiken tai suurimman osan ajastaan sisätiloissa, sinä olet suuremmassa vastuussa sen henkisestä hyvinvoinnista. Näin älykkään ja emotionaalisesti kehittyneen lemmikin pitäminen onnellisena edellyttää vaivannäköä ja mielikuvitusta etenkin, jos kissasi ei pääse toteuttamaan luonnollisia viettejään selviytyäkseen omillaan luonnossa.

Kissan lyhyt historia

Nykyiset kotikissat polveutuvat villikissoista, jotka noin 4 000 vuotta sitten alkoivat hyödyntää ravintonaan muinaisen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sivilisaatioiden maissivarastojen läheisyydessä pyöriviä hiiriä. Nykyään lemmikkikissat syntyvät useimmiten sisätiloissa luonnon sijaan. Ne myös viettävät koko elämänsä perheenjäseninä, joita ruokitaan ja rakastetaan. Tämä on aika kaukana kissojen esi-isien yksinäisestä saalistajan elämästä!

Maailmassa on yli 50 kissarotua, vaikka tavallinen maatiaiskissa upean erilaisine turkkeineen ja väreineen onkin kissoista yleisin.

Kissojen psykologia

Kun kissasi tekee jotain (esimerkiksi saalistaa), se todennäköisesti toteuttaa jonkinlaista tarvettaan. Kissojen psykologian kolme tärkeintä ”positiivista viettiä” (tarvetta) ovat:
 

  • Palkitsemisvietti
  • Hoivavietti
  • Leikkivietti

Kukin näistä tarpeista tuo kissasta esiin tietynlaisen käytöksen – ne haluavat tyydyttää tarpeensa! Kun kissasi esimerkiksi saalistaa, se ei kuitenkaan tyydytä pelkästään yhtä tarvetta. Saalistuksessa voi olla kyse sekä ”palkitsemisesta” (palkintona on syötävä hiiri) että ”leikkimisestä”.

Kissasi muita emotionaalisia viettejä ovat himo, pelko, paniikki ja raivo; nämä järjestelmät ovat yhteisiä kaikille nisäkkäille aina hiiristä apinoihin.

Lyhyesti sanottuna kissasi emotionaaliset tarpeet ovat siis aivan yhtä moninaisia kuin meidänkin, ja nekin kaipaavat tarpeidensa tyydyttämistä. Jos kissasi ei pääse toteuttamaan tarpeitaan, se ei opi yhtä paljon, solmi vahvoja siteitä sinuun ja muihin ihmisiin tai nauti elämästä täysillä. Tämän takia kissan emotionaalisten tarpeiden ymmärtäminen on niin tärkeää: jos kissasi tarpeet tyydytetään, näet edessäsi onnellisen lemmikin!

Palkitsemisvietti

Lyhyesti sanottuna kissan psykologiassa palkitsemisen tarve tarkoittaa kissan motivaatiota välttämättömyyksien, kuten ravinnon ja veden, etsimiseen. Voisi siis sanoa, että palkitsemisen tarve pitää kissan hengissä! Ihmisten tavoin palkitsemisen tarve saa kissasi etsimään nautintoa, kuten auringossa istumista ja ihmisten kanssa leikkimistä. Tämä ei ole selviytymisen kannalta välttämätöntä, mutta palkitsevaa se on, sillä se tuottaa kissalle nautintoa.

Kissat ovat kehittyneet saalistajiksi, mutta enää kissasi ei tarvitse saalistaa omaa ruokaansa, sillä sinä tarjoat sille ravintoarvoiltaan tasapainoisia aterioita. Kissasi aivot ja emotionaalinen järjestelmä on kuitenkin edelleen suunniteltu saalistamiseen! Siksi onkin tärkeää, että annat kissasi toteuttaa saalistusviettiään, jotta se ei turhaudu.

Jyrsijöiden saalistamisen sijaan (tosin kissasi voi edelleen harrastaa tätäkin) kissasi nauttii leikeistä, joissa se pääsee jahtaamaan ja hyökkäämään lelujen kimppuun. Kissoille suunnitellut liikkuvat lelut mahdollistavat vietin toteuttamisen ja tarpeen tyydyttämisen. Leikin aikana näet, kuinka kissasi käy läpi saalistuksen vaiheet: katse, vaaninta, jahtaus, nappaus, purema ja tappo!

Yhdessä leikkiminen ei ole vain mukava tapa luoda yhteys lemmikkiisi, vaan se voi myös estää tavallisimpien käyttäytymisongelmien syntymisen. Mietitkö yhä, kuinka voit tehdä kissastasi onnellisen ja tyydyttää palkitsemisen tarpeen? Kissan stimulointi lukuisia kertoja päivässä huiskalelujen ja pallojen kanssa on hyvä alku. Kissat voivat myös pitää muiden kissakavereiden tai jopa perheen koiran vaanimisesta ja jahtaamisesta!

Hoivavietti

Nisäkkäiden hoivavietti syntyi, jotta vanhemmat loisivat yhteyden jälkikasvuunsa, jotta vanhemmat hoitaisivat ja hoivaisivat poikasiaan vaistonvaraisesti huomattavasti pidempään kuin muut eläimet. Tämä lupaa hyvää poikasten selviytymisen kannalta, ja kissoilla vietti on voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Lisäksi hoivavietti mahdollistaa sen, että nisäkkäät – ihmiset mukaan lukien – voivat luoda kaikenlaisia suhteita. Kissat ovat hyvällä tavalla pentumaisen riippuvaisia vielä täysikasvuisinakin. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa, kun kissa on sisällä omistajansa halittavana ja hoivattavana, vaikka kissa olisikin ulkona itsenäinen ja itsevarma saalistaja!

Toiset täysikasvuiset kissat rakastavat muiden kissojen seuraa, kun taas toiset jättävät muut kissat huomiotta. Jotkut kissat voivat puolustaa omaa reviiriään muita kissoja vastaan – kaikki kissat ovat erilaisia. Reviiriään ärhäkkäästi puolustavat kissat ovat luonnostaan muita erakkomaisempia, mutta ne ovat täysin onnellisia, kunhan niillä on kaltaisesi rakastava omistaja.

Onnellisen kissan ja hyvän suhteen salaisuus on se, ettet jahtaa kissaa ympäriinsä osoittaaksesi hellyyttäsi; tämä voi vain säikäyttää kissan ja saada sen ottamaan etäisyyttä sinuun. Reagoi sen sijaan kissan onnellisuuden merkkeihin ja anna kissaystävällesi huomiota ja fyysistä kosketusta aina, kun se niitä haluaa. Tämä tarkoittaa runsaasti rentoa halailua, hellää harjausta ja silityksiä.

Leikkivietti

Leikkivietti on juuri sitä, miltä kuulostaakin – kissoilla on tarve leikkiä ja samalla harjoitella taitoja, joita ne tarvitsevat ollakseen hyviä esimerkiksi saalistamisessa! Pentueen muiden pentujen kanssa leikkiminen on kissallesi muutakin kuin tilaisuus harjoitella tärkeitä taitojaan. Leikkivietti on tärkeä emotionaalinen järjestelmä, joka on äärimmäisen olennainen kissasi hyvinvoinnin kannalta.

Kun nuoret kissat leikkivät, ne toteuttavat ja harjoittelevat monia palkitsemiseen tähtääviä käyttäytymismalleja, jotka motivoivat niitä tutkimaan ympäristöään. Ne tykkäävät erityisesti ”saalistusleikeistä”, kuten vaanimisesta, jahtaamisesta, hyökkäämisestä ja jopa toistensa puremisesta! Tästä käytöksestä ei kannata huolestua – se on vain merkki kissan onnellisuudesta.

Kissa oppii pian hillitsemään rajuja leikkejään sisarustensa tai omistajansa kanssa ja keskittämään todelliset saalistajan vaistonsa leluihinsa. Muiden kissojen hellävarainen jahtaaminen ja syöksyt ovat kuitenkin yhä olennainen osa kissojen välistä tervettä suhdetta. Tämä on erityisen totta silloin, jos samassa taloudessa asuu vähintään kaksi kissaa.

Tällä tavalla leikkivät kissat ovat rentoutuneita, eivätkä ne tunne oloaan uhatuksi. Leikkivietti tarjoaa kissoille myös tilaisuuden toteuttaa hoivaviettiin pohjautuvaa tarvettaan luoda suhteita muihin. Voisi sanoa, että ”ne, jotka leikkivät yhdessä, pysyvät yhdessä”!

Stimuloi kissan leikkiviettiä päivittäin kissan koko elämän ajan erilaisia leluja käyttäen, jotta kissasi tarpeet tyydyttyvät ja välisenne side vahvistuu. Kissasi nauttii kaikesta, mitä voi liikuttaa ja heiluttaa!

Onnellisena pysyminen

Kaikkien nisäkkäiden tavoin myös sinun kissasi tarpeet täytyy tyydyttää, jotta se olisi onnellinen. Siksi onkin tärkeää, että kissa saa toteuttaa sille luontaista käytöstään. Kissasi rakastaa yhteisiä ruokailu-, hellittely-, harjaus- ja leikkihetkiänne. Onneksi nämä kaikki ovat osa lemmikin omistamisen ja lemmikistä huolehtimisen hauskuutta!