Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Tummanruskea kissa, jolle omistaja tarjoilee ruokaa kulhossa

Eikö kissasi syö kunnolla?

3 minuuttia lukuaikaa

Kissat ovat tunnetusti ylpeitä ja tarkkoja lemmikkejä, eikä se muutu miksikään, kun on kyse ravinnosta! Kuten meilläkin, kaikilla kissoilla on omat lempiruokansa ja -makunsa, joten nirsot kissat saattavat helpostikin nyrpistää nenäänsä ruoille, jotka eivät kutittele niiden makunystyröitä.

Jos huomaat, että kissasi on erityisen nirso tai ettei kissasi syö lainkaan, voit kokeilla muutamaa juttua, joiden avulla voit saada kissasi ahmimaan ateriansa.

Älä opeta nirsolle kissalle huonoja tapoja

Toiset kissat vaikuttavat nirsommilta kuin toiset, mutta turhantarkka maku on huono tapa, joka ei ole synnynnäistä!

Rutiinien luominen on ensimmäinen tapa pysäyttää kissan nirsoilu alkuunsa. Kissat ovat luonnostaan laiduntajia, mutta ne sopeutuvat myös useampaan pieneen ateriaan päivän aikana, jos se sopii paremmin omaan päivärytmiisi.

Kun olet päättänyt, annatko kissasi laiduntaa rauhassa vai noudatatko ruokinta-aikataulua, pysy päätöksessäsi. Katkonaisuus ja ruokintatavan ja -rytmin ja tarjottavan ruoan muutokset voivat hämmentää kissaasi, jolloin se voi kieltäytyä syömästä.

Jos epäilet tai huomaat kissasi olevan nirso, ole kärsivällinen. Jos panikoit ja yrität houkutella kissan syömään antamalla sille omia ruoantähteitäsi tai kissanherkkuja, kissasi oppii pian, että omasta ruoastaan kieltäytymällä se saa maistuvia palkintoja! Kun kissasi vatsa alkaa murista, sen omakin ruoka muuttuu houkuttelevaksi.

Muita kissan nirsouden aiheuttajia

Toisinaan nirsous johtuu jostakin muusta kuin ruoasta – ehkä kissasi vain haluaa, että ruoka tarjoillaan tietyllä tavalla sen sijaan, ettei se pitäisi itse ruoasta! Kokeile seuraavia keinoja houkutellaksesi nirson lemmikin ruokakuppinsa ääreen:

 • Kissat eivät yleensä pidä siitä, että niitä katsellaan, kun ne syövät. Jätä lemmikkisi siis yksin ruokailun ajaksi.
   
 • Emme itse söisi likaiselta lautaselta, joten miksi kissasikaan haluaisi syödä likaisesta kupista? Huolehdi siitä, että kissasi ruokakuppi pestään jokaisen käytön jälkeen. Tämä kannustaa kissaa syömään ja suojelee sitä bakteereilta.
 • Jos kissasi on yleensä syönyt kuivaruokaa, mutta ryhtyy yhtäkkiä nirsoksi, kuivaruoan vaihtaminen voi olla tarpeen. Kuivaruoka imee kosteutta (etenkin lämpimässä ympäristössä), joten se on voinut pilaantua.
   
 • Jos kissasi nyrpistää nenäänsä tavalliselle märkäruoalleen, ruoka voi olla liian kylmää. Märkäruoka voi menettää maukkaat arominsa jääkaapissa ollessaan, eikä kissasi syö mitään, mitä se ei haista. Lämmitä kylmää märkäruokaa mikrossa muutaman sekunnin ajan, jotta siitä tulee huoneenlämpöistä. Nyt kissasi toivottavasti haluaa käydä käsiksi ruokaansa.
   
 • Jos nirso kissasi on ulkokissa, muista, että kissanluukun toiselta puolelta löytyy paljon suunnittelemattomia välipaloja – jos kissasi on tarpeeksi nopea saadakseen ne kiinni! Voi olla, ettei kissallasi ruoka-ajan koittaessa yksinkertaisesti ole nälkä.
   
 • Myös kuuma sää voi vaikuttaa kissan ruokahaluun, aivan kuten ihmistenkin. Mekin päädymme kuumana kesäpäivänä usein kevyeen salaattiin, joten lemmikkisikään ei välttämättä halua helteellä syödä raskasta ateriaa.

Yleensä nirsot kissat antavat lopulta periksi ja syövät, kun niille tulee tarpeeksi kova nälkä. Kun kissasi lopulta syö, yritä hillitä helpotustasi! Kehu ja silittele kissaa runsaasti palkinnoksi, mutta odota siihen asti, että tyhjä ruokakuppi on korjattu pois. Näin et häiritse kissasi ruokahetkeä.

Mitä tehdä, jos kissan nirsous jatkuu

Jos kissasi on edelleen nirso ruokansa suhteen, voit kokeilla ruoan vaihtamista. Valitse märkä- tai kuivaruoka sen mukaan, kummasta kissasi pitää enemmän. Totuta kissasi uuteen ruokaan 7–10 päivän aikana lisäämällä uutta ruokaa pikku hiljaa vanhan ruoan joukkoon. Välillä pelkkä reseptin vaihto riittää houkuttelemaan kissan takaisin ruokakupin ääreen.

Jos reseptin vaihto ei auta, tarkista kissasi hampaat. Hammasvaivat, kuten vaurioituneet hampaat, kipeät ikenet tai paiseet, voivat tehdä syömisestä vaikeaa tai kivuliasta, mikä voi selittää lemmikkisi lisääntyneen nirsouden. Jos kissasi ikenet ovat punaiset tai turvonneet, tai kissasi hengitys haisee pahalta, pyydä eläinlääkäriäsi tarkistamaan kissasi hampaat.

Jos nirso kissasi ei syö ja kieltäytyy kaikesta ruoasta yli 24 tunnin ajan, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Ruoasta kieltäytyminen voi olla merkki vakavammasta ongelmasta.

Toivottavasti kissasi käy vain läpi nirsoa vaihettaan, mutta kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Mille tahansa kissalle voi olla hankalaa antaa lääkettä, mutta vielä vaikeampaa se on nirsojen kissojen kohdalla!

Yksi tapa on työntää tabletti hellävaroen suoraan kissan suuhun, jotta tämä söisi tabletin sellaisenaan. Jos kuitenkin uskot, että tablettien syöttäminen lemmikillesi tulee olemaan vaikeaa, kysy eläinlääkäriltäsi vaihtoehtoisista hoidoista. Voi olla, että eläinlääkärisi voi antaa kissallesi ruiskeen tabletin sijaan.

Vältä piilottamasta tabletteja tai lääkkeitä ennestään nirson kissan ruokaan, sillä tämä voi tehdä kissastasi entistä nirsomman.

Aiheeseen liittyvät artikkelit