Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pelokkaan koiran auttaminen
Innostunut pentu Jack Russell Terrier leikkii omistajan kanssa.

Koiran huomionhakuinen käytös

5 minuuttia lukuaikaa

Koiran huomionhakuinen käytös on koiranpennuilla yleistä ja täysin normaalia. Ne kaipaavat emonsa varauksetonta huomiota, haluavat leikkiä muiden pentujen kanssa ja opettelevat yhä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Aikuisen koiran hyppiminen, tassulla läpsiminen tai haukkuminen voivat olla merkkejä riippuvaisuussuhteesta, josta koiran olisi pitänyt kasvaa yli.

Miksi joistain koirista tulee huomionhakuisia?

Koiran huomionhakuisuuden taustalla voi olla monia syitä. Koira voi olla tylsistynyt tai ei saa riittävästi liikuntaa. Joitain huomionhakuisia käytösmalleja koirat harrastavat vain, koska pitävät niistä: kaivaminen, pureskelu, ruoan varastaminen ja lelujen hajottaminen.

Omistaja voi myös toiminnallaan tehdä koirasta huomionhakuisen, vaikkei tarkoittaisi sitä.

Koirat arvostavat ihmisen huomiota ja ovat ihmisläheisiä eläimiä – juuri siksi niitä pidetään lemmikkeinä. Joten koira on aina helppo palkita silityksellä tai leikillä, kun se hyppää kohti, läpsii jalkaa tassullaan, haukkuu ilman syytä tai tiputtaa lelun syliin pyytämättä. Tämä kuitenkin vahvistaa epätoivottua käytöstä.

Jotkut koirat hakevat omistajan huomiota esimerkiksi varastamalla jotain. Tohvelit ovat vertaansa vailla. Niiden kanssa on hauskaa singahtaa karkuun! Koira oppii kuitenkin nopeasti, minkä tavaran vieminen saa omistajan äkkiä ylös, ja mitä vahvempi omistajan reaktio, sitä enemmän huomiota koira kokee saavansa, ja myös palkinto on suurempi. Koira oppii nopeasti tavoittelemaan juuri sitä myös tulevaisuudessa.

Koira tarvitsee luonnollisesti paljon rakkautta, mutta tämäntyyppisen käytöksen palkitseminen saattaa tarkoittaa, että siitä tulee yhä riippuvaisempia sinun käytöksestäsi ja omaehtoinen viihtyminen esimerkiksi leluilla leikkien tai kiinnostavia hajuja tutkien kärsii.

 

"Koirat arvostavat ihmisen huomiota ja ovat ihmisläheisiä eläimiä. Juuri siksi niitä pidetään lemmikkeinä."

 

Kuinka suhtautua huomiohakuiseen käytökseen

On helppo ajatella, että tiukka ”ei” joka kerta tehoaa, kun koira tönii kuonollaan tai hyppää päin. Se ei kuitenkaan auta, eikä myöskään koiran työntäminen pois tai muu negatiivinen suhtautuminen, sillä kaikki tällaiset reaktiot tarkoittavat, että koira saa huomiota.

Koirakaverin mielestä mikä tahansa huomio on parempi kuin ei huomiota lainkaan!

Koira pitää sen sijaan jättää kokonaan huomiotta joka kerta, kun se käyttäytyy huomiohakuisesti. Koiraan ei katsota, sille ei puhuta, eikä siihen kosketa. Jos koiran käytös jatkuu, kannattaa nousta rauhallisesti ylös ja kävellä pois.

Tämä saattaa aluksi tuntua vaikealta, koska haluat tietysti, että koira tuntee olonsa onnelliseksi ja rakastetuksi. Älä kuitenkaan luovuta! Kun koira on tyytyväinen omissa oloissaan, leikkii purulelulla tai tarkkailee tyytyväisenä ulkomaailmaa omasta pedistään, sen voi kutsua luokseen ja helliä sitä. Tästä koira ymmärtää, että haluat antaa koiralle paljon huomiota ja hellyyttä, mutta se tehdään sinun ehdoillasi. Johdonmukaisuus on erittäin tärkeää.

Kestääkö koiran huomionhakuisen käytöksen hoitaminen kauan?

Kun hoito on aloitettu, koiran huomiontarve saattaa kasvaa ennen kuin se vähenee. Kannattaa pitää mielessä, että koira on tottunut saamaan reaktion (positiivisen tai negatiivisen), joten se turhautuu, kun reaktioita ei enää tule. Koira saattaa ensin haukkua kovempaa, hypätä korkeammalle tai töniä kuonollaan kovempaa saadakseen huomiosi. Pysy kuitenkin tiukkana ja tee parhaasi jättääksesi se huomiotta tai olette kohta taas lähtöruudussa.

Jos koira edelleen kerjää huomiota sen jälkeen, kun toimintaa on jatkettu useiden päivien ajan, kannattaa harkita keskustelemista eläinlääkärin kanssa. Hän osaa ehkä suositella käyttäytymisterapeuttia, joka osaa arvioida koiran huomiohakuista käytöstä laajemmin.

Lisätietoja koirien käyttäytymisen asiantuntijoista saat alan ammattilaisten järjestöistä.

Ei tarvita kuin hieman kärsivällisyyttä ja ymmärrystä ja koira on pian se hyväkäytöksinen kaveri, jonka kanssa on hauska leikkiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit