Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kissan hoito ja psykologia
Kissa makaa naisen sylissä

Miksi kissat kehräävät?

3 minuuttia lukuaikaa

Kaikki lemmikinomistajat nauttivat kehräävän kissan viereen käpertymisestä. Kehräys kertoo kissan olevan sylissäsi onnellinen, tyytyväinen ja rauhallinen ja nauttivan runsaasta huomiosta – vai kertooko?

Kaikki tietävät, että kissat ilmaisevat tunteitaan kehräämällä, aivan kuten ihmiset hymyilevät tai koirat heiluttavat häntäänsä ollessaan iloisia. Kehräävät kissat eivät kuitenkaan aina ole iloisia. Kehräämisen syihin ja itse äänen syntymistapaan liittyy paljon asioita, jotka tuntuvat salaperäisiltä.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kissat eivät kehrää ainoastaan ollessaan onnellisia, vaan myös ollessaan ahdistuneita tai peloissaan. Kehräys on puolustusmekanismi ja tapa rauhoittua stressaavissa tilanteissa. Usein voi kuulla, kuinka kissa kehrää eläinlääkärin tutkiessa sitä. Älä kuitenkaan tulkitse tätä onnellisuuden merkiksi! Todennäköisesti kissasi kehrää rauhoittaakseen itseään sen sijaan, että se nauttisi tutkimuksesta. Lue lisää kissan käyttäytymisen ymmärtämisestä täältä.

Kehräys ei myöskään ole pelkästään ei-sanallinen kommunikointikeino; usko tai älä, mutta kissat kehräävät myös rauhoittaakseen itseään ja lievittääkseen kipua. Kissaemo kehrää synnytyksen aikana lievittääkseen epämukavaa oloaan. Synnytyksen jälkeen emo jatkaa kehräämistä johdattaakseen vastasyntyneet pentunsa luokseen imetystä varten. Kissanpennut syntyvät sokeina ja kuuroina, joten emon tuottamat värähtelyt ovat elintärkeitä pentujen selviytymisen kannalta. Jo kahden päivän ikäisenä pennut alkavat kommunikoida emonsa ja sisarustensa kanssa kehräämällä itsekin.

Miten kissat kehräävät?

Tiedämme siis, miksi kissat kehräävät, mutta miten ne itse asiassa saavat tuon kiehtovan äänen aikaiseksi?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ääni on peräisin äänihuulia liikuttelevista lihaksista. Kun kissa hengittää sisään ja ulos, ilma osuu näihin värähteleviin lihaksiin. Tästä kissan kehräävä ääni siis johtuu.

Koska kehräysliike on peräisin kissan aivojen lähettämistä signaaleista, tutkijat uskovat, että kehräys on ennemmin lihasreaktio kuin kommunikointia.

Miten kissan kehräys auttaa ihmisiä?

Kissan omistaminen lievittää tutkitusti stressiä. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että kissat ovat suloisia ja pehmeitä, vaan myös kissan kehräyksen aikaansaamista positiivisista vaikutuksista.

Kissanomistajilla on 40 % muita pienempi riski saada sydänkohtaus, ja verenpaine alenee kissan kohtaamisen ja pehmeän kehräyksen kuulemisen jälkeen. Mielenkiintoisinta on kuitenkin kissojen parantamiskyky. Kissat pystyvät rauhoittamaan, lievittämään ja sympaattisesti parantamaan ihmisten sairauksia pelkällä läsnäolollaan. Monet ihmiset ovat sanoneet, että heidän migreeninsä helpottaa, kun he käyvät makuulle kehräävän kissan viereen.

 

Eläinlääkäreillä on jopa oma sanontansa, jota toistellaan vielä tänäkin päivänä: ”Jos kissan laittaa samaan huoneeseen murtuneiden luiden kanssa, luut parantuvat.”

 

Tiesitkö?

Kissan matalataajuuksinen kehräys saa kissan kehossa aikaan värähtelyä, joka voi helpottaa hengitystä, parantaa luita ja vammoja, kasvattaa lihaksia ja korjata jänteitä, sekä toimia eräänlaisena kivunlievityksenä.

Kissan kehräys värähtelee 25–150 hertsin taajuudella. Taajuus on sama kuin fyysistä toipumista edistävä taajuus, joka parantaa luiden tiheyttä. Tämä on todennäköisesti syy siihen, että kissasi pystyy hyppäämään puusta ilman, että siihen sattuu maahan laskeutuessaan.

Kaikki kissat eivät osaa kehrätä. Tätä rauhoittavaa värähtelyä onkin huomattu vain kotikissoissa ja joissakin villikissoissa. Kehräävät kissat eivät osaa karjua, ja karjuvat kissat eivät osaa kehrätä! Tämä johtuu äänihuulten sisällä olevasta pienestä luusta, joka on karjuvien kissojen kohdalla joustava. Pehmeämpi luu mahdollistaa sen, että isot kissaeläimet voivat tuottaa matalaa, karjuvaa ääntä. Kotikissoilla kyseinen luu on täysin kovettunut, ja se mahdollistaa vain ilman värähtelyn sisään- ja uloshengityksen aikana.

Kehräyksen voima! Oletko koskaan kuullut kissasi kehräävän kovempaa ja epätoivoisemmin, kun se on nälkäinen? Tutkijat ovat hiljattain tunnistaneet uuden, niin sanotun ”vaativan kehräyksen”, jossa tavallinen kehräysääni muuttuu vaativammaksi, itkumaiseksi ääneksi. Vaativan kehräyksen taajuus on sama kuin vauvan itkun taajuus, jolloin ihminen haluaa vaistomaisesti rientää apuun. Nälkäisen kissan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että riennämme kissanherkkujen luo!

Kehräävä kissa voi olla onnellinen, stressaantunut, nälkäinen tai tyytyväinen. Kissan käytöstä tarkkailemalla ja mielialaa aistimalla pystyt päättelemään, mitä kissasi yrittää sinulle kertoa.

Nyt ainakin tiedät, keneltä lähdet ensimmäiseksi hakemaan haleja, kun voit huonosti ja kaipaat hieman hellyyttä ja huolenpitoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit