Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Eikö kissasi syö kunnolla?
Inkivääri kissa syö kulhosta

Täysikasvuisen kissan ruokinta

12 minuuttia lukuaikaa

Kun kissasi on täyttänyt vuoden, on aika ajatella säännöllistä ruokintarytmiä.

Kun kissasi muuttuu leikkisästä pennusta täysikasvuiseksi aikuiseksi, on tärkeää varmistaa, että kissasi saa kaikki tarvittavat ravintoaineet pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Kunnossa pysyäkseen kissasi ruokavalion tulee sisältää proteiineja, rasvoja ja öljyjä, kivennäisaineita, vitamiineja ja hiilihydraatteja juuri oikeassa suhteessa. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta karvakaverisi pitäisi saada kaikki tarvitsemansa laadukkaasta, täysipainoisesta kissanruoasta. Tasapainoinen ruokavalio tarkoittaa myös sitä, ettei kissasi tarvitse muita lisäravinteita, ellei eläinlääkärisi toisin opasta.

Lue PetCare-tiimin vinkit alta, niin tiedät, millainen ruoka pitää kissat terveinä ja onnellisina.

Vaihtoehtoihin tutustuminen

Vaihtoehtoja tuntuisi olevan loputtomasti. Vastausta kysymykseen ”mikä on parasta ruokaa kissoille?” on lähes mahdotonta löytää.

Hyvä uutinen on se, että kissallesi löytyy varmasti sopiva ruoka sen elämäntyylistä, kunnosta tai iästä riippumatta.

Jos kissallasi ei ole sairauksia, on täysin sinusta (ja tietysti kissastasi!) kiinni, päätätkö tarjota sille kuiva- vai märkäruokaa.

Seuraavassa on lueteltu kissan märkäruokien ja kuivaruokien hyödyt.

Jotkut omistajat tarjoavat kuiva- ja märkäruoan sekoitusta, sillä jotkut kissat pitävät enemmän märkäruoasta aamulla ja syövät kuivaruokaa pitkin päivää. Anna kissasi maistaa molempia selvittääksesi, kummasta se pitää.

 

"Kissat ovat tapojensa orjia, joten säännöllinen ruokailurytmi heti kissasi siirryttyä aikuisten kissojen ravintoon on sekä sinun että kissasi parhaaksi."

 

Purinan kissanruoat

Purina valmistaa kissojen kuiva- ja märkäruokia kaikkiin elämänvaiheisiin ja elämäntyyleihin. Koko valikoiman näet täältä.

 • Jos kissasi viettää suurimman osan ajastaan sisätiloissa, sille kannattaa tarjota erityistä sisäkissoille tarkoitettua ruokaa karvapallojen vähentämiseksi tai vähäkalorisempaa ruokaa, sillä sisäkissat liikkuvat vähemmän ja näin ollen lihovat helpommin.
 • Jos kissasi on steriloitu tai kastroitu, leikatuille kissoille suunnattu erikoisruoka auttaa pitämään niiden virtsatiet terveinä.
 • Myös vanhemmat kissat, tiineet emot ja liikalihavat tai ylipainoiset kissat edellyttävät erikoisruokavaliota.

Jos kissallasi on erityisiä ravitsemustarpeita tai olet huolissasi kissasi ruokavaliosta, varaa aika eläinlääkärille keskustellaksesi asiasta.

Kissan ruokinta

Kissat ovat tapojensa orjia, joten säännöllinen ruokailurytmi heti kissasi siirryttyä aikuisten kissojen ravintoon on sekä sinun että kissasi parhaaksi.

Kissasi on suunniteltu siten, että se syö usein ja vähän kerrallaan. Jos siis pystyt syöttämään kissallesi useamman pienen aterian päivässä, hienoa! Jos taas syötät kissallesi märkäruokaa tai elämäntyylisi ei mahdollista montaa pientä ateriaa päivässä, kaksi ateriaa päivässä sopii hienosti useimmille kissoille.

 • Ruoki kissasi joka päivä samaan aikaan ja samassa paikassa. Paikan tulee olla rauhallinen, jotta kissa voi rentoutua, ja kaukana hiekkalaatikosta.
 • Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, tai käytä kupin alla suojatablettia. Käytä aina keraamista tai metallikulhoa. Jotkut kissat syövät mieluummin matalareunaisesta kulhosta tai lautaselta – tämä voi myös hidastaa nopeita syöjiä!
 • Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissa, pidä ruokakupit tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta vältyt yhteenotoilta. Jos kissasi eivät tule lainkaan toimeen keskenään, kannattaa harkita kokonaan erillisten ruokintapaikkojen järjestämistä rauhan säilyttämiseksi.

Olosuhteiden muutokset voivat tarkoittaa sitä, että kissasi ruokavaliota täytyy muuttaa. Muutto talosta, jossa on oma piha, asuntoon, jossa pihaa ei ole, voi tarkoittaa sitä, että kissasi tarvitsee vähemmän kaloreita, sillä se ei enää pääse liikkumaan yhtä paljon!

Pidä kissasi ruokailutapoja ja kehonkuntoa silmällä.

Jos huomaat muutoksia tai sinusta tuntuu, että kissasi voisi hyötyä erilaisesta ruokavaliosta, varaa aika eläinlääkärille keskustelua varten. Jos eläinlääkärisi on myös sitä mieltä, että lemmikkisi ruokavaliota täytyy muuttaa, sinun täytyy suorittaa vaihdos vaiheittain, jotta äkillinen muutos ei aiheuta kissallesi vatsavaivoja, olipa kyse märkäruoan vaihtamisesta kuivaruokaan tai ruokamerkin vaihtamisesta.

 • Laita hieman uutta ruokaa kissasi nykyisen ruoan joukkoon ja sekoita ne keskenään.
 • Lisää uuden ruoan määrää vähitellen seuraavan viikon aikana ja pienennä samalla vanhan ruoan määrää. Joillakin kissoilla voi mennä kaksikin viikkoa uuteen ruokaan totuttelussa, joten ole kärsivällinen!
 • Jos kissasi ruokavaliota täytyy muuttaa, mutta kissasi ei voi hyvin, kysy eläinlääkäriltä neuvoa sen suhteen, mikä on paras tapa ja ajankohta muutoksen tekemiseen.
 • Jos vaihdat märkäruoasta kuivaruokaan, kissasi tarvitsee päivän aikana enemmän vettä. Lisäksi kissasi voi alkaa syödä ruokaansa vähitellen päivän mittaan sen sijaan, että söisi koko annoksen kerralla.
 • Jos vaihdat kuivaruoasta märkäruokaan, on täysin normaalia, että kissasi juo tavallista vähemmän ja syö kerralla enemmän kuin aiemmin.
 • Kuivaruoat sisältävät yleensä enemmän energiaa kuin märkäruoat, joten märkäruokaa tulee antaa suhteessa enemmän, jotta kissasi saa saman määrän kaloreita.
Aikuisille kissoille tarkoitetut Purina-merkit

Purina tuottaa aikuisten kissojen kuiva- ja märkäruokia, joista jokainen on laadultaan, maultaan ja ravintoarvoiltaan uusimpien tieteellisten tutkimusten tulosta.

Ne on suunniteltu tarjoamaan sinulle ja lemmikillesi erinomaisia reseptivaihtoehtoja jokaiseen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin.