Your Pet, Our Passion.
Miksi koira syö ruohoa?
Pieni koira haukkuu kotona

Kuinka hillitä koiran liiallista haukkuherkkyyttä

3 minuutin luku

Koirat eivät ole ihmisen tavoin riippuvaisia suullisesta viestinnästä, mutta se muodostaa merkittävän osan niiden itseilmaisua ja tunteiden välittämistä muille koirille ja myös ihmisperheelle.

Koiran äänelliseen viestintään kuuluu muitakin ilmauksia kuin haukku. Koirakaverimme vinkuvat, inisevät, ulvovat, ulisevat, inahtelevat, murahtelevat, ulvahtelevat ja ärisevät osana viestintäänsä. Myös syvä huokaus kuuluu monen koiran valikoimaan!

Koiran haukkumiselle on monia syitä, mutta kannattaa pitää mielessä, että haukkuminen saattaa vaikuttaa liialliselta vain ihmisen näkökulmasta. Haukkuminen kaikissa muodoissaan kuuluu koiran luontoon. Liiallinen haukkuherkkyys saattaakin johtua eroahdistuksesta, koira saattaa yrittää kertoa jonkun olevan ovella tai viestiä kesken leikin, että sillä on hauskaa. Jos koiria on useampi kuin yksi, pienikin tekijä saattaa innostaa ne haukkumaan.

Jotkut koirat saattavat innostua liikaa ja jatkavat haukkumista vielä pitkään sen jälkeen, kun esimerkiksi postinkantaja on lähtenyt tai heittoleikki on lopetettu tai vielä sittenkin, kun olet käskenyt sitä olemaan hiljaa. Tämä voi olla ongelmallista, varsinkin jos lähistöllä on naapureita.

Yleisiä koiran haukkumisen hillintään liittyviä virheitä

Monien omistajien ensimmäinen ratkaisu koiran liialliseen haukkumiseen on korottaa omaa ääntään ja käskeä olemaan hiljaa. Tällaisessa tilanteessa koira kuitenkin tuntee olonsa uhatuksi tai saattaa ajatella saaneensa haukkumisseuraa.

Markkinoilla on moni tuotteita, jotka on suunniteltu nimenomaan suitsimaan liiallista haukkumista, esimerkiksi haukkupantoja, jotka antavat koiralle kevyen sähköiskun tai suihkauksen epämiellyttävää ainetta. Emme suosittele näitä, sillä ne ovat aggressiivisia ja epämiellyttäviä keinoja, jotka tukahduttavat koiran luonnollista käytöstä ja viestinnän tarvetta. Lisäksi hajustetta suihkuttavat pannat jatkavat koiran rankaisemista vielä senkin jälkeen, kun koira on lopettanut haukkumisen, sillä haju jää sen herkkään nenään.

Nämä rankaisupannat eivät kohdistu haukkumisen varsinaiseen syyhyn, ja koira purkaa turhautumisensa muilla tavoilla, esimerkiksi kaluamalla huonekaluja tai jopa itseään. Yritä sen sijaan selvittää, miksi koirasi haukkuu. Haluaako se varoittaa sinua? Onko se turhautunut, ikävystynyt tai haluaako se kiinnittää huomiosi? Haukkoko koira, koska se on jätetty yksin, ja se yrittää käskeä sinua tulemaan takaisin? Kun olet löytänyt syyn, voit alkaa harjoitella koulutuskeinoja, jotka auttavat ongelmaan pitkällä tähtäimellä.

Kuinka estää koiraa haukkumasta sisällä

Varmista, että koira saa runsaasti liikuntaa: väsynyt koira pysyy yleensä hiljaa! Kannattaa harkita myös, että koiran pääsyä ikkunoiden, aitojen ja lasiovien luo rajoitetaan, sillä ulkona saattaa näkyä jotain kiinnostavaa, esimerkiksi ohiajava auto, joka saa koiran haukkumaan.

Koulutettaessa koiraa olemaan haukkumatta, erityisesti kotona, käytetään usein ”hauku ja hiljaa” -tekniikka. Ehkä hieman yllättäen se kannattaa aloittaa kouluttamalla koira ensin haukkumaan käskystä.

  • Pyydä joku avuksi seisomaan ulko-oven edessä ja jää itse koiran kanssa sisään.
  • Pyydä koiraa ”haukkumaan”, jolloin apulaisen pitäisi soittaa ovikelloa tai koputtaa oveen.
  • Kun koira alkaa haukkua anna sille palkinto ja kehu sitä vuolaasti.
  • Harjoitelkaa tätä vähän kerrallaan, mutta usein ja eri paikoissa. Pian koira haukahtaa, kun sanot ”hauku”, vaikkei ovella olisikaan ketään.

Kun koirakaveri on oppinut haukkumaan käskystä, on aika opettaa se myös olemaan hiljaa.

  • Käske ensin koiraa haukkumaan ja palkitse se sanallisesti tämän toteuttamisesta.
  • Käske koiran sitten olla ”hiljaa” ja käännä sen huomio muualle haukkumisesta herkun tai koiran lempilelun avulla. Koira ei pysty haukkumaan ja tutkimaan herkkua samaan aikaan, joten se lopettaa haukkumisen. Kun koira lopettaa haukkumisen, kehu sitä vuolaasti ja anna sille herkku.
  • Harjoittele säännöllisesti ja aina vähän aikaan kerrallaan ja pian haukun saa loppumaan yhdellä käskyllä.

Koiran haukku kuriin autossa

Autossa haukkuminen on yleinen ongelma. Koira haluaa suojella väliaikaista reviiriään (erityisesti jos auto on pysäköitynä ja siitä kulkee ohi ihmisiä). Se turhautuu, kun ei pysty jahtaamaan kovaa vauhtia ohi viuhahtelevia kohteita tai tietää, että automatka tarkoittaa hauskaa reissua puistoon tai vähemmän hauskaa reissua eläinlääkäriin!

Jos hallitset ”hauku ja hiljaa” -tekniikan kotioloissa, mutta autossa koira edelleen riehaantuu, kannattaa harkita keinoja, joilla auton saisi muutettua vähemmän jännittäväksi paikaksi, jossa voi toimia normaalisti. Anna koiran istua autossa purulelun kanssa. Ensin moottori sammutettuna, sitten käynnissä. Kun koira osaa istua hiljaa autossa, jonka moottori on käynnissä, lähde erittäin lyhyelle ajelulle. Pysäytä auto heti, kun koira alkaa haukkua ja jatka matkaa vasta, kun se on taas hiljentynyt.

Tämä vaatii aikaa ja hermoja, mutta kannattaa pysyä kovana. Ennemmin tai myöhemmin koira ymmärtää viestin.

Jos koira innostuu erityisesti nähdessään autoja tai ihmisiä ja matkustaa autossa häkissä, häkki kannattaa peittää. Toinen vaihtoehto on kannustaa koiraa makaamaan takaistuimen jalkatilaan, jos se mahtuu sinne. Turvallisuus on aina kuitenkin tärkein asia! Hermostuva koira saattaa häiritä kuljettajan huomiota, joten varmista että koira on kunnolla kiinni ajomatkojen ajan.

Jos liiallinen haukkuminen jatkuu

Jos koiran haukkumisen syy ei selviä tai sen haukkutaipumus muuttuu yhtäkkiä, kannattaa asia tarkastuttaa eläinlääkärillä. Näin voidaan varmistaa, ettei haukkumiseen ole mitään fyysistä syytä. Jos haukkumisen taustalla ei ole lääketieteellistä syytä, eläinlääkäri voi suositella koirankouluttajaa, joka osaa ehkä auttaa. Lisätietoja koirien käytösasiantuntijoista saat alan ammattilaisten järjestöistä.