Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kissa peitolla

Millainen kissa sopii sinulle?

5 minuuttia lukuaikaa

Olet varmasti jo miettinyt, miten halailet uutta pörröistä kaveriasi ja leikit sen kanssa. Muista kuitenkin, että kissasi on iso osa elämääsi pitkän aikaa, joten on tärkeää, että teet taustatyösi, ennen kuin rakastut ensimmäiseen näkemääsi kissaan.

Sinun täytyy esimerkiksi päättää, haluatko aikuisen kissan vai kissanpennun, tuleeko kissasta sisä- vai ulkokissa, kuka vastaa mistäkin kissanhoidon osa-alueesta, ja millainen kissa sopii omaan elämäntyyliisi.

Kannattaisiko minun hankkia rotukissa, risteytys vai sekarotuinen?

Tiesitkö, että kotikissasta on yli 60 erilaista tunnustettua rotu- ja värivaihtoehtoa? Ne jakautuvat seitsemään peruskategoriaan: persialaiset, brittiläiset, puolipitkäkarvat, burmalaiset, itämaiset, siamilaiset ja ulkomaiset.

Rotukissan tai -kissanpennun hankkimisen suurin etu on se, että tiedät suhteellisen hyvin, millaista lemmikkiä olet hankkimassa. Rotukissojen ominaisuudet eivät ole yhtä helposti ennustettavissa kuin rotukoirien, mutta rotuprofiilista saa hyvän käsityksen siitä, miltä kissa näyttää aikuisena ja millaiseksi sen luonne kehittyy.

Puhdasrotuinen siamilainen on esimerkiksi todennäköisesti äänekäs, ovela ja varsin huomionkipeä! Toinen rotukissan hankkimisen etu on se, että tiedät tarkemmin, minkä kokoinen kissanpennustasi kasvaa, kuinka pitkä sen turkista tulee ja millaisia rotukohtaisia terveysongelmia sillä saattaa esiintyä.

Joidenkin rotujen kohdalla vuosikymmenien sisäsiittoisuus on johtanut geneettisesti periytyvien sairauksien suurempaan todennäköisyyteen sekä ehkä jopa tiettyjen käyttäytymisongelmien lisääntymiseen. Muista siis tämä, kun harkitset rotukissan hankkimista.

Pitäisikö minun hankkia kissani kasvattajalta vai eläinkodista?

Jos haluat olla varmempi siitä, millainen luonne uudella kissallasi on, kannattaa harkita aikuisen sekarotuisen kissan hankkimista eläinkodista. Eläinkodin kissoilla on jo kokemusta perhe-elämästä, joten yleensä ne sopeutuvat sinun ja perheesi joukkoon hyvin nopeasti.

Jos päätät hankkia kissanpennun kasvattajalta, tutustu kissan kasvuympäristöön, sillä kissanpennun elämän ensimmäiset viikot ovat elintärkeitä sen aivojen kehittymisen kannalta. Kissanpennut tarvitsevat paljon virikkeitä ja haasteita, kuten lapsia, muita lemmikkejä ja ympäristön, joka koostuu pennun kasvaessa muustakin kuin lattiatasosta. Sosiaalinen kanssakäyminen ja mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen auttavat kissanpentuja selviämään paremmin aikuisina – erittäin hiljaisissa tai virikkeettömissä ympäristöissä varttuneista kissanpennuista voi kasvaa hermostuneita, antisosiaalisia kissoja.

Pitäisikö minun hankkia aikuinen kissa vai kissanpentu?

Kissanpennut

Upouuden kissanpennun hankkimista on vaikea vastustaa! Ne ovat suloisia, leikkisiä, ilkikurisia ja uteliaita. Samalla ne vaativat paljon valppautta ja huomiota. Oletko valmis käyttämään aikaa ja energiaa kissanpennun tarpeista huolehtimiseen? Jos et, kävisikö aikuinen tai vanhempi kissa?

Aikuiset kissat

Myös aikuiset kissat ovat leikkisiä, ja niiden luonteet ovat jo pitkälti muovautuneet. Kissan mahdolliset aiemmat kodit ovat vaikuttaneet sen käyttäytymiseen, joten hahmotat helpommin, millaista sen kanssa olisi elää. Aiemmalta omistajalta on myös mahdollista kysyä kissan hiekkalaatikkokäyttäytymisestä, lempiruoista ja luonteesta. Näin voit auttaa kissaasi sopeutumaan nopeammin.

Vanhemmat kissat

Keski-ikäisille ja sitä vanhemmille kissoille on usein vaikea löytää uutta kotia, sillä monet haluavat mieluummin kissanpennun. Vanhemmat kissat ovat loistavia lemmikkejä, joilla on monia erilaisia etuja. Ne esimerkiksi nukkuvat todennäköisemmin koko yön, ne eivät yleensä virtsaa sisälle, eikä niille enää pitäisi kehittyä käyttäytymisongelmia.

 

Mitä tulee ottaa huomioon kissaa valittaessa

Jos päätät hankkia kissanpennun kasvattajalta ja olet löytänyt luotettavan kasvattajan, voit vain odottaa, että pikkuinen pentue syntyy. Kun olet saanut luvan, voit vierailla kissanpentujen luona useita kertoja, ennen kuin päätät, minkä pennuista viet kotiin.

Jotkin luonteenpiirteet tulevat esiin muutamassa päivässä tai viikossa. Kun vierailet pentujen luona useita kertoja, voit jo aloittaa yhteyden luomisen ja päättää, mikä pennuista sopisi parhaiten perheellesi. Vierailut voi aloittaa, kun kissanpennut ovat vain muutaman viikon ikäisiä, mutta pennun tulee olla vähintään kahdeksan viikkoa vanha, ennen kuin sen voi vieroittaa emostaan. Jotkut kasvattajat kääntävät prosessin toisin päin. Voi olla, että kasvattaja haluaa vierailla kodissasi varmistaakseen, että voit tarjota kissanpennulle rakastavan ja vastuullisen ympäristön. Tämä kannattaa ottaa lupaavana merkkinä, sillä kasvattaja selkeästikin välittää kissanpentujen hyvinvoinnista yhtä paljon kuin sinäkin.

Kissanpentua valitessa tulee kiinnittää huomiota moneen eri asiaan: luonteeseen, sietokykyyn, aktiivisuustasoon ja yhteensopivuuteen perheesi kanssa. Ja tämä on vasta alkua!

Kissanpentua valitessa tulee kiinnittää huomiota moneen eri asiaan: luonteeseen, sietokykyyn, aktiivisuustasoon ja yhteensopivuuteen perheesi kanssa. Ja tämä on vasta alkua! Myös turkkiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä pitkäkarvaiset kissat vaativat enemmän hoitoa kuin lyhytkarvaiset vastineensa.

Jos pentu karttelee pentueen muita pentuja, eikä koskaan halua lähestyä sinua, siitä voi hyvinkin varttua arka kissa, joka ei pidä käsittelystä. Käsiäsi jatkuvasti purevasta ja raapivasta pennusta voi puolestaan varttua rajusti leikkivä aikuinen. Kun valitset kissanpentua pentueesta, valitse pentu, joka reagoi kosketukseesi tai ääneesi sekä sisaruksiinsa positiivisesti, mutta ei aggressiivisesti.

Varmista, että kissanpennut ja aikuiset kissat näyttävät terveiltä. Silmien tulisi olla kirkkaat ja hampaiden valkoiset. Korvissa ei tulisi olla paksua ruskeaa tai mustaa vahaa, kynsien kuuluu olla sileät ja turkin kuuluu olla paksu (rodusta riippuen) ja kiiltävä. Kirpuista ei tule olla merkkejä. Kirsun ei tulisi valua eikä silmien vetistää. Useimmat yksityiset myyjät ja jotkut eläinkodit antavat sinun viedä uuden lemmikkisi eläinlääkärille tarkastusta varten ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä, ellei myyjä ole jo sopinut tarkastuksesta oman eläinlääkärinsä kanssa. Kissanpentusi kuuluu olla saanut ensimmäiset rokotuksensa, ennen kuin viet sen kotiin.

Pitäisikö minun hankkia uros- vai naaraskissa?

Sekä uros- että naaraskissoista tulee loistavia lemmikkejä, ja niiden välillä on itse asiassa vain muutamia eroja. Uroskissat voivat olla aivan yhtä rakastavia kuin naaraskissat, ja naaraskissat yhtä itsenäisiä kuin uroskissat. Sukupuolten välisiä yleisimpiä eroja ovat:

  • Uroskissat ovat yleensä hieman suurempia kuin naaraskissat.
  • Leikkaamattomilla kollikissoilla on usein muutamia epäsosiaalisia tapoja, kuten omille retkilleen lähteminen, voimakkaanhajuisen virtsan ruikkailu ja tappelu.
  • Kiima-aikaan leikkaamattomat naaraskissat voivat olla hyvin äänekkäitä, ja niitä voi olla vaikea saada pysymään sisätiloissa. Kissat voivat myös tulla tiineiksi hyvin nuorina, joten leikkauta kissasi ajoissa yllättävien tiineyksien estämiseksi.
  • Entisestään omistamasi kissat voivat vaikuttaa siihen, kannattaako sinun hankkia uros- vai naaraskissa. Jos sinulla on sosiaalinen (leikattu) uroskissa, paras valinta sille ja sinulle voisi olla nuori (leikattu) naaraskissa. Tällöin tappeluiden riski pienenee.
  • Naaraskissan sterilointi on kalliimpaa kuin uroskissan kastrointi. Hinta nousee entisestään, jos kissa on jo tiineenä. Useimmat adoptiojärjestöt leikkauttavat kissansa ennen niiden asettamista adoptoitaviksi.

Millainen vaikutus kissalla on perheeseeni?

Ennen kuin tuot uuden kissan kotiisi, mieti miten muut perheenjäsenesi reagoivat kissaan – tämä koskee erityisesti talon kissa-asukkeja. Mikäli sinulla on kissa jo ennestään, uuden kissanpennun hankkiminen voi olla parempi vaihtoehto kuin aikuisen kissan hankkiminen. Jos sinulla ei ole kissaa, mutta haluaisit enemmän kuin yhden kissan, kannattaa harkita kahden eri pentueista tulevan kissanpennun adoptoimista samanaikaisesti. Näin pennut voivat varttua yhdessä. Niistä tulee hyviä ystäviä ilman, että ne ovat liian riippuvaisia toisistaan, sillä tämä voi estää niitä luomasta yhteyttä sinuun.

Voinko adoptoida kulku- tai villikissan?

Kulku- tai villikissan pelastaminen on houkutteleva ajatus etenkin, jos se on eksynyt pihallesi. Muista kuitenkin, että elämän huono alku voi vaikuttaa kissan luonteeseen, ja siltä voi puuttua tärkeitä sosiaalisia taitoja. Tämä koskee myös tilanteita, joissa sinulle tarjotaan kissanpentua, joka vaikuttaa hyvin pelokkaalta tai joka sähisee ja yrittää paeta. Muista silloin ottaa huomioon, että käyttäytymisen muuttaminen voi kestää kauan, ja toisinaan käytös ei muutu koskaan. Meluisissa, aktiivisissa kodeissa varttuneet kissat ja kissanpennut sopivat parhaiten meluisiin, aktiivisiin koteihin.

Oletko hankkimassa kissaa, mutta et tiedä, mikä olisi paras rotu sinulle ja perheellesi? Hyviä uutisia! Kissarotujen rotukirjastomme auttaa sinua ymmärtämään eri rotuja ja päättämään, millainen kissa sopisi perheenne lemmikiksi parhaiten.