Your Pet, Our Passion.
Vanhempi koira puutarhassa

Seniorikoiran ruokinta

4 minuutin luku

Koiraa aletaan pitää seniorina noin seitsemänvuotiaasta (isommilla roduilla jo viisi- tai kuusivuotiaasta) alkaen.

Koira muuttuu yleensä rauhallisemmaksi, aivan kuten me kaikki vanhetessamme. Ikääntyessä tapahtuu myös muutoksia, jotka eivät ole yhtä helposti havaittavissa: koiran vartalo ja ruoansulatus alkavat muuttua ja sen vastustuskyky saattaa tarvita lisävahvistusta.

Jotta koirakaveri saisi elämästä kaiken irti myöhemmälläkin iällä, kannattaa harkita ravinnon vaihtamista koiran senioriruokaan. Se sisältää laadukasta proteiinia ja on kehitetty erityisesti koiran muuttuneisiin ravitsemustarpeisiin ja uudenlaisiin ruokailutapoihin.

Ravintomäärän tarkkailu

Seniorikoirat ovat usein vähemmän aktiivisia ja niiden aineenvaihdunta on hitaampi, joten iän myötä koirille alkaa usein kertyä painoa. Koiran ikääntyessä vaihto vähäkalorisempaan ruokavalioon saattaa olla hyvä idea.

Useimmat senioriruoat sisältävät vähemmän kaloreita ja niissä on tarkkaan harkittu, tasapainoinen ravinneyhdistelmä.

Niiden tärkeät rasvahapot ja antioksidantit tukevat koiran ikääntyviä niveliä ja vastustuskykyä. Kokeile näitä Purina-tuotteita:

Vanhemmiten koirien aktiivisuustaso usein laskee, erityisesti jos niiden liikkuvuus on huonontunut esimerkiksi nivelrikon seurauksena, jolloin vaarana on ylipainon kertyminen. Jotkut terveysongelmat saattavat johtaa ylipainoon, joka puolestaan on monia terveysongelmia aiheuttava tekijä ja rasittaa niveliä. Tämän vuoksi koiran painon säännöllinen tarkkailu on tärkeää.

Seniorikoirien ruoat sisältävät yleensä hieman vähemmän kaloreita ja enemmän proteiinia, mikä saattaa auttaa vanhemman koiran painonhallinnassa.

Jos koirasi on mielestäsi ylipainoinen, kannattaa varata aika eläinlääkärille keskustelemaan, mitä asian suhteen kannattaisi tehdä. Voi olla, että koira vain syö liikaa, mutta sillä voi myös olla jokin terveysvaiva, jota voidaan ehkä hoitaa. Eläinlääkäri saattaa joka tapauksessa suositella vähäkalorista ruokavaliota painonpudotukseen tai erityistä seniorikoiran ravintoa.

Kannattaa kuunnelle eläinlääkärin neuvoa myös ennen kuin koiran liikuntamääriä nostaa, erityisesti jos niillä on liikkuvuuteen vaikuttavia ongelmia. Voi olla, että hyvä liikuntamuoto on sellainen, jossa vartalon painoa saa kevennettyä, esimerkiksi vesiliikunta.

Koiran ruoan vaihtaminen

Jos koiran ruoan vaihtaa toiseen, kannattaa uuden ruoan antaminen aloittaa vähitellen. Tämä pätee myös silloin, kun vaihdetaan koiran perusruoasta ikääntyvän koiran ruokaan. Uutta ruokaa kannattaa alkaa lisätä vanhan joukkoon ja lisätä sen määrää vähitellen seitsemästä kymmeneen päivän aikana. Vältä ruoan vaihtamista yhtäkkiä, sillä siitä saattaa seurata koiralle vatsavaivoja.

Ikääntyvän koiran ruokinta

Ikääntyvän koiran ruokinta

Koirasi on luultavasti tottunut saamaan ruoan kaksi kertaa päivässä. Seniori-ikään tultaessa ne saattavat kuitenkin mieluummin syödä pienempiä annoksia useammin päivässä.

Ruoka kannattaa tarjoilla huoneenlämpöisenä, jotta sen maku ja haju pääsevät oikeuksiinsa. Muista, että jos tarjoat koiralle avatussa pakkauksessa jääkaapissa säilytettyä ruokaa, se täytyy ottaa jääkaapista kaksi tuntia ennen ruoka-aikaa, jotta tarjoilulämpötila on oikea.

Jos se ei ole mahdollista, märkäruoan voi myös lämmittää nopeasti mikroaaltouunissa. Silloin on kuitenkin oltava tarkkana, ettei ruoka kuumene liikaa, jottei koiran herkkä suu pala!

Säilytä kuivaruoka kuivassa, puhtaassa paikassa. Ruoka maistuu ja tuoksuu hyvältä pidempään, kun se säilytetään uudelleensuljettavassa pakkauksessa tai ilmatiiviissä astiassa.

Ruoka kannattaa tarjota koiralle rauhallisessa paikassa, jossa se saa syödä ilman häiriötekijöitä. Jos koiria on useampi, kannattaa ruoka tarjota samaan aikaan, mutta eri paikoissa. Näin ne eivät pääse häiritsemään toisiaan tai varastamaan toistensa ruokia. Jos iäkkään, nivelongelmista kärsivän koiran on vaikea kumartua alas ruokakupille, ylemmäs nostettu ruokakuppi on kätevä.

Muista, että vanhat koirat ovat alttiimpia painonnousulle kuin aiemmin, joten niitä ei saa ruokkia liikaa. Jos olet juuri vaihtanut toiseen koiranruokamerkkiin, muista noudattaa pakkauksen ruokintaohjeita. Ohjeet ovat arvioita, joten koiran kuntoa tulee pitää silmällä säännöllisesti ja mukauttaa määriä niin, että koira pysyy ihannepainossa. Raikas, puhdas juomavesi on olennainen osa koiran ruokavaliota, ja sitä täytyy olla koiran saatavilla ympäri vuorokauden.