Your Pet, Our Passion.
Friskies logo
Kissanpennun tai kissan kouluttaminen

Kissanpennun tai kissan kouluttaminen

7 minuutin luku
Friskies logo
Tukijana Friskies

Tavallisesti kouluttaminen yhdistetään koiriin, mutta kissallekin voi opettaa muutamia temppuja! Kissasi voi oppia tunnistamaan nimensä ja tulemaan luoksesi kutsuttaessa. Jotta lemmikkisi oppisi nämä taidot, kissanpennun koulutus on hyvä aloittaa mahdollisimman nuorena ja mahdollisimman pian.

Sosiaalisten taitojen opettaminen kissanpennulle

Kissanpennun koulutus alkaa sosiaalisista taidoista – mitä enemmän pentua sosiaalistetaan pienenä, sitä vähemmän järkytyksiä ja yllätyksiä se kohtaa vanhempana. Heti opittuaan kävelemään ilman emonsa apua kissanpennut lähestyvät uusia tilanteita kissoille tyypillisen itsevarmoina ja uteliaina! Kissanpennut ovat pelottomimmillaan 3–7-viikkoisina, jolloin ne ovat avoimempia uusille kokemuksille ja ympäristössään tapahtuville muutoksille. Tämän vaiheen jälkeen pennuista tulee varovaisempia, joten on tärkeää, että kasvattaja tai eläinkodin henkilökunta tutustuttaa pentusi mahdollisimman moneen uuteen asiaan, ennen kuin pentu on luovutusikäinen (yleensä 8–13-viikkoisena rodusta ja kasvattajasta riippuen).

Kissanpentusi henkinen kehitys ei tietenkään lopu 12 viikon iässä, joten voit jatkaa pentusi kouluttamista heti, kun olet tuonut sen kotiin. Kokeile seuraavia vinkkejä, jotka voivat auttaa kissanpentusi kehityksessä:

 • Kutsu kotiisi paljon ystäviä, jotta pentusi tottuu kaikenlaisiin ihmisiin: eri-ikäisiä, eri sukupuolia, eripituisia, eri hiustenvärejä ja paljon muuta!
 • Jos itselläsi ei ole lapsia, kutsu lapsia kylään. Varmista, että lapset tietävät, miten kissanpentua käsitellään etenkin, jos he tapaavat kissanpennun ensimmäistä kertaa.
 • Ehkä tunnet jonkun, jolla on kissoista pitävä koira. Jos tunnet, pyydä häntä tuomaan lemmikkinsä tapaamaan kissanpentuasi. Koiran täytyy olla hyvin koulutettu ja uskoa ”paikka”-komentoa myös silloin, kun se on innoissaan uuden ystävän kohtaamisesta!
 • Kun koulutat kissaasi, vie se lyhyille autoajeluille, jotta se tottuu pienestä pitäen autossa matkustamiseen. Kun palaatte kotiin, anna kissallesi herkkupala, jotta se yhdistää matkustamisen mukavaan palkintoon.

Mistä kissanpennun kouluttaminen aloitetaan

Kun kissanpentusi on oppinut sosiaaliset perustaidot, voit alkaa opettaa pennullesi muita taitoja. Ennen aloittamista pentu kannattaa käyttää eläinlääkärillä perusteellisessa terveystarkastuksessa. Näin varmistetaan, ettei pennulla ole piileviä sairauksia, kuten nivel- tai kuulo-ongelmia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia koulutuksen aikana.

Kissasi on toivottavasti täysin terve, jolloin voit alkaa opettaa sille muutamia hyödyllisiä temppuja. Seuraavien vinkkien avulla sinä ja kissanpentusi tai kissasi saatte koulutushetkistä mahdollisimman paljon irti:

 • Korosta käyttämääsi komentoa (kuten ”istu”) puhumalla selkeästi ja itsevarmasti. Vahvista komentoa kehuilla – esimerkiksi: ”Istu. Hyvä. Istu.”
 • Palkitse kissanpentusi ruoalla. Etkö itsekin tekisi kovemmin töitä, jos tietäisit, että siitä hyvästä saa maukkaan herkkupalan?
 • ”Naksuttimen” tai pehmeä-äänisen kellon käyttäminen herkun antamisen yhteydessä auttaa kissaasi yhdistämään äänen palkintoon, jolloin sen pitäisi tulevaisuudessa oppia tekemään käsketty temppu pelkästään äänen kuullessaan.
 • Kouluta kissaasi ennen ruoka-aikaa, sillä ruoka ei ole kovin innostava palkkio täydellä vatsalla. Älä kuitenkaan ”näännytä” kissaasi, jotta se olisi innokkaampi oppimaan; nälkäinen kissa menettää nopeasti kärsivällisyytensä!
 • Vaimenna TV:stä tai radiosta tulevat taustaäänet, jotta kissasi on helpompi keskittyä.
 • Pidä hetket lyhyinä, lopeta ne ennen kuin kissasi tylsistyy tai väsyy. Pidä korkeintaan 15 minuutin koulutushetkiä, jotta oppilaasi pysyy virkeänä.
 • Ole johdonmukainen: sama kouluttaja (joko sinä itse tai käyttämäsi ammattilainen), samat käskyt, merkit ja palkinnot.
 • Odota, että kissasi on oppinut yhden taidon, ennen kuin kokeilet toisen taidon opettamista, ettei kissasi häkelly.
 • Yritä pitää 10 minuutin koulutushetki joka päivä – satunnaiset koulutukset eivät välttämättä tuota haluamaasi tulosta, ja kissasi vain hämmentyy.
 • Ole kärsivällinen! Koulutus vie väkisinkin aikaa, joten kannusta lemmikkiäsi palkitsemalla hyvä käytös aina positiivisilla kehuilla ja palkinnoilla. Jos kissasi tekee jotain väärin, sano tiukasti ”ei” ja käännä tämän jälkeen kissan huomio muualle. Esimerkiksi: jos kissasi tiputtelee esineitä pöydältä, sano ”ei” ja houkuttele kissa leikkimään lelun avulla.

Nyt tiedät kissanpennun tai kissan kouluttamisen perusasiat ja voit siirtyä tiettyjen komentojen opettamiseen. Hauskanpito alkakoon!