Your Pet, Our Passion.
Näkevätkö kissat pimeässä
Pitävätkö kissat musiikista?

Pitävätkö kissat musiikista?

4 minuutin luku

Me ihmiset rakastamme musiikkia, mutta tuntevatko kissamme samoin? Lue lisää Purinan artikkelistamme, mitä karvainen ystäväsi on tästä mieltä ja mitä tutkimuksia kissamusiikista on tehty.

Me kaikki haluamme tehdä lemmikkimme onnellisiksi, ja olemme varmasti nähneet ihastuttavia YouTube-videoita, joissa suosikki- ja supertähti-kissanpentumme rokkaavat pianon tai muun soittimen kanssa.

Musiikin kuuntelu voi tarjota henkistä stimulaatiota, tyytyväisyyden tunnetta tai yksinkertaisesti rentouttavaa tunnelmaa meille ihmisille. On siis enemmän kuin järkevää, että haluamme jakaa yhden suosikkiharrastuksistamme lemmikkiemme kanssa, mutta pitävätkö kissat musiikista? Ja hyötyvätkö ne mitään sen kuuntelusta?

Onko musiikki kissojen mieleen?

Oletko koskaan kokeillut soittaa lempikappalettasi kissallesi? Olet ehkä saattanut havaita, että vaikka rytmi olisi mielestäsi kuinka mukaansa tempaava, kissasi ei ole juuri lainkaan kiinnostunut soittamastasi kaapaleesta.

Harvoissa tapauksissa jotkut kissat ovat kokeneet tietynlaisen musiikin rauhoittavaksi. Toisinaan kissanomistajat haluavat soittaa lemmikeilleen klassista musiikkia, koska uskovat sen luovan rauhoittavan ilmapiirin. Vaikka ne eivät välttämättä juokse karkuun soittamiasi sävelmiä (paitsi jos niitä soitetaan hyvin kovaa), ei ole paljon todisteita siitä, että ne niistä pitäisivät. Jos klassisia sävelmiä kuuntelevat kissat loikoilevat ja torkkuvat, on todennäköisempää, että ne ovat olleet valmiita ottamaan päiväunet, kuin että Mozartin kaltaiset kappaleet saisivat ne nukahtamaan!

Tutkimukset

Myös tiedemiehet näyttävät olevan kissojen ystäviä, ja osa heistä ontutkinut, mistä musiikista kissat pitävät, jos pitävät ollenkaan! Applied Animal Behaviour Science -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin tarkemmin, millaisesta musiikista kissat pitävät.

Tutkimus osoitti, että vaikka lemmikkisi ei näytä mitään erityistä mieltymystä omistajiensa kuuntelemiin musiikkikappaleisiin, se ei tarkoita, että karvaiset kaverimme suhtautuisivat musiikkiin täysin välinpitämättömästi. Itse asiassa musa näyttää olevan kissoille melko tärkeä asia. Kyse on siitä, miten kommunikoimme: musiikki, jota luomme ja josta pidämme ihmisinä, perustuu kieleemme ja siihen, miten olemme vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. Olet ehkä huomannut, että kieli ja vuorovaikutus ovat meillä täysin erilaisia kuin kissakavereillemme!

Vaikka lemmikkisi ei ehkä näytä tykkäävän Jay Z:stä tai Bachista, se ei tarkoita, etteikö se pitäisi siitä. Tämä tarkoittaa vain sitä, että kissat pitävät erilaisesta musiikista kuin me ihmiset.

Kissamusiikki

Mikä ihmismusiikissa on sellaista, mitä kissat eivät tunnu ymmärtävän? Tai vielä tärkeämpää, kuinka voimme tehdä sellaista musiikkia, joka vetoaa niihin?

Musiikkilajien erityispiirteiden havaitseminen auttaa tutkijoita selvittämään, mikä tietyntyyppisessä äänissä ja rytmeissä on sellaista, mikä tekee siitä sopivaa eri eläinlajeille. Meidän ihmisten nauttimassa musiikkityyleissä käytetään tempoja, jotka ovat samankaltaisia kuin ihmissydämen syke, ja se kuuluu myös äänissä ja akustisen alueen asteikossa, jota me pystymme käsittelemään.

Kissoilla on erilainen biologinen rakenne sekä erilaiset aistit kuin ihmisillä, joten on täysin ymmärrettävää, että kissamusiikki on laadultaan hyvin erilaista. Tutkijat pyrkivät edelleen selvittämään, millaisesta äänistä ja rytmistä kissat pitävät, ja ovat alkaneet luoda kappaleita, jotka toimivat samalla taajuudella, jolla kissat kommunikoivat keskenään.

Kissojen aistit

Kissoilla on uskomattoman hienovaraiset aistit, ja ne ovat paljon herkempiä äänille ja hajuille kuin me ihmiset. Kissojen musiikkimieltymykseen liittyy suurelta osin se, miten ne kokevat maailman.

Ihmismusiikki palvelee meidän aistejamme, ja kissamusiikin pitäisi pyrkiä tekemään samoin.

Kissojen viikset ovat herkkiä pienimmillekin ilmassa oleville värähtelyille ja niillä on myös hyvin kehittynyt kuuloaisti. Nämä molemmat tekijät saattavat tarkoittaa sitä, että kissasi pitää nauttimaasi rock- tai hevimusiikkia liian rankkana tai se kokee, että siinä on liikaa bassoa.

Tutkijat ovat havainneet, että kissojen aistien huomioiminen ja tapa, jolla ne kommunikoivat keskenään, muuttaa täysin niiden musiikkikokemusta. Lemmikkisi saattaa reagoida täysin välinpitämättömästi suosikkikappaleeseesi, mutta kun niille soitetaan musiikkia, jonka sävy, korkeus ja tempo ovat kissoille sopivia, ne osoittavat todistettavasti nauttivansa siitä. Niiden tiedetään jopa hierovan sekä kehräävän kaiuttimia vasten, kun musa on niiden aisteille mieluisaa.

Kaikki todisteet viittaavat siihen tosiasiaan, että kissat todella pitävät musiikista. Jos tätä tutkimusta jatketaan, voimme luoda aivan uudenlaista kissamusiikkia, jota voimme soittaa rakkaille lemmikeillemme. Se rikastuttaa niiden kokemusta maailmasta, tarjoaa henkistä stimulaatiota sekä jotain, josta ne yksinkertaisesti nauttivat. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei kissasi välttämättä pidä sinun musiikkimaustasi, joten on mahdollista, ettet sinäkään nauti niiden musiikkimausta...