Your Pet, Our Passion.
Purina ONE logo
Miten lopettaa kissan pureminen

Kissani puree — mikä neuvoksi?

5 minuutin luku
Purina ONE logo
Tukijana Purina One®

Ei ole kovin miellyttävää, jos sinun kissasi puree sinua usein. Opi lisää syistä, miksi kissat purevat sekä mitkä ovat parhaat tavat lopettaa kissan pureminen meidän ohjeiden ja vinkkien avulla.

Ei ole harvinaista, että kissat purevat. On monia syitä siihen, miksi kissa saattaa yhtäkkiä purra tai raapia, näennäisesti provosoimatta. Onkin tärkeää ymmärtää, että kissan pureminen johtuu harvoin aggressiivisuudesta. Kissan puraisu ei tarkoita että se tekisi sitä ilkeyttään.

Kissat ovat synnynnäisiä petoeläimiä, ja siksi näennäisen aggressiiviset toimet, kuten pureminen, hyökkääminen ja raapiminen, ovat suuri osa heidän leikeistä. Tämän luontaisen, vaistomaisen käytöksen salliminen ja tukeminen on kissoille tärkeää, mutta on olemassa raja stimuloivan leikin ja aggressiivisen käyttäytymisen sallimisen välillä.

Lue lisää syistä, joiden vuoksi kissat purevat, jotta voit estää tarpeettoman puremisen.

Miksi kissat purevat?

Kissat purevat monista eri syistä. Pureminen voi johtua siitä, että ne pelkäävät ja yrittävät esimerkiksi välttää jotain heille epämiellyttävää kokemusta, kuten liiallista käsittelemistä tai sylissä pitämistä. Kissa on voinut myös oppia tai sille on opetettu, että pureminen on osa hauskaa saalistusleikkiä.

Toinen syy puremiseen tai ilmeiseen aggressiivisuuteen voi olla se, että kissa ei saa purkaa luontaista tarvettaan toteuttaa saalistuskäyttäytymistä. Jotkut kissarodut, tyypit tai yksilöt tarvitsevat tätä enemmän kuin toiset. Ne voivat myös purra saadakseen huomiota tai koska kissan vuorovaikutustyyli on usein täysin ristiriidassa ihmisen vuorovaikutustyylin kanssa. Kissoilla on taipumus pitää lyhyistä, vähäeleisistä vuorovaikutustilanteista, kun taas ihmiset pitävät pitkäkestoisista ja intensiivisistä vuorovaikutustilanteista.

Olipa syy mikä tahansa, pureva kissa yrittää kertoa sinulle jotain. Kyse voi olla kissasta itsestään, sen ympäristöstä tai siitä, miten käyttäydyt sitä kohtaan. On tärkeää kuunnella ja yrittää ymmärtää, mitä kissasi yrittää viestittää.

Miksi kissani puree minua, kun sitä silittää?

Yksi kissanomistajien yleisimmistä valituksista on kissan äkillinen asennemuutos, joka voi tapahtua silittelyn aikana. Kissa saattaa yhtäkkiä nauttia huomiosta, ja yhtäkkiä se näykkäisee sormiasi!

Jos tiedät varoitusmerkit, on helppo huomata, milloin kissa on saanut tarpeekseen silittelystä. Kissan kehonkielen opetteleminen ja tulkitseminen auttaa sinua ymmärtämään, milloin sen mitta alkaa olemaan täysi.

Kissat tulevat usein luoksesi saadakseen huomiota, mutta yleensä ne haluavat vain lyhyen, lempeän hellyydenhetken, josta ne nauttivat. Joskus kissat haluavat vain nauttia läheisyydestäsi ja seurastasi. Useimmat, ja aina on poikkeuksia, eivät halua pitkäkestoista kanssakäymistä tai vuorovaikutustilannetta, johon liittyy sylissä pitämistä tai silittelyä.

Kun kissasi puree vuorovaikutustilanteessa, se yrittää kertoa sinulle, että se on saanut tarpeekseen. Vaikka omistaja saattaa ajatella, että puraisu on tullut tyhjästä, kissalle asiat ovat vain käyneet liian intensiivisiksi, ja kissalle sen toiminta on täysin oikeutettua. Tätä kutsutaan myös hellyysaggressioksi.

Anna kaikkien vuorovaikutustilanteiden olla kissasi aloittamia, ja lopeta silittely noin 10 sekunnin välein tarkistaaksesi, jos se tönäisee kättäsi tai osoittaa haluavansa sinun jatkavan. Jos ei, lopeta silittäminen ja anna sen lähteä, jos se haluaa, tai anna sen vain viettää aikaa kanssasi rauhassa.

Miksi kissani puree minua leikkiessä?

Kissat purevat usein leikin aikana, koska ne ilmaisevat luonnollista metsästysvaistoaan.

Kissanpennuille pureminen ja tassuilla potkiminen ovat normaalia leikkikäyttäytymistä. Ne leikkivät näin pentutovereidensa ja emojensa kanssa. Kissa jäljittelee, miten ne hyökkäävät, tarttuvat saaliiseensa ja purevat sitä.

Kissoilla on vain yksi tapa leikkiä, ja siinä käytetään hampaita ja kynsiä. Onkin tärkeää, ettet leiki kissan tai kissanpennun kanssa käsilläsi. Kätesi ovat silittelyä ja rapsutuksia varten. Käytä leluja (kuten naruleluja tai mitä tahansa hauskoja vuorovaikutteisia kissanleluja, joita voit ostaa, tai vaikkapa vain rypistettyä paperia tms.) rohkaistaksesi kissoille ominaista leikkiä ja antaaksesi niille mahdollisuuden metsästää, jahdata, hypätä ja purra. Kissat tarvitsevat tällaista käyttäytymistä pitääkseen itsensä terveinä ja onnellisina.

Voit kouluttaa kissasi käyttäytymistä kehumalla niitä lempeästä leikistä yhdessäolohetkien aikana ja lopettamalla leikin, joka muuttuu liian kovakouraiseksi. Kun kissasi leikkii kanssasi tassuillaan ilman kynsien tai hampaiden käyttöä palkitse se hellyydellä ja palkinnolla tai herkulla.

Kissan hellyysaggressio

Kissalle on normaalia purra, kun sitä silitellään ja se on saanut siitä tarpeekseen, tai vastaavasti intensiivisen leikin aikana. Se on yleensä vain seurausta liiallisesta stimulaatiosta tai merkki siitä, että se ei halua enää kosketusta ja huomiota, ja meidän pitäisi kuunnella sitä.

Aggressiivinen pureminen

Vaikka kissan pureminen on yleensä vain varoittava pikku näykkäisy tai yli-innostunut leikki, voi pureminen joskus muuttua aggression ilmaisuksi. Leikin aikana tapahtuva pureminen on melko helppo erottaa aggressiivisesta käyttäytymisestä, sillä nämä pienet näykkimiset eivät aiheuta suurta vahinkoa, ja ne loppuvat nopeasti. Aggressiiviseen puremiseen on suhtauduttava heti vakavasti.

Tämä tarkoittaa, että on selvitettävä, johtuuko kissan aggressiivinen käytös pelosta, kivusta, sairaudesta vai sopimattomasta saalistuskäyttäytymisestä.

Jos pureminen tapahtuu, kun aloitat vuorovaikutushetken kissasi kanssa, se voi yrittää lopettaa tämän. Näin voi tapahtua esimerkiksi kun nostat sen ylös, halailet, silität, alat hoitamaan turkkia, kylvetät tai laitat kissan kuljetuskoppaan. Joskus meidän on tehtävä kissojemme kanssa asioita, joista ne eivät automaattisesti pidä, ja tässä voi auttaa herkistämiskoulutus ja näiden kokemusten yhdistäminen mukaviin asioihin, kuten maukkaisiin herkkupalkkioihin.

Jos kissasi kokee kipua tai aristelee piilevän vamman tai sairauden vuoksi, ei ole ystävällistä tai moraalista yrittää kouluttaa sitä olemaan ilmaisematta tätä pelkoa sinulle. Käynti eläinlääkärissä mahdollisten kliinisten syiden poissulkemiseksi tai niiden hoitamiseksi on tärkeä ensimmäinen askel, eikä viimeinen keino. Kun yrität selvittää ongelmaa, vältä tekemästä asioita, jotka laukaisevat kissassasi aggressiivista käyttäytymistä.

Saalistusleikki on eri asia, sillä jotkut kissat (usein rodusta/tyypistä riippuen) nauttivat voimakkaasta ja urheilullisesta saalistusleikistä. Nämä kissat tarvitsevat runsaasti päivittäistä tekemistä, jossa on tilaisuuksia kiipeillä, metsästää, jahdata, hypätä ja purra. Niitä voi olla ilo omistaa, mutta ne ovat vaativia! Ilman tätä mahdollisuutta ne voivat alkaa käyttäytyä aggressiivisesti perhettään kohtaan ikävystyttyään ja turhautuessaan.

Älä kannusta tai anna muiden kannustaa kissaa saalistusleikkiin, erityisesti, jos leikissä käytetään käsiä lelujen sijasta. Kissa voi kokea olonsa provosoiduksi tai kiusatuksi leikistä.

Hanki kissallesi raapimispuita, alustoja ja erilaisia leluja. Etsi erityisesti sellaisia, joista saa palkinnoksi ruokaa, jotta ne voivat käyttäytyä luontonsa mukaisesti purematta, tarttumatta tai hyppimättä ihmisten päälle.

Jos kissa yrittää hypätä päällesi tai satuttaa sinua, liiku rauhallisesti, pysy hiljaa ja poistu hiljalleen. Nopeat liikkeet, huutaminen tai fyysinen kontakti kissaan vain pahentavat tilannetta.  Vältä päästämästä kissasi luokse ihmisiä, jotka eivät pysty reagoimaan tällä tavoin, esimerkiksi hyvin iäkkäitä vierailijoita tai pieniä lapsia.

Miksi kissani puree minua, muttei muita?

Tähän on useita syitä, ja kaikki liittyy puremisen tarkoitukseen ja historiaan kissasi kanssa. Jos reaktio on pelon aiheuttama, voi olla, että kissasi on peloissaan, ja jos sillä ei ole mahdollisuutta päästä karkuun, kissa saattaa purra tämän seurauksena. Jos leikit kissan kanssa käsilläsi, olet ehkä opettanut vahingossa sen puremaan sinua. Voi olla myös, että koska sinä olet se, joka rakastaa kissaasi, annat sille enemmän hellyyttä kuin se sietää.

Miten tunnistaa merkit, että kissani voi purra minua?

Kun on kyse kissojen puremisesta, voit kissasi kehonkieltä tutkimalla huomata, onko kissasi aikeissa purra vai ei.

Tässä on muutamia esimerkkejä merkeistä, joita kannattaa tarkkailla:

 • Kissa, joka kehrää, lakkaa kehräämästä
 • Vuorovaikutuksen lopettaminen kanssasi
 • Kehon jännittäminen tai jopa hetkellinen jähmettyminen
 • Hännän heiluttaminen
 • Tassujen nostaminen
 • Sinun tuijottaminen ja takapuolen heilutus
 • Kynnet saattavat tulla esiin
 • Korvien kallistaminen taaksepäin
 • Sihinää, sylkemistä, matalaa murinaa (ei kehräystä)
 • Kissa tuijottaa kättäsi, jalkojasi tai käsivarttasi.
 • Viikset siirtyvät eteenpäin
 • Loppujen lopuksi jos olet sopusoinnussa kissasi kanssa, sinä vain "tiedät sen"!

Kuinka saada kissa lopettamaan puremisen?

Voit auttaa kissaasi käyttämään tätä luontaista vaistoaan hankkimalla leluja, joita se voi purra ja kynsiä sydämensä kyllyydestä, mikä vie sen huomion pois raajoistasi.

Kissojen puremisen lopettamiseen on muutamia erilaisia lähestymistapoja . Älä kuitenkaan koskaan huuda tai työnnä kissaasi pois, sen sijaan on aina paras pysyä rauhallisena. Tässä on muutamia muita vinkkejä estää kissaasi puremasta sinua:

 • Leiki kissasi kanssa sopivilla leluilla niin paljon kuin voit. Mitä enemmän se saa sopivaa toimintaa, sitä enemmän vähennät sinuun kohdistuvaa saalistuskäyttäytymistä!
 • Täytä kissasi liikunnan ja leikin tarpeet ennen kuin se tuntee tarvetta vaatia huomiotasi. Ennakoi niiden leikkihaluja tarjoamalla erilaisia kissanleluja, alustoja, raapimispuita jne.
 • Varmista, että kissasi tuntee olonsa turvalliseksi ja varmaksi, eikä ole stressaantunut millään tavalla. Varmista, että sillä on vapaa pääsy ulkoilmaan tai, jos se on sisäkissa, pääsy kissanlaatikolle, ruokaa, vettä, lepopaikkoja, kiipeilymahdollisuuksia jne.
 • Älä säikäytä kissaasi ja käsittele lemmikkiäsi varovasti, kun otat sen syliin tai silität sitä. Älä koskaan ole liian kovakourainen, sillä se voi rohkaista puremiseen.
 • Kun tuot kissanpennun tai uuden kissan kotiin, anna sille tarpeeksi aikaa sopeutua ja alkamaan luottamaan sinuun.
 • Jos niiden puremiskäyttäytyminen pahenee, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Kissanpennun puremisvaihe

Älä ole huolissasi, kun kissanpentusi alkaa purra ja häiriköimään muita lemmikkejäsi tai leikkimään rajusti kanssasi.

Kaikilla kissoilla leikkitappelu muodostaa valtavan osan niiden leikeistä. Ne harjoittavat näitä taipumuksia luonnollisena vaistotoimintana. Kissanpennut harjoittelevat tällaista käytöstä päivää varten, jolloin niiden on metsästettävä saalista, vaikka Sisätiloissa asuville kotikissoille sitä päivää ei todennäköisesti koskaan tule! Vaikka tämä on normaalia käyttäytymistä, jota nuorilla kissanpennuilla tulisi rohkaista, älä koskaan anna ymmärtää, että ihmisen sormien tai varpaiden pureminen on sallittua.

Tarjoa kissallesi sopiva tapa kanavoida näitä vaistoja harhauta pennut pois ihmisen sormista ja varpaista tarjoamalla niille runsaasti leluja, joilla ne voivat harjoitella. Kissanpentujen opettaminen jo hyvin varhaisessa vaiheessa sosiaalista elämää, että ihmisten pureminen ei ole sopivaa, on tehokkain tapa kouluttaa kissa olemaan purematta.

On aina tärkeää kunnioittaa kissan tilaa ja tarkkailla sen kehonkieltä. On aina hyvä erottaa positiivinen kehonkieli negatiivisesta ja ymmärtää aggressiivisen käyttäytymisen tai puremisen syyt.