Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kissanpennun hankkiminen
Karvainen kissa

Uuden kissan toivottaminen tervetulleeksi

4 minuuttia lukuaikaa

Uusi kissasi tai kissanpentusi saapuu aivan lähipäivinä, joten olet varmasti hyvin innoissasi. Uuden kissan saapumista edeltävinä päivinä riittää kuitenkin runsaasti tekemistä.

Haluat toivottaa uuden kissaystäväsi tervetulleeksi lämpimään ja lämminhenkiseen ympäristöön, jossa kissasi voi tuntea olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Pieni vaivannäkö ennakkoon auttaa huomattavasti kissan kotiutumisessa.

Ennen uuden kissan saapumista

Kissan ja kissanpennun tarpeet, etenkin paperitöiden suhteen, ovat hyvin samanlaisia riippumatta siitä, kumman tuot kotiisi. Ainakin nämä asiat tulisi hoitaa ennen uuden tulokkaan saapumista:

 • Jos sinulla ei vielä ole eläinlääkäriä, pyydä suosituksia alueen muilta kissanomistajilta. Rekisteröi kissasi heti eläinlääkärille. Stressin määrä vähenee, kun kissasi on jo valmiiksi rekisterissä, jos se sairastuu tai päätät leikkauttaa kissasi.
 • Keskustele eläinlääkärin kanssa vakuutuksista, jotka kattavat yllättävät eläinlääkärikustannukset.
 • Sovi samalla uuden kissasi tai kissanpentusi siruttamisesta. Näin kissasi on aina tunnistettavissa, jos se katoaa.
karvainen kissa katselee sivulle

Kun paperityöt on hoidettu, on hauskan osion eli shoppailun vuoro! Tarvitset:

 • Turvallisen kantokopan.
 • Kaksi kuppia – yhden ruoalle ja toisen vedelle. Suosi helposti puhdistettavia keraamisia tai lasisia kulhoja metallisten sijaan, sillä kaikki kissat eivät pidä kuppiin ilmestyvistä heijastuksista tai varjoista ruokailun tai juomisen aikana. Huolehdi siitä, että kuppi on tarpeeksi iso, jotta kissa pystyy juomaan siitä ilman, että sen viikset osuvat reunoihin, sillä jotkut kissat inhoavat sitä.
 • Hiekkalaatikon ja kissanhiekkaa. Kannattaa käyttää samanlaista laatikkoa ja hiekkaa kuin kasvattaja tai eläinkoti ainakin siihen asti, että kissa on kotiutunut. Tällöin kissa tunnistaa laatikon ja hiekan ja ennen kaikkea tietää, mitä niiden kanssa tehdään!
 • Kissanpedin – monet pitävät iglutyyppisestä pedistä, koska se on turvallinen, tai pedistä, joka on lattiatasoa korkeammalla (esim. osana kiipeilypuuta).
 • Välineet turkinhoitoa varten etenkin, jos kissa on pitkäkarvainen.
 • Kaarnasta tai hamppuköydestä valmistetun raapimispuun. Raapiminen auttaa pitämään kissasi kynnet hyvässä kunnossa. Tehtävään tarkoitettu puu myös toivottavasti estää kissaa kynsimästä huonekaluja ja mattoja.
 • Laajan valikoiman leluja. Eniten kissa pitää leikeistä, joihin sinäkin osallistut. Tarkoitukseen sopivia leluja ovat esimerkiksi pehmeät, roikotettavat lelut, joita kissa voi jahdata ja joiden kimppuun kissa voi hypätä. Näin kissallasi on turvallinen tapa toteuttaa luonnollista saalistusviettiään.
 • Ruokaa. Anna uudelle kissallesi tai kissanpennullesi vähintään viikon ajan samaa ruokaa, jota se sai kasvattajan luona tai eläinkodissa. Tämän jälkeen voit vaihtaa ruoan vähitellen, jos haluat tai jos kissan terveys sitä edellyttää.

Kun kissa on kotona

Hurraa, suuri päivä on koittanut!

Onneksi olkoon! Yritä innostuksestasi huolimatta pysyä rauhallisena, jotta uusi kissasi saa totutella uuteen kotiinsa ilman säikäyttelyä. Muutaman vinkin avulla selviät ensimmäisistä kissan kotiutumisen jälkeisistä päivistä:

 • Huolehdi siitä, että vietät kissasi kanssa tarpeeksi aikaa, kun se totuttelee uuteen ympäristöön, ja autat kissaa tottumaan tiettyihin rutiineihin. Tämä voi edellyttää muutamaa etätyöpäivää tai parin päivän lomaa, jotta ehdit viettää laatuaikaa uuden lemmikkisi kanssa.
 • Valmistaudu kotimatkaan. Automatkat voivat olla kissalle hämmentäviä ja hermoja raastavia, joten käsittele kissan kantokoppa rauhoittavalla feromonisuihkeella. Aseta koppa autossa tasaiselle, vakaalle alustalle tai lattialle jalkatilaan ja peitä koppa viltillä. Suihke, pimeys ja rauhallinen ajotapa auttavat pitämään kissan rauhallisena. Kun olet noutanut kissan, mene suoraan kotiin – tämä ei ole oikea aika pistäytyä ostoksille!
 • Kun saavut kotiin, vie kantokoppa rauhallisen huoneen lattialle, avaa ovi ja odota, kunnes kissa tulee omasta halustaan ulos kopasta.
 • Lapset ja muut lemmikit pomppivat innosta halutessaan tavata uusimman perheenjäsenen, mutta tällainen innokkuus voi pelottaa uutta tulokasta. Vahdi siis lapsia ja muita lemmikkejä, kunnes uusi kissasi on tottunut uuteen kotiinsa.
 • Nimen valitseminen lemmikille on aina hauskaa. Kun olet päättänyt nimen, käytä nimeä aina, kun teet jotain kissasi kanssa. Näin kissasi oppii nimensä nopeasti.
 • Tällainen jännitys voi olla uuvuttavaa etenkin pienelle kissanpennulle, joten kissasi haluaa pian päiväunille. Sijoita kissan peti lämpimään, hiljaiseen kohtaan, jossa ei käy vetoa, niin kissasi pääsee lepäämään.
 • Sijoita hiekkalaatikko huoneessa rauhalliseen ja helposti saavutettavaan kohtaan, jossa kissaa ei häiritä. Paikan tulisi olla erillään pedistä ja ruokailualueesta. Tarkista hiekkalaatikko vähintään kaksi kertaa päivässä ja korjaa jätökset ja likainen kissanhiekka heti pois. Tyhjennä ja puhdista laatikko kokonaan vähintään kerran viikossa.
 • Anna kissallesi monta pientä ateriaa päivässä, sillä tämä auttaa luomaan välillenne tiiviin siteen.
 • Pidä uusi kissasi sisällä 2–3 viikon ajan, jotta se ehtii tutustua sinuun ja ympäristönsä kaikkiin hajuihin ja ääneen. Samalla kissa ehtii tutkia uuden kotinsa kaikki kolot. Odota, että saat luvan eläinlääkäriltä, ennen kuin päästät kissanpennun ulos.
 • Haluat pitää kissasi turvassa, joten varmista, että kissa ei pääse livahtamaan ulos avoimista ovista tai ikkunoista. Kissa pitäisi laskea ulos vasta, kun sekä se että sinä tunnette olonne itsevarmoiksi. Jos et ole varma, milloin kissasi on itsevarma, eläinlääkärisi neuvoo sinua mielellään.
 • Muista, että uudelle perheenjäsenellesi kaikki on uutta, haastavaa ja jännittävää, ja se voi käydä välillä hieman raskaaksi. Varaudu siihen, että kissa voi olla aluksi hieman varautunut, mutta se asettuu pian kodiksi uuteen kotiinsa ja perheeseensä. Jos kissa ei näytä tulevan ulos kuorestaan, puhu asiasta eläinlääkärin kanssa.
 • Jos olet antanut uuden kodin löytökissalle, kysy eläinkodin henkilökunnalta, mitä he tietävät uuden lemmikkisi mieltymyksistä. Voi olla, että voit tehdä tai tarjota kissallesi jotain, joka saan sen kotiutumaan paremmin.

Kissanpentusi kasvattaja ja eläinlääkärisi tarjoavat mielellään apuaan ja neuvojaan sen suhteen, miten uudesta kissasta ja sen terveydestä pitää huolehtia ja miten kissan saa kotiutumaan uuteen kotiinsa. Sinun tarvitsee vain nauttia kissaan tutustumisesta ja uuden pörröisen ystäväsi kanssa leikkimisestä ja hauskanpidosta.