Your Pet, Our Passion.
Koiran tuominen uuteen kotiin
iloinen pentu ulkona nurmikolla

5 vinkkiä opettaa pentu sisäsiistiksi -ohjeet askel askeleelta

10 minuutin luku

Uuden pennun tuominen kotiin on todella jännittävä hetki, jota et unohda varmasti koskaan! Vaikka opetettavaa on paljon, niin yksi asia, johon kannattaa heti kiinnittää huomiota heti pennun tultua kotiin, on koiranpennun koulutus sisäsiistiksi.

Tulet huomaamaan pian, että pennut pissaavat ja kakkaavat paljon - joskus jopa yli 12 kertaa päivässä! Sinun tehtäväsi on kouluttaa niitä, jotta ei sattuisi epämiellyttäviä tilanteita, ja selvittää, milloin pennun on mentävä ulos tarpeilleen. Tässä vaiheessa sinun tulee opettaa pennullesi mitä tehdä, kun se viedään ulos tekemään tarpeitaan. Ja tietysti sinun tulee palkita ne aina, kun ne onnistuvat.

Jatka lukemista, niin saat selville, miten pentu koulutetaan sisäsiistiksi viikossa, kuinka kauan pennun sisäsiisteyskoulutus kestää ja miten huomata mahdolliset varoitusmerkit siitä, milloin luonto kutsuu. Muista, että järjestelmällisyys on avainasemassa!

Milloin aloittaa pennun koulutus sisäsiistiksi?

Sinun tulisi aloittaa pennun opetus sisäsiistiksi heti siitä lähtien, kun se saapuu kotiisi Kasvattajalta tulleilla pennuilla tämä on yleensä noin 8-9 viikon ikäisenä. Pienillä roduilla tämä voi tosin olla 12 viikon ikäisenä.

Jotta välttyisit sekaannuksilta, opeta pennullesi heti, missä sen tarpeentekopaikka on.

Jos olet kouluttamassa vanhempaa koiraa, silloinkin aloitus tulisi aloittaa heti, kun koirasi saapuu uuteen kotiin.

Jotta välttyisit sekaannuksilta, opeta koirallesi heti, missä sen tarpeentekopaikka on.

Määrittäkää lemmikin vessapaikka ennen sen kotiin saapumisa, jotta kaikki taloudessasi tietävät, minne niiden tulisi viedä koira tarpeilleen.

Vessapaikan merkitys pennun sisäsiisteyskoulutuksen aikana

Tarpenteko-alueen tulisi olla lähellä taloa ja erillään muusta pihasta mielellään aidattuna. Ihannetapauksessa haluat erottaa pennun pihan "leikki-" ja "pissa"-alueen toisistaan. Sen tulisi näyttää ja tuoksua erilaiselta kuin muu piha-alue, jotta pentu oppii tunnistamaan sen ja käyttämään sitä mieluummin kuin muita pihan paikkoja.
Tämän alueen olisi suotavaa olla ruohoa, sillä pennut haluavat mennä johonkin luonnolliseen ja pehmeään (ja imukykyiseen) paikkaan betonin tai kiveyksen sijaan.

Tärkeä osa pennun vessakoulutusta on pitää pennun tarpeentekoalue puhtaana siivoamalla se joka päivä. Vaikka pennun vessan tuoksu rohkaisee sitä käyttämään nimettyä paikkaa, edellisten tarpeiden jäljelle jäänyt sotku voi lannistaa sitä, ja se saattaa etsiä muita paikkoja, joissa se voi käydä asioillaan. Kukaan ei pidä likaisesta vessasta!

Kuinka kauan pennun kouluttaminen sisäsiistiksi kestää?

Pennun sisäsiitiksi opettamiseen kuluvaa aikaa on lähes mahdotonta ennustaa, sillä jokaisella pennulla kestää oma aikansa tulla täysin koulutetuksi tekemään tarpeitaan oikeaan paikkaan.

Keskikokoisen tai isokokoisen koiranpennun kohdalla vaaditaan johdonmukaisuutta a palkitsemista (ja myös sitä, että heräät keskellä yötä päästämään koirasi ulos).

Koiranpennun pitäisi pystyä nukkumaan läpi yönsä viikon tai kahden kuluessa, mutta se ei tarkoita siitä, että pentu olisi koulutettu täysin sisäsiistiksi!

Pienten rotujen pennuilla tämä kestää kauemmin, koska niiden ruoansulatuskanavat ovat vielä pienet ja kehittymättömät.

Useimmilla koirilla kestää neljästä kuuteen kuukautta, ennen kuin ne ovat täysin sisäsiistejä, mutta se riippuu sen koosta, iästä ja oppimiskyvystä - ja ennen kaikkea siitä, kuinka järjestelmällinen olet, kuinka paljon estät epäonnistumisia ja palkitset onnistumisista ja kuinka tietoinen olet.

Jotkut pennut oppivat sisäsiistiksi todella nopeasti, joskus muutamassa viikossa, kun taas joillakin koirilla se voi kestää kauemmin, jopa vuoden. On tavallista, että pienimmillä roduilla koulutus kestää kauemmin, koska niiden ruoansulatuselimistö on pieni, eikä se pysty pidättämään hätää kovin pitkään.

Koirilla, jotka on kasvatettu kennelissä, eikä kotona, voi kestää hieman kauemmin oppia sisäsiistiksi, koska ne eivät vielä ymmärrä uuden kodin rytmiä tai sitä, että on paikkoja, joissa niiden ei ole tarkoitus käydä tekemässä tarpeitaan.

Mistä tunnistaa merkit, milloin pennun on mentävä vessaan?

On joitakin ennalta arvattavia hetkiä, jolloin voit olla melko varma siitä, että pennun on käytävä vessassa. Nämä hetket ovat pennun herättyä, syötyä, juotua ja leikin jälkeen sekä jos pentu innostuu jostain tai jostakusta.Näinä hetkinä vie pentu ulos ja valmistaudu palkitsemaan se herkulla, kun se pissaa tai kakkaa.

Muina aikoina pennusta voi yleensä päätellä, milloin se haluaa käydä vessassa, koska se saattaa alkaa katsella ympärilleen, kävellä ympyrää ja ehkä alkaa haistella sopivia nurkkia tarpeentekopaikkaa etsien. 

Nämä ovat yleisiä merkkejä siitä, että sinun on vietävä koirasi ulos. Vie koirasi rauhallisesti ulos, mielellään ennalta määrättyyn paikkaan. Odota niin kauan kuin on tarpeen - joskus pennut voivat häiriintyä ulkoilman jännityksestä, vaikka ne kuinka haluaisivat pissata tai kakata!


Kun pohdit, miten kouluttaa pentu sisäsiistiksi, on tärkeää, että noudatat seuraavia vaiheita:

    1. askel
Vie pentu päivällä sille varattuun tarpeentekoapaikkaan heti sen herättyä ja ruokailun tai juomisen jälkeen. Vie pentu ulos myös noin tunnin välein.
    2. askel
Varaudu odottamaan ulkona jonkin aikaa - vessakoulutus vaatii kärsivällisyyttä, ja pentujen keskittyminen asioiden tekoon voi herpaantua helposti ulkona.
    3. askel  
Kun pentu on käynyt tarpeillaan, palkitse se herkkupalalla ja runsaalla kehumisella. Mitä enemmän tilaisuuksia saat palkita pentua, kun se tekee asiansa oikein, sitä nopeammin sisäsiisteys koulutus sujuu.
    4. askel
Anna niille paljon mahdollisuuksia käydä tarpeillaan oikeassa paikassa.
    5. askel
Älä koskaan rankaise pentuasi vahingon sattuessa. Ei ole sen vika, että sen tarpeita ei ole ennakoitu. Kaikki rangaistukset hidastavat edistymistä ja vahingoittavat myös suhdetta, jota yrität rakentaa koirasi kanssa, joten pidä vessakoulutus positiivisena.

Mitä tehdä pennun sisäsiisteyskoulutuksen aikana?

Kun kyse on minkä tahansa koiran koulutuksesta, on olemassa muutamia asioita, joita sinun pitäisi ja ei pitäisi tehdä. Alapuolella on luettelo neljästä asiasta, jotka sinun pitäisi aina muistaa ottaa huomioon, kun kyse on pennun sisäsiisteyskoulutuksesta.

Ole kärsivällinen pennun vessakoulutuksen kanssa

Kun olet päättänyt alueen tarpeentekoa varten, vie pentusi sinne säännöllisesti, jotta se ymmärtää käyttää sitä, ja palkitse se aina jälkeenpäin herkulla. Jos se haistelee, mutta ei tee mitään, ole kärsivällinen, saatat joutua odottamaan vähän aikaa. Jos se ei vieläkään tee mitään, vie se takaisin sisälle ja tarkkaile pennun käytöstä tarkasti ensimmäiset viisi minuuttia. Vie pentu uudelleen ulos odottamisen jälkeen, etenkin, jos havaitset varoitusmerkkejä siitä, että pennulla on hätä.

Käytä komento- tai ohjaussanaa

Kun opetat pentuasi sisäsiistiksi, on hyvä ottaa käyttöön tietty merkkisana tai -lause kuten "mene vessaan" tai ""nyt pisulle"", kun pentu tekee asiansa. Voit jatkossa käyttää tätä sanaa rohkaistaksesi pentua menemään, jos olette uudessa paikassa.

Aina on kuitenkin tärkeämpää tuntea oma koira ja tietää, milloin sen on mentävä ulos asioilleen.

Älä unohda palkitsemista

Palkitse koiraa aina onnistumisista. Mitä useampia tilaisuuksia sinulla on palkita pentuasi siitä, että se käy vessassa oikeassa paikassa, sitä nopeammin sisäsiistiksi oppiminen sujuu. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on mentävä pennun kanssa ulos joka kerta (kellonajasta tai säästä riippumatta!), jotta näet, että se on käynyt tarpeillaan, jonka jälkeen voit palkita sen välittömästi. Tällä tavoin pentu tietää tarkalleen, mitä se on tehnyt oikein.

Ole järjestelmällinen

Ensimmäisten parin viikon aikana, kun koulutat pennun sisäsiistiksi, sinun on vietävä se pissalle heti, kun se herää, sen jälkeen kun se on syönyt tai juonut jotain, ja puolen tunnin välein, kun pentu on leikkimässä. Sinun on myös aina pidettävä pentua silmällä, jotta voit havaita sen omat merkit siitä, että sen tarvitsee käydä ulkona
Muista palkita pentusi aina, kun se tekee oikein.

Kuinka kouluttaa pentu sisäsiistiksi ilman pihaa?

Kun sinulla on pentu huoneistossa, sen saaminen ulos ajoissa voi olla haastavaa! Siksi on entistäkin tärkeämpää tunnistaa merkit, kun pentusi yrittää ilmoittaa sinulle, että sen on päästävä tarpeilleen!

 1. Etsi sopiva tila, jonne pääset nopeasti ja helposti - vuorokaudenajasta riippumatta.   
 2. Ulkoiluttaminen tunnin välein voi auttaa, sillä se antaa pennullesi enemmän tilaisuuksia "onnistua" ja saada onnistua tästä käytöksestä. Aseta ajastin tunnin välein muistutukseksi, jotta et unohda!
 3. Jos sinulla ei ole lainkaan sopivaa ulkotilaa, voit kouluttaa pennun käyttämään pönttöastiaa tai pentutyynyjä samalla tavalla kuin sisäkissat.

Miten käsitellä vahinkoja pennun vessakoulutuksen aikana?

Vahinkoja sattuu helposti - varsinkin jos et ole valppaana tai huomiosi herpaantuu. Tällaiset tilanteet ovat erityisen todennäköisiä koulutuksen ensimmäisten viikkojen aikana ja silloin, kun pennun ruoansulatuskanava ei ole vielä aikuisen tasolla. Mikäli pentusi sattuu tekemään tarpeitaan sisätiloissa, pysy rauhallisena ja muistuta itseäsi siitä, että se on sinun vikasi ja osa oppimisprosessia.

1. Siivoa sotku nopeasti.

Jos huomaat pienen lätäkön tai sotkun, olitpa paikalla sen tapahtuessa tai et, siivoa se tekemättä siitä isoa numeroa. Käytä mieluummin vahingon siivoukseen suunniteltua erityistä entsyymipohjaista puhdistusainetta (saat niitä paikallisesta lemmikkieläinkaupasta) kaupan tavallisen kotitalouspuhdistusaineen sijaan - sillä vaikka nämä tuoksuvat mielestäsi puhtaalta, pennun herkälle nenälle paikka tulee haisemaan edelleen tarpeentekopaikalle.

2. Älä koskaan suutu tai huuda

On epäreilua kurittaa pentuasi jostain, jolle se ei voi mitään, eikä se ole vielä oppinut mitään muuta (myöskään pentu ei ehkä fyysisesti kykene siihen vielä). Jos satut saamaan pennun kiinni itse teosta, vie se rauhallisesti ulos tarpeentekoalueelle, jotta se voi lopettaa sen, minkä se on aloittanut sisätiloissa, ja puhdista sitten lattia huolellisesti, jotta lemmikkisi ei voi yhdistää alueeseen mitään hajua. 
Mitä enemmän työtä teet pennun sisäsiistiksi kouluttamisen keteen - ja mitä useammin voit palkita pentuasi siitä, että se tekee asiansa oikein, sitä nopeammin se oppii vessatavoille. 
Rangaistukset vain haittaavat tätä koulutusprosessia, sillä ne voivat johtaa käyttäytymisongelmiin – ja vaikuttaa suhteeseenne ensimmäisinä päivinä, jolloin pennun pitäisi oppia luottamaan sinuun ja oppimaan, että tämä uusi elämä on hauskaa.

Kuinka kouluttaa koiranpentu vessankäynteihin yöaikaan

Erona yöaikaiseen vessaharjoitteluun on se, että sinä olet (toivottavasti) nukkumassa etkä voi vahtia pentuasi - etkä varmasti tahdo viedä sitä ulos tunnin välein!

Onneksi useimmat pennut ovat oppineet olemaan sotkemasta nukkumapaikkaansa jo ennen kuin ne edes saapuvat luoksesi. Heti kun pentu pystyy käymään tarpeillaan ilman emonsa apua, pentua on rohkaistu siirtymään pois makuualueelta tekemään tarpeensa.

Kukaan ei halua maata märillä tai likaisilla vuodevaatteilla, eivätkä hyvin kasvatetut koirat ole siitä poikkeavia. Kasvattajat, jotka kasvattavat pennut sisätiloissa, pitävät ne yleensä suuressa pentukarsinassa, ja emo osoittaa, missä nukkumapaikka tai -paikat ovat ja missä on alue tarpeiden teolle.

Tämä varhaisessa vaiheessa tapahtuva opetus on todella hyödyllistä pennun vessaharjoittelun kannalta, ja jos rajoitat pennun nukkuma-aluetta, se yrittää todennäköisemmin "sinnitellä" pidempään, jotta se ei sotkisi sänkyään, kuten emo on sen opettanut.

Kun koiranpennut ovat suljettuina turvalliseen ja mukavaan tilaan, ne eivät myöskään pääse vaeltelemaan ympäriinsä ja mahdollisesti joutumaan vaaratilanteisiin, pureskelemaan tavaroita, joita et halua niiden pureskelevan tai vain huvittelemaan sen sijaan, että ne oppisivat, että yöaika on nukkumista varten.

Helpoin tapa luoda turvallinen, viihtyisä ja rajoitettu alue on joko leikkikehä tai häkki sen mukaan, kumpi sinulle parhaiten sopii. Tämä olisi sijoitettava sänkysi viereen antamaan pennuille mukavuutta ja myös siksi, että tiedät, milloin ne heräävät.

Tässä on muutamia vinkkejä koiranpennun öiseen vessakoulutukseen:

 1. Älä tarjoa pennulle illan viimeistä ateriaa liian myöhään - muuten se joutuu varmasti käymään vessassa ennen aamua! Älä kuitenkaan rajoita veden saantia. Pentu, jolla on jatkuvasti saatavilla raikasta vettä, ei todennäköisesti muutenkaan juo suuria määriä ennen nukkumaanmenoa.
 2. Anna niille mahdollisuus leikkimiseen ja lempeään puuhasteluun noin tunti ennen nukkumaanmenoa - liikkuminen stimuloi ruoansulatuskanavaa, ja ne käyvät todennäköisemmin vessassa ennen kuin pennut menee nukkumaan. Lisäksi väsynyt pentu nukkuu todennäköisemmin pidempään kuin sellainen, joka on nukkunut jo tunteja ennen nukkumaanmenoa.
 3. Viimeisen puolen tunnin aikana ennen nukkumaanmenoa anna pennun rentoutua niin, että se on melko unelias, ja kun olet valmis menemään unten maille, laita se rauhallisesti häkkiinsä tai nukkumapaikkaansa ja mene itse nukkumaan.
 4. Jotkut pennut nukkuvat paremmin yövalon ollessa päällä, kun taas toiset nukkuvat paremmin pimeässä. Kokeile, mikä vaihtoehto toimii paremmin teillä.
 5. Pennun rauhoittuminen voi kestää jonkin aikaa, joten älä anna sen aloittaa leikkimistä - muuten se oppii nopeasti herättämään sinut, kun se haluaa leikkiä!
 6. Jos se herää, anna sille hetki aikaa ja katso, rauhoittuuko se uudelleen. Jos ei, se saattaa hyvinkin tarvita vessakäyntiä.
 7. Ensimmäisten viikkojen aikana saatat joutua heräämään keskellä yötä (ainakin kerran) - sinun ei siis yllättyä siitä
 8. Sinun on muistettava, että pennuilla on vain pieni ruoansulatuskanava (tämä pätee erityisesti, jos sinulla on mini- tai pienikokoinen rotu eikä heillä ole virtsarakon hallintaa. Lisäksi niiden ei ehkä ole koskaan ennen tarvinnut pidätellä hätäänsä. Ykköstavoitteesi on välttää vahinkoja häkissä tai leikkikehässä. Makuualueen sotkeminen on pennulle stressaavaa ja vaikuttaa kielteisesti vessakoulutukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on herättävä keskellä yötä ja vietävä pentusi käymään tarpeillaan. Jos pentu on minirotuinen, saatat joutua tekemään tämän kahdesti. Yksi etu siitä, että pentu on vierelläsi, on se, että voit helposti kuulla, jos se on hereillä ja levoton, mikä on lähes aina merkki siitä, että sen on päästävä vessaan ja lisäksi koiranpentujen on lähes aina mentävä vessaan herättyään.
 9. Kun lähdet ulos, kanna se vessaan ilman suurempaa seurustelua, odota, että se menee vessaan, palkitse se pienellä ruokaherkulla ja palaa suoraan takaisin sänkyyn. Yritä olla leikkimättä tai osallistumatta leikkiin, sillä muuten koiranpentusi yrittää herättää sinut, kun sillä on tylsää. Näin ne ovat toimineet pentutovereidensa kanssa, mutta haluat rohkaista pentua oppimaan, että yöaika on nukkumista varten.
 10. Herää aikaisin, ja ihan ensimmäiseksi, ennen kaikkea muuta sinun on vietävä koiranpentusi taas kerran tarpeilleen. Koiranpentujen on päästävä asioilleen heti herättyään - varsinkin kun se on niin innostunut siitä, että olet hereillä. 

Ei kestä kauan, ennen kuin keskellä yötä tarpeen oleva vessankäynti tapahtuu yhä myöhemmin, ja lopulta koiranpentusi lopettaa sen kokonaan. Tämän jälkeen se nukkuu yönsä puhtaana ja kuivana. Älä kuitenkaan kiirehdi tätä. Anna pentusi ohjata koulutusta.

Mene aina ulos koiranpentusi kanssa

Useimmat sisäsiisteyden koulutuksen epäonnistumiset johtuvat siitä, että pentu ei ymmärrä, mitä haluat. Sinun tehtäväsi on varmistaa, että pentu ymmärtää, että pissaaminen tai kakkaaminen ulkona on hienoa!

Tämä tarkoittaa, että menet heidän mukaansa joka ikinen kerta. Olipa sitten pimeää, satoi, on kylmä, keskellä yötä. Sinun on palkittava pentusi aina, kun sinulla on siihen aihetta, juuri sillä hetkellä, kun se on lopettanut pissaamisen tai kakkaamisen. Sen on ymmärrettävä tarkalleen, mistä se palkitaan ja jokainen tilaisuus, jolloin palkitset sen, tarkoittaa, että se onnistuu tulevaisuudessa entistä todennäköisemmin.

Pennun sisäsiisteyskoulutus: Pitäisikö minun käyttää häkkiä?

Monet ihmiset eivät pidä ajatuksesta koiran pitämisestä häkissä, eikä ole epäilystäkään siitä, että niitä voidaan käyttää väärin. Mutta oikein käytettynä, yöaikaan ja sängyn vieressä, se ei ole mitään muuta kuin suljettu, turvallinen tila, joka antaa pennullesi 360 asteen näkymän ympärilleen ja jota voit käyttää vessaharjoittelun ja nukkumiskoulutuksen apuvälineenä.

Mikäli häkkiä pidetään auki, on se sijoitettava suoraan sänkysi viereen, jotta pentusi ei voisi lähetä vaeltamaan ja joutua vaikeuksiin nukkuessasi. Pennun ollessa vieresssäsi kuulet myös helpommin, jos se herää, sillä herätessään sen on käytävä vessassa.

Jos et pidä ajatusta häkistä, voit käyttää leikkikehää (joskus on tosin vaikea saada sitä tarpeeksi pieneksi ja aktiiviset pennut voivat kiivetä kehästä ulos).

Jotkut haluavat, että pentu on sängyssä heidän kanssaan tai nukkuu lattialla heidän vieressään, mutta se tarkoittaa yleensä sitä, ettet sinä saa nukuttua ollenkaan! Pienet rodut voivat kuitenkin nukkua suljetussa pehmeässä koirankopissa sängyssäsi, jos niin haluat. Tämä on täysin oma valintasi.

Koiranpennun sisäsiistiksi kouluttaminen häkissä

Jos päätät käyttää häkkiä, sinun on varmistettava, että käytät sitä oikein.

Varmista, että hankit oikean kokoisen häkin. Pennun on pystyttävä seisomaan mukavasti, makaamaan levällään, nousemaan ylös ja kääntymään ympäri. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla niin suuri, että pentu voi käyttää toista päätä nukkumiseen ja toista päätä tarpeiden tekoon!

Sama pätee, jos käytät leikkikehää nukkumiseen.

Jokainen pentu on erilainen, joten sinun on suhtauduttava omaan koiraasi vastaavasti. Häkin tulisi aina tuntua hyvältä ja turvalliselta. Häkkikoulutus on aina tehtävä varovasti ja kärsivällisesti.

Onneksi useimmat kasvattajat ovat jo kouluttaneet pennut häkkiin (koska heille on paljon helpompaa, etteivät pennut riehu ympäri taloa), ja tämä tekee asioista paljon yksinkertaisempia sinulle, joten sitä kannattaa kysyä kasvattajalta heti alussa.

HUOM: Häkkiä ei käytetä siihen, että pentu lukittaisiin pois luotasi, ettei siihen tarvitsisi kiinnittää huomiota tai että se jätettäisiin yksin. Nämä kaikki voivat johtaa äärimmäisiin käyttäytymisongelmiin. Häkin tarkoituksena on pitää se turvassa vierelläsi.

Miten opettaa pieni koira sisäsiistiksi

Pienemmillä roduilla vessakoulutus voi kestää kauemmin kuin suuremmilla roduilla. Niiden rakot ja ruoansulatuselimet ovat pienet, ja niiden aineenvaihdunta saattaa olla nopeampi, joten ne käsittelevät ruoan nopeammin. Pienet koirarodut myös luovutetaan usein hieman vanhempina, koska niiden vieroittaminen voi kestää kauemmin. On siis tavallista, etteivät nämä koirat pääse aloittamaan koulutusta sisäsiistiksi yhtä aikaisin kuin suuremmat rodut.

Ne eivät pysty fyysisesti sinnittelemään pitkään, joten omistajien on oltava entistä valppaampia ja omistautuneempia niiden koulutuksessa, ja otettava huomioon, että se kestää kauemmin.

Ulkoiluta koiranpentuasi useasti

Muista viedä pikku koiranpentusi ulkoilemaan heti sen herättyään, syömisen tai juomisen jälkeen ja leikkien jälkeen. Ihannetapauksessa haluat antaa pennullesi runsaasti tilaisuuksia " onnistua". Pyri siihen, että pentu pääsisi ulos 30 minuutin välein päivän aikana, jotta se voi rohkaistua tähän käytökseen, ja muista aina palkita pentusi.

Yhdistä koiranpennun vessa- ja unikoulutus

Pennun vessakoulutus on osa unikoulutusta, sillä koiranpennun on näinä ensimmäisinä viikkoina käytävä pissalla tai kakalla myös yöllä. Jos pennulla on hätä, se ei voi nukkua!

Isokokoisemman pennun pitäisi tarvita vain yksi (ehkä kaksi ensimmäisinä päivinä) ylimääräistä vessakäyntiä yöllä. Pienemmät rodut tarvitsevat todennäköisesti useammin yökäyntejä, kunnes ne ovat hieman vanhempia. 

Yritä olla antamatta pennullesi liikaa huomiota, kun viet sen ulos yöaikaan. Pidä prosessi hyvin rauhallisena ja tarkoituksenmukaisena (mutta älä unohda palkitsemista). Tämän jälkeen palatkaa takaisin nukkumaan, jotta se ei opi herättämään sinua huvikseen!

Miten toimia koiranpennun alkupelon kanssa

Pennuilla on usein täysin luonnollinen kehitysvaihe, jolloin ne tuntuvat olevan huolissaan tilanteissa, joissa ne ovat aiemmin käyttäytyneet rennosti. Tämä voi vaikuttaa koulutukseen, mukaan lukien sisäsiisteyskoulutukseen. Pentujen ensimmäinen pelkojakso alkaa noin kahdeksan viikon iässä, joskin tämä vaihtelee eri rotujen ja yksilöiden välillä. Alkuarkuus- tai pelko voi kestää muutaman viikon.

Tämän seurauksena pennut saattavat olla pelokkaita, mikä voi johtaa siihen, että ne eivät tunne oloaan mukavaksi ulkona, etenkään pimeässä. 

Tämän helpottamiseksi varmista, että valitsemasi tarpeidentekopaikka on rauhallinen ja lähellä taloa, eikä siellä ole häiriötekijöitä, ja tietenkin, että menet aina mukaan ulos pentusi kanssa. 
Pennun sisäsiisteyskoulutuksen tulisi olla alusta alkaen palkitsemiseen perustuvaa ja täysin stressitöntä.

Koiranpennun kouluttaminen sisäsiistiksi ja uudelleenkoulutus

Jos noudatat säännöllistä pennun vessakoulutusta, koirasi oppii pian käymään ulkona tarpeillaan. Silloin tällöin saattaa vielä tapahtua vahinkoja, mutta se on luonnollista, joten älä hätäänny. Lisää vain joksikin aikaa ulkona käyntien määrää ja palkitsemista, kunnes olet varma, että koirasi on palannut oikeille raiteille.

Aikuisen koiran sisäsiisteyskoulutus

Tietenkään ei ole kyse vain pennuista, jotka on koulutettava sisätiloihin. Jos olet antanut aikuiselle koiralle uuden kodin, niin koira ei voi automaattisesti tietää, minne sen odotetaan menevän tekemään tarpeensa uudessa kodissaan.

Sinun on opittava, milloin koiran on mentävä tarpeilleen, mitkä ovat tämän merkkejä, sekä huolehdittava siitä, että viet koirasi säännöllisesti ulos. Älä koskaan unohda palkita koiraa. Älä vain oleta, että se tietää mitä tehdä ja minne. Noudata täsmälleen samaa ohjelmaa kuin koiranpennun kanssa, kunnes se ymmärtää, missä vessa-alue on tässä uudessa, oudossa paikassa.

Nyt tiedät, miten pentusi koulutetaan sisäsiistiksi! Muista, että järjestelmällisyys on avainasemassa, joten pidä rutiinit kunnossa. Ennen kuin huomaatkaan, sinulla on täysin sisäsiistiksi koulutettu pentu.

Jos haluat lisää neuvoja ja vinkkejä pennuista, lue pentujen koulutusoppaamme.