Your Pet, Our Passion.
Labrador makaa nurmikolla lyijyllä

Koiranpennun koulutus: Parhaat vinkit pennun opetukseen

12 minuutin luku

Auta pentuasi oppimaan uusia taitoja ja nauttimaan uudesta perhe-elämästä näiden yksinkertaisten pentujen koulutusvinkkien avulla.

Pennun koulutus on iloinen ja palkitseva kokemus. On tärkeää aloittaa perheen uuden karvaisen jäsenen koulutus jo varhain. Ja saada perusasiat kuntoon ennen kuin pennusta kasvaa aikuinen koira. Pennun kouluttaminen on myös loistava tapa viettää aikaa yhdessä, ja se voi olla myös hauskaa!

Pennut oppivat nopeasti. Rakastavalla ohjauksella pennun kasvatus ja perustottelevaisuus, kuten "tänne", "istu", "paikka" ja sisäsiisteys, edistää pennun ja sinun välistä suhdetta ja kannustaa hyvään käytökseen.

Täältä löydät runsaasti neuvoja pentukoulutuksen perusasioihin ja yksinkertaisista käskyistä, joita kannattaa opettaa koirallesi. Edistyneempiä koirankoulutusvinkkejä ja käyttäytymisongelmien käsittelyä varten on aina parasta kääntyä ammattilaiskouluttajan tai kasvattajan puoleen.

Milloin minun pitäisi aloittaa pennun koulutus?

Voit aloittaa pennun kouluttamisen heti, kun haet sen kotiin. On myytti, että pentujen on oltava vähintään kuuden kuukauden ikäisiä, ennen kuin niitä voidaan kouluttaa. Mitä nuorempi pentusi on, sitä helpompi sitä on opettaa. Nuoret koiranpennut ovat innokkaita oppijoita, sillä ne ovat pieniä ja uteliaita olentoja, jotka vain odottavat, että ne voisivat imaista kaikki oppitunnit, joita voit niille antaa!

Vinkkejä pennun kouluttamiseen

Seuraavassa on muutamia hyödyllinen vinkki, joiden avulla pennun koulutus lähtee hyvin käyntiin:

Aloita lyhyillä koulutussessioilla

Pidä pentujen koulutustunnit lyhyinä. Nuoret pennut menettävät helposti keskittymiskykynsä, joten on parempi pitää muutama viiden minuutin koulutusjakso päivässä kuin puolen tunnin kestävä harjoitus.

Valitse sopivin ajankohta

Pidä koulutussessioita vain silloin, kun olet hyvällä tuulella. Koirat ovat hyvin herkkiä ihmisen tunteille, joten ne aistivat, jos olet stressaantunut tai äreä.

Lopeta koulutushetki positiivisesti

Päätä pentusi opetus aina onnistuneesti harjoitukseen, jonka tiedät koirasi pystyvän suorittamaan helposti. Näin lopetat harjoituksen iloisella mielellä ja tämä antaa pennullesi positiivista vahvistusta siitä, että koulutus ja uuden oppiminen on hauskaa.

Vältä häiriötekijöitä

Aloita koiranpennun koulutus ilman häiriötekijöitä. Opetelkaa perusasiat rauhallisessa ympäristössä ja lisää häiriötekijöitä myöhemmin, jotta koirasi tottuu erilaisiin ympäristöihin.

Palkitse koiraasi paljon

Pennun koulutuksen tulisi aina perustua palkitsemiseen eli positiiviseen vahvistamiseen, joten käytä paljon leluja, herkkuja ja rapsutteluja. Negatiiviset rangaistustekniikat ovat julmia, eivätkä ne auta muuttamaan pennun käyttäytymistä. Sinun ei myöskään pitäisi koskaan käyttää kuristuspantaa, kun koulutat pentuasi hihnassa, sillä se voi helposti vahingoittaa koiran kaulaa.

Vältä liiallista herkkupalojen käyttöä

Kun pentu on tottunut harjoituksiin, voit korvata ruokapohjaiset herkut leluilla tai ottaa herkut pois päivittäisistä aterioista painonnousun välttämiseksi.

Mikä on pentujen naksutinkoulutus?

Pentujen naksutinkoulutuksessa käytetään pientä muovikoteloa (saatavilla eläinkaupoista), jota voit pitää kädessäsi. Painaessasi peukalolla kotelon toista päätä, siitä kuuluu selvä tupla naksahdus, johon voit kouluttaa koiranpentusi reagoimaan.

Naksutinkoulutus vinkkejä pennuille

Näin aloitat pentusi naksutinkoulutuksen:

 1. Varaa mukaasi paljon herkkuja.
 2. Anna herkkuja koiralle yksi kerrallaan, ja pidä pieni tauko jokaisen annoksen välissä.
 3. Naksauta juuri sillä hetkellä, kun pentu ottaa herkun.
 4. Koirasi oppii pian, että naksahdus tarkoittaa herkkua. Se tekee siis kovasti töitä saadakseen naksahduksen. Siitä tulee "kyllä"-merkki, eli tapa kertoa pennullesi, että se on tehnyt jotain hyvää sillä hetkellä.

Nyt voit käyttää naksutinta merkkinä siitä, että pentusi on suorittanut tehtävän, ja auttaa sitä tietämään, milloin se on tehnyt oikein ja milloin ei! Monilla pentukoulutustunneilla käytetään naksutintekniikkaa, mutta alla olevat harjoitukset voidaan tehdä sen kanssa tai ilman sitä.

Nyt kun sinulla on kaikki välineet ja säännöt pennun kouluttamiseen, on aika aloittaa!

Kuinka kouluttaa pentu istumaan ?

Pennun istumisen kouluttamisen tulisi olla yksi ensimmäisistä komennoista, jotka opetetaan. Tässä ovat vaiheet:

 1. Ota esiin herkku ja näytä se pennullesi.
 2. Kun koiranpentusi osoittaa kiinnostuksensa herkkua kohtaan (tämä tapahtuu varmasti nopeasti), se seuraa herkkua nenällään ja yrittää ottaa sen.
 3. Pidä herkkua koiran pään yläpuolella niin, että se katsoo ylöspäin, ja vie se juuri nenän taakse. Näin saat pennun liikuttamaan päänsä taaksepäin.
 4. Ainoa tapa, jolla pentu pääsee nyt käsiksi herkkuun, on istumalla alas.
 5. Kun pentu istuu alas, napsauta, jos käytät naksutinta, ja anna pennulle herkku ja paljon kehuja.
 6. Pentusi oppii nopeasti ansaitsemaan herkun, joten se istuu yhä nopeammin. Kun se on oppinut tämän, sano "istu" joka kerta, kun se istuu, jotta se oppii yhdistämään sanan toimintaan.
 7. Nyt se on oppinut käskyn, ja harjoittelun myötä pentusi istuu, kun käsket sitä tekemään näin ilman, että houkuttelet sen toimimaan näin herkulla. Palkitse pentu istumisen jälkeen herkulla, jotta ymmärtää tehdä tämän käskystäsi.

Kuinka kouluttaa koiranpentu makuulleen ?

Makuulle meno on toinen tärkeä peruskäsky. Varo, ettet sekoita koiraasi yhdistämään tätä käskyyn "alas", jos käytät sitä jo silloin, kun haluat sen tulevan esimerkiksi pois sohvalta. Käytä sen sijaan toista komentoa, kuten "maaten", "makuulle" tai "maahan".

Kuinka opettaa koiranpentu makaamaan, askel askeleelta:

 1. Pidä herkkua kädessäsi niin, että koirasi näkee siitä pienen palan.
 2. Näytä koiranpennulle herkku ja laita sitten kätesi lattialle niin, että herkku on sen alla. Koirasi yrittää saada sitä kaikin mahdollisin tavoin!
 3. Lopulta se menee makuulle. Kun pentu asettuu makuulle, anna sille herkku ja paljon kehuja.
 4. Jatka tätä, ja heti kun koira on oppinut, että kätesi lattialla tarkoitta makuulle menoa, sano komento " maaten", ”maahan” tai ”makuulle”, kun koira tekee näin.
 5. Kun tätä on harjoiteltu, pentu menee makuulle pyynnöstäsi ilman, että sitä tarvitsee lahjoa herkulla.

Kuinka kouluttaa pentu tulemaan luoksesi?

Se, että pentusi opetetaan tulemaan luoksesi, kun sitä kutsutaan (kutsuminen), on yksi tärkeimmistä asioista, joita koirasi tulee koskaan oppimaan. Tämä onnistuu parhaiten, jos aloitat varhain (kuudesta kahdeksaan viikon ikäisenä), sillä nuoret pennut seuraavat mielellään omistajiaan. Kuuden kuukauden ikään mennessä koirasi on itsenäisempi, ja kutsumista on vaikeampi opettaa.

Opeta koiranpentusi tulemaan luoksesi:

 1. Pyydä ystävää auttamaan sinua tässä harjoituksessa.
 2. Pyydä ystävääsi polvistumaan lattialle ja pitämään pentua lähellään istuma-asennossa.
 3. Istu suoraan pennun eteen ja kutsu se luoksesi sanomalla innokkaasti sen nimi ja sana "tänne". Aluksi sinun ei tarvitse olla kovin kaukana pennustasi.
 4. Toivota se innokkaasti tervetulleeksi avosylin. Joskus on hyödyllistä pitää kädessäsi herkkua tai sen lempilelua, jos pentu on aluksi vastahakoinen.
 5. Yritä nyt uudelleen, mutta istu tällä kertaa muutaman askeleen päässä. Kutsu pentu innokkaasti juoksemaan sinua kohti. Heti kun se tekee niin, naksauta ja anna sille herkku sekä paljon kehuja.
 6. Kouluta vähän ja usein, lisäten vähitellen etäisyyttä sinun ja pentusi välillä. Muista kehua pentua runsaasti, kun se tulee luoksesi.
 7. Kun pentu pystyy tulemaan luoksesi käskystä, ala kutsua sitä luoksesi, kun se ei näe sinua. Leiki piiloleikkiä sisällä, jolloin sen on etsittävä sinut.
 8. Seuraavaksi mene ulos pihalle ja ota käyttöön hallittuja häiriötekijöitä, kuten ystävä, joka kävelee ohi. Jos sinulla ei ole omaa pihaa, voit mennä esimerkiksi ystäväsi okse. Älä yritä tätä vaihetta julkisella paikalla, jossa koiranpentu voi karata.
 9. Kun koiranpentusi selviää jatkuvasti aidatun pihan häiriötekijöistä, on aika viedä harjoittelu puistoon! Käytä kelautuvaa talutushihnaa tai pitkää opetusköyttä, jotta pentu saa tuntea vapautta ja sinä pysyt silti hallinnassa.
 10. Harjoittele kutsumaan pentu luoksesi muutaman kerran. Sinun on tehtävä erityisen kovasti töitä saadaksesi itsesi näyttämään houkuttelevalta, sillä pentua häiritsevät monet jännittävät asiat. Jos pentu juoksee vastakkaiseen suuntaan eikä välitä kutsuistasi, älä lähde sen perään - pentusi pitää sitä loistavana leikkinä! Sen sijaan juokse vastakkaiseen suuntaan. Pentu hämmentyy ja lähtee lopulta jahtaamaan sinua. Tämä opettaa sen pitämään sinua silmällä, kun olet liikkeellä, siltä varalta, että se vahingossa kadottaa sinut. Kehut, herkut ja palkitseminen ovat erittäin tärkeitä pentukoulutuksessa. Älä huuda sille, jos se ei tule luoksesi, sillä se vain hämmentää sitä. Haluat, että pentusi yhdistää luoksesi tulemisen rakkauteen ja kehumiseen, joten ole kärsivällinen ja harjoittele usein.

Kuinka kouluttaa koiranpentu pysymään paikoillaan ?

Pennun kouluttaminen pysymään paikoillaan, eli komento ”paikka”, on luultavasti yksi vaikeimmista käskyistä opettaa, koska pennut vihaavat paikallaan olemista! Lyhyillä ja usein toistuvilla harjoituskerroilla tämä hyödyllinen harjoitus voidaan kuitenkin saada hallintaan. Tässä on vaiheittainen opas pennun ”paikka” -komentoon:

 1. Aloita komennolla 'maaten' ja 'maahan'. Eli käske koiraa menemään makuulle.
 2. Sano "paikka" rauhallisella äänensävyllä ja ojenna kätesi eteesi niin, että kämmen osoittaa eteenpäin.
 3. Odota muutama sekunti, napsauta naksutinta (jos sellaista käytät) ja palkitse koirasi paikallaan pysymisestä. Harjoittele tätä useita kertoja.
 4. Komenna sitten pentuasi uudelleen "maaten", astu askel taaksepäin ja sano "paikka".
 5. Noin 3 sekunnin kuluttua voit napsauttaa naksutinta, siirtyä eteenpäin ja palkita sen. Anna sille taas paljon kehuja tottelevaisuudesta.
 6. Lisää vähitellen "paikka"-komennon pituutta ja etäisyyttä. Mutta älä yritä liikaa liian lyhyessä ajassa!
 7. Jos koirasi ei pysy paikoillaan ”paikka” -komennolla, älä huuda sille. Se oppii pian, että naksahduksia, herkkuja ja kehuja ei tule, mikäli se ei tottele! Kun koirasi on oppinut "maaten" ja "paikka" -komennot, opeta koiranpentusi pysymään paikoillaan istuma-asennossa ”istu” + ”paikka” -komennoilla, sekä sen jälkeen seisoma-asennossa käyttämällä täsmälleen samaa tekniikkaa.

"Ei" käskyn opettaminen pennulle

Pentukoulutus toimii palkitsemalla hyvästä käytöksestä ja jättämällä ei-toivotut reaktiot huomiotta. Loppujen lopuksi koirasi haluaa hyväksyntääsi. Joskus sinun on kuitenkin näytettävä koirallesi, että sen käytös ei ole ok. Sen sijaan, että huudat tai sanot jatkuvasti "ei", opeta pennullesi "ei"-merkki, joka kertoo sille, että sen on aina lopetettava tekemisensä.
Voit opettaa koiranpentusi oppimaan "ei"-komennon koiran koulutuskiekon avulla (paitsi jos koirasi on hyvin hermostunut tai säikähtää helposti äkillisiä ääniä). Koulutuskiekko koostuu yleensä viidestä metallikiekosta, jotka muistuttavat hieman minisymbaaleja, ja jotka on liitetty toisiinsa nippuun. Voit pitää niitä hiljaa kädessäsi, mutta sillä hetkellä, kun sinun on komennettava "ei", heilauta niitä, jolloin niistä kuuluu ainutlaatuinen ääni, jota koirasi tuskin kuulee missään muualla. Jos sinulla ei ole näitä, mikä tahansa muu metalliesine, josta kuuluu kova, erottuva ja epämiellyttävä ääni, toimii.

Näin voit opettaa koiranpennullesi "ei":

 1. Ota käyttöön herkut. Aivan kuten opetit pennun yhdistämään naksahduksen herkkuun, sinun on nyt opetettava sille, että kiekkojen ääni tarkoittaa, että se ei saa herkkua.
 2. Laita herkku lattialle. Kun koirasi menee syömään sitä, kolisuta levyjä kädessäsi. Ota herkku pois samalla, kun kolisutat levyjä, mutta älä sano mitään - anna äänen tehdä työnsä.
 3. Muutaman toiston jälkeen koirasi lakkaa pelkäämästä ääntä ja alkaa yhdistää sen siihen, ettei se saa palkkiota. Voit samalla myös komentaa rauhallisesti ”ei”. Lopulta se ei edes yritä ottaa herkkua, vaan ennakoi äänen, luovuttaa ja näyttää pettyneeltä.

Komenna sitä tekemään nyt jokin toinen käsky, kuten "istu", ja anna sille herkku. Tämä korvaa edellisen pettymyksen ja turhautumisen!

Pian pentusi liittää "epäonnistumisena" ne toimet, joissa kiekot ovat mukana, ja lakkaa yrittämästä ilman, että sinun tarvitsee käyttää kiekkoja, sanomalla sen sijaan vain sanan "ei".

Kouluta pennullesi komento "ei ota".

Levyjen avulla voit myös opettaa pennullesi "ei ota"-käskyn.
Aseta herkku pöydälle koiran ulottuville. Sano koiralle "ei ota", laske kolmeen ja anna koiralle herkku (mutta ei sitä, jonka koiran on komennettu olla ottamatta).
Jos koiranpentusi menee herkkua hakemaan, kolistele kiekkoja.
Lisää useiden harjoituskertojen jälkeen aikaa, jonka sen on odotettava ennen kuin se saa herkun.

Kouluta koiranpennullesi komento "alas"

Jos näet koirasi sohvalla tai sängyllä, sano "alas" ja käske sitä tulemaan luoksesi.
Kun se tulee alas, palkitse se lempeästi kehumalla ja naksuttamalla ja pyydä sitä peruskoulutuksen avulla sen sijaan istumaan tai makaamaan. Myös tästä voidaan sitten palkita.
Johdonmukaisuus ja järjestelmällisyys on tärkeää. Jos joku perheenjäsenistä ei noudata kotona opetettuja sääntöjä, ne eivät tule toimimaan.
Pennun kouluttaminen on tärkeä virstanpylväs sen elämässä. Nyt kun tiedät pennun koulutuksen perusteet, voitte aloittaa harjoittelun yhdessä, mutta älä unohda olla kärsivällinen. Saattaa kestää hetken, ennen kuin huomaat edistystä, mutta pian pentusi yllättää sinut uusilla taidoillaan. Lue lisää siitä, miten voit auttaa pentuasi tuntemaan olonsa kotoisammaksi ja esittelemään muut talossa asuvat lemmikit tai lapset. Tai siirry suoraan uusille omistajille suunnattuihin pentuoppaisiin ja löydä vielä enemmän hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua tutustumaan pentuusi.