Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Growing Pup logo animated
Koira tutkitaan eläinlääkärissä

Koiran ja koiranpennun rokotukset

5 minuuttia lukuaikaa

Välittävä koiranomistaja haluaa tehdä kaikkensa suojatakseen lemmikkinsä mahdollisesti hengenvaarallisilta taudeilta. Siksi on tärkeä varmistaa, että koiran rokotukset ovat aina kunnossa. Ne suojaavat koiraasi ja estävät sitä tartuttamasta sairauksia toisiin koiriin.

Rokotukset ovat tärkeä osa koiran terveyden ylläpidossa. Tästä syystä koira tarvitsee rokotukset erityisesti, jos on menossa koirahoitolaan tai olette lähdössä lomalle. Luotettava koirahoitola tarkistaa, että koiran rokotukset ovat kunnossa, ja ulkomaille matkustaessa täytyy myös esittää rokotustodistus.

Jos koiran rokotukset tai niiden tehosteet unohtuvat, voi seurauksena olla alentunut vastustuskyky sekä ongelmia, kun alkaa suunnitella lomamatkaa. Kannattaa laittaa merkki kalenteriin joka vuosi, jotta rokotusturvan päivittäminen ei pääse unohtumaan.

Milloin pennut saavat ensimmäiset rokotuksensa?

Eläinlääkäri neuvoo koiran tarvitsemista rokotuksista ja niiden antamisesta. Ensimmäiset rokotukset annetaan Suomessa yleensä, kun pentu on 12 viikon ikäinen. Pentu täytyy pitää poissa muiden koirien seurasta, kunnes sen rokotukset ovat kunnossa.

Pennulle annetaan ensin rokote ja muutaman viikon päästä tehoste. Muista kysyä kasvattajalta tai löytöeläinkodista, mitä rokotuksia koiralle on annettu ja milloin. Näin voit varata ajan eläinlääkärin vastaanotolta ja eläinlääkäri voi antaa puuttuvat rokotukset. Koiran ei tulisi tavata muita koiria ennen kuin eläinlääkäri antaa luvan. Se voi kuitenkin leikkiä ja viettää aikaa talouden muiden koirien kanssa, jos ne on rokotettu.

Penturokotusten lisäksi koira saattaa tarvita muitakin rokotuksia. Eläinlääkäri osaa arvioida, mitä rokotuksia koira tarvitsee ja milloin ne tulisi antaa. Voit pyytää pennun rokotusohjelmaa, jotta voit laittaa tärkeät päivämäärät kalenteriisi.

Millaisia rokotteita on tarjolla?

Koirien rokotteet voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: perusrokotteet ja muut. Perusrokotteita suositellaan kaikille koirille, kun taas muiden rokotusten ottamista harkitaan koirakohtaisesti eri riskitekijät huomioiden. Eläinlääkäri osaa suositella koiralle sopivia rokotuksia.

Mitä sairauksia yrität välttää ja mitä rokotteita on tarjolla?

Parvovirus on hengenvaarallinen virussairaus, joka leviää infektoituneiden ulosteiden välityksellä. Se on sekä laajalle levinnyt että tarttuva. Oireisiin kuuluu oksentelua ja ripulia (joskus veriripulia), kuumetta ja ruokahalun menetystä. Sairastuneet koirat tarvitsevat yleensä tehohoitoa. Rokotukset ovat ensiarvoisen tärkeitä infektioiden ehkäisyssä ja sairauksien leviämisen ehkäisyssä.

Erittäin tarttuva virustauti, joka on usein myös hengenvaarallinen. Siihen liittyy yleensä hengitystie-, ruoansulatauskanava- ja hermosto-oireita, ja tauti alkaa kuumeilulla. Penikkatauti leviää ilmateitse, ja rokotus on ainoa tehokas tapa estää sen leviäminen. Onneksi sairaus on nykyään paljon harvinaisempi kuin ennen, mutta tapauksia on ilmoitettu alueilla, joissa rokotuskattavuus on laskenut. Siksi koiran rokottaminen on edelleen tärkeää.

Tarttuva virustulehdus aiheuttaa moninaisia oireita kuumeesta, janosta ja ruokahalun menetyksestä verenvuotoon ja maksavaurioihin. Tulehdus leviää elimistöön infektoituneiden eritteiden (virtsan, ulosteen tai syljen) kautta. Hyvä uutinen on, että sairauden voi estää rokotuksella.

Koiran muut rokotukset

Koiran muut rokotukset eivät ole yhtä tärkeitä kuin perusrokotukset. Koira saattaa kuitenkin tarvita myös ne tietyissä olosuhteissa, esimerkiksi lähtiessään lomalle tai ollessaan koirahoitolassa. Eläinlääkäri osaa kertoa, mistä rokotuksista koiralle voi olla hyötyä.

Mahdollisesti hengenvaarallinen bakteeriperäinen sairaus, joka tarttuu yleensä suorassa kontaktissa infektoituneen virtsan tai pilaantuneen veden kautta. Taudin pääasiallisia kantajia ovat rotat. Leptospiroosi on Suomessa onneksi harvinainen. Sairaus aiheuttaa nopean ja hengenvaarallisen munuais- ja maksavaurion. Tämä tauti voi tarttua myös ihmiseen ja tunnetaan silloin nimellä Weilin tauti.

Erittäin herkästi tarttuva, mutta yleensä melko lievä tauti, jonka voi aiheuttaa joku lukuisista taudinaiheuttajista, yleensä koiran parainfluenssavirus, adenovirus-2 tai Bordetella bronchiseptica -bakteeri. Sairaus alkaa kurkkutulehduksella, joka saattaa edetä keuhkoihin ja on pentu- ja seniorikoirilla vakavampi. Pääasiallinen oire on kuiva, ankara ja kohtauksellinen yskä. Yskänpuuskia saattaa seurata kakominen tai yökkäily. Rokote annetaan suoraan koiran sieraimeen ja yleensä hyvät koirahoitolat vaativat, että koira on rokotettu ennen kuin se voi jäädä hoitoon.

Rabies eli raivotauti on erittäin vaarallinen ja hengenvaarallinen tauti. Tauti on Suomessa erittäin harvinainen. Suomeen tuotavien koirien tulee olla rokotettu raivotautia vastaan.

Koronavirus aiheuttaa koirille ripulia, erityisesti pennuilla ja nuorille koirille. Koronavirusrokote saattaa kuulua yhdistelmärokotteisiin. Eläinlääkäri antaa lisätietoja asiasta.

Joissain maissa annettavia rokotuksia ovat muun muassa Giardia, parodontiitti ja jopa kalkkarokäärmeen myrkky. Näitä rokotuksia ei kuitenkaan Suomessa tarvita.

Kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa siitä, mitä rokotuksia koiralle kannattaa antaa. Muista, että jos suunnittelet matkustavasi koiran kanssa ulkomaille tai jos koira menee hoitoon koirahoitolaan, vaadittaviin rokotuksiin täytyy tutustua etukäteen ja varmistaa, että tarvittavat vaatimukset täyttyvät.