Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pentu eläinlääkärin odotushuoneessa eläinlääkärin ja omistajan kanssa

Koirien kirurginen vs. kemiallinen kastraatio

6 minuuttia lukuaikaa

Kastraatio tai kastrointi on yksi vanhimmista ja yleisimmistä toimenpiteistä, joita eläinlääkärit tekevät kaikkialla maailmassa. Kastrointia käytetään uroskoirien steriloimiseksi, jotta ne eivät pysty lisääntymään, ja useimmat koiranomistajat harkitsevat sitä lemmikkinsä terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi. Mutta mitä ovat kirurginen ja kemiallinen kastraatio koirilla, ja kumpi menettely kannattaa valita, kun päätät kastroida koirasi? Lue lisää näistä kahdesta erilaisesta mutta yhtä tehokkaasta tekniikasta.

Miksi kastroida uroskoira?

Aivan kuten rokotukset, kastraatiot ovat rutiinitoimenpiteitä, joita suorittaa eläinlääkäri. He päättävät yhdessä omistajan kanssa, tehdäänkö kemiallinen tai kirurginen toimenpide. Tässä muutamia syitä, joiden vuoksi saatat valita kastroida poikakoirasi.

 • Lemmikkieläinpopulaation hallinta

Lemmikkieläinten liikakansoitus on nyt maailmanlaajuinen ongelma, joka aiheuttaa sen, että miljoonilla koirilla ei ole rakastavaa kotia, jossa niistä huolehditaan. Kemiallinen kastraatio koirilla voi auttaa merkittävästi vähentämään kodittomien koirien määrää ja varmistamaan, että ei-toivotuista koirista tulee hitaasti menneisyyttä.

 • Lääketieteelliset syyt

Me kaikki haluamme terveen lemmikin, mutta kivessyöpä ja eturauhassyöpä voivat vaikuttaa koiraasi. Nämä molemmat voidaan kuitenkin estää kastroinnilla. Hormonaaliset sairaudet, kuten perianaaliadenoomat, voidaan myös pitää poissa tämän menettelyn avulla, mikä auttaa karvaista ystävääsi elämään pitkän ja terveen elämän.

 • Käyttäytymisongelmien lopettaminen tai ehkäiseminen

Testosteroni, miespuolinen sukupuolihormoni, voi olla syynä erilaisiin ongelmiin uroskoirilla ja voi aiheuttaa niille korkean ajomatkan tai ajaa pois kotoa  suuren halun vaellella tai paeta kotoa. Lisäksi testosteroni voi myös aiheuttaa aggressiota, virtsalla merkitsemistä tai lisääntynyttä seksuaalista käyttäytymistä. Koiran kastraatioprosessin avulla nämä ongelmat voidaan välttää, ja se on erityisen hyödyllinen, jos kotona on useampi kuin yksi koira. 

Kuten aiemmin mainittiin, kastraatioon on kaksi tapaa: voit valita joko kemiallisen tai kirurgisen menetelmän. Mutta ensin selitämme, mitä kukin niistä sisältää, jotta voit valita parhaan vaihtoehdon karvaiselle ystävällesi.

Mikä on koiran kemiallinen kastraatio?

Kemiallinen kastraatio on väliaikainen kastraatiomenetelmä, joka on samanlainen kuin mikrosirutus; se kestää joko 6 tai 12 kuukautta, eli se on täysin palautettavissa. Hoito tapahtuu pienen implantin muodossa, joka viedään koiran ihon alle, ja toisin kuin muut lääketieteelliset toimenpiteet, se ei vaadi nukutusta. Yleensä se voidaan tehdä 3-10 kuukauden ikäisille koirille. 
 
Toimenpiteen jälkeen implantti vapauttaa hitaasti synteettistä hormonia, joka estää koiran hedelmällisyyttä. Lisäksi implanttia ei tarvitse poistaa, koska hormoni kuluu lopulta pois. Voit kuitenkin päättää poistaa sen, jos haluat astuttaa koirasi aikaisemmin tai jos lemmikkisi saa haittavaikutuksia implantista.

Kemiallisen kastraation edut

 • Peruutettavissa.
 • Pienemmät kustannukset.
 • Ehkäisee terveysongelmia.
 • Ei vaadi anestesiaa.
 • Erittäin nopea toipuminen toimenpiteestä.
 • Erittäin tehokas vähentämään ei-toivottua käyttäytymistä.
 • Estää ei-toivotun lisääntymisen.
 • Sitä ei tarvitse poistaa.

Kemiallisen kastraation haitat

 • Se aiheuttaa pysyviä hormonaalisia muutoksia
 • Voi aiheuttaa mahdollisia haittavaikutuksia
 • Ei vaikuta välittömästi

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten useimmissa toimenpiteissä, koirien kemiallinen kastraatio voi aiheuttaa joitakin mahdollisia haittavaikutuksia. Tämä ei tarkoita, että koirasi kokee ne 100% varmasti, vaan se riippuu jokaisesta koirasta ja siitä, miten niiden keho reagoi implanttiin. Tarkista ennen käyttöä alla kuvatut mahdolliset haittavaikutukset.

 • Turvotus tai punoitus, jonka kuitenkin pitäisi hävitä muutamassa tunnissa, eikä koirasi pitäisi kokea paljon epämukavuutta.
 • Pysyvä hedelmättömyys. Vaikka tapaukset ovat harvinaisia, on olemassa pieni mahdollisuus, että koirasi hedelmällisyys voi heikentyä pysyvästi. 
 • Energiatason muutokset ja painonnousu. Toimenpiteen jälkeen koirilla on yleensä pienempi energiataso, joka voi johtaa siihen, että ne lihovat muutaman ylimääräisen kilon. On tärkeää, että seuraat koirasi aktiivisuutta ja varmistat, että se liikkuu riittävästi.
 • Turkki muuttuu. Koirilla on taipumus kehittää pörröisempi turkki kemiallisen kastraation jälkeen, vaikkakin sen ei pitäisi olla kovin merkittävä tai huomattava muutos.

Mikä on koiran kirurginen kastraatio?

Toisin kuin kemiallinen kastraatio, kirurginen kastraatiotoimenpide on peruuttamaton. Tätä tekniikkaa kutsutaan myös kastroinniksi, ja se tarkoittaa molempien kivesten poistamista, joten se poistaa kokonaan ja pysyvästi koirasi kyvyn lisääntyä. Vaikka kyseessä on tavanomainen toimenpide, se vaatii silti yleisanestesian, ja se voidaan tehdä vasta, kun lemmikin kivekset ovat pudonneet vatsan alueelta kivespussiin noin 2 kuukauden iässä.

Kivesten poiston jälkeen eläinlääkäri sulkee alueen ompeleilla ja tarkastaa koiran selvittääkseen, tarvitaanko lisää kipulääkitystä tai muuta hoitoa. Useimmat koirat tuntevat olonsa uneliaaksi toimenpiteen jälkeen anestesian vuoksi, joten ne tarvitsevat muutaman tunnin unta ja lepoa, kunnes ne ovat täysin hereillä ja pystyvät kävelemään.

Kotiin palattuaan koirasi tarvitsee jatkuvaa valvontaa, jotta se ei rasita itseään liikaa. Jos kaikki menee hyvin, tikit poistetaan muutaman päivän kuluttua, ja koira palautuu ennalleen noin 1-2 viikossa.

Kirurgisen kastraation edut

 • Peruuttamaton.
 • Ehkäisee terveysongelmia.
 • Erittäin tehokas vähentämään ei-toivottua käyttäytymistä.
 • Estää ei-toivotun lisääntymisen.

Kirurgisen kastraation haitat

 • Voi aiheuttaa komplikaatioita leikkauksen aikana tai sen jälkeen.
 • Hidas palautuminen.
 • Vaatii nukutusta ja jälkihoitoa.
 • Korkeammat kustannukset, mukaan lukien leikkauksen jälkeinen lääkitys.

Mahdolliset haittavaikutukset

Jos koirasi on erittäin terve, niiden mahdollisuudet kokea vakavia komplikaatioita ovat vähäiset. On kuitenkin parasta olla tietoinen siitä, että vaikka se on harvinaista, joitakin komplikaatioita voi silti esiintyä. Alla on lueteltu muutamia mahdollisia kohteita, joita kannattaa varoa.

 • Infektiot. Leikkauksen jälkeinen hoito on avainasemassa sen varmistamiseksi, ettei koirasi koe mitään komplikaatioita. Kauluri on todennäköisesti kätevä estämään koirasi nuolemasta haavojaan tai raapimasta ärtyneitä kohtia.
 • Anestesiaan liittyvät riskit. Koirat voivat kokea oksentelua tai jopa sydänpysähdyksen nukutuksesta heräämisen jälkeen. Tietyt koirat ovat alttiimpia näille ongelmille rotunsa, ikänsä tai terveytensä vuoksi. Eläinlääkärisi on kuitenkin paikalla, kun he heräävät ja auttaa tarvittaessa. 
 • Painonnousu tai vatsavaivat. Nämä ongelmat ovat samoja kuin ne, jotka voivat johtua kemiallisesta kastraatiosta koirilla. Varmista siis leikkauksen jälkeen, että muutat koirasi ruokavaliota ja vähennät mukautat  koiran ravintoa painonnousun välttämiseksi. Jos huomaat, että koirasi alkaa laihtua, voit hitaasti lisätä niille antamaasi ruokamäärää.
 • Skrotaalinen turvotus tai verenvuoto. Tämä on todennäköisempää vanhemmilla koirilla tai tapauksissa, joissa koira on yliaktiivinen leikkauksen jälkeen.

Mikä vaihtoehto minun pitäisi valita?

Molemmat vaihtoehdot ovat tehokkaita, joten mieltymystesi ja koirasi tarpeiden mukaan voit valita joko tilapäisen tai pysyvän ratkaisun. Sinun pitäisi harkita kaikkia etuja ja haittoja ja tehdä päätös sen perusteella, mikä olisi edullisin koirallesi. 

Muista myös ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ennen kuin päätät; he ovat paras henkilö tarjoamaan sinulle neuvoja ja selittämään yksityiskohtaisesti, mitä kukin toimenpide sisältää.

Tarvitsetko lisätietoja? Tutustu vastauksiin joihinkin yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat koirien kastrointia ja leikkaamista