Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
koira lepää pää kalliolla

Mitä koiran kognitiivinen dysfunktio tarkoittaa?

2 minuuttia lukuaikaa

Joskus vanhemman koiran käytös saattaa muuttua epätavallisesti tai näkyvimmin kuin vain ”hidastumisena”.

Viime aikoihin asti tällaisen kehityksen on katsottu johtuvan ikääntymisestä, jonka suhteen ei ole paljon tehtävissä. Aivan viime aikoina on kuitenkin alettu uskoa, että muutokset ikääntyneiden koirien käytöksessä voivat johtua oireyhtymästä nimeltä kognitiivinen dysfunktio eli koiran dementia.

Koiran kognitiivisen dysfunktion oireet

Koiran käytös saattaa muuttua esimerkiksi niin, että koira vaikuttaa hämmentyneeltä, tuntuu eksyvän tutussa paikassa, vaeltelee ympäriinsä ja saattaa ”unohtaa”, kuinka nurkasta peruutetaan pois.

Koiralle saattaa käydä pissavahinkoja, vaikka se olisi ollut täydellisen sisäsiisti koko ikänsä. Koira ei ehkä enää tule ovelle vastaan, tuo palloa heitettäväksi tai tunnu kiinnostuvan hellyydenosoituksista. Koiran dementian huomaa usein siitä, että koira saattaa vaikuttaa uniselta koko päivän, mutta illalla sitä ei väsytä. Tilaan kuuluu nimittäin myös unirytmin häiriintyminen. Illalla koira saattaa olla levoton ja vaellella ympäriinsä aiempaa enemmän, aivan kuin sen biologinen kello olisi väärässä ajassa.Koira saattaa myös äänellä pitkin yötä ja valvottaa perhettä.

Tämä ei tarkoita, että koira ei enää välittäisi sinusta. Koiran kognitiivinen dysfunktio vain muuttaa koiran käytöstä, eikä se luultavasti lainkaan ymmärrä aiheuttavansa sinulle huolta!

 

Jos koirassa huomaa merkkejä dementiasta, diagnoosin voi varmistaa useiden kliinisten oireiden perusteella. Diagnoosi voidaan tehdä, jos vanhemman koiran käytöksessä ilmenee muutoksia, joilla ei ole selvää fyysistä syytä. Oireyhtymää on verrattu ihmisillä esiintyvään Alzheimerin tautiin. Siitä puhutaan koiran dementiana, vaikka koiran sairaus eroaa luonnollisesti ihmisiä koskettavasta sairaudesta.

Koiran kognitiivisen dysfunktion hoito

Ei kannata huolestua, jos koiralla todetaan kognitiivinen dysfunktio, sillä ikääntyvän koiran käytösoireiden hoitovaste on yleensä hyvä. Mahdollisia hoitokeinoja ovat ruokavalion muutokset, lääkitys ja käytösterapia. Muita vinkkejä, jotka voivat auttaa ikääntyvien – myös kognitiivisesta dysfunktiosta kärsivien – koirien hoidossa:

  • Koiran turvallisuudesta kannattaa huolehtia ja huomioida kodin ja pihan vaaralliset paikat, joissa koira saattaa esimerkiksi pudota tai kaatua (esimerkiksi portaat) ja pitää niissä koiraa silmällä.
  • Pidä rutiineista kiinni, jos mahdollista. Kognitiivisesta dysfunktiosta kärsivät koirat, ja vanhemmat koirat ylipäänsä, vieroksuvat usein muutoksia tutuissa aikatauluissa, joten ne pysyvät rauhallisempana, kun noudatetaan tuttuja rutiineja.
  • Pidä kiinni säännöllisestä liikunnasta, jos sitä estäviä lääketieteellisiä syitä ei ole, sillä säännölliset kävelylenkit auttavat ylläpitämään koiran mielen ja ruumiin terveyttä.
  • Vältä stressaavia tilanteita, kuten koirahoitoloita. Parempi ratkaisu on löytää hoitaja kotiin, jotta koiran ei tarvitse sopeutua vieraaseen ympäristöön.
  • Kannattaa myös pyytää, etteivät vieraat tuo omia koiria mukanaan.
  • Sisäsiisteyteen liittyvät ongelmat saattavat olla hankalia. Varmista, että koira pääsee mahdollisimman usein tarpeilleen ja palkitse koiran hyvä käytös.
  • Keskustele eläinlääkärin kanssa, olisiko lääkityksestä hyötyä koirasi tapauksessa.

Perhe on saanut nauttia koiran varauksettomasta rakkaudesta ja toveruudesta koko sen eliniän, ja se ansaitsee meiltä kaiken mahdollisen hoidon ja huomion, ja epäilemättä saamme kaiken koiralta vielä tuplana takaisin!

Aiheeseen liittyvät artikkelit