Kissanpennun hankkiminen

Olet siis päättänyt, että voit tarjota suloiselle kissanpennulle rakastavan kodin, olet tehnyt taustatyösi ja tiedät, minkä rotuisen kissan haluat.
Kissanpennun hankinta | Huomioi nämä asiat
Kissanpennun hankinta | Huomioi nämä asiat
Kissanpennun hankinta | Huomioi nämä asiat

Nyt on jännittävimmän osion vuoro – on aika valita täydellinen kissanpentusi! Kun valitset kissanpentua, ensimmäinen askel on vastuullisen eläinkodin tai kasvattajan löytäminen.

Kissanpennun adoptoiminen eläinkodista

Kaksi yhdessä istuvaa kissaa

Lukuisat eläinkodit eri puolilla maata etsivät rakastavia koteja kaikenlaisille ja kaikenikäisille kissoille, myös kissanpennuille. Jos haluat adoptoida kissanpennun eläinkodista, sinun tulee huomioida useampi asia etsiessäsi oikeaa eläinkotia.

Eläinkodin tulee esimerkiksi olla lämmin ja puhdas, ja henkilökunnan tulisi olla aivan yhtä kiinnostunut sinusta kuin sinä olet eläimistä. Tämä osoittaa, että eläinkoti haluaa aidosti löytää parhaat mahdolliset kodit eläimilleen.

Lisätietoja kissanpennun adoptoimisesta eläinkodista löytyy kissan adoptoimista käsittelevästä oppaastamme

Kissan ostaminen kasvattajalta

Jos haluat ennemmin ostaa kissanpennun kasvattajalta, harkitse tarkkaan, mikä kissarotu sopii perheellesi parhaiten. Muista, että puhdasrotuiset kissat eivät ole halpoja! Moni asia täytyy ottaa huomioon, kun teet päätöstä siitä, mistä ostat kissanpennun.

Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä kiinnostavan kissarodun rotukerhon sihteeriin.

Blue information icon

Kun olet tutkinut eri kasvattajia ja löytänyt itsellesi sopivan kasvattajan, ota yhteyttä tähän esittääksesi mahdollisia lisäkysymyksiä. Seuraavat kysymykset muodostavat hyvän tarkistuslistan, kun yrität päättää, onko tietty kasvattaja tai myyjä sinulle sopiva:

 • Onko kissanpennut rekisteröity?
 • Käyttääkö kasvattaja kissoja näyttelyissä, teettääkö tämä niillä säännöllisesti pentuja vai ovatko ne vain lemmikkejä? Vastauksista voit saada käsityksen siitä, kuinka paljon huomiota kasvattaja antaa kissanpennuille näiden valmistautuessa elämään lemmikkeinä.
 • Kuinka kauan kasvattaja on kasvattanut kissoja? Kokeneilla kasvattajilla on enemmän tietoa kyseisestä rodusta.
 • Mihin kissarotuihin kasvattaja keskittyy? Useampaan rotuun keskittyvä kasvattaja voi kasvattaa pentuja puhtaasti rahan toivossa sen sijaan, että olisi kiinnostunut kissojen hyvinvoinnista.
 • Kuinka monta pentuetta kasvattaja tuottaa vuodessa? Vastuulliset kasvattajat tuottavat vuodessa vain yhden pentueen naaraskissaa kohti.
 • Kuinka monta pentuetta tämä kyseinen kissa on tuottanut?
 • Millaisessa ympäristössä kissanpennut varttuvat ennen lähtöään uusiin koteihin? Ihanteellisessa tapauksessa kissanpentusi varttuu vilkkaassa kodissa muiden kissojen, koirien, lasten ja lukuisten vieraiden keskellä. Näin pennut sosiaalistuvat paremmin kuin hiljaisissa kodeissa tai kissakodeissa kasvaneet pennut.
 • Tarjoutuuko kasvattaja ottamaan kissanpennun/kissan takaisin, mikäli sen elämän aikana ilmenee ongelmia (esim. terveysongelmia, käyttäytymisongelmia tai elämäntilanteen muutoksia)?
 • Testataanko kissojen terveys rodulle tyypillisten geneettisten ongelmien varalta? Asiaa kannattaa tutkia, ennen kuin otat yhteyttä kasvattajaan, jotta olet tietoinen saatavilla olevista testeistä.
 • Kattaako lemmikkivakuutus kissanpennun, kun viet sen kotiisi?
 • Millaiseen yhteydenpitoon kasvattaja on valmis sen jälkeen, kun olet vienyt kissanpentusi kotiin? Vastuulliset kasvattajat tarjoavat neuvoja ja tukea kissan koko elämän ajan.
 • Onko kissanpennut mikrosirutettu?
 • Onko kissanpennut rokotettu, madotettu ja hoidettu kirppujen varalta ennen lähettämistä uusiin koteihinsa? Vastuulliset kasvattajat hoitavat kissanpentuja asianmukaisesti jo pienestä pitäen.

Älä ylläty tai loukkaannu, jos kasvattaja esittää sinulle yhtä paljon kysymyksiä kuin sinä hänelle, kun haet kissanpentuasi. Tämä on vain hyvä merkki, sillä se osoittaa, että kasvattaja on aidosti kiinnostunut löytämään kissanpennuilleen parhaat mahdolliset kodit. Kasvattaja haluaa varmistaa, että olet valmistautunut hyvin ja että elämäntilanteesi sopii kyseiselle kissanpennulle.

Jos olet tyytyväinen kasvattajan antamiin vastauksiin – ja kasvattaja on tyytyväinen tarjoamaasi kotiin – sinun on aika kohdata kissanpentusi kasvotusten.

Blue information icon

Ostitpa kissanpentua rekisteröidyltä kasvattajalta tai muuten luotettavasta lähteestä, kuten ystävältä, on aina tärkeää selvittää, millaisissa oloissa kissanpentuja pidetään. Paikan tulee näyttää ja tuoksua puhtaalta ja olla lämmin ja kuiva. Emolla ja kissanpennuilla tulee olla oma tilansa, mielellään erillään muista aikuisista kissoista. Tila ei saa olla liian ahdas.

Kun hankit kissanpentua, sinun tulisi aina tavata myös pennun emo (isä on harvoin enää paikalla) ja pentueen muut pennut, jotta voit varmistaa, että ne ovat onnellisia ja ystävällisiä ja viihtyvät kasvattajansa seurassa. Emo suhtautuu luonnostaan epäileväisesti pentuettaan katseleviin ihmisiin, mutta sen kuuluisi olla valpas, eikä niinkään hermostunut tai aggressiivinen. Jos pennut ovat tarpeeksi vanhoja, kysy kasvattajalta, voitko hakea omasi kotiin.

Kiinnitä huomiota emon kokoon – ja kysy molempien vanhempien terveydestä ja luonteesta – sillä se voi vaikuttaa siihen, millainen kissanpennustasi kasvaa.

purple cat

Kun olet tavannut kasvattajan ja olet tyytyväinen näkemääsi, voit valita itsellesi täydellisen lemmikin! Yleensä tapaat uuden kissanpentusi kuuden viikon ikäisenä, mutta jos suinkin mahdollista, yritä vierailla pennun luona jo 3–4-viikkoisena, jotta voitte heti aloittaa tutustumisen. Vieraile pennun luona useita kertoja. Ota perheesi mukaan, jotta pentu tottuu teihin kaikkiin. Suuri määrä uusia ihmisiä voi olla pienelle kissanpennulle liikaa, joten yritä jakaa vierailut pienempiin ryhmiin.

Kuuden viikon ikäisenä pikkuisen kissanpentusi pitäisi jo osoittaa mielenkiintoa sinua ja ympäristöään kohtaan. Se haluaa tutkia sinua ja ympäröivää maailmaa. Pentu on todennäköisesti leikkisä, sosiaalinen ja ilkikurinen.

Kun vietät aikaa pentueen kanssa, huomaat, että jokaisella pennulla on omat yksilölliset luonteenpiirteensä. Hermostuneet tai vetäytyvät pennut kaipaavat enemmän sosiaalistamista, tai ne voivat olla sairaita, joten niiden kanssa kannattaa olla valppaana. Ihannetapauksessa kissanpentu on itsevarma, mutta ei liian itsenäinen.

purple cat

Jos tietty kissanpentu on kiinnittänyt huomiosi, nosta se syliin ja silittele sitä hellästi. Puhu pennulle pehmeällä, rauhoittavalla äänellä. Pennun pitäisi rimpuilla ja olla innokas leikkimään ja kehräämään.

Pennun pitäisi olla pullea, mutta ei lihava, eikä siinä kuulu olla patteja tai kyhmyjä. Tarkasta pentu erityisesti möhömahan varalta. Möhömaha voi kuulostaa suloiselta, mutta se voi olla merkki piilevästä sairaudesta (mukaan lukien loistartunnat). Tarkista myös navan alue turvotuksen varalta. Turvotus voi olla merkki tyrästä.

Silmien kuuluu olla puhtaat, kirkkaat ja avoimet. Korvien tulee olla puhtaat, eivätkä ne saa punoittaa tai haista. Myös takapuolen tulisi olla puhdas. Karvan tulisi olla pehmeää ja puhdasta. Ei kaljuja tai tulehtuneita kohtia, rupia tai mustia pilkkuja. Nämä voivat kertoa kirpuista etenkin, jos pentu raapii itseään.

Kissanpennun kuulo-ongelmia on vaikea huomata, mutta jos tiedät rodulla olevan taipumusta kuulo-ongelmiin (valkoiset kissat ovat erityisen alttiita), laske pentu maahan ja tee jonkinlainen ääni kiinnittääksesi pennun huomion. Jos pentu ei reagoi, voit kysyä kasvattajalta lisäkuulotesteistä.

purple cat

Kissanpennun odotus voi tuntua loputtomalta varsinkin silloin, kun on innoissaan! On kuitenkin tärkeää antaa pennulle runsaasti aikaa emonsa ja sisarustensa kanssa. Näiden ensimmäisten tärkeiden viikkojen aikana kissanpennut oppivat leikin avulla kommunikoimaan toisten kissojen kanssa. Ne opetetaan sisäsiisteiksi ja ne oppivat saalistamaan. Jos pentu erotetaan perheestään liian aikaisin, siitä voi tulla hermostunut ja arka.

Nyrkkisääntönä on, että kissanpennun voi hakea kotiin noin 14-viikkoisena. Näin pennulla on aikaa sosiaalistua ja alkaa ymmärtää kodin hyörinää. Jos kissanpentusi on huomattavasti tätä vanhempi, ole entistäkin varovaisempi. Kasvattaja on voinut pitää pentua kauemmin syystä, joten kysy asiasta. Myöhäinen luovutus voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti välillenne syntyy yhteys ja kuinka nopeasti pentu kotiutuu.

Myöhäisemmän luovutuksen ei pitäisi olla ongelma, kunhan pennut ovat varttuneet vilkkaassa taloudessa, jossa ne on sosiaalistettu hyvin, esim. lapsikodissa, jos sinulla itselläsi on lapsia.

Huomaathan, että se, minkä ikäisenä viet pentusi kotiin, vaikuttaa siihen, mitä rokotuksia pentu on saanut. Kysy asiasta kasvattajalta. Hänen pitäisi pystyä antamaan sinulle lista pennun saamista rokotuksista, madotuksista ja kirppuhäädöistä sekä lista vielä puuttuvista rokotuksista.

Ennen kuin viet uuden ilonaiheesi kotiin, kysy vielä kasvattajalta pennun ruokailutottumuksista ja -aikatauluista. Jatka samalla linjalla myös kotona ainakin siihen asti, kunnes pentu on asettunut kodiksi.

Orange heart and house icon

Jos pystyt tarjoamaan kissalle tai kissanpennulle uuden, rakastavan kodin, kannattaa harkita kodin antamista eläinkodista haetulle lemmikille kasvattajalta ostetun lemmikin sijaan. Ympäri maata on lukuisia eläinkoteja, jotka ovat täynnä kissoja, jotka haluaisivat mielellään kuulua perheeseesi.

Kun etsit eläinkotia, josta pelastaa kissan, varmista, että tiedät, mitä etsit. Eläinkodin tulee olla lämmin, tilava ja puhdas, ja henkilökunnan tulee olla valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi.

Lue kissan adoptointia käsittelevä oppaamme, niin tiedät, mitä uuden kodin tarjoaminen kissalle tarkoittaa.

Tulipa kissanpentusi elämääsi miten tahansa, joko eläinkodista tai kasvattajalta, teitä odottaa hauska ja antoisa yhteinen tulevaisuus!