Mitä kissanpennulle syötetään

Olet siis toivottanut uuden karvapalleron tervetulleeksi perheeseesi – onnittelut! Nyt, kun uusi tulokas on asettunut kodiksi, mietit varmasti, miten autat sitä kasvamaan terveeksi ja vahvaksi aikuiseksi.
Kissanpennun ruokinta | Mitä ruokaa penulle?
Kissanpennun ruokinta | Mitä ruokaa penulle?
Kissanpennun ruokinta | Mitä ruokaa penulle?

Pentu on nyt pikkuruinen, mutta se kasvaa kyllä – ja nopeasti! Kissanpentu saavuttaa 75 % aikuispainostaan kuudessa kuukaudessa. Sen vuoksi on erityisen tärkeää syöttää sille ravintorikasta penturuokaa.

Auttaakseen sinua tänä tärkeänä ajanjaksona Purinan PetCare-tiimi on koonnut muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla valitset parhaan penturuoan.

Mitä kissanpennulle syötetään: vaihtoehdot

Nyt voi tuntua siltä, että jopa pikkuruisille kissanpennuille on tarjolla valtava määrä vaihtoehtoja. Hyvä uutinen on se, että lemmikillesi löytyy juuri oikea penturuoka sen elämäntyylistä tai voinnista riippuen.

Parhaiten kissanpennuille sopivat ruoat, jotka on tarkoitettu erityisesti pennuille. Penturuoat sisältävät runsaasti proteiinia, joka on olennaista kunnollisen kasvun kannalta, sekä reilusti kalsiumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä ja rautaa, jotka vahvistavat luita ja hampaita. Lisäksi penturuoat sisältävät enemmän C- ja E-vitamiineja, jotka tukevat pennun luontaista vastustuskykyä.

Jos pennullasi ei ole sairauksia, on täysin sinusta (ja tietysti uudesta karvakaveristasi!) kiinni, päätätkö tarjota pennullesi kuiva- vai märkäruokaa vai molempia.

Tutustu pentuvalikoimaan

Bowl of PurinaOne chicken kitten food
Purple food bowl icon

Pennuille tarkoitettujen kuivaruokien edut

 • Kuivaruoat ovat helppoja mitata ja käyttää, ja niiden säilyvyys avattuna on parempi kuin märkäruoilla.
 • Ne myös auttavat pitämään kissanpentusi hampaat terveinä. Pentusi pureskelee kuivaruokaa enemmän. Kuivaruoka voi myös auttaa poistamaan plakkia vanhempien kissanpentujen hampaista.
 • Useimpien pennuille suunnattujen kuivaruokien pienemmät pelletit ovat helppoja pureskella ja niellä.
 • Voit antaa pennullesi juuri sen verran ruokaa kuin se tarvitsee.
Orange food bowl icon

Pennuille tarkoitettujen märkäruokien edut

 • Jotkut kissat pitävät enemmän märkäruokien tuoksusta ja koostumuksesta, sillä tuoksu on voimakkaampi ja koostumus pehmeämpi kuin kuivaruoissa.
 • Annospakkauksissa olevat märkäruoat voivat olla hyvinkin näppäriä, sillä näin voit tarjoa kissanpennullesi aina tuoreen ja helposti tarjoiltavan aterian.
 • Näin pentusi saa myös enemmän vettä.

Kuinka kissanpentua ruokitaan

Violetti kissakuvake

Kissat ovat tapojensa orjia, joten säännöllisten rutiinien muodostaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tekee hyvää sekä sinulle että pennullesi. Ruoki kissanpentusi joka päivä samaan aikaan ja samassa paikassa. Paikan tulee olla rauhallinen, jotta pentu voi rentoutua, ja kaukana hiekkalaatikosta.

Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, tai käytä kupin alla suojatablettia. Muista pestä ruokakulho jokaisen käytön jälkeen, sillä kissat ovat hyvin nirsoja eläimiä. Jotkut kissanpennut syövät mieluummin matalareunaisesta kulhosta tai lautaselta – tämä voi myös hidastaa nopeita syöjiä!

Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissanpentu, pidä ruokakupit tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta vältyt yhteenotoilta. Jos kissanpentusi eivät tule lainkaan toimeen keskenään, kannattaa harkita kokonaan erillisten ruokintapaikkojen järjestämistä rauhan säilyttämiseksi.

Kokeile märkäruoan (tölkit/purkit/pussit) tarjoilua huoneenlämpöisenä, sillä silloin ruoka tuoksuu houkuttelevammalta ja on helpompi sulattaa. Nosta ruoka siis pois jääkaapista noin tuntia ennen ruoka-aikaa. Ruokaa voi lämmittää hetken myös mikrossa, mutta varmista, ettei ruoasta tule liian kuumaa.

 Kuva kupillisesta pennuille suunnattua, kananmakuista Latz-märkäruokaa

Märkäruoka pilaantuu nopeasti, joten älä jätä sitä huoneenlämpöön. Älä säilytä avattua märkäruokapurkkia yli 24:ää tuntia edes jääkaapissa.

Kuivaruoan puolestaan voi jättää huoneenlämpöön koko päiväksi ilman pelkoa pilaantumisesta. Säilytä kuivaruokaa puhtaassa, kuivassa paikassa ja mielellään ilmatiiviissä rasiassa tai uudelleensuljettavassa laatikossa, jotta ruoka pysyisi maukkaana ja aromikkaana.

Kissanpentusi kasvaa vauhdilla, ja sen ruokahalu voi vaikuttaa pohjattomalta. Sen silmät voivat kuitenkin ahmia enemmän kuin sen pikkuinen vatsa! Seuraavien vinkkien avulla selvität, kuinka paljon kissanpentusi tarvitsee ruokaa.

 • Vieroittamisen jälkeen kissanpentujen pitäisi saada neljä pientä ateriaa päivässä. Jos et elämäntyylisi takia pysty ruokkimaan pentua neljä kertaa päivässä, ruoki pentu kolme kertaa päivässä ja jätä pennulle hieman pennuille tarkoitettua kuivaruokaa välipalaksi. Pyri antamaan pennulle ainoastaan kuivaruokaa. Tällöin sinun ei tarvitse miettiä ruoan seisomista huoneenlämmössä, sillä kuivaruoka ei pilaannu.
 • Kun pentusi kasvaa, vähennä aterioiden määrää kolmeen kertaan päivässä. Puolen vuoden ikäisen kissanpennun voi ruokkia kaksi kertaa päivässä. Muista, että kissat ovat tottuneet syömään usein ja vähäLue aina penturuokien pakkauksissa olevat ruokintaohjeet, mutta muista, että ohjeet ovat aina vain suuntaa antavia. Jos olet epävarma siitä, kuinka paljon pennullesi pitäisi antaa ruokaa, voit aina kysyä neuvoa Purinan PetCare-tiimiltä. Tärkeintä on, että pentusi vartalo pysyy hoikkana ja terveenä. Voit valvoa kissanpentusi kuntoa kehonkuntotyökalumme avulla. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet pentusi olevan ali- tai ylipainoinen.
Kissanpennun ruokinta | Mitä ruokaa penulle?

Täysipainoiset ”pääruoat” on suunniteltu siten, että kissanpentusi ei tarvitse lisäravinteita saadakseen kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, mutta jotkin ruoat, kuten herkkupalat, välipalat ja jotkin pelkkää lihaa/kalaa sisältävät ruoat (”täydentävät” ruoat) eivät ole ravintoarvojensa puolesta tasapainossa. Jos syötät pennullesi täydentäviä ruokia, varmista, että se saa myös tasapainoista ravintoa.

Herkkujen antaminen kissanpennullesi voi tuntua ihanalta tavalta luoda yhteys, mutta pentusi kasvaa yhä, joten muutamaa asiaa kannattaa varoa.

Ihmisten ruoantähteet eivät aina tee hyvää pennullesi. Ihmisten ruoat ovat usein raskaita ja kaloripitoisia, mutta ne eivät sisällä kaikkia kissanpennun tarvitsemia ravintoaineita. Osa ruoista voi jopa olla haitallista pennuille tai aikuisille kissoille tai sekoittaa niiden vatsat.

Useimpia kissanherkkuja ei ole suunniteltu kissanpennuille, ja niissä voi olla paljon kaloreita. Herkkupalojen suuri koko ei myöskään välttämättä sovi pienelle pennulle.

Herkkupalojen antamista kannattaa odottaa, kunnes pentusi on hieman vanhempi. Vielä silloinkin sinun täytyy huolehtia, että herkkupalat ovat kissanpennuille sopivia. Kun pentusi on tarpeeksi vanha syömään herkkuja ja välipaloja, ne saavat muodostaa vain korkeintaan 10–15 % pennun päivittäisestä kalorintarpeesta. Pääruoka-annoksia tulisi pienentää herkkupaloja vastaavalla määrällä. "

Herkkupalojen syöttäminen kissanpennulle

Jos pentusi nyrpistää nenäänsä ruoalleen, et ole yksin! Monilla kissoilla on omat lempikoostumuksensa ja -makunsa, ja ne lakkaavat syömästä, jos jokin muuttuu. Jos kissasi ei yhtäkkiä enää pidä ruoastaan tai kieltäytyy kokonaan syömästä, varaa aika eläinlääkärille, sillä tämä voi olla merkki piilevästä ongelmasta.

Nirsoa kissanpentua voi rohkaista syömään seuraavasti:

 • Muuta ruoka-aikaa niin, että pentu syö vasta, kun talon muun asukkaat ovat ruokailleet. Ruoki pentu rauhallisessa paikassa, kaukana melusta ja stressistä. Voit myös kokeilla märkäruoan vaihtamista kuivaruokaan tai vaihtaa ruoan makua.
 • Varmista, että ruokakuppi on puhdas – kissat ja kissanpennut voivat kokea vanhan ruoan luotaantyöntäväksi. Kokeile matalaa kulhoa tai lautasta.
 • Kuivaruoka imee kosteutta ja vanhenee etenkin lämpimällä säällä. Vaihda tilalle uusi annos, jos pentusi yleensä syö kuivaruokaa.
 • Tarjoile märkäruoka huoneenlämpoisenä, sillä silloin se tuoksuu houkuttelevammalta. Lämmitä märkäruokaa hetki mikrossa, jotta ruoka tuntuu lämpimältä (ei koskaan kuumalta).
 • Ulkona viihtyvät kissat ovat voineet napata pihalla pari ylimääräistä välipalaa. Voi siis olla, ettei kissallasi vain ole nälkä. Tämä pitää paikkansa erityisesti kuumalla kesäsäällä.

Riittävä nesteytys on aivan yhtä tärkeää kuin oikean penturuoan syöttäminen. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos pentusi syö kuivaruokaa.

 • Huolehdi, että pennullesi on aina tarjolla raikasta vettä. Älä kuitenkaan laita ruoka- ja vesikuppia samaan paikkaan ja huolehdi, että molemmat kupit ovat kaukana hiekkalaatikosta.
 • Varmista, että vesikuppi on tarpeeksi matala, jotta pieni pentusi yltää helposti juomaan! Keraaminen kulho toimii parhaiten. Jotkut kissanpennut eivät pidä metallisten kulhojen synnyttämistä heijastuksista.
 • Jos pentusi ei tunnu pitävän vedestä, kokeile suurempaa kulhoa, sillä jotkut pennut eivät pidä siitä, että niiden viikset koskettavat kulhon reunoja!
 • Vieroituksen jälkeen kissanpennut eivät enää tarvitse maitoa, joten älä käytä maitoa veden korvikkeena. Itse asiassa kissanpennut ja vanhemmat kissat voivat olla yliherkkiä maitosokereille, mikä voi aiheuttaa niille ripulia. Myös erityiset ”kissanpentumaidot” tulee laskea ruoaksi tai herkkupalaksi, ei juomaksi. Jos annat pennulle erikoismaitoa, varmista, että se on suunniteltu kissanpentujen herkkiä vatsoja silmällä pitäen.

Penturuoan vaihtaminen

Pentusi ruoansulatusjärjestelmä voi olla hyvin herkkä. Ruoan vaihtamista kannattaa siis välttää, ellei se ole aivan välttämätöntä, jotta pentusi vatsa ei menisi sekaisin. Jotta uusi tulokkaasi pysyisi tyytyväisenä ja terveenä, kannattaa pysyä kasvattajan tai eläinkodin antamassa ruoassa edellyttäen tietenkin, että ruoka sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Jos kissanpentusi ei voi hyvin, kieltäytyy yhtäkkiä syömästä tai alkaa syödä vähemmän, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos eläinlääkäri ehdottaa pennun ruoan vaihtamista, tämä kannattaa tehdä pikku hiljaa, jotta pennun herkkä ruoansulatus ei mene sekaisin. Kokeile seuraavia vaiheita:

 • Tarjoa pennullesi sekä uutta että vanhaa ruokaa eri kulhoista, jotta se voi maistaa molempia.
 • Kun pentu on maistanut uutta ruokaa, sekoita sitä hieman vanhan ruoan sekaan.
 • Lisää uuden ruoan määrää ja pienennä vanhan ruoan määrää seuraavien 7–10 päivän kuluessa, kunnes syötät pennulle pelkästään uutta ruokaa. Etene hitaasti – toisinaan muutos voi viedä pidempään.
 • Jos pentusi ruokavaliota täytyy muuttaa terveyssyistä, keskustele eläinlääkärisi kanssa, mikä on paras tapa ja aika muuttaa ruokavaliota.

Jos vaihdat märkäruoasta kuivaruokaan, muista, että tämän jälkeen pentusi pureskelee ruokaa enemmän. Se myös tarvitsee enemmän vettä ja voi tehdä useampia reissuja ruokakupille sen sijaan, että söisi kaiken yhdeltä istumalta.

Kuivaruoasta pentusi saa enemmän energiaa kuin märkäruoasta, joten märkäruoka-annosten täytyy olla isompia, jotta pentu saisi saman määrän kaloreita. Olipa kissasi minkä ikäinen tahansa, huolehdi, että sille on aina tarjolla riittävästi raikasta vettä.

Penturuokien määrät -taulukko

Milloin kissanpennulle aletaan antaa aikuisten kissojen ruokaa

Lähikuva syövästä kissanpennusta

6–8-kuukautinen kissanpentu voi näyttää täysikasvuiselta, mutta sisimmässään se on yhä pentu! Sen luusto vahvistuu edelleen, ja sen keho kerää lisää massaa.

Jatka ravinnepitoisen penturuoan syöttämistä, kunnes kissa on noin vuoden vanha. Tämän jälkeen voit siirtyä aikuisen kissan ravintoon. Lisätietoja löytyy aikuisen kissan ruokintaan keskittyvästä oppaastamme.

Purinan penturuoat

Kupillinen kuivaruokaa

Purina tuottaa monia Pohjoismaiden johtavia kissojen kuiva- ja märkäruokia, joista jokaisen laatu, maku ja ravintoarvot ovat uusimpien tieteellisten tutkimusten tulosta. Ruoat on suunniteltu siten, että ne tarjoavat sinulle ja lemmikillesi erinomaisia reseptivaihtoehtoja ja muotoja jokaiseen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin.

Lue lisää