Kuinka kissanpennun turkkia hoidetaan

Kissasi on kaunis, mutta siinä on muutakin kuin ulkonäkönsä. Kissoilla on upea turkki, ja sen hoitaminen on niillä geeneissä.
Kissanpennun turkin hoito | Lyhyt vs pitkä karva
Kissanpennun turkin hoito | Lyhyt vs pitkä karva
Kissanpennun turkin hoito | Lyhyt vs pitkä karva

Kissan karhea kieli toimii miniharjan tavoin poistaen kuolleita karvoja ja levittäen öljyjä kaikkialle turkkiin. Kissat ovat myös tarpeeksi fiksuja tietääkseen, että silloin, kun nämä biologiset hoitomenetelmät eivät ole riittäviä – esimerkiksi karvapallojen tai takkujen kohdalla – sinä riennät apuun.

Kissanpennun turkin hoito

Kissanpennun turkin hoitamisessa ei ole kyse vain siitä, että kissasi näyttäisi hienolta. Turkkia hoitaessa kuolleet karvat irtoavat, karva ja iho pysyvät terveinä, sinä ja kissasi voitte luoda läheistä suhdetta, ja sinulla on tilaisuus tarkkailla kissasi yleiskuntoa.

Turkin hoitaminen on tärkeä osa kissanpennusta huolehtimista. Kiitos pennun pehmeän, ilmavan ja lyhyen turkin, tämän pitäisi olla nopea ja helppo homma aikuiseen kissaan verrattuna. Jos totutat pentusi jo pienestä pitäen säännölliseen harjaukseen, pääsette molemmat tulevaisuudessa paljon helpommalla. Hyvä uutinen on se, että useimmat kissat pitävät hellästä harjauksesta. Yleensä ne juoksevat innoissaan luoksesi, kun näkevät harjan tai kamman kädessäsi.

Lyhyt vs. pitkä karva

Lyhyt vs. pitkä karva

Se, kuinka perusteellisesti ja usein kissanpentua pitää harjata, riippuu yleensä pennun turkista. Lyhytkarvaiselle kissalle riittää yleensä nopea harjaus kerran viikossa, kun taas pitkäkarvaiset rodut tarvitsevat päivittäistä huolenpitoa oikeanlaisilla välineillä. Kasvattaja ja trimmaaja osaavat neuvoa erilaisten karvatyyppien hoidon suhteen.

Pitkäkarvaiset rodut kaipaavat enemmän hoitoa. Yleensä turkinhoito myös kestää pidempään, joten kissa kannattaa harjata pöydällä, jolle on levitetty luistamaton alusta. Tämä tekee harjaussessiosta miellyttävämmän teille molemmille.

Rohkaise kissaasi nauttimaan harjauksesta, kun tämä on vielä pentu. Vie pentu pöydälle, jonka päällä aiot suorittaa kissan harjauksen aikuisena, kehu pentua vuolaasti ja anna pari herkkupalaa. Pian pentu liittää paikan harjaukseen ja palkitsemiseen.

Long haired cat sitting down
Grey long haired kitten being brushed
 • Nosta pentu syliisi ja anna sen haistella harjaa. Monet kissat hierovat kasvojaan harjaan tajuttuaan, ettei harja ole vaarallinen.
 • Aloita harjaus varoen. Aloita selästä ja etene kylkiin.
 • Kehu kissaasi vuolaasti kiltistä käytöksestä ja puhu hiljaisella ja rauhoittavalla äänellä.
 • Vaihda harjaus silittelyyn muutaman minuutin välein, jotta harjauksesta tulee kissan hemmotteluhetki. Voit antaa kissalle myös herkkupalan ylimääräiseksi palkinnoksi.
 • Toista prosessi useita kertoja päivässä ja pidennä harjausaikaa vähitellen.
 • Kun kissasi on tottunut harjaukseen, voit aloittaa vatsan, hännän, korvien ja muiden herkkien alueiden harjauksen.
 • Ole erittäin hellä ja pidä hoitosessiot alkuun hyvin lyhyinä. Kiirettä ei ole. Tärkeintä on, että kissasi on rentoutunut. Jos huomaat kissassa tylsistymisen tai levottomuuden merkkejä, lopeta herkimpien kohtien harjaaminen ja palaa harjaamaan kissan selkää.

Kun kissasi on rentoutunut ja nauttii kokemuksesta, käytä harjaushetki hyväksesi ja suorita kissalle pikainen terveystarkastus. Voit tehdä muutaman asian osana kotitarkastusta:

 • Kosketa kissan tassuja ja tutki kynnet ja varpaat hellävaroen. Aloita ensin yhdestä kynnestä, jotta kissa tottuu tähän. Kehu kissaa runsaasti ja palkitse herkkupalalla. Seuraavien harjauskertojen aikana voit katsoa kahta kynttä ja niin edelleen. Kasvata lemmikkipedikyyritaitojasi pikku hiljaa, kunnes kissasi on täysin tottunut siihen.
 • Jos kissasi kehrää tyytyväisenä vielä harjaussession lopussa, tutki kissan korvat huolellisesti ja avaa suu varovasti tutkiaksesi hampaat ja ikenet.
 • Päätä harjaussessio aina kunnon silittelyyn ja runsaaseen huomioon – kissasi on ansainnut sen!

Kissan kynnen ulompi kerros voi kuoriutua pois, kun se kiipeää puuhun tai käyttää raapimispuutaan, mutta ei hätää – tämä on täysin normaalia! Raapiminen on luonnollinen osa kissana olemista, ja kissan kynsissä on useita kerroksia. Jos uloin kerros siis irtoaa, alta löytyy upouusi, terävä kynsi (välillä kissan lempiraapimispaikkojen läheisyydestä löytyy kynsien ulkokuoria). Jos sinulla on aktiivinen, terve ulkokissa, se ei yleensä kaipaa kynsienleikkuuta. Sisäkissat ja vanhemmat kissat kuitenkin kaipaavat välillä pientä siistimistä. Kissan tai kissanpennun kynsien leikkaaminen onkin tärkeä osa kissanhoitorutiinia.

Kissanpennun turkin hoito | Lyhyt vs pitkä karva
 • Totuta kissanpentusi kynsienleikkuuseen pienestä pitäen. Kannattaa aloittaa ”leikkileikkaamisesta”: purista kissan varpaita hellästi, jolloin kynnet tulevat esiin. Anna kissalle tämän jälkeen palkinto tai kehuja.
 • Jos leikkaat kissasi tai kissanpentusi kynnet, on tärkeää, että teet sen oikein. Et missään tapauksessa halua satuttaa kissaasi tai aiheuttaa verenvuotoa leikkaamalla kynnen herkkään ytimeen. Eläinlääkärisi opastaa sinua mielellään ja tarkastaa tekniikkasi tai, jos et halua leikata kynsiä itse, leikkaa kynnet puolestasi.
 • Tarkista kissasi kynnet kerran viikossa, myös kannuskynsi – eli se jalan sisäsyrjässä, aivan ranteen alapuolella kasvava kynsi. Kynsi koskettaa maata vain harvoin, joten se voi kasvaa helposti liian pitkäksi, etenkin vanhemmilla kissoilla.
 • Tarkista kynsienleikkuun ohessa myös kissan anturat ja varpaanvälit varmistaaksesi, että ne ovat kunnossa ja puhtaat.
 • Kissoilla, aivan kuten ihmisilläkin, voi olla myös sisäänkasvaneita kynsiä. Jos epäilet, että kissasi kynsi kasvaa anturaa kohti, ota yhteyttä eläinlääkäriin, sillä kissa voi tarvita lääkärin apua.
Kissanpennun turkin hoito | Lyhyt vs pitkä karva
House icon with heart

Turkin harjauksen ja kynsien leikkaamisen lisäksi sinun tulee tarkastaa pari muutakin asiaa, jotta kissasi olisi huippukunnossa.

 • Tarkista, että kissasi korvat ovat puhtaat ja hajuttomat. Jos korvat ovat likaiset, haisevat, punaiset tai kutiavat tai kissasi ravistelee jatkuvasti päätään, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Korvapunkit ovat yleinen ongelma, joka vaivaa erityisesti nuoria kissoja.
 • Kuljeta käsiäsi kaikkialla kissasi keholla. Tunnustele kehoa naarmujen, kyhmyjen, pattien tai arkojen kohtien varalta. Jos olet huolissasi jostakin, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
 • Tarkista kissasi silmät ja kirsu ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat vuotoa tai punoitusta.
 • Vilkaise kissasi hännän alle. Takapään pitäisi olla puhdas. Jos takapää on likainen tai näet merkkejä madoista tai arkuudesta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
 • Kuljeta kättäsi lopuksi vastakarvaan, jotta turkki nousee pystyyn. Tarkista karvojen juuret ja iho loisten tai kirppujen jätösten (mustat pisteet) varalta. Kirpputartunnat voi estää säännöllisillä kirppuhäädöillä, mutta jos se on liian myöhäistä, eläinlääkärisi osaa neuvoa sinua hoidon suhteen.

Useimmat kissat selviävät elämästään joutumatta koskaan kylpyyn, mutta toisinaan pikaista pesua ei voi välttää. Kissa voi tarvita erikoissampoota ihosairauden hoitoon, pesua sekaisin menneen vatsan jäljiltä tai kunnon puhdistusta palattuaan kotiin seikkailuiltaan turkki tahmassa.

Toisin kuin yleensä uskotaan, jotkut kissat ovat kylvyssä kuin kalat vedessä etenkin, jos ne ovat päässeet lämpimään kylpyyn silloin tällöin pienestä pitäen. Jos kissasi tekee sen kylvettämisestä vaikeaa, ammattitrimmaaja kylvettää kissasi mielellään puolestasi. Jos kuitenkin haluat hoitaa asian itse, seuraavien vinkkien avulla pesusta selviää vähällä vaivalla.

 • Ole varovainen veden lämpötilan suhteen. Liian kuuma vesi polttaa kissaasi, kun taas liian kylmä vesi tekee kissasi olon epämukavaksi tai jopa pahoinvoivaksi.
 • Käsittelee kissaasi kylvyn aikana hellävaroen, sillä tämä rauhoittaa kissaasi. Kehu ja rauhoittele kissaa vuolaasti. Herkkupaloista voi olla apua, samoin toisesta ihmisestä – etenkin, jos kissasi yrittää karata!
 • Tarkkaile kissaasi stressin merkkien varalta. Kylpeminen voi olla kissasta pelottavaa, joten yritä välttää puremia ja raapaisuja. Jos olet huolissasi, ota yhteyttä ammattitrimmaajaan.
 • Varmista, että käyttämäsi sampoo on suunniteltu erityisesti kissoille. Tarkista, pitääkö sampoon antaa vaikuttaa jonkin aikaa ennen huuhtelua (tämä voi pitää paikkansa erityisesti lääkesampoiden kohdalla). Vältä sampoon joutumista herkille alueille, kuten silmiin tai korviin.
 • Jos kissasi ei pidä kylpemisestä, yritä pestä vain ehdottomasti pesemistä kaipaavat kohdat lyhentääksesi kylpyaikaa.
 • Huuhtele kissasi huolellisesti, jotta siihen ei jää saippuajäämiä.
 • Kuivaa kissa lämpimällä pyyhkeellä ja pidä sen olo mukavana, kunnes se on kuivunut. Vältä hiustenkuivaajan käyttöä, ellei kissasi ole tottunut siihen pienestä pitäen, sillä kuivaaja voi pelottaa kissaa.
 • Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissa, kylpeminen voi aiheuttaa tappeluita etenkin silloin, jos ne kokevat kylpemisen stressaavana. Pidä kylvetetyt kissat erillään toisistaan, kunnes ne ovat rauhoittuneet. Hiero kissoja sen jälkeen samalla pyyhkeellä, jotta molempiin tarttuu kummankin kissan hajua.