Kissan ruokinta

Kun kissasi on täyttänyt vuoden, on aika ajatella säännöllistä ruokintarytmiä. Kun kissasi muuttuu leikkisästä pennusta täysikasvuiseksi aikuiseksi, on tärkeää varmistaa, että kissasi saa kaikki tarvittavat ravintoaineet pysyäkseen onnellisena ja terveenä.
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio

Kunnossa pysyäkseen kissasi ruokavalion tulee sisältää proteiineja, rasvoja ja öljyjä, kivennäisaineita, vitamiineja ja hiilihydraatteja juuri oikeassa suhteessa. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta karvakaverisi pitäisi saada kaikki tarvitsemansa laadukkaasta, täysipainoisesta kissanruoasta. Tasapainoinen ruokavalio tarkoittaa myös sitä, ettei kissasi tarvitse muita lisäravinteita, ellei eläinlääkärisi toisin opasta.

Lue PetCare-tiimin vinkit alta, niin tiedät, millainen ruoka pitää kissat terveinä ja onnellisina.

Vaihtoehtoihin tutustuminen

Vaihtoehtoja tuntuisi olevan loputtomasti. Vastausta kysymykseen ”mikä on parasta ruokaa kissoille?” on lähes mahdotonta löytää. Hyvä uutinen on se, että kissallesi löytyy varmasti sopiva ruoka sen elämäntyylistä, kunnosta tai iästä riippumatta.

Jos kissallasi ei ole sairauksia, on täysin sinusta (ja tietysti kissastasi!) kiinni, päätätkö tarjota sille kuiva- vai märkäruokaa.

Seuraavassa on lueteltu kissan märkäruokien ja kuivaruokien hyödyt.

Oranssi kissa syömässä
Pieni, sininen terveyskuvake

Jotkut omistajat tarjoavat kuiva- ja märkäruoan sekoitusta, sillä jotkut kissat pitävät enemmän märkäruoasta aamulla ja syövät kuivaruokaa pitkin päivää. Anna kissasi maistaa molempia selvittääksesi, kummasta se pitää.

Violetti ruokakulhokuvake

Kuivaruoat

 • Kuivaa täysravintoa on helppo mitata ja käyttää, ja sen säilyvyys on märkäruokia parempi.
 • Ne myös auttavat pitämään kissasi hampaat terveinä. Kissa pureskelee kuivaruokaa aktiivisemmin, ja ruokailuun kuluu pidempi aika.
 • Kissat tykkäävät pureskella kuivaruokaa. Yleensä ne eivät halua, että kuivaruokaa liotetaan vedessä.
Oranssi ruokakulhokuvake

Märkäruoat

 • Toiset kissat pitävät enemmän märkäruoan tuoksusta ja koostumuksesta. Annospakkauksissa olevat märkäruoat voivat olla hyvinkin näppäriä, sillä näin voit tarjoa kissallesi aina tuoreen ja helposti tarjoiltavan aterian.
 • Kissasi myös syö enemmän kerralla ja juo vähemmän.

Kissat ovat tapojensa orjia, joten säännöllinen ruokailurytmi heti kissasi siirryttyä aikuisten kissojen ravintoon on sekä sinun että kissasi parhaaksi.

Purinan kissanruoat

Purina valmistaa kissojen kuiva- ja märkäruokia kaikkiin elämänvaiheisiin ja elämäntyyleihin. Koko valikoiman näet täältä

 • Jos kissasi viettää suurimman osan ajastaan sisätiloissa, sille kannattaa tarjota erityistä sisäkissoille tarkoitettua ruokaa karvapallojen vähentämiseksi tai vähäkalorisempaa ruokaa, sillä sisäkissat liikkuvat vähemmän ja näin ollen lihovat helpommin.
 • Jos kissasi on steriloitu tai kastroitu, leikatuille kissoille suunnattu erikoisruoka auttaa pitämään niiden virtsatiet terveinä.
 • Myös vanhemmat kissat, tiineet emot ja liikalihavat tai ylipainoiset kissat edellyttävät erikoisruokavaliota.

Jos kissallasi on erityisiä ravitsemustarpeita tai olet huolissasi kissasi ruokavaliosta, varaa aika eläinlääkärille keskustellaksesi asiasta.

Tutustu valikoimaan

Cat food in bowl

Kissan ruokinta

Grey cat licking lips

Kissat ovat tapojensa orjia, joten säännöllinen ruokailurytmi heti kissasi siirryttyä aikuisten kissojen ravintoon on sekä sinun että kissasi parhaaksi.

Kissasi on suunniteltu siten, että se syö usein ja vähän kerrallaan. Jos siis pystyt syöttämään kissallesi useamman pienen aterian päivässä, hienoa! Jos taas syötät kissallesi märkäruokaa tai elämäntyylisi ei mahdollista montaa pientä ateriaa päivässä, kaksi ateriaa päivässä sopii hienosti useimmille kissoille.

 • Ruoki kissasi joka päivä samaan aikaan ja samassa paikassa. Paikan tulee olla rauhallinen, jotta kissa voi rentoutua, ja kaukana hiekkalaatikosta.
 • Valitse pinta, joka on helppo puhdistaa, tai käytä kupin alla suojatablettia. Käytä aina keraamista tai metallikulhoa. Jotkut kissat syövät mieluummin matalareunaisesta kulhosta tai lautaselta – tämä voi myös hidastaa nopeita syöjiä!
 • Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissa, pidä ruokakupit tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta vältyt yhteenotoilta. Jos kissasi eivät tule lainkaan toimeen keskenään, kannattaa harkita kokonaan erillisten ruokintapaikkojen järjestämistä rauhan säilyttämiseksi.

Kokeile märkäruoan (tölkit/purkit/pussit) tarjoilua huoneenlämpöisenä, sillä silloin ruoka tuoksuu houkuttelevammalta ja on helpompi sulattaa. Nosta ruoka siis pois jääkaapista noin tuntia ennen ruoka-aikaa. Ruokaa voi lämmittää hetken myös mikrossa, mutta varmista, ettei ruoasta tule liian kuumaa.

Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio
Oranssi ruokakuppikuvake

Märkäruoka pilaantuu nopeasti, joten älä jätä sitä huoneenlämpöön. Älä säilytä avattua märkäruokapurkkia yli 24:ää tuntia edes jääkaapissa.

Violetti ruokakuppikuvake

Kuivaruoan puolestaan voi jättää huoneenlämpöön koko päiväksi ilman pelkoa pilaantumiseta. Säilytä kuivaruokaa puhtaassa, kuivassa paikassa ja mielellään ilmatiiviissä rasiassa tai uudelleensuljettavassa laatikossa, jotta ruoka pysyisi maukkaana ja aromikkaana.

Se, miten paljon ruokaa kissallesi annat, riippuu sen rodusta, elämäntyylistä ja kunnosta. Jokainen kissa on erilainen. Tärkeintä on antaa kissalle tarpeeksi ruokaa, jotta sen vartalo pysyy terveenä ja hoikkana.

Violetti suurennuslasi ja kissakuvake

Helpoimmin tarkistat kissasi kehonkunnon itse kuljettamalla käsiäsi sen kylkien ja vatsan yli. Paino on ihanteellinen silloin, kun tunnet kylkiluut suhteellisen helposti, mutta et näe niitä. Kylkiluiden päällä ei tule olla paksua rasvakerrosta.

Jos katsot kissaasi ylhäältä päin, kylkiluiden takana olevan vyötärön pitäisi olla selvästi näkyvissä. Kylkiin ei pitäisi tulla poimuja kissan kävellessä.

Jos sinusta tuntuu, että kissasi saattaa olla ylipainoinen tai liikalihava, ota yhteyttä eläinlääkäriin laatiaksenne yhdessä ruokavalion ja elämäntyylisuunnitelman, joka auttaa terveen painon palauttamisessa.

Sininen infokuvake

Jos et ole varma, kuinka paljon sinun pitäisi antaa kissallesi ruokaa, tarkista pakkaus ohjeiden varalta.

Jos sinä ja eläinlääkärisi olette sitä mieltä, että kissasi pitäisi pudottaa painoa, sinun täytyy ryhtyä toimeen auttaaksesi kissaa painonpudotuksessa tärkeistä ravintoaineista tinkimättä. Jos sinulla on enemmän kuin yksi kissa, ruoki ylipainoinen kissasi erikseen välttyäksesi ruoan varastamiselta. Jaa kissasi päivittäinen ruokamäärä pienempiin, useammin tarjottaviin annoksiin, sillä tämä voi auttaa painonhallinnassa. Pidä kuitenkin lukua siitä, mitä ja kuinka paljon annat kissallesi.

Kissan ruokkiminen ei ole ainoa huomionarvoinen asia – elämäntyylillä on aivan yhtä tärkeä osuus kissan painonhallinnassa. Jos kissasi on sisäkissa tai muuten laiskaa tyyppiä, tarjoa kissallesi leluja, kuten ”huiskaleluja”, jotka kannustavat kaloreita polttavaan juoksenteluun ja aktiivisuuteen.

Vihreä kissantarkastuskuvake

Jos olet huolissasi kissasi painosta, harkitse vaihtavasi sen ruoka erityiseen ”kevytruokaan”, jossa on vähemmän kaloreita. Tällöin sinun ei tarvitse pienentää kissallesi annettavan ruoan määrää. Kevytruoissa on vähemmän ainoastaan kaloreita, joten kissasi saa edelleen kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet. Purinan valmistamat kevytruoat voivat auttaa:

Vihreä kissa ja suurennuslasikuvake

Painonpudotuksen pitäisi olla hidasta ja tasaista – nopea painonpudotus voi olla kissalle vaarallista. Muutos voi viedä kuukausia, joten ole kärsivällinen!

Eläinlääkärisi voi ehdottaa kissasi annoskokojen pienentämistä tai vaihtamista erityiseen vähäkaloriseen ruokaan, mutta muista, ettei sinun koskaan tule ”näännyttää” kissaasi tai rajoittaa ruoan määrää ilman eläinlääkärin määräystä.

Käytä kehonkuntotyökaluamme säännöllisesti. Jatka ruokavaliota, kunnes ihannepaino ja -kunto on saavutettu.

Jos kissasi nyrpistää nenäänsä ruoalleen, et ole yksin! Monilla kissoilla on omat lempikoostumuksensa ja -makunsa, ja ne lakkaavat syömästä, jos jokin muuttuu. Jos kissasi ei yhtäkkiä enää pidä ruoastaan tai kieltäytyy kokonaan syömästä, varaa aika eläinlääkärille, sillä tämä voi olla merkki piilevästä ongelmasta.

Nirsoa kissaa voi rohkaista syömään seuraavasti:

 • Tarjoa ruoka sen jälkeen, kun muu perhe on syönyt. Tarjoile ruoka rauhallisessa paikassa erillään melusta ja stressistä. Voit myös kokeilla märkäruoan vaihtamista kuivaruokaan tai vaihtaa ruoan makua.
 • Varmista, että ruokakuppi on puhdas – kissat voivat kokea vanhan ruoan luotaantyöntäväksi. Kokeile matalaa kulhoa tai lautasta.
 • Kuivaruoka imee kosteutta ja vanhenee etenkin lämpimällä säällä. Vaihda tilalle uusi annos, jos kissasi yleensä syö kuivaruokaa.
 • Tarjoile märkäruoka huoneenlämpöisenä, sillä silloin se tuoksuu houkuttelevammalta. Lämmitä märkäruokaa hetki mikrossa, jotta ruoka tuntuu lämpimältä (ei koskaan kuumalta).
 • Ulkona viihtyvät kissat ovat voineet napata pihalla pari ylimääräistä välipalaa. Voi siis olla, ettei kissallasi vain ole nälkä. Tämä pitää paikkansa erityisesti kuumalla kesäsäällä.
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio
 • Täysipainoiset ”pääruoat” on suunniteltu siten, että kissasi ei tarvitse lisäravinteita saadakseen kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, mutta jotkin ruoat, kuten herkkupalat, välipalat ja jotkin pelkkää lihaa/kalaa sisältävät ruoat eivät ole ravintoarvojensa puolesta tasapainossa. Herkuista tai välipaloista ei ole haittaa, kun niitä syötetään kohtuudella, mutta pienennä pääruoan annoskokoa herkkuja vastaavalla määrällä, jotta et ruoki kissaasi liikaa! Nyrkkisääntönä onkin, että korkeintaan 15 % kissasi päivittäisestä kalorimäärästä saisi olla peräisin herkkupaloista.
 • Kotitekoisten herkkujen, kuten tuoreen lihan tai kalan, tulisi olla läpikypsää. Niihin ei tule lisätä suolaa ja nahka, luut ja ruodot tulee poistaa kokonaan. Lue valmiiden kissanherkkujen pakkauksen ruokintaohjeista, miten ja kuinka usein herkkuja saa tarjota.
 • Jos kissasi on eläinlääkärin suosittelemalla erikoisruokavaliolla joko painonpudotuksen tai muun terveydellisen syyn takia, herkut voivat olla ehdottomasti kiellettyjä. Varmista eläinlääkäriltäsi, mitä herkkuja kissallesi saa ja ei saa antaa.

Riittävä nesteytys on aivan yhtä tärkeää kuin oikean kissanruoan syöttäminen. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos kissasi syö kuivaruokaa.

 • Huolehdi, että kissallesi on aina tarjolla puhdasta, raikasta vettä. Vie iso, puhdas vesikuppi paikkoihin, joissa tiedät kissasi rentoutuvan. Vältä ruokakupin ja juomaveden säilyttämistä samassa paikassa.
 • Jos kissasi ei näytä innostuvan vedestä, kokeile suurempaa kulhoa. Jotkut kissat eivät pidä siitä, että niiden viikset koskettavat kulhon reunoja!
 • Vieroituksen jälkeen kissat eivät enää tarvitse maitoa, joten älä käytä maitoa veden korvikkeena. Kissat voivat itse asiassa olla yliherkkiä maidon sokereille, jotka voivat aiheuttaa kissoille ripulia. Myös kissoille valmistettua erityistä ”kissanmaitoa” tulee pitää ruokana tai herkkuna, ei juomana.
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio
Aikuisen kissan ruokinta | Kissan ruokavalio

Tiedämme, että ruoantähteiden syöttäminen kissoille on houkuttelevaa. Monet ihmiset kokevat sen tavaksi osoittaa hellyyttään ja rakkauttaan kissalleen.

Ihmisten ruoat sisältävät kuitenkin usein paljon kaloreita, ja niistä puuttuvat kissanruokien sisältämät välttämättömät ravintoaineet. Ruoantähteiden syöttäminen voi siis sekoittaa kissasi ruokavalion.

Myös sipulia tai sipuliyhdisteitä sisältävien ruokien syöttäminen voi olla vaarallista, joten niitä kannattaa varmuuden vuoksi välttää. Lue lisää kissoille haitallisista ruoista ja aineista täältä

Olosuhteiden muutokset voivat tarkoittaa sitä, että kissasi ruokavaliota täytyy muuttaa. Muutto talosta, jossa on oma piha, asuntoon, jossa pihaa ei ole, voi tarkoittaa sitä, että kissasi tarvitsee vähemmän kaloreita, sillä se ei enää pääse liikkumaan yhtä paljon!

Pidä kissasi ruokailutapoja ja kehonkuntoa silmällä. Jos huomaat muutoksia tai sinusta tuntuu, että kissasi voisi hyötyä erilaisesta ruokavaliosta, varaa aika eläinlääkärille keskustelua varten. Jos eläinlääkärisi on myös sitä mieltä, että lemmikkisi ruokavaliota täytyy muuttaa, sinun täytyy suorittaa vaihdos vaiheittain, jotta äkillinen muutos ei aiheuta kissallesi vatsavaivoja, olipa kyse märkäruoan vaihtamisesta kuivaruokaan tai ruokamerkin vaihtamisesta.

 • Laita hieman uutta ruokaa kissasi nykyisen ruoan joukkoon ja sekoita ne keskenään.
 • Lisää uuden ruoan määrää vähitellen seuraavan viikon aikana ja pienennä samalla vanhan ruoan määrää. Joillakin kissoilla voi mennä kaksikin viikkoa uuteen ruokaan totuttelussa, joten ole kärsivällinen!
 • Jos kissasi ruokavaliota täytyy muuttaa, mutta kissasi ei voi hyvin, kysy eläinlääkäriltä neuvoa sen suhteen, mikä on paras tapa ja ajankohta muutoksen tekemiseen.
 • Jos vaihdat märkäruoasta kuivaruokaan, kissasi tarvitsee päivän aikana enemmän vettä. Lisäksi kissasi voi alkaa syödä ruokaansa vähitellen päivän mittaan sen sijaan, että söisi koko annoksen kerralla.
 • Jos vaihdat kuivaruoasta märkäruokaan, on täysin normaalia, että kissasi juo tavallista vähemmän ja syö kerralla enemmän kuin aiemmin.
 • Kuivaruoat sisältävät yleensä enemmän energiaa kuin märkäruoat, joten märkäruokaa tulee antaa suhteessa enemmän, jotta kissasi saa saman määrän kaloreita.
Kaavio kissanruokien määristä

Aikuisille kissoille tarkoitetut Purina-merkit

Kulhollinen kissanruokaa

Purina tuottaa aikuisten kissojen kuiva- ja märkäruokia, joista jokainen on laadultaan, maultaan ja ravintoarvoiltaan uusimpien tieteellisten tutkimusten tulosta. Ne on suunniteltu tarjoamaan sinulle ja lemmikillesi erinomaisia reseptivaihtoehtoja jokaiseen elämänvaiheeseen ja elämäntyyliin.

Lue lisää