Kissan ruokkiminen ja tasapainon löytäminen

Kissojen ystävänä haluat, että pörröinen ystäväsi elää pitkän, terveen, onnellisen ja aktiivisen elämän. Yksi parhaista tavoista saavuttaa tämä tavoite on varmistaa, että kissasi ruokavalio sisältää viittä tärkeintä ravintoaineryhmää juuri oikeassa suhteessa: proteiinia, rasvaa & öljyjä, vitamiineja, kivennäisaineita ja hiilihydraatteja.
Aikuisen kissan ruokkiminen | Mitä syöttää kissalle?
Aikuisen kissan ruokkiminen | Mitä syöttää kissalle?
Aikuisen kissan ruokkiminen | Mitä syöttää kissalle?

Kissat ovat lihansyöjiä. Ne tarvitsevat ruokavalioonsa lihaa, toisin kuin koirat, joten niistä ei voi koskaan tulla kasvinsyöjiä tai vegaaneja. Proteiini on kissojen pääasiallinen energianlähde, ja ne tarvitsevat ruokavaliossaan koiria enemmän proteiinia. Liha ei ole ainoastaan hyvä proteiinin lähde; se sisältää myös kolmea välttämätöntä ravintoainetta, joita ilman kissat eivät voi elää: tauriinia (sydäntä ja näköä varten), arakidonihappoa (ihon ja turkin terveyttä varten) sekä A-vitamiinia (turkkia ja näköä varten).

Jotta kissasi pysyisi kunnossa, sen ruokavalion tulee sisältää kaikkia välttämättömiä ravintoaineita juuri oikeassa suhteessa. Laadukkaan, täysipainoisen kissanruoan pitäisi sisältää täydellisessä suhteessa kaikkia ravintoaineita, joita kissasi tarvitsee kukoistaakseen ja jotka tekevät ruoasta herkullista.

Vaikka ihmisruoan tai lisäravinteiden lisääminen tasapainoiseen, täysipainoiseen kissanruokaan voi tuntua sinusta herkuttelulta, voi se sekoittaa lemmikkisi tasapainoisen ruokavalion ja sekoittaa kissasi vatsan!

Kissanpennuilla on herkkä vatsa, ja ne tarvitsevat runsaasti proteiinia ja muita ravintoaineita sisältävää erikoisruokaa kasvaakseen isoiksi ja vahvoiksi. Täysipainoinen penturuoka varmistaa, että kissanpentusi saa ruoasta kaiken tarvittavan – pennunruokintaoppaastamme löydät lisää hyödyllistä tietoa siitä, miten varmistat pikkuisen kaverisi oikeanlaisen ruokavalion.

Vuoden ikäisestä eteenpäin normaali, terve aikuinen kissa saa kaikki tarvittavat ravintoaineet aikuisille kissoille tarkoitetusta tasapainoisesta ruokavaliosta. Kun kissa saavuttaa 7–10 vuoden kypsän iän, tulee sen ruoka vaihtaa vanhemmille kissoille tarkoitettuun ruokaan, joka ottaa kissan muuttuneet tarpeet huomioon. Vanhempien kissojen hoitoon liittyviltä sivuiltamme löydät hyödyllisiä vinkkejä siihen, kuinka pidät kissavanhuksesi tyytyväisenä ja terveenä.

Kitten lying down
Small water icon

Vesi on elintärkeää kaikille eläville olennoille, eikä kissasi ole mikään poikkeus. Vaikka kissat olivat alun perin aavikkoeläimiä ja ovat sen vuoksi luonnostaan hyviä väkevöimään virtsaansa, myös kissoille voi tulla rakko-ongelmia tai virtsatietulehduksia, jos ne eivät juo tarpeeksi vettä. Huolehdi, että kissallasi on aina pääsy kulholle tai juomalaitteelle, jossa on puhdasta, raikasta juomavettä.

Olet varmasti huomannut, että kissasi juo vettä mielellään epätavallisista paikoista, kuten valuvista hanoista tai suihkun lattialta, mutta näiden ei tulisi koskaan korvata helposti saatavilla olevaa raikkaan, puhtaan veden lähdettä. Jos suinkin mahdollista, vesikuppi pitäisi sijoittaa jonkin matkan päähän ruokakupista ja kauas hiekkalaatikosta. Jos huomaat, että kissasi alkaa yhtäkkiä juomaan vettä epätavallisista paikoista, tämä voi kertoa sairaudesta, joka aiheuttaa jatkuvaa janoa. Asiasta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa.

Kissat käyttävät aminohapoista muodostuvaa proteiinia pääasiallisena energianlähteenään. Kissat eivät voi tuottaa näitä perustavanlaatuisia kemiallisia rakennuspalikoita itse omissa kehoissaan, joten niiden täytyy luottaa ruokavalionsa sisältämiin tiettyihin välttämättömiin aminohappoihin. Täysi- ja tasapainoisen kissanruoan sisältämien proteiinien, kuten lihan ja kalan, tulisi sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita kissasi tarvitsee muodostaakseen ja ylläpitääkseen terveitä lihaksia, ihoa ja turkkia. Aminohapot ovat myös olennainen osa kissan vastustuskykyä. Jos kissasi ei saa tarpeeksi proteiinia, se voi kasvaa huonosti, menettää lihasmassaansa, turkin kunto huononee ja alentunut vastustuskyky altistaa kissan tartunnoille.

Small purple cat icon

Rasvahapoista koostuvat rasvat toimivat kissasi polttoaineena. Ne pitävät kissasi aktiivisena ja toimivat kissan sisäelinten eristeenä ja suojana. Välttämättömät rasvahapot, kuten omega-3 ja omega-6, pitävät kissasi ihon ja turkin terveinä ja ovat olennainen osa kissasi ravintoa. Ilman rasvoja kissasi ihon ja turkin kunto voivat huonontua.

Täysi- ja tasapainoisen kissanruoan pitäisi sisältää kaikki kissasi tarvitsemat välttämättömät rasvahapot.

Small orange nutrition icon

Hiilihydraatit (tärkkelys ja kuidut) eivät ole välttämätön osa kissan ruokavaliota, mutta ne toimivat hyvänä energianlähteenä. Prebiootit (liukenevat kuidut) edistävät myös suoliston terveyttä ruokkimalla hyviä bakteereja, kun taas liukenemattomat kuidut edistävät suolen normaalia toimintaa ja parantavat ulosteen laatua.

Aikuisen kissan ruokkiminen | Mitä syöttää kissalle?

Kivennäisaineet, kuten kalsium ja fosfori, ovat tärkeitä vahvojen, terveiden hampaiden ja luuston kannalta. Kissasi ruokavalion tulee siis sisältää oikeat määrät kivennäisaineita juuri oikeassa suhteessa. Tämä pitää paikkansa erityisesti silloin, kun kissasi on tiineenä ja kasvattaa pentuja!

Myös natrium, kloridi, magnesium, kalium, sinkki, kupari ja rauta ovat kissalle tärkeitä kivennäisaineita. Laadukas, täysipainoinen kissanruoka sisältää oikean määrän kivennäisaineita. Tasapaino on äärimmäisen tärkeää – liian suuri määrä yhtä kivennäisainetta voi johtaa toisen kivennäisaineen puutteeseen.

Aikuisen kissan ruokkiminen | Mitä syöttää kissalle?

Kissa tarvitsee pieniä määriä vitamiineja, jotka edistävät sen kasvua, normaalia näköä, tervettä ihoa ja turkkia, haavojen parantumista ja hermoston terveyttä. Vitamiinit auttavat rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa, ja C- ja E-vitamiinit ovat tärkeitä antioksidantteja. Rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E ja K) varastoituvat kissan rasvakudoksiin, mutta vesiliukoiset vitamiinit (B ja C) eivät varastoidu kehoon, vaan poistuvat kissan virtsan mukana.

Tarvitsevatko kissat maitoa?

Kissarotukuvake

Toisin kuin yleisesti uskotaan, kissat eivät enää vieroituksen jälkeen tarvitse maitoa. Itse asiassa monien kissojen on jopa vaikea sulattaa maitoa, sillä kissoilta puuttuu entsyymi, joka laktoosin (maidossa olevan sokerin) hajottamiseen tarvitaan! Tämän takia lehmänmaito ja monet muut maitotuotteet voivat aiheuttaa monille kissoille ripulia ja vatsakipua.

Markkinoilla on myös erityisiä kissanmaitoja, jotta kissat voivat nauttia kermaisesta herkusta ilman laktoosia. Kuten kaikki herkut, myös kissanmaito sisältää kaloreita. Tämä tuleekin ottaa huomioon kissan muun ravinnon määrässä, jotta ruokavalio pysyy tasapainoisena. Muista myös, että kissanmaito ei korvaa vettä. Kissasi tarvitsee edelleen runsaasti raikasta vettä pysyäkseen nesteytettynä.

Kosteaa vai ”märkää” ruokaa

Täysipainoiset kuivaruoat

Oranssi kissanruokakuvake

Kuinka ruoka tarjoillaan

Kosteat tai ”märät” kissanruoat myydään tölkeissä, foliovuoissa tai pusseissa. Nämä ruoat tulisi aina tarjoilla huoneenlämpöisenä, jotta kissasi saa koostumuksesta ja tuoksuista mahdollisimman paljon irti.

Peitä avattu pakkaus ja säilytä sitä jääkaapissa korkeintaan 24 tuntia. Muista, että ruoan täytyy olla huoneenlämpöistä ennen seuraavaa ruokailua, joten nosta ruoka jääkaapista hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Märkäruokien ei tulisi seisoa syömättömänä pitkiä aikoja, sillä tämän jälkeen märkäruoka ei enää ole houkuttelevaa ja se voi myös kerätä bakteereja, jotka sekoittavat kissan vatsan.

Pieni violetti ravitsemuskuvake

Kuinka kuivaruoka tarjoillaan

Kuivaruoat ovat erittäin suosittu vaihtoehto märkäruoille. Pelletit sisältävät oikean määrän ravintoaineita, ja niiden rapea koostumus pitää kissasi hampaat terveinä. Kuivaruoka sisältää myös märkäruokia enemmän ravintoaineita, joten annoskoot ovat pienempiä.

Päätitpä tarjoilla kissallesi märkäruokaa tai kuivaruokaa, tarkista aina pakkauksen etiketistä, että kyseessä on ’täysravinto’ ’täydentävän’ sijaan. Muuten saatat ostaa kissallesi herkkupalan/välipalan tasapainoisen aterian sijaan! Vaikka kissojen kuivaruoka ja koirien kuivaruoka näyttävät samalta, ne eivät ole sama asia. Kissojen ja koirien ravitsemustarpeet ovat hyvin erilaiset, joten koiranruoka ei sovi kissoille, eikä kissanruoka koirille.

Kuinka vaihdat kissanruokaa?

Pieni oranssi ravitsemuskuvake

Jos päätät vaihtaa kissasi ruoan toisenlaiseen tai toiseen merkkiin, vaihda uuteen ruokaan vähitellen 7–10 päivän aikana. Kissalle on hyvä laittaa tarjolle kaksi kuppia, joista toisessa on vanhaa ruokaa ja toisessa uutta. Näin kissasi voi maistella uutta ruokaa pikku hiljaa. Ruoan nopea vaihtaminen voi sekoittaa kissan vatsan etenkin, jos kissasi on tottunut syömään aina samaa ruokaa.

Lue artikkelimme aikuisen kissan ruokkimisesta, niin saat lisää neuvoja siihen, kuinka vaihdat kissasi ruoan varovasti.

Kuinka vaihdat kissanruokaa?

Pieni violetti ravitsemuskuvake

Kotitekoisen aterian valmistaminen kissalle voi kuulostaa rakastavalta teolta, mutta ikävä kyllä sitä ei suositella. Kotiruokia tai raakoja ruokia syöttämällä on vaikea tarjota kissalle tasapainoista ruokavaliota, sillä jotkin ainesosat sisältävät joko erittäin paljon tai erittäin vähän tiettyjä ravintoaineita. Tämä voi johtaa vakavaan ravintoaineiden epätasapainoon. Vaikka syöttäisit kissallesi täysravintoa, älä lisää sen joukkoon merkittäviä määriä muita ruoka-aineita. Jos haluat välttämättä syöttää kissallesi kotitekoista ruokaa, keskustele asiasta eläinten ravitsemukseen perehtyneen ammattilaisen kanssa suunnitellaksesi ruokavalion, josta kissasi saa juuri oikean määrän ravintoaineita oikeassa suhteessa.

Raaka liha voi myös sisältää loisia ja bakteereja, kuten salmonellaa, jotka voivat sairastuttaa kissasi. Jos siis päätät ruokkia kissaasi raakaravinnolla, kiinnitä erityistä huomiota hygieniaan. Ole varovainen myös luiden kanssa, sillä luut voivat pirstoutua ja jäädä kiinni kissasi suolistoon.

Tarvitsevatko kissat ravintolisiä?

Kissan painokuvake

Terveet kissat, jotka saavat tasapainoista täysravintoa, eivät tarvitse ravintolisiä. Itse asiassa ravintolisien lisääminen voi pilata ruokavalion tasapainon ja aiheuttaa ongelmia.

Joillakin kissoilla on kuitenkin erityisiä ravitsemustarpeita (esim. kasvun, tiettyjen sairauksien tai tiineyden takia). Näihin erityistarpeisiin on omat erityiset kissanruokansa. Mikäli et ole varma asiasta, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa.

Kuinka paljon kissaa ruokitaan

Oranssi kissanruokakuvake

Ruokintaohjeet

Kissalle annettavan ruoan määrä riippuu sen rodusta, aktiivisuustasosta ja elämäntyylistä. Pakkauksen ruokintaohjeet ovat hyvä aloituspiste, mutta muista, että ohjeet ovat vain suuntaa antavia. Todellinen tarvittava annoskoko vaihtelee kissasta toiseen esimerkiksi koosta tai aktiivisuustasosta riippuen. Tarkkaile kissasi kehonkuntoa säännöllisesti taulukkomme avulla. Käytä taulukkoa apunasi, kun säädät kissasi annoskokoa.

Purina tarjoaa monta eri tuotetta, joita voit kokeilla

Aikuisen kissan ruokkiminen | Mitä syöttää kissalle?