Sisäkissan ruokinta

Sisäkissoilla ei ole samanlaisia liikuntamahdollisuuksia kuin ulkokissoilla, joten niiden pitäminen hoikkana voi olla vaikeampaa.
Sisäkissan ruokinta | Tietoa ja vinkkejä
Sisäkissan ruokinta | Tietoa ja vinkkejä
Sisäkissan ruokinta | Tietoa ja vinkkejä

Vaikka kissasi elääkin mukavassa ja onnellisessa ympäristössä, sisällä sillä on vain rajallisesti tilaa oikoa tassujaan. Tämä vähemmän aktiivinen elämäntyyli voi johtaa siihen, että joillakin sisäkissoilla on vaikeuksia säilyttää luonnostaan hoikka vartalonsa. Tällöin ne ovat myös suuremmassa vaarassa kärsiä terveysongelmista, kuten liikalihavuudesta tai diabeteksesta.

Ruokintarutiinin hienosäätö ja sisäkissan liikunta ovat kaksi tärkeintä keinoa, joiden avulla pidät kissaystäväsi mahdollisimman terveenä ja onnellisena. Tutustu vinkkeihimme siitä, kuinka pidät kissasi huippukunnossa.

Kuinka sisäkissaa ruokitaan

Kissat ovat luonnollisia laiduntajia, joten ne käyvät mielellään välillä närppimässä niille päivän ajaksi jätettyä kuivaruokaa (märkäruoka pilaantuu liian nopeasti, jotta sitä voisi jättää tarjolle koko päiväksi). Kissan syömän ruoan määrää on vaikea seurata etenkin silloin, jos sille jätetään ruokaa tarjolle koko päivän ajaksi. Jotta välttyisit kissan liikaruokinnalta, mittaa kukin annos huolellisesti pakkauksen ruokintaohjeiden mukaisesti.

Kissat sopeutuvat myös ruokintarytmiin, joka koostuu useammasta pienestä annoksesta päivän mittaan tarjoiltuna, jos tämä sopii paremmin omaan päivärytmiisi. Jos tällainen rytmi sopii itsellesi paremmin, ruoki kissaasi usein mutta vähän kerrallaan pitkin päivää, jotta kissan energiataso pysyy ylhäällä. Vältä painonnousua.

Annosten mittaaminen on entistä tärkeämpää, jos kissasi on jo ehtinyt lihoa ja on joutunut laihdutuskuurille. Muista tarkkailla kissasi kehonkuntoa ja keskustele eläinlääkärisi kanssa, ennen kuin teet muutoksia kissasi ruokintaan. Kehonkuntotyökalumme avulla voit varmistaa, onko kissasi ylipainoinen, ja eläinlääkärisi osaa neuvoa, kuinka muutat kissasi ruokintarutiineja turvallisesti.

Orange nutrition logo

Annosten mittaaminen on entistä tärkeämpää, jos kissasi on jo ehtinyt lihoa ja on joutunut laihdutuskuurille.

Sisäkissan ruokinta | Tietoa ja vinkkejä

Tarjolla on myös erityisesti sisäkissoille suunnattuja ruokia, joiden avulla varmistat, että kissasi saa ravinnostaan kaiken tarvittavan. Seuraavien hyötyjen ansiosta nämä erikoisruokavaliot soveltuvat parhaiten sisäkissallesi:

Kaksi violettia kissaa -logo

Runsaasti proteiinia ja vähän kaloreita, jolloin kissasi pysyy hoikkana.

Välttämättömien kivennäisaineiden tasapaino vähentää terveysongelmien, kuten virtsatieongelmien, riskiä.

Runsaasti ravintoaineita, jotka pitävät ihon ja turkin terveinä.

Runsaasti sulamattomia kuituja, jotka estävät karvapallojen syntymisen pakottamalla niellyt karvat hellävaroen ruoansulatuskanavien läpi.

Erityiset käymiskykyiset kuidut auttavat lemmikkisi vatsan bakteereja vähentämään ulosteiden hajua.

Äärimmäisen hyvin sulavat ainesosat tekevät kakkakikkareista pienempiä ja kiinteämpiä, jolloin kissasi on helpompi ulostaa ne ja sinun on helpompi siivota jätökset.

Edelleen on hyvin tärkeää huolehtia siitä, että sisäkissallesi on aina tarjolla raikasta, puhdasta vettä.

Kun sinä ja karvakaverisi olette löytäneet toimivan ruokintarytmin, on aika keskittyä liikuntaan.

Sisäkissojen liikunta

Sisäkissojen on tärkeää saada liikuntaa. Voit rohkaista kissaa aktiivisuuteen varmistamalla, että kissalla on hauskaa liikkuessaan. Voit auttaa tekemään liikunnasta mukavaa kissallesi – ja voit itsekin osallistua!

  • Leikkihetki joka päivä – pallon vierittäminen tai ”onkilelun” roikottaminen pitää kissasi liikkeellä ja samalla olet itse osa kissasi liikuntaohjelmaa.
  • Kiipeily- ja raapimispuut tarjoavat kissallesi kiipeilypaikkoja ja tyydyttävät kissasi uteliaisuuden ja seikkailunhalun.
  • Laita osa kissan ruoasta ruokintapalloon, jotta kissasi täytyy leikkiä lelullaan saadakseen sen sisältä maistuvia herkkuja.
  • Vie portaiden yläpäähän tai kiipeilypuun huipulle ruokaa – yllätyt vielä, kuinka valmis kissasi on kiipeilemään, jos tiedossa on maistuvia suupaloja!
  • Harkitse myös kissasi päästämistä pihalle. Leikkikehä, aidattu piha tai lyhyt kävely talutushihnassa voivat auttaa kissaasi saamaan päivittäin lisää liikuntaa.

Sinun avullasi sisäkissasi voi olla aivan yhtä onnellinen, terve ja viihdytetty kuin ulkokissatkin.

Sisäkissan ruokinta | Tietoa ja vinkkejä