Kissan madotus

Heisimadot ja suolinkaiset ovat erittäin yleisiä kissanpennuilla ja täyskasvuisilla kissoilla. Mikäli loistartunta ei ole kovin raju, useimmilla tartunnan saaneista kissoista ei ole oireita. Merkittävän matotartunnan oireita voivat olla peräaukon ärsytys, vatsan turvotus, painonlasku ja ripuli(joka toisinaan sisältää matoja). Jotkut madot tarttuvat myös ihmiseen, joten säännöllinen madotus on tärkeää sekä kissan että ihmisten terveyden kannalta.

Mitä madot ovat ja mistä kissani saa matotartunnan?

Suolinkaiset (Toxocara catijaToxascaris leonina) ovat kissanpentujen ja kissojen yleisin sisäloinen. Ne ovat pitkiä, valkoisia matoja, jotka näyttävät hieman spagetilta. Matojen munat tarttuvat ulosteen välityksellä ja ne voivat elää maaperässä kuukausien, jopa vuosien ajan. Kissat saavat tartunnan pääasiassa kolmella eri tavalla:

  • • Nielemällä munia kontaminoituneen mullan kautta, esimerkiksi nuolemalla jalkojaan.
  • • Syömällä jyrsijän, joka on aiemmin syönyt madon munia.
  • • Kissanpennut voivat saada tartunnan myös emon maidosta (vain Toxocara cati). Suurin osa kissanpennuista saa suolinkaistartunnan tällä tavalla.

Heisimadot (Dipylidium caninumja Taenia taeniaeformis)ovat pitkiä, litteitä matoja, jonka jaokkeissa on munia. Riisinjyvää muistuttavia jaokkeita näkyy kissan ulosteessa ja toisinaan niitä voi nähdä myös ryömivän kissan peräaukon ympärillä tai sängyssä. Heisimato tarvitsee elinkaarensa aikana väli-isännän, joka syö sen munat .Kissat saavat tartunnan syömällä tämän väli-isännän. Väli-isäntiä ovat kirput ja jyrsijät. Joten jos kissallasi on kirppuja, se tarvitsee luultavasti myös heisimatokuurin ja toisin päin. Myös saalistavat kissat, jotka syövät jyrsijöitä, tulee lääkitä heisimatoja vastaan.

Kuinka kissa tai kissanpentu madotetaan?

Kissanpennut: Suolinkaiset ovat kissanpennuilla yleisiä, joten ensimmäinen madotus tulee tehdä jo pienenä. Yleinen suositus on antaa suolinkaislääkitys kissanpennuille 2 viikon välein 2 viikon iästä 8 viikon ikään ja sen jälkeen joka kuukausi 6 kuukauden ikään asti, minkä jälkeen 1–3 kk:n välein. Kissanpennut tarvitsevat heisimatolääkityksen ainoastaan, jos niillä on myös kirppuja.

Aikuiset kissat tulee lääkitä 1–3 kk välein lääkkeellä, joka tehoaa sekä suolinkaisiin että heisimatoihin.

Markkinoilla on useita lääkkeitä kissan madotukseen – niistä tehokkaimmat ja turvallisimmat saat eläinlääkärin kautta, ja hän osaa myös neuvoja, mikä vaihtoehdoista on paras sinun kissanpennullesi tai kissallesi. Kissan madotus on nykyään helppoa, sillä lääkkeitä on saatavana neste-, tahna-, rae- ja tablettimuodossa sekä paikallishoitoliuoksina, ja voit valita omalle kissallesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Madot ja ihmisen terveys

Kissan suolinkaiset voivat olla merkittävä terveyshaitta myös ihmiselle. Ihminen voi nielaista munia ja saada tartunnan, jos hän on kosketuksissa kissan ulosteeseen tai kontaminoituneeseen maa-ainekseen. Lasten ei tulisi antaa leikkiä paikoissa, joihin kissat tekevät tarpeensa. Lasten hiekkalaatikot tulee suojata silloin, kun ne eivät ole käytössä, jotta kissat eivät ulosta niihin. Puutarhatöissä suositellaan käyttämään hansikkaita tartunnan estämiseksi ja kissan hiekka-astiat tulee siivota päivittäin.

Kissojen madotus on helppoa ja säännöllisen madotusohjelman noudattaminen auttaa pitämään kissan terveenä ja estää ihmisiä saamasta tartuntaa!

Kuinka kuljettaa kissa eläinlääkärin vastaanotolle

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu