Loisten ennaltaehkäisy: Kodin suojaaminen tuholaisilta

Jaamme kotimme mielellämme kissamme kanssa, mutta kissan loiset ovat kutsumattomia vieraita. Monet loiset ovat nimenomaan kissan seuralaisia, mutta jotkut voivat vahingoittaa myös ihmisen terveyttä, joten loisinfektioiden ehkäiseminen on tärkeää sekä talouden ihmis- että kissa-asukkaiden kannalta.

Mitä loiset ovat?

Sanakirjamääritelmän mukaan loinen on ”organismi, joka elää ja saa ravintonsa toisesta lajista ja vahingoittaa isäntäeläintään.” Kissan yleisimpiä loisia ovat ulkoloisista kirput ja punkit, sisäloisista taas esimerkiksi suolinkaiset ja heisimadot.

Kuinka ne pääsevät kotiini?

Kirput ja punkit pääsevät sisätiloihin kissan turkin kyydissä (tai muiden talossa käyvien kissojen tai koirien turkissa). On myös mahdollista, että tuot kirppuja taloon itse kengissäsi ja vaatteissasi. Kirput munivat munia, jotka voivat säilyä matoissa useita kuukausia ennen kuoriutumista ja siirtymistä lemmikkiin.

Punkit elävät pitkässä heinikossa ja tarttuvat kissoihin niiden kävellessä ohi. Ne voivat näyttää pieniltä ruvilta kiinnityttyään kissaasi. Jotkut punkeista tartuttavat myös sairauksia, kuten borrelioosia. Useimmat punkkilajit elävät vain kissassa, eivätkä siirry kotiisi.

Suolinkainen saattaa tarttua kissaasi, kun kissa syö niiden munia paikasta, joka on tartunnan saaneen kissan ulosteiden saastuttama tai kun kissa syö matotartunnan saaneen jyrsijän. Kissanpennut voivat saada suolinkaisen myös emoltaan maidon kautta.

Heisimato tarttuu kissaan sen saalistaessa jyrsijän, joka kantaa matoa tai kissan kirpuista kissan pestessä turkkiaan.

Kuinka niitä voi ehkäistä?

Parhaat kirppu- ja punkkikarkotteet saa eläinlääkäriltä. Paikallisesti käytettävä liuos annostellaan kissan niskaan, ja se on suosittu vaihtoehto helppokäyttöisyytensä vuoksi. Saatavilla on kuitenkin myös muita vaihtoehtoja, kuten tabletteja ja suihkeita. Jos kissalla on kirppuja, myös koko talo täytyy käsitellä hyönteismyrkyllä. Noudata ohjeita huolellisesti ja varmista, ettet koskaan suihkuta ainetta kissaasi tai lähelle akvaarioita, sillä aine saattaa olla haitallista. Jos kissalla on punkki, se poistetaan punkkipihdeillä. Punkkia ei saa vain vetää irti, sillä sen leuat saattavat jäädä kiinni kissan ihoon ja aiheuttaa infektion.

Sisäloiset: Kissa tarvitsee säännöllisen sisäloishäädön, mikä auttaa ehkäisemään sisäloistartuntoja. Suolinkaisen kissanpentu voi saada emoltaan, joten pennut pitää madottaa jo varhaisessa vaiheessa (3-viikkoisina). Jos kissalla on kirppuja tai se metsästää, myös heisimatolääkitys on syytä antaa säännöllisesti. Hyvä uutinen on, että monet matolääkkeet sisältävät lääkityksen molempia matoja vastaan, joten yksi lääkeannos riittää! Pyydä eläinlääkäriä suosittelemaan parasta matolääkettä kissallesi ja sopivaa lääkitysväliä.

Loiset ovat epämiellyttäviä sekä kissalle että omistajalle, ja eläinlääkärin suositteleman kirppu- ja matolääkitysohjelman noudattaminen tarkoittaa, ettei niistä ole kissaystävällesi harmia.

Kissan madotus

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu