Kissanpennun hampaiden irtoaminen

Kissanpennulla ei ole syntyessään lainkaan näkyviä hampaita. Aivan kuten ihminen, myöskään kissa ei tarvitse hampaita elämänsä ensimetreillä, sillä emon maito on sen ensisijainen energian- ja ravinteiden lähde, ja imeminen paras tapa saada ravintoa. Kissanpennun pentuhampaat (ns. maitohampaat) alkavat puhjeta noin 3 viikon iässä. Niillä on useita eri käyttötarkoituksia. Kissanpentu tarvitsee niitä, kun se alkaa syödä kiinteää ruokaa, mutta ne ovat tarpeen myös pennun harjoitellessa saalistamista ja leikkiessä/tapellessa sisarustensa kanssa. Kissan leuassa ei ole vielä tilaa täysikasvuisen kissan hampaille (sen paremmin lukumäärän kuin koonkaan puolesta), mutta maitohampaat korvautuvat pysyvillä hampailla, kun kissan leuka kasvaa lopulliseen kokoonsa ja kissan hampaat irtoavat.

Hampailla on useita tärkeitä käyttötarkoituksia saalistamisessa ja ruoan käsittelyyn, paloitteluun ja pureskeluun sekä myös itsepuolustukseen liittyen.

Kissan neljä hammastyyppiä_

1) Etuhampaat (pienimmät hampaat aivan edessä). Kissalla on yhteensä 12 etuhammasta (6 suun lä- ja 6 alaosassa)

2) Kulmahampaat (pitkä, terävät hampaat). Yläleuassa on kaksi kulmahammasta, samoin laleuassa.

3) Välihampaat (premolaarit) kulmahampaiden ja poskihampaiden välissä. Kissalla tulisi olla 6 älihammasta yläleuassa (kolme molemmilla puolilla) ja 4 alaleuassa (kaksi molemmilla puolilla).

4) Poskihampaat (molaarit) , taaimmaisena suussa sijaitsevat hampaat. Alaleuassa on kaksi oskihammasta, samoin yläleuassa.

Pentuhampaiden irtoamisen aikataulu:

Etuhampaat irtoavat Kulmahampaat irtoavat Välihampaat irtoavat Kaikki pentuhampaat ovat irronneet
(lukuun ottamatta poskihampaita, jotka puhkeavat vasta myöhään pentuvaiheessa tai vasta nuorena aikuisena)

Jos kissanpennun pentuhammas löytyy lattialta tai kissan sängystä, ei kannata huolestua: kissan hampaiden vaihtuminen pentuhampaista pysyviin hampaisiin on alkanut. Hampaiden vaihtumisprosessin aikana kissanpennun 26pentuhammasta vaihtuvat vaiheittain 30 pysyvään hampaaseen (Huom! Poskihampaat puhkeavat pysyvinä hampaina.)

Tähän kuluva aika vaihtelee kissanpentujen välillä, mutta yleensä vaihtuminen alkaa noin 3 kuukauden iässä ja päättyy noin 9 kuukauden iässä. Vaihtumista voi nopeuttaa puruleluilla ja yhdessä toisten pentujen kanssa leikkimällä ja taistelemalla.

Pysyvät hampaat kehittyvät ylä- ja alaleuan hammasaiheista. Pysyvät hampaat kasvavat ja alkavat painaa pentuhampaiden juuria puhjetakseen läpi ikenestä ja saavat näin pentuhampaat irtoamaan. Usein pentuhampaat irtoavat pennun syödessä, ja se nielaisee ne ruoan mukana.

Kissanpennun hampaiden vaihtumisen merkkejä:

  • - kuolaaminen
  • - ruokahaluttomuus
  • - tarve pureskella
  • - arat ikenet
  • - helposti ärsyyntyvä (kipeät ikenet)

Kuinka kissanpentua voi hoitaa kehitysvaiheen aikana?

Herkän kehitysvaiheen aikana:

  • - Ole varovainen leikkiessäsi kissanpennun aikana: älä vedä lelusta, jota kissa pitää suussaan.
  • - Vältä hampaiden harjausta ajanjakson aikana, ettei kissa ala yhdistää hampaiden harjausta kipuun.
  • - Tarjoa kissalle märkäruokaa, jota niiden ei tarvitse pureskella tai pehmeitä raksuja ja vettä.
  • Lopuksi

Kun tarjoat kissanpennulle PRO PLAN Junior -kuivaruokaa tai PRO PLAN NUTRISAVOUR Junior -märkäruokaa, kissanpentusi saa kaikki ravinteet, joita se tarvitsee terveeseen kasvuun, myös juuri oikean määrän kivennäisaineita vahvojen hampaiden kasvuun.

Kissanpennun terveen kasvun tukeminen

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu