Miksi kissani aivastelee?

Olet saattanut joskus ihmetellä miksi kissasi aivastelee. Kissan satunnainen aivastelu on täysin normaalia, eikä aiheuta syytä huoleen. Usein toistuva aivastelu saattaa kuitenkin soittaa hälytyskelloja. Aivan kuten ihmisillä, myös kissoilla aivastus on tavanomainen reaktio nenän ärsytykseen: elimistön tapa poistaa ärsyke nenästä. Jos kissan aivastelu ei lopu, tai jos muita oireita ilmenee aivastelun lisäksi – vuotava nenä tai silmät, yskää – voi olla aika käydä eläinlääkärissä ja selvittää, tarvitaanko hoitoa.

Aivastelun oireita

Aivastuksessa ilma purkautuu voimakkaasti suun ja nenän kautta. Joskus samalla lentää eritettä. Erite voi olla kirkasta, verensekaista tai jopa keltaista tai vihreää, jos aivastaja kärsii infektiosta. Aivastaminen on usein kissan ainoa oire, mutta joskus siihen liittyy muita oireita, jotka saattavat auttaa eläinlääkäriä aivastelun syyn määrittämisessä. Runsas erite silmistä tai nenästä, yskä tai vinkuva hengitys, ruokahalun heikentyminen ja väsymys ovat kaikki aivastelevan kissan tavanomaisia muita oireita.

Syitä kissan aivasteluun

Yleisin jatkuvan aivastelun syy kissoilla on ylempien hengitysteiden tulehdus, joka johtuu yleensä viruksesta, esimerkiksi kissan herpes- tai kalikiviruksesta. Molemmat virukset tarttuvat kissasta toiseen, mutta eivät onneksi ihmiseen. Stressi pahentaa usein infektion oireita ja saa viruksen tarttumaan helpommin kissasta toiseen. Aivan kuten ihmisillä, kissankin vilustumista ja flunssaa hoidetaan ensisijaisesti oireita helpottamalla, kun kissa taistelee infektiota vastaan. Virusinfektioita seuraa toisinaan jälkitautina bakteeri-infektio, jonka voi hoitaa antibiooteilla. Kissoilla on toisinaan myös sierainten sieni-infektioita, mutta ne ovat harvinaisia.

Toisin kuin ihmisillä, allergiat eivät ole kovin yleinen kissan aivastelun syy: jos kissa kuitenkin hengittää jotain ärsyttävää, se saattaa aivastaa. Mahdollisia ärsykkeitä ovat tupakansavu, pöllyävä kissanhiekka, hajuvesi, suihkutettavat pesuaineet, home, pöly, siitepöly ja jopa kynttilän savu. Tarkkaile, milloin kissaa alkaa aivastuttaa, niin saatat saada syyn selville: aivasteleeko kissa esimerkiksi silloin, kun siivoat vai heti kissanhiekan vaihtamisen jälkeen?

Jatkuvan aivastelun harvinaisempia syitä voivat olla hampaan tulehtunut juuri, joka vuotaa kissan nenäonteloon, hengitysteihin joutuneet vierasesineet, kuten ruohonkorsi, ja jopa nenäontelon kasvaimet.

Mitä tehdä

Pidä huolta kissan säännöllisistä rokotuksista herpes- ja kalikiviruksia vastaan, sillä ne auttavat ehkäisemään virusinfektioita.

Jos kissa aivastelee vain satunnaisesti ja on muuten oma itsensä, sitä kannattaa pitää muutama päivä silmällä ja yrittää selvittää aivastelun mahdollinen syy. Jos aivastelu muuttuu jatkuvaksi tai jos kissa aivastaa verta tai sillä on muita oireita (esimerkiksi runsaasti eritettä nenästä, vuotavat silmät, väsymystä, yskää tai hengitysvaikeuksia tai ruokahaluttomuutta), kannattaa varata aika eläinlääkärille mahdollisimman pian. Useimmat syyt ovat helposti hoidettavissa ja kissan olon pitäisi kohentua nopeasti.

Kissaflunssaa koskevia myyttejä ja uskomuksia

Mitä ruokavalioita kissallesi on suositeltu